PDA

Pogledajte punu verziju : Trebam Savjet za Mrezu i ADLS



klima
20-11-2006, 11:01 AM
Ev vako ljudi,
Hocemo ja i moj drug da uzmemo adsl, 5g i da se umrezimo. Ja imam u kuci dva racunara i on ima jedan naravno svoj, to su znaci tri komada.
Eh sada ja hocu da napravim mrezicu gdje ni jedan od racunara nece bitzi ovisan o drugom sto se tice konektovanja na adls, znaci da bilo koji racunar u bilo koje doba moze se spojiti a da se ostali racunari nemoraju paliti.
I drugo, zelim da ta mreza uspjesno fukncionise i sto se tice igranja u mrezi itd, nevoisno od adsl-a.

Sta mi je najbolje uzeti, dal onaj switch ili sta....itd....

Et hvala svima koji se pametno oglase.

rope
20-11-2006, 11:24 AM
Uzmi switch i umrezi sve racunare patch kablom preko switcha. Nakon toga ADSL modem prebaci da radi u router modu, kreiraj pppoe profil i nakaci modem na pppoe server. Postavi IP adresu modema u istom subnetu kao sto su ostali racunari. U polje Gatewaya i primarnog DNSa na racunarima unesi adresu svog ADSL routera.

azzaro
20-11-2006, 11:30 AM
Uzmes dobar gateway sa 4 porta,150KM i prst u uho, :)
netreba ti uopste ovaj bihnetov modem.
sve sam radi (routing mode naravno), ali obezbjedi dodatno hladjenje na modemu :) (preporuka).

burner
20-11-2006, 04:18 PM
Ev vako ljudi,
Hocemo ja i moj drug da uzmemo adsl, 5g i da se umrezimo. Ja imam u kuci dva racunara i on ima jedan naravno svoj, to su znaci tri komada.
Eh sada ja hocu da napravim mrezicu gdje ni jedan od racunara nece bitzi ovisan o drugom sto se tice konektovanja na adls, znaci da bilo koji racunar u bilo koje doba moze se spojiti a da se ostali racunari nemoraju paliti.
I drugo, zelim da ta mreza uspjesno fukncionise i sto se tice igranja u mrezi itd, nevoisno od adsl-a.

Sta mi je najbolje uzeti, dal onaj switch ili sta....itd....

Et hvala svima koji se pametno oglase.

Hajde se ti prvo raspitaj radi li to sa neovisnim (zasebnim) konekcijama u Tuzli... Kako mi se čini da je to za sada samo u Sarajevu.

eXmAn
20-11-2006, 04:39 PM
Ništa ba.

Switch, modem u router mode i voila.
Ako ne može modem u router mode onda kupite router (koji obično imaju integrisan switch) i onda ćete bez problema ići svi punom brzinom i neovisno.

Ako uzmete DLinkove uređaje čak će vam biti i lagano spojiti. Prelagano.