PDA

Pogledajte punu verziju : Gljive i Gljivarenje



Mirso_1
29-11-2006, 10:59 AM
Pozdrav za sve
Malo sam zakasnio sa temom no da pitam ima li ovdje insana koje zanima ova tema.

Da vas izvjestim prossla sezona branja gljiva mog kraja Zavidovića je bila jako dobra vecc me hvata nostalgija za gljivicama koje polako odlaze u Zimski san

Te sa nestrpljenjem vecc occekujem novu sezonu
http://mirso.moj-album.com/slike/4257758/VVbjaC035asqzCtc.v.jpg

joss mojih slika mozete pogledati na
http://mirso.moj-album.com/
Volio bih da se u ovaj forum ukljucce momci i djevojke koje ova tema interesira

Popzdrav od Mirse iz Zavidovicca

Argun
29-11-2006, 07:23 PM
Dobra ti je tema,zamjerka za lijepu fotografiju panterače pupavke,prikaži nam
jestive gljive.

Mirso_1
29-11-2006, 10:52 PM
Dobra ti je tema,zamjerka za lijepu fotografiju panterače pupavke,prikaži nam
jestive gljive.

Pozdrav kolege da vam odmah kažem nisam neki poznavalac gljiva jednostvano imam tu volju ljubav prema tim gljivicama .
A iskreno da kazzem volim i konzumirat .
tako da sam ove godine po prvi put probao SUNCCANICU , Biserku, rujnicu i neke vrste krasnica ili u narodu golubnjacca
Za ovu gore u predhodnom postu na slici mislim da je BISERKA
Jos kao djete sam išao mnogo puta sam ili sa nekima u društvu u gljive ali nismo imali kraj sebe nekog malo jačeg poznavaoca gljiva takoda se bralo uglavnom osnovne neke vrste Mlječnica papernjacca, Žuta Lisiccarka, Sirogriz i ljetni Vrganj. Malo se pauziralo pa RAT sa svojim nepozzeljnim stvarima tako da šetajući po šumama malo malo pa naletimo na rovove koji su iskopani u ratu hrpe
vec koriziranih praznih konzervi koje je vojska upotrebljavala za hranu.
CCak smo ja i supruga tu u šumama povis moje kucce oko 2-3km naissli na pravo minsko polje sa oznaccenim truglastim zastavicama sa oznakom MINES

Ova dole je Panterovka sa bjelim krpicama jako SMRTNO OTROVNA gljiva
http://mirso.moj-album.com/slike/4257758/NbJY0X_zDVFm07Cs.v.jpg

Bit ce postova i o jestivim gljivama u svakom slucaju ova gore jest da je smrtna otrovna ali je povrh tog jako lijepa princeza prirode
A sve ssto sam novoga i uglavnom ove godine nauccio je tokom ove godine
Toliko za sad od mene Bilo bi lijepo da ccujem i vassa iskustva vezano za gljive
kao i o terenima i lijepim šumama za branje gljiva
Pozdrav Mirso

Argun
30-11-2006, 11:41 PM
U pravu si preletio sam se ne gledajući dno klobuka.U principu ne berem nijednu vrstu koja ima sličnu otrovnicu,biserka je puno veća gljiva ali slabi poznavaoci ih mogu zamijeniti mlade.Moram priznati da me tema obradovala a i
album ti je dobar.Pridružujem se čim snimim nešto unikatno.Nesmatram se mikologom ali gljive su moj hobi i ispušni ventil.

Mirso_1
05-03-2007, 08:25 AM
U pravu si preletio sam se ne gledajući dno klobuka.U principu ne berem nijednu vrstu koja ima sličnu otrovnicu,biserka je puno veća gljiva ali slabi poznavaoci ih mogu zamijeniti mlade.Moram priznati da me tema obradovala a i
album ti je dobar.Pridružujem se čim snimim nešto unikatno.Nesmatram se mikologom ali gljive su moj hobi i ispušni ventil.

Pozdrav za sve Gljivare interesuje me vase misljenje o procjeni kakva i koliko cce ova 2007 godina biti pogodna za gljive koje se mogu naci samonikle u prirodi.
Nedim u okolici Sarajeva je vec nabrao Martovske gljive Martovnjacce.Je li ih jos tko nasao, ja jesam isao trazio ih ali ih nisam uspio naci vrijeme kod nas u Zavidovicima svaki dan sunce ma divota, i evo dok se kahvica pijucka samo razmisljam na koju stranu okrenuti prema kojim šumama
http://mirso.moj-album.com/slike/4257758/31AvllkY46KjviiH.jpg

Zaboravih ostaviti i ovaj link dobar forum vezano za gljive i gljivarenje
http://www.sbonline.net/forum/showthread.php?t=3869&page=27

Pozdrav Mirso

Argun
04-04-2007, 12:43 AM
Martovnjaču (Ožujka) nisam i pored velike volje i truda nikada pronašao.
Ove gljive sam neki dan našao na panju obraslom mahovinom i nisam ih sa sigurnošću mogao detektovati.:-?

poslanik
13-04-2007, 05:53 PM
a sta je sa halucinogenim gljivima....sta to nisu čuda prirode????

Mirso_1
24-04-2007, 09:16 AM
CCitajucci po raznoraznim forumima svi nesto nalaze beru Martovnjacce
Beru smrccke Tako da sam i ja proteklih dana u visse navrata posjetio i obišao šume no ništa apsolutno nisam ništa posebno našao.
U nedjelju sam sa suprugom i sinom bio na Klekovacckim ssumama 630m asl
no nissta nimo mogli nacci vezano za gljive osim lijepe prirode i cciste have.
Da ne znam da li je interesantno pre oko dvadesetak dana nassao sam na tim lokacijama parazit gljivu na posjeccenim brezama tad je ta gljiva bila soccna
i mekana ispod klobuka nisu listici nego cjevccice pokussat ccu i sliku da postavim, te gljive sam nassao i jucce u velikom broju ali su djelovale stare i jako cvrste.
Evo i slike
http://www.moj-album.com/slike/4257758/c5wwHgkKTCfbYtGk.jpg
Hajde narode dajte malo izvjesstaja sa vassih terena
srdacan pozdrav od Mirse zavidoicci

Argun
04-10-2007, 08:51 PM
Danas sam baš imao sreću u gljivarenju, nabrao sam oko 5 kg.
Pošto nisam nosio mob. sa sobom evo slika sa kuhinjskog stola, prekrasna kraljevka, zatim mrki i jesenji vargan.
Oprostite što sam postavio cig.
Postavljena je kutija radi usporedbe.

RAMBO
04-10-2007, 11:08 PM
Pozdrav za sve
Malo sam zakasnio sa temom no da pitam ima li ovdje insana koje zanima ova tema.

Da vas izvjestim prossla sezona branja gljiva mog kraja Zavidovića je bila jako dobra vecc me hvata nostalgija za gljivicama koje polako odlaze u Zimski san

Te sa nestrpljenjem vecc occekujem novu sezonu
http://mirso.moj-album.com/slike/4257758/VVbjaC035asqzCtc.v.jpg

joss mojih slika mozete pogledati na
http://mirso.moj-album.com/
Volio bih da se u ovaj forum ukljucce momci i djevojke koje ova tema interesira

Pozdrav od Mirse iz Zavidovicca

Mirso jako mi se svidja tvoj topic. Mozda za nas ne gljivare postavis neki spisak sa slikama jestivih i nejestivih gljiva. Btw da li ti prodajes gljive koje beres ili ih koristis samo za sebe?:eh:

Argun
05-10-2007, 11:51 PM
Za one koje interesuje ovo područje preporučujem ovu možda do sada najkvalitetniju (ilustrovanu) knjigu na našem jeziku koja je izašla u nekoliko izdanja.
Na Googleu je dovoljno ukucati:do sada objavljeno na sajtu.
Iznenađen sam koliko je opširno objavljeno područje o gljivama.
Sretno.

virtualx@ga
06-10-2007, 12:48 PM
evo mene i u ruci suncanica.
ja ubro.
:D

Mirso_1
22-10-2007, 08:55 PM
evo mene i u ruci suncanica.
ja ubro.
:D
Koja lokacija gdje nadje

Mirso

seneca
04-03-2008, 05:03 PM
Prije svega lijepi pozdrav.
Gljive su svemir u kojem mozemo putovati desetljecima i ne vjerujem da ce iko od nas moci reci da ih poznaje.Naprotiv,sto ih vise znas, sve ce ti jasnije biti da ih ne poznas...jasnije ce ti biti daljine i prizori i prostranstva ljepota koje nam poklanjaju...
Amanita pantherina, panterovka, nije smrtno otrovna gljiva,posjeduje ona dosta otrova,prvenstveno muskarina,ali nije toliko opasna.Ja sam je cak i konzumirao a to uopste ne preporucujem nikome ko ne zna sta radi i sta ocekuje od te gljive.Ja bih za pocetak naglasio onu koju zaista ne treba jesti, Amanita Phalloides, Zelenu pupavku ili kako je vec ovdje zovu.Ili Amanita virosa, vjerovatno nju zovu Bijela pupavka.To narodno ime se mjenja od sela do sela pa tako da od njeg i nema neke koristi, mozda mikrogeografske.
Samo mali savjet,prvo treba nauciti ono sto ne bi trebalo konzumirati, ostalo je lako. Ima njih jos kod nas otrovnih ali ove su bas one koje te automatski sele na Ahiret.Mozda spasi neka tranplatacija jetre covjeka ali uglavnom je gotov ako pojede i 3,4 grama.A medju tim "opasnostima", Amanitama, nalaze se i ekstra ukusna Biserka,Amanita rubescens,koju si pomenuo ili Amanita ceasarea,Blagva,Kneginja,specijalitet uz koji su uzivali cezari u starom Rimu. Sad se bas iskradaju iz sume Morchhelle, tj.Smrci, neko je ostavio i neki novi link sa tim nazivom,sa zadovoljstvom cu ga posjetiti.To je jako ukusna gljiva koju preporucujem svima uz opasku da je sirova otrovna.
I zamolio bih samo ljude, da ne unistavaju ni otrovne gljive, one nisu bijesni psi, nece ujesti ni napasti, otrovace ce nas samo ako ih zloupotrijebimo. A imaju veliko mjesto u ekosistemu suma, zive u simbiozi sa hiljadu biljaka kojima se divimo.
Bilo bi lijepo da ovaj forum postane malo aktivniji, sad dolazi sezona gljiva i korisno je razmijeniti informacije.
Postujmo prirodu da bi nas ucinila vrijednijim!

NM156
04-03-2008, 05:56 PM
De nam reci koju o onim psihodelicnim gljivama. Nesto me vuce zelja da bar probam, ali kao teski amater ne bih bas da se zezam sa potencijalno opasnim stvarima :)

seneca
04-03-2008, 07:16 PM
De nam reci koju o onim psihodelicnim gljivama. Nesto me vuce zelja da bar probam, ali kao teski amater ne bih bas da se zezam sa potencijalno opasnim stvarima :)

Ne bih na javnom forumu jer su zaista opasne, ne potencijalno nego smrtno opasne.Imas ih bas dosta na nasem prostoru, mogu te odvesti na puno puteva i razliti te u dosta nijansi ali i otrovati.U dosta slucajeva psihoaktivne supstance su u istim dijelovima gljive kao i otrovne u nekim u sasvim razlicitim.Tako da moras odvojiti neke djelove ,nekim uraditi ovo...a da bi to znao moras ih bas znati. A puno ljudi koji ovo proicita bas i nema pojma o gljivama ali bi se pukli.Pa sad ti skontaj gdje bi to otislo?
Ja sam ih konzumirao i dosta su mi drugih frekvencija pokazale,hvala im na tom.Postujem njihov jezik.
Mozda nekad,ako se nadjemo na planini pa u toku pozitivne price dotaknemo i jezik kojim nam one pricaju.Pa sastavimo neku bosansku Somu i leprsamo iskonom i sapatom nasih predaka shamana. :-)
Mada i nemam nekih informacija o shamanizmu na nasim prostorima.Ima nekih zajednickih momenata sa indijancima recimo,postoji ovdje biljka koja je iz amerike i koju su vracevi furali da odu na vjecna lovista,i kod nas je narod zna ali ne u tom obliku.Kod nas se koristila za pakosti ne za astralne letove,koliko ja to pohvatah.Nimalo im nije bila zanimljiva u misticnim dimenzijama,ovdje je grah pored rakije ocito putokaz za sve.
Jebi ga.

seneca
24-03-2008, 03:30 AM
Smrcak jos nisam ubrao, nema ih, jebi ga. Mozda je neko bio bolje srece?

Nasao sam neke malene koje su jako dobre za supe i corbice ali vjerovatno nisu vazne pomena jer ih vecina ljudi i ne vidi.

Za one koje ih vide i ne mrzi ih zumirati pogledom tlo ispod, uglavnom crnogoricnih suma i brati sicusna bica da bi oplemenili zanimljivim okusima svoj obrok... Marasimus oreades, Vilini klincici.

Isplati se.

Goldenchild
24-03-2008, 03:57 AM
Jel ovo tema o gljivama ili "gljivama" i koja je razlika?

Milla
24-03-2008, 07:47 PM
Volim gljive..a vecinu sam i probala mada mi je najdraza vrganj...:p
Gljiva je extra ukusna..

Argun
24-03-2008, 08:12 PM
I još nisam uspio naći lokaciju gdje taj veliki majstor kamuflaže raste.
Poznajem je samo iz knjiga i konzumirao sam je na trpezi u Hrvatskoj, odlična gljiva.Odlikuje je stalno mjesto rasta i klobuk boje lišća obično pripijen uz zemlju, raste u velikim grupama i dovoljno je jednu uočiti da bi se otkrilo veće nalazište.Raste u vrijeme kada nema sličnih otrovnica i veoma je rijetka i cijenjena gljiva.

@Seneca, ako imaš uslova dopuni ili postaj sliku Ožujke a iskustvo bi dobro došlo za dalju potragu.

seneca
09-04-2008, 07:12 AM
I još nisam uspio naći lokaciju gdje taj veliki majstor kamuflaže raste.
Poznajem je samo iz knjiga i konzumirao sam je na trpezi u Hrvatskoj, odlična gljiva.Odlikuje je stalno mjesto rasta i klobuk boje lišća obično pripijen uz zemlju, raste u velikim grupama i dovoljno je jednu uočiti da bi se otkrilo veće nalazište.Raste u vrijeme kada nema sličnih otrovnica i veoma je rijetka i cijenjena gljiva.

@Seneca, ako imaš uslova dopuni ili postaj sliku Ožujke a iskustvo bi dobro došlo za dalju potragu.

Pozdrav lijepi.
Malo cu te razocarati vjerovatno jer nisam je ove godine ubrao.Ni jednu.Iz nekih objektivnih razloga.Imao sam bolest i smrt u porodici koja me pomjerila iz tih lijepih dimenzija,cak nisam u zadnjih 15 dana ni bio na planini u potrazi za njima.Ne samo martovnjacu nego ni smrcak.Ne znam da li sam zakasnio ali vidjecu danas.Upravo se spremam ici u potragu.
Martovnjaca je nevjerovatno kvalitetna gljiva. Hygrophorus marzuolus. Mozda jedna od najkvalitetnijih gljiva koje se mogu naci na nasem prostoru.Jako ukusna i u gastronomskim mjerilima skoro pa bez premca.Ne zaostaje za smrckom,Morchella....Ona nije samo proljetna gljiva,ja sam je znao naci i u jesen.Jako rijetko ali sam je nalazio.Imas preporuku kad je uberes da odmah poslije branja skines kozicu sa nje,tj. sa klobuka,slicno kao i sa Suillus-ima,slinavka ili kako vec,mada ja bas i nisam neki pristalica toga,jer volim gljive kao i biljke u njihovom divljem okusu.Ponekad sam vidio da ljudi ljuste kozicu sa sampinjona onih iz prodavnice i nisam mogao vjerovati sta im rade.To ti je po meni nesto kao hereza :-) Ko ima problema sa zelucem lijepo je da pri spremanju gljiva ubaci malo Kima,ukusan je a probavu olaksa totalno.
Mozes je naci uglavnom u crnogorici,uvuce se u mahovinu,lisce,mada sam je nasao par puta i u brezovoj sumi,na iznenadjenje.Slicna je sto se tice skrivanja redusi,jurjevki,Calocybe gambosa,kao sto si rekao,nadjes jednu i tu ih je jos dosta bas.Ima je i u bukovim sumama ako ih imas u blizini.Ona ti je jako ugrozena vrsta.Kod nas uopste nema zakona o gljivama pa je o tom nesmisleno i pricati.Ali kako volis gljive,ako ih nadjes,uberi 50% onog sto vidis,ne vise,ostavi ih da nastave zivot.Nemam fotoaparata jebi ga,tako da nemam svojih fotki,nazalost,to je moja glupost.Ali ima fotki od drugih ljudi.

seneca
09-04-2008, 07:20 AM
A nema nista slicno otrovno u ovo vrijeme,to si u pravu apsolutno.Evo jos neka fotka.

Martovka

morchella
09-04-2008, 11:24 AM
U pravi si Seneca, Martovka je i meni jedna od najukusnih gljiva uopšte. Mada opet neki je podcjenjuju, ne znam zbog čega, možda upravo zbog toga što je nije jednostavno naći. Ugrožena je i zaštićena u nekim zemljama, npr. u Hrvatskoj, ali se i tamo nalazi u većim količinama. Mi u BiH kako si rekao nemamo zakon o gljivama, pa ne možemo ni pričati o tome, ali svakako je treba poštovati i cijeniti, te brati samo količine koje su nam dovoljne za obrok.
Prije par dana sam našao prve ovogodišnje, kasne mjesec dana u odnosu na prošlu godinu. Ona se kod nas javlja od kraja februara do kraja maja, mada je vjerovatno da se u nižim područijima može pojaviti i nešto ranije (u jesen ne vjerujem da se može javiti, čak i u Hrvatskoj po Istri ljudi je beru najranije u januaru ili čak i krajem decembra). Dobro je poznat i njen fenomen pojavljivanja (uvijek se najprije javlja na južnim i osunčanim stranama, a kasnije se seli prema sjevernim obroncima). Raste u gnijezdima, koja znaju biti do pola ukopana u zemlju, vjerovatno ju je mnogo teže naći u listopadnim šumama, jer se zna kriti i ispod lišća za razliku od crnogorice.
Kožicu klobuka po meni nije potrebno skidati, konzumiram je već nekoliko godina u cjelini, nisam to pročitao nigdje u literaturi, ako imaš kakav izvor molim te napiši, volio bih to pročitati jer se nisam susreo sa tim.
Evo i linka do moga sajta na kojem se nalazi par fotografija Martovke i njen opis: http://www.morchella.com.ba/marzuolus.htm (http://www.morchella.com.ba/marzuolus.htm)
A detaljan opis također možete pronaći i na pripadajućem forumu o gljivama i gljivarenju, evo baš fenomen Martovke možete pročitati ovdje (odličan opis koji je dao moj prijatelj, na forumu znan kao cordyceps, iz Hrvatske):
http://morchella.com.ba/forum/phpBB3/viewtopic.php?f=48&t=195

I da nisi sigurno zakasnio sa potragom jer su se i Martovka i Smrčci tek počeli pojavljivati. :bigglasse

seneca
15-04-2008, 03:38 AM
I da nisi sigurno zakasnio sa potragom jer su se i Martovka i Smrčci tek počeli pojavljivati. :bigglasse

Dobar covjek uvijek donese dobru vijest. Drago mi je da to cujem mada iskreno i mislio sam da je tako.Prilicno je klima blesava pa je jako tesko objasnjavati biljke i gljive nekim starim ustaljenim,misljenjima.Sve nam je naopako,mislim u odnosu na prije nekih 20 godina...klima drugacija...neka je i treba da je :-)
Neka klima promijeni ime recimo Martovki,neka se ona zove Maja ili Julija,svejedno,dajmo joj ime po mjesecu ukojem je cesta ali neka i nas promijeni taj mali hir svemira...Da se nazovemo ljudima,homosapiensima(razuman covjek),da i mi postanemo dio prirode vrijedan posmatranja,da budemo dio zivota koji tece a ne ona nit koja bolesno pokusava da ga prekine...Da nas priroda malo ucini mudrijima,samo malo,da skontamo onaj odraz koji nas nosi snagom skoka mudrosti preko mocvara i bara naseg neznanja slabosti...Samo malo nam treba da budemo ljudi...Zar je to tako tesko...???

seneca
15-04-2008, 04:14 AM
Bio sam na tvom sajtu prije par mjeseci jos,ja tek sad procitao poruku iznad koju nisam vidio maloprije uopste.Imas moje postovanje i svaku lijepu rijec za to.
Oko skidanja kozice sa martovke i slicnih stvari...sta znam...ako si ozbiljan gljivar kao sto ne sumnjam da si,jasno ti je da je jako bitna empirijska ,prakticna spoznaja tih magicnih bica a i ona teoretska...sam znas da ima autora u svom folu,ogranicenih nekim, kako geografskim,tako etnoloskim,tako i komercijalnim perspektivama posmatranja gljiva.Ima ih stvarno svakakvih...ne mogu se sad sjetiti ko je to za Martovku napisao,moram uzeti pa procitati jebi ga,imas recimo ...jos vece gluposti...Ceski autori,oni iz Ceske,Prag i to...recimo ne smatraju uopste jestivom Lactarius piperetus,Mlijecnicu,bijelu,kako je vec zovu kod nas...Vjerovatno je znas,znaju je i nasi seljaci,prze je na zaru i fale se gorcinom i gastronomslim detaljcicima koje ne znaju opisati...Ja je znam i obozavam je.Evo sad mezim uz domacu rakiju dok ovo tipkam kisele Lactariuse,malo piperetuse,malo deliciosuse,malo deterrimuse,malo salmonicolor,malo rufus...ne znam ni sam,to i palo napamet sto se u teglama nalazi...uglavnom su jako dobre,ma najbolje za kiseljenje.Izvadile su proslu sezonu jer ih je bilo na kraju,poput vojske na koju ne racuna niko :-) ja malo sa ovim metaforama vjerovatno blesavo zvucim.Ali ih koristim
Imas sad i Hrcke,Gyromitra...
Zanimljiva gljiva koja podijeli mikoloski svijet svojom otrovnoscu ili neotrovnoscu...ja sam ih jeo,dosta puta,imaju gastronomsku vrijednost... ne kao Morchelle ali tu su negdje...meni bi nesto bilo da ih nisam probao...posteno,ides sobom i sopstvenim spoznajama...Gljiva jestiva,apsolutno i jako korisna.Moj zakljucak.Ne sirova,puna je termolabilnih kiselina i ostalih toksina,poput Morchella,Boletusa...Kuhana ,termicki obradjena,gastronomska poslastica i paket ljekovitih i korisnih stvari za organizam.

seneca
22-05-2008, 04:54 AM
Malo usput da pomenem,Calocybe gambosa,vjerovatno ih ne moram ni pominjati,vecina ih ljudi zna,Djurdjevke,rastu a mi ih i previse beremo...polako ljudi,treba nam samo za obrok,ako cemo pare na njima zaradjivati dajte da cijenu odredimo...ne dajte za male pare ako ih bas morate prodati.Mi smo narod koji i dusu da za neku sicu...

seneca
22-05-2008, 05:22 AM
Jel ovo tema o gljivama ili "gljivama" i koja je razlika?

Tema je o gljivama.Ako te intersuju Gljive u nekom drugom smislu sta...Javi se privatnom porukom,pa me pitaj...

morchella
23-05-2008, 06:42 PM
Sekcija gljivara EKOBIH Sarajevo, poziva sve zainteresovane da u Nedjelju i Ponedjeljak od 10-19 sati posjete proljetnu izložbu gljiva koja će se održati na PMF-u u Sarajevu.
Mada sam termin što se tiče same sezone gljiva i nije popularniji, potrudit ćemo se da sakupimo pristojan broj vrsta za ovaj period, a i svi oni koji sutra uberu nešto gljiva mogu ih donijeti na PMF od 16 sati, pa nadalje, te na taj način pridonijeti izložbi.

http://www.mfsforum.com.ba/forum/phpBB3/download/file.php?id=105&mode=view

seneca
02-06-2008, 04:36 AM
Sekcija gljivara EKOBIH Sarajevo, poziva sve zainteresovane da u Nedjelju i Ponedjeljak od 10-19 sati posjete proljetnu izložbu gljiva koja će se održati na PMF-u u Sarajevu.
Mada sam termin što se tiče same sezone gljiva i nije popularniji, potrudit ćemo se da sakupimo pristojan broj vrsta za ovaj period, a i svi oni koji sutra uberu nešto gljiva mogu ih donijeti na PMF od 16 sati, pa nadalje, te na taj način pridonijeti izložbi.

http://www.mfsforum.com.ba/forum/phpBB3/download/file.php?id=105&mode=view

Ja nikad nisam prisustvovao izlozbi gljiva i ne mislim da cu ikad uopste.Apsolutno mi je apsurdno divne bozije kreacije stavljati u kaveze pred kojim trebaju ljudi uzdisati ili sta vec...A mozda cu i prisustvovati ako mi objasnite zasto bih ja ili bilo ko drugi trebao biti tu?

Argun
02-06-2008, 05:03 AM
Nemoj posmatrati izložbu iz tog ugla.....nego kao priliku za druženje i razmjenu iskustava.
Dobra je i za edukaciju drugih, onih koji bi lakovjerno ubrali otrovnicu.

P.S. Mliječnica će ove godine biti izdašna po prvim pokazateljima.
Obilna je u hrastovim šumama uz potoke i relativno je rano prispila.

seneca
02-06-2008, 05:57 AM
Nemoj posmatrati izložbu iz tog ugla.....nego kao priliku za druženje i razmjenu iskustava.
Dobra je i za edukaciju drugih, onih koji bi lakovjerno ubrali otrovnicu.

P.S. Mliječnica će ove godine biti izdašna po prvim pokazateljima.
Obilna je u hrastovim šumama uz potoke i relativno je rano prispila.

Ne postoje uglovi posmatranja ako ne ubacis prokletu subjektivnost u sam pojam.Znam na sta mislis i podrzavam te u tom.Samo kazem da se ne vidim tu bas nikako.Sa gljivama kao i biljkama se volim druziti,najbolje ih upoznam tamo gdje se oni ponasaju kao u svom domu.U prirodi.
Ja mislim da su se pokazatelji,bar ovi klimatski,jako promijenili u ovih zadnjih 10-tak godina,tako da je jako tesko bilo sta objektivno prognozirati.Pod mlijecnicom vjerovatno podrazumijevas Lactarius Piperitu,onu bijelu,sirovi gorku.Ja je obozavam,odlicna je za puno stvari u gurmanskom smislu.Ima zanimljivost oko nje,neki je autori smatraju nejestivom a neki cak otrovnom.Po pravilu svi ceski autori je smatraju losom,to mi je bilo nesto nevjerovatno cudno,jer cesi su kao narod poznati kao gljivari.
Odlicna je za susenje,gubi svoju pikantnost kada se osusi ali ima odlican miris koji dodje do izrazaja u kuhanju.Meni je, recimo, nezamjenljiva, suha, u nekim musakama sa greslom,lecom,krompirom,mrkvom,lukom...i ostalim stvarima.
A po pokazateljima kako kazes,mislim da ce Laktariusi ove godine svakako biti dominantni kao i prosle godine,cini mi se da ce biti susna godina,kao prosla.Laktariusi su spasili sezonu,ja jos uvijek imam tegle kiselih rujnica od prosle jeseni koje me bas vade u mezi i slicnim stvarima.
Bilo je i smrcka dosta ovog proljeca,ja sam pojeo samo jedan rucak,da me zelja prodje a sve ostalo sam osusio.Suhi smrcak je nesto vanredno,obozavam ga.I hrcka je bilo(gyromitra esculenta) ,nemam pojma zasto hrcak smatraju otrovnim,sirov jeste otrovan,pun je giromitrina,cak i smrtno,ali je kuhan i osusen nevjerovatan.Vidim da se jos neki autori dvoje oko toga...ja sam ga pojeo toliko u zivotu da znam,da je i upola otrovan kakvim ga predstavljaju,vjerovatno bih hodao bez bubrega i jetre i sta ja znam.Opali te po smrcku ljudi ali uz obavezno kuhanje od bar 5 min. prije spravljanja ili po suhom,otrovi izadju susenjem.
Bilo je i djurdjevaca naravno,dobre gljive.Cak sam nasao prije nekoliko dana i par malih halucinogenih,to mi je bilo jako cudno,jer se obicno javljaju na jesen.Fina su to mala stvorenja koja posjeduju kljuc za Ahiret :diablotin
Ko sa tim kljucem otvori jednom vrata tesko da ce drugi put odoliti.
Sad ce gljive obogatiti sume svojim plodonosnim tijelima.Na nama je da ih upoznajemo i uzivamo u njima.
Sve najbolje.

Argun
05-06-2008, 01:21 AM
Već sam pisao o mliječnici kao nevjerovatnom lijeku protiv kamenca u bubrezima i žuči, sasvim se slučajno otkrilo da ljudi koji konzumiraju ovu gljivu ne pate od navedenih bolesti.
Razdvojio bih proljetnu bijelu mliječnicu od jesenje bijele cerovače jer je ova druga dobra samo ukisnuta za zimnicu mada je puno bolji izbor borova rujnica koja je takođe rodna i obilna gljiva i puno ukusnija i kvalitetnija.
Cerovača je puno veća, tvrđa, žilavija, gorča i ljuća od bijele proljetne mliječnice i prepoznatljiva je po puno krupnijim listićima i nevjerovatnim rodom.
Prošle godine se mogao nabrati šleper i neznam ko joj dade naziv cerovača kada je najobilnija u bukovim šumama krajem ljeta i početkom jeseni.
Gljive nazivam narodnim imenima jer teško pamtim latinske nazive, morao bih cijelo vrijeme koristiti knjigu dok pišem.

Istina je i da smo mi (ljubitelji gljiva) pomalo čudni ljudi. Ja se puno trudim da ne ostavljam tragove za sobom kada berem gljive.
:D

seneca
08-06-2008, 03:17 AM
Već sam pisao o mliječnici kao nevjerovatnom lijeku protiv kamenca u bubrezima i žuči, sasvim se slučajno otkrilo da ljudi koji konzumiraju ovu gljivu ne pate od navedenih bolesti.
Razdvojio bih proljetnu bijelu mliječnicu od jesenje bijele cerovače jer je ova druga dobra samo ukisnuta za zimnicu mada je puno bolji izbor borova rujnica koja je takođe rodna i obilna gljiva i puno ukusnija i kvalitetnija.
Cerovača je puno veća, tvrđa, žilavija, gorča i ljuća od bijele proljetne mliječnice i prepoznatljiva je po puno krupnijim listićima i nevjerovatnim rodom.
Prošle godine se mogao nabrati šleper i neznam ko joj dade naziv cerovača kada je najobilnija u bukovim šumama krajem ljeta i početkom jeseni.
Gljive nazivam narodnim imenima jer teško pamtim latinske nazive, morao bih cijelo vrijeme koristiti knjigu dok pišem.

Istina je i da smo mi (ljubitelji gljiva) pomalo čudni ljudi. Ja se puno trudim da ne ostavljam tragove za sobom kada berem gljive.
:D


Ljubitelji gljiva vjerujem da su cudni...i pomalo neobicni..ja sam komunicirao samo preko gljiva sa jako puno ljudi raznih drustvenih ponasanja,kako socijalnih tako i asocijalnih...jedan tip...latinski je naziv komlikovaniji i zajebaniiji ali ipak klasicniji i puno jasniji...ja slutim sta je sad ta cerovaca...pretpostavljam sta je ali nisam bas bistar...jebi ga mozda nismo iz istog sela da razumijemo ime...?
Zato se sporazumijemo klasicnim nazivima.Ne da bi se pametni pravili..

Mirso_1
05-07-2008, 09:27 AM
Pozdrav kolege gljivari a takodje i za one koji to tek misle postati
Drago mi je da forum polako zaživljava
Evo nakon duzeg vremena pojavih se ovdje (bio zauzet branjem gljiva he he he ) a i pojavio mi se ccudan hobi naime stavio sam sebi u zadatak da napravim inkubator za pilice te da si izlezem koje pile i uspio sam cak i u tome.
Ova godina bogami izdašna je i dobro rodna barem u mom kraju.

Proteklih dana nabralo se i konzumiralo poodosta ukusnih gljiva a posebno jako cjenjene ovdje kod nas Bjele Mljecnice konzumirali smo ih i na raznju kao i ovdje narodnom jelu kod nas tkzv. čevap od gljiva , nisam znao da su i ljekovite zato sam ja zdrav ccovjek. Pa mi baš ono čudno kada ccujem neko bolestan a ja evo pa vec tridesetak godina kod ljekara bio nisam (nemam ni svoj bolnički karton he he he ). No da kucnem od drvo tako je kako je.

Te Cerovace gljive mislim da sam ih vidjao tu kod nas po šumama ako može kakva slika i opis kako pripremati te gljive mislim to kiseljenje itd.

southern
06-07-2008, 12:03 PM
Ja znam kako se priprema vrganj,a mislim da je to isto.Naime,potrebno je gljivu obraditi kao i svako drugo povrce koje se kiseli,a jednaka kolicina ocata ide kao i za sve ostale salate.
Vrgnji su jako ukusni pripremljeni na takav nacin,izvrsno idu uz rizu,ali i uz ostala jela.
Prijatno!

seneca
10-08-2008, 01:02 AM
Ja znam kako se priprema vrganj,a mislim da je to isto.Naime,potrebno je gljivu obraditi kao i svako drugo povrce koje se kiseli,a jednaka kolicina ocata ide kao i za sve ostale salate.
Vrgnji su jako ukusni pripremljeni na takav nacin,izvrsno idu uz rizu,ali i uz ostala jela.
Prijatno!

Uz svo duzno postovanje ne mislim da si u pravu.Gljiva uopste nije povrce,samim tim nema ni isti tretman,mada laicki "otprilike" ide slicno.Vrganj je za kiseljenje malo zahtijevniji.Rujnice su vise u tom folu,porodica lactariusa.Njih mozes tretirati,skoro,pa kao povrce.Opet napomena,gljive su svemir za sebe,nemaju puno veze sa povrcem kao ni sa zivotinjama,a opet imaju.One su gljive.

Argun
10-08-2008, 06:09 PM
@Mirso 1,
tzv cerovača je dosta slična bijeloj mliječnici (bijelo mlijeko obilno) ali je puno veća, listići krupniji a sama gljiva puno tvrđa, lomljiva, raste ljeti i u jesen kako rekoh u ogromnim količinama u pretežno bukovim šumama.

Primjećujem da je ove godine Rujnica (Blagva, kneginja) izdašno rodila jer je pogodovalo kišovito ljeto tako da je sada ima puno u bukovim šumama.

Primjerci danas ubrani i detalj šume

southern
10-08-2008, 06:19 PM
Uz svo duzno postovanje ne mislim da si u pravu.Gljiva uopste nije povrce,samim tim nema ni isti tretman,mada laicki "otprilike" ide slicno.Vrganj je za kiseljenje malo zahtijevniji.Rujnice su vise u tom folu,porodica lactariusa.Njih mozes tretirati,skoro,pa kao povrce.Opet napomena,gljive su svemir za sebe,nemaju puno veze sa povrcem kao ni sa zivotinjama,a opet imaju.One su gljive.

Pa nisam ni rekla da je povrce,rekla sam da je postupak obrade jednak kao i kod(ups,rekla sam ostalog) povrca.
Ja sam ih kiselila tako,i uvijek su izvrsne,a ako imas neki bolji recept,napisi please,obozavam isprobavati nove stvari kad je hrana u pitanju.

daddy05
18-08-2008, 11:21 PM
@Mirso 1,
tzv cerovača je dosta slična bijeloj mliječnici (bijelo mlijeko obilno) ali je puno veća, listići krupniji a sama gljiva puno tvrđa, lomljiva, raste ljeti i u jesen kako rekoh u ogromnim količinama u pretežno bukovim šumama.

Primjećujem da je ove godine Rujnica (Blagva, kneginja) izdašno rodila jer je pogodovalo kišovito ljeto tako da je sada ima puno u bukovim šumama.

Primjerci danas ubrani i detalj šume

"Cerovača" - najvjerovatnije se radi o Lactarius vellereus.

seneca
25-08-2008, 09:23 PM
...fino...

Argun
25-08-2008, 10:33 PM
Čestitke @Seneca na poznavanju pravila (pletena korpa) jer sreća je izdašna za one koji poštuju prirodu.:-D

Po tvojim iskustvima, koliko je dobro ćistiti gljive (cjevčice i korijen) u šumi i koliko se time umanjuje na kvaliteti gljiva tokom putovanja do kuće.

rssc
25-08-2008, 10:40 PM
cisto za info, u zadnja 2 dana je bilo 5 ljudi otrovanih gljivama koji se lijece na KCU pa pamet u glavu ako niste sigurni sta berete, posebno sta kupujete!

morchella
26-08-2008, 06:34 AM
@Onenin - ma po meni je definitivno bolje većinu ih čistiti na licu mjesta, to nema apsolutno nikakvog efekta na njihov kvalitet, a imaćemo i manje posla kući :wink2:

@rssc - znaš li možda zbog kojih gljiva je došlo do trovanja, odnosno do kakve je zamjene došlo???

rssc
26-08-2008, 07:48 AM
zamjenjene vrganj sa necim drugim, a u drugom slucaju nemam pojma...

seneca
26-08-2008, 11:32 AM
Pozdrav.

Korpa je apsolutno vazna,zbog ventilacije,da bi gljive ostale svjeze,u kesi se polome,ubudjaju za jako kratko vrijeme.Bolje ih je ocistiti na licu mjesta,bar onako ovlas,nozem a cetkica za zube je genijalan alat za tu svrhu :-).A korijen kako kazes svakako ne bi trebao ni cupati,odrezi nozem gljivu pri dnu plodonosnog tijela,inace cupas hife i remetis organizam gljive koji je u stvari pod zemljom.Ne gube na kvaliteti uopste,cak naprotiv,crvi se znaju nevjerovatno namnoziti,i za par sati,tako da je bolje odmah to uraditi.I kao sto covjek napisa ovdje manje imas posla kuci.A i crvi idu od korijena prema gore,meni se znalo desiti da kad dodjem kuci poslije podne ili navece kasno da je gljiva koju sam ubrao zdravu puna crva.Namnoze se.
I u korpi gljive treba slagati,naopako sa struckom prema gore,crvi furaju samo uzbrdo pa ih na taj nacin zbunis malo :-)

Onaj ko ne postuje prirodu nema postovanja ni prema cemu,pa ni prema samom sebi,takve ljude ne volim ni u putu sresti.

Ti ljudi sto su se otrovali,kako kazete zamjenili vrganj...onda su vjerovatno jeli ludare,boletus satanus.Slicnija ludari od vrgnja je kovara,boletus luridis,mozda su mislili da nju beru.Nisu trebali ako ne znaju sta rade ali sreca u nesreci je da ta gljiva ne ubija.
Problem je kada zamijene pecurke sa pupavkama,amanita phalloides,to kad covjek pojede ni 5 kc-a ga ne izvadi sa puta u smrt.

Evo cu ostaviti par fotki od ovih sto ih ne bi trebalo jesti,ako covjek nije suicidu sklon :-)

Otrovne gljive:

morchella
26-08-2008, 11:40 AM
@Seneca - ili to što ti kažeš, da je u pitanju Boletus satanas ili ostaje možda ona varijanta (sa malim procentom vjerovatnoće) da su bili nesmotreni pa da nisu dovoljno obradili neku od jestivih vrganjevki koje zahtjevaju određenu termičku obradu.

seneca
31-08-2008, 12:24 AM
+






















































Bere li ko gljive i zivi li taj fini svijet?Ja slabo,ma nikako,sav sam u nekakvim fol drugim prioritetima...
Za desetak dana mislim da cu samo ici u gljive pa cu vam ovdje dosadjivati i sa fotkama,(mogu slikati sad a...) i pricicama.
Imam pitanje za gljivare sa nasih prostora...
Kakvi ste sa poznavanjem etnomikologije?Tako ljudi nazvali neku filozofiju proucavanja gljiva,naroda i njihovog odnosa u duhovnom svijetu,medjusobnog.
Eto.

Mirso_1
03-10-2008, 04:13 PM
Ama ljudi pune su nam basce ovih gljiva a evo vec blizu desetak dana nikako da skontam o kojim gljivama se radi
Narocito ovih gljiva ima po gredicama na kojima se sijao persun

evo poslikao dok su manje skoro da su iste kao sampinjoni
mislim dok se klobuk ne otvori covjek bi reko 100 % stim da sam uspio primjetiti i tu razliku sampinjon je snjezne bjele boje dok ova je takodje bjela ali da se primjetiti primjesa olovaste boje.

Listici su joj sitni ispod klobuka dakle listici bjela boja iskljucivo, evo na starijim primjercima klobuk puca dere se sam od sebe gljive i starije su zdrave tj. primjetio sam ne napadaju ih crvi itd

jednostavno ne znasm sta joss reci osim recimo sad da odem u bascu mogu nabrat desetak kila toliko ih ima a tako i kod komsija u okolnim bascama

http://www.moj-album.com/slike/4257758/UngwtsyHga2ceczX.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/XpDOAN9cDLcNOkox.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/AX7xIPaaN5F8gaqf.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/0pBwRhmcKyXk4uty.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/0dMPGwcRRwanrQE0.v.jpg

ako je malo slika ove gljive moze se jos pogledati na

http://www.moj-album.com/uredi/mirso/13711102/?os=13756598

Pozdrav Mirso i pozurite sa odgovorima je su li jestive da ocejfim dok ih ovoliko ima

daddy05
03-10-2008, 07:41 PM
Možeš li mi dati sljedeće podatke: miris (ako možeš definisati), da li listići imaju imalo primjese crvenkaste, ružičaste ili smeđkaste boje, makar malo i makar samo kod starijih primjeraka (znam da si rekao da su bijeli, ali ovaj detalj je jako bitan, pa pogledaj opet), kakva je boja spora, otrusine (odrežeš stručak odrasloj razvijenoj gljivi, pa klobuk listićima prema dole postaviš na bijeli papir i ostaviš preko noći da se spore otruse), da li mijenja boju na pritisak i u koju, i da li mijenja boju na uzdužnom presjeku i u koju? Odmah da ti kažem da ova gljiva sa tvojih slika podsjeća na gljivu iz grupe Agaricus arvensis (jedino se ne uklapaju isključivo bijeli listići), ali nemoj ovu "daljinsku" determinaciju nipošto uzimati kao stopostotno tačnu i pouzdanu - samo te upućujem gdje ćeš tražiti u literaturi da uporediš.

southern
04-10-2008, 06:04 PM
Meni lice na suncanice,ali nisam sigurna,one bi trebale biti drugacije kad su mlade?
Ni slucajno ne jedi,vec odnesi uzorke nekom strucnjaku za gljive(jos bolje ako mozes nekog dovesti da ih vidi u stanistu).

Argun
04-10-2008, 06:24 PM
Vrsta poljske pečurke, trebala bi na prerezu stručka požutiti da nas uvjeri u svoju blagu otrovnost.
Poslije konzumacije izaziva mučninu i pospanost.

daddy05
05-10-2008, 01:00 AM
Meni lice na suncanice,ali nisam sigurna,one bi trebale biti drugacije kad su mlade?
Ni slucajno ne jedi,vec odnesi uzorke nekom strucnjaku za gljive(jos bolje ako mozes nekog dovesti da ih vidi u stanistu).
Sunčanica nije ni približno. Ovo je gljiva iz roda Agaricus.

Vrsta poljske pečurke, trebala bi na prerezu stručka požutiti da nas uvjeri u svoju blagu otrovnost.
Poslije konzumacije izaziva mučninu i pospanost.
Ti misliš da je Agaricus xanthoderma. Ona jako požuti na dnu stručka (ima drugih jestivih Agaricusa koji blago požute na presjeku ili na pritisak) i ima pomalo neugodan, karbolni miris (za razliku od ovih jestivih koji imaju miris na bademe ili na anis). U svakom slučaju, trebali bi sačekati da nam odgovori na ona pitanja, pa da budemo nešto sigurniji...

morchella
07-10-2008, 07:41 PM
Pošto sam već odgovorio Mirsi na jednom drugom mjestu, ovdje ću samo ukratko osnovno.
Ovo je predstavnik roda Leucoagaricus, za razliku od agaricusa oni imaju bijele listiće koji takvi ostaju i pod starost.
Vjerovatno se radi o Leucoagaricus pudicus (Turkinja) ili Leucoagaricus leucothites.
Od otrovnih bijelih pripadnika roda Amanita koje inače rastu u šumi za razliku od ovih, razlikuju se još i po tome što na bazi stručka ne posjeduju ovoj karakterističan za pripadnike roda Amanita.

Mirso_1
10-10-2008, 09:55 PM
Jos uvjek mogu nabrati tih gljiva no vec ih redovno svakodnevno i jedem
prvo sam probao dve gljive isprzene na plati sporeta nevjerovatno su mi bile ukusne. Jedva sam cekao sutra snji dan da vidim ocel mi ssta bit i nissta pa sam sutradan pojeo ni manje ni visse blizu kilo tih gljiva tokom dana, pa onda iduccih dana pripremao ih na raznorazne naccine
Ne znam kako da izrazim njihov uklus ali
Mogu samo da kazem da su SSampinonjon gljive neukusne u usporedbi sa ovim gljivama jednostavno kao da covcjek postane ovisnik o njihovom ukusu.
Steta sto nismo sa sigurnosccu uspjeli utvrditi taccno o kojim gljivama se radi

Pozdarv Mirso

Argun
10-10-2008, 10:06 PM
Onda mora da je u pitanju neka varijacija poljske pečurke jer na slikama i staništu su potpuno prepoznatljive osim boje listića koja bi trebala biti kod starijih primjeraka kafene boje.
Valjda je došlo do varijacije zbog vrste zemljišta ili uticaja herbicida.

U predhodnom postu sam pominjao blago otrovnu pečurku koju takođe konzumiraju neki ljudi (valjda imaju atomski stomak).
Greškom sam je konzumirao prženu na žaru i nisam mogao izdržati da ne odspavam dva sata mada je bilo prije podne dok su ostali "konzumenti" ili povraćali ili nisu ništa osjetili.

Trebao si prvo ispitati na komšiji.:laugh2:

daddy05
10-10-2008, 11:05 PM
Mirso, morchella ti je najvjerovatnije dao tačnu dijagnozu. Šteta što nam nisi dao još onih podataka... Inače, nemoj se igrati - da probaš, pa da vidiš "šta će biti" - kad nisi 100% siguran!

Argun
10-10-2008, 11:15 PM
Potpuno se slažem....sa gljivama se nije igrati.

southern
11-10-2008, 09:06 AM
Mada stari ljudi imaju obicaj reci:"Sve su gljive jestive",nemoj to vise raditi,jer starci ko' starci,zaborave dodati ono:"Ali neke samo jednom.":mrgreen2:

eX
18-10-2008, 09:19 AM
ja isto jako volim gljive..tražim ih, jedem..
najviše volim:
runicu,šampinjon,sunčanicu,varganj....

-Garfield-
19-10-2008, 09:04 PM
Par sunčanica i dva varganja

http://d.imagehost.org/0357/IMG_0442.jpg

varganj cca 15 cm visok prečnik 12cm

http://d.imagehost.org/0679/IMG_0444.jpg

Argun
19-10-2008, 09:19 PM
Aaa, čestitam na ulovu.:rolleyes:
Kod nas u SI Bosni gljive su momentalno prava rijetkost, valjda im klimatski uslovi ne pogoduju.

-Garfield-
20-10-2008, 11:34 AM
Par sunčanica i dva varganja

http://d.imagehost.org/0357/IMG_0442.jpg




Aaa, čestitam na ulovu.:rolleyes:
Kod nas u SI Bosni gljive su momentalno prava rijetkost, valjda im klimatski uslovi ne pogoduju.


Ma ja sam u Brčkom...ne može biti sjevernije i istočnije :sweat:..

Ma slučajno nabasah....malo po šumi smo hodali i nađem ovih par gljiva.....nisam imao nožić kao što pravila nalažu....ali nisam ih htio ni nekom ostaviti :kungfu::badteeth:..."ko prvi djevojci"....

Edit: kada se naprave kako treba cijela kuća lijepo miriši ....pečenje je "O"(nula) naspram gljiva:hungry:

Mirso_1
22-10-2008, 07:58 PM
Danas popodne bio malo u obliznjim sumama
nadjeno desetak komada lijepih varganja
i more ovih gljiva obicno rastu oko hrastovih panjeva
ove gljive nisam brao jer nemam pojma ssta su i koje su dal su jestive i tako to

http://www.moj-album.com/slike/4257758/qzmk9R8U6W_f4Nzh.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/ky3tN3MSkMviKi2J.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/ji5a8nJdZFzAed5d.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/3rJtxbN0QhCyAj7R.v.jpg

Sve su to iste gljive stim sto su neke mladje neke starije ajde iskusni hgljivari ako su jestive da odem nabrat koju dok ih ima na izvoz

Jos slika ovih gljiva na adresi
http://www.moj-album.com/uredi/mirso/13711102/?os=13960162

Unapred hvala Mirso

Argun
22-10-2008, 08:20 PM
Mirso živ si :D

Gljive koje si snimio prepoznajem kao Sumporače i nemoj ih konzumirati jer spadaju u otrovnice.
Opis:Klobuk prečnika 2-7cm, u mladosti loptast, na sredini blago ispupčen, gladak, žute boje, u centru boje rđe....
Stručak žut oko 6cm nosi veo žućkasto bijele boje....
Listići žuti, kasnije zeleni pa smeđi...

Mirso_1
22-10-2008, 10:34 PM
Hvala kolega
za brzu determinaciju hajd ako nista sad sam naucio
koje su to

Pozdrav Mirso

_Ananda_
23-10-2008, 10:12 AM
Uđoh jutros u bukovu šumu, puno gljiva...ali ne usudim se išta probati, nažalost moje poznavanje je svedeno na jednu enciklopediju o gljivama...Prepoznah neke gljive... vrganj, lisičarku i puharu...slikam idući put...

Ah, kako te slike lijepo izgledaju....:razz:

P.S...sve su gljive jestive, neke samo jednom:blush:

Mirso_1
25-10-2008, 11:15 AM
Kisica sitna pada
a meni doslo poc malo u obliznje sume i sumarke
pa podnesem izjestaj kad se vratim tek toliko malo svjezeg da udahnem,
a sutra treba poc u Zenicu na saveznu izlozbu malih zivotinja

Pozdrav Mirso

Mirso_1
26-10-2008, 07:57 PM
Sto se tice gljiva par suncanica nadjenih
i nekoliko varganja solidno za jedan ukusan objed

a kako je bilo u Zenici na Saveznoj izlozbi malih zivotinja pogledajte ovdje

http://forum.bih.net.ba/showthread.php?t=50695

Mirso

Argun
27-10-2008, 10:28 PM
Danas konačno u šumi...:bearhug:
Jedan od najljepših i najzdraviji koji sam ikad ubrao (klobuk 16cm, stručak 10cm)

_Ananda_
27-10-2008, 10:29 PM
Danas konačno u šumi...:bearhug:
Jedan od najljepših i najzdraviji koji sam ikad ubrao (klobuk 16cm, stručak 10cm)

Njam...gdje to bereš?U kojem mjestu?

Argun
27-10-2008, 10:32 PM
Neka bude za gledanje, prelijepa otrovnica :muhtaz:

Argun
27-10-2008, 10:43 PM
Njam...gdje to bereš?U kojem mjestu?

Između Doboja i Gračanice :D
Evo još lijepih otrovnica:Capice, Panterača i Panjevice koje nisam uspio determinirati..

_Ananda_
27-10-2008, 10:45 PM
Između Doboja i Gračanice :D
Evo još lijepih otrovnica:Capice, Panterača i Panjevice koje nisam uspio determinirati..

Šta misliš ima li šta na Majevici, ovaj dio Breške...ako znaš na šta mislim?Ima tik do kuće u mene bukova šuma...

One dvije imaju prelijepu boju, post prije...

Argun
27-10-2008, 10:53 PM
Zato se i zove zavodnica jer je mnoge u crno zavila.
Breške poznajem i treba da su gljivorodan kraj, nemoj ići do linija odbrane.
Beri samo one koje sigurno poznaješ i poštuj prirodu.

_Ananda_
27-10-2008, 10:58 PM
Zato se i zove zavodnica jer je mnoge u crno zavila.
Breške poznajem i treba da su gljivorodan kraj, nemoj ići do linija odbrane.
Beri samo one koje sigurno poznaješ i poštuj prirodu.

Hm interesantno...da, znam da su se ovdje vodile borbe...sve hoću da zovnem ovog lovca da pođe samnom u gljive jer ja se slabo razumijem, a predobre su za pojesti, kakvo meso...onaj miris kada osjetim....a i volim čaj od sušenih gljiva...

Ah, priroda i ja samo se suživli i stopili jedno u drugo odavno...ali nikad kraja istraživanju i upoznavanju nobih "stvorenja i kreatura" prirode...

-Garfield-
27-10-2008, 11:29 PM
Danas konačno u šumi...:bearhug:
Jedan od najljepših i najzdraviji koji sam ikad ubrao (klobuk 16cm, stručak 10cm)

Dobar dobar..:D ja zaboravih slikat' jedan od vikenda preko 500gr. :clapping:

A usput da kažem da je ova godina bila dobra za gljive....tačnije jesen..moje mišljenje :D
A najgljivorodnije je navodno bilo okolo Tešnja

..iznad Tešnja sunce sija , radujem se suncu i ja... :sweat:

daddy05
28-10-2008, 12:09 AM
Između Doboja i Gračanice :D
Evo još lijepih otrovnica:Capice, Panterača i Panjevice koje nisam uspio determinirati..
Kolega, četvrta i peta slika je jestiva Amanita rubescens. Imaš li oštriju sliku ove zadnje na panju?

Argun
28-10-2008, 08:10 AM
Nemam oštrije slike, bilo je kasno popodne (slaba svjetlost) i blic na mob. je odradio svoje.

Biserka je zaista jestiva.
Izuzetno prijatnog okusa ali je izbjegavam zbog termolabilnog hemolizina i uvijek je nalazim u blizini Panterovke.
Nekako sam sebi odredio 100% sigurne gljive i njih konzumiram. Do mene je.

daddy05
28-10-2008, 09:27 AM
Najvjerovatnije Armillaria. U novije vrijeme je izdvojeno mnogo vrsta iz onoga što je u starijoj literaturi nazivano jednim imenom A. mellea. Teško ih je samo vizuelno razlikovati, mada su većina jestive ili uslovno jestive. Provjeri otisak spora - trebao bi biti bijele ili svijetlokrem boje.

Argun
28-10-2008, 12:56 PM
Najvjerovatnije Armillaria. U novije vrijeme je izdvojeno mnogo vrsta iz onoga što je u starijoj literaturi nazivano jednim imenom A. mellea. Teško ih je samo vizuelno razlikovati, mada su većina jestive ili uslovno jestive. Provjeri otisak spora - trebao bi biti bijele ili svijetlokrem boje.

Imaš dobro oko, zaista jest tzv. Grmača i izgleda da sam @Mirsu zeznuo jer očito se radi o istoj gljivi s njegovih fotografija (puno me podsjećala na Sumporaču).:imsorry:

Argun
29-10-2008, 07:00 PM
@daddy05,
Evo potrudio sam se danas.....
Armillaria (Grmača),Boletus edulis (Jesenji vrganj) i motiv šume :D

_Ananda_
29-10-2008, 09:51 PM
Ah, ova zadnja predobra, tako jesensko obojeno neobična....svaka čast

Mirso_1
30-10-2008, 07:36 PM
Ja sutra polako u ssume po gljive
nego Onenin da te pitam ova Grmaca je li jestiva ili ne
ako jeste kakav ima ukus

e da zamolio bih gljivare ako netko zna kako jednsotavno pripremiti
gljive za jesti da recept ostavi na ovome mjestu

Poz Mirso

Argun
30-10-2008, 11:02 PM
Po literaturi su jestive ali nisam ih nikad probao i ukus mi nije poznat.
Grmače izbjegavam zbog sumnje u Sumporaču (Hypholoma fasciculare) koju sam opisao prije a raste isto u grupi.
Na ovaj Vrganj sam zakasnio.:bluecry:

Gljive jenostavno pržim na ulju posute samo za prezlom (ako se tako zove mljeveni stari kruh)

Mirso_1
03-11-2008, 07:41 PM
Ljudi gljiva ko u pricci
nabrali najmanje 5kg jako kvalitenih vrganja i sucanica
http://www.moj-album.com/slike/4257758/BcyNYuHPHnddZUgc.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/4257758/yyQEpc98NLJMfxEl.v.jpg
Gljiva ko u pricci nevjerovatni primjerci vrganja i suncanica
i sto mi je veoma interesantno nisu crvljivi kao sto su bli u5-6 mjesecu

Mirso

southern
04-11-2008, 08:31 AM
Jao prekrasni su,a crvavi nisu valjda zato sto je sad malo hladnije.

Argun
04-11-2008, 11:21 AM
Ako imaš viška...vrganji se tanko narezani na plohe suše na promahi u HLADU na čistom papiru raspoređeni da se ne dodiruju.
Naglasio sam u HLADU jer se na suncu odmah ucrvaju.

Mirso_1
04-11-2008, 05:42 PM
Hvala za pojasnjenje vezano za susenje gljiva tj.vrganja no mi u porodici svi volimo jesti gljive, a najbolje jelo najukusnije nam je naše tkzv. jelo Čevap od gljiva probali smo i ovo i ono ali ovo narodno jelo je Bog za sve ostalo barem u mom kraju na jednom forumu koji se ugasio napisao sam naccin pripreme
pa kad uhvatim malo visse vremena napissem kako se to jelo spravlja mada u taj ccevap originalno idu Bjele Mljeccnicce ili kako ih jos zovu papernjače
to jelo je u nas toliko popularno jednostavno ne znam kako da uporedim i sa ccim.

Tako da je moja ljepša polovina izvrsila pripremu visska tih varganja i ostalog ssto se naslo za taj cccevap pa u duboko zamrzavanje .
No bez brige to cce da se potrossi za koji dan evo uprav se dogovaramo kad djeca ujutro odu u skolu da nabrzaka skoknemo opet u ssume te da izvidimo stanje stvari

Ma zaboravih zakacciti jednu sliku ovi malissani su dosli na svijet 02.11.2008 iz mog inkubatora pasmina Brame
Inkubator je ruccni rad napravljeno vecc desetak komada
plodnih jaja 27 i valivnost 100% znaci svi izasli

http://www.moj-album.com/slike/4257758/bMRa9KfG0Yzlf_Ad.v.jpg

Mirso

Argun
08-11-2008, 07:13 PM
Ovaj Vrganj "kilaš" je def. najveći koji sam ikada našao a da je potpuno zdrav.
Od njega večeras bila večera za nas četvoro.:D
Na proplanku u pozadini srednje slike je moje Dedinje.

Mirso_1
12-11-2008, 07:42 PM
Ovaj Vrganj "kilaš" je def. najveći koji sam ikada našao a da je potpuno zdrav.
Od njega večeras bila večera za nas četvoro.:D
Na proplanku u pozadini srednje slike je moje Dedinje.

Daj molim te ako te ne mrzi da napissess kako ste ga pripremili
jer jako malo znam nacina spremanja jela od vrganja

Unapred hvala Mirso

southern
12-11-2008, 08:19 PM
Imate temu o kuhanju za recepte!

Mirso_1
16-11-2008, 08:50 AM
Imate temu o kuhanju za recepte!

http://forum.bih.net.ba/image.php?u=22035&dateline=1213562871

i jesi, amogo mi covjek lijepo napisat recept ssta fali i ovdje


Spam plus vrijedjanje!

seneca
09-12-2008, 03:39 AM
@daddy05,
Evo potrudio sam se danas.....
Armillaria (Grmača),Boletus edulis (Jesenji vrganj) i motiv šume :D

Koliko mogu vidjeti na fotci ovo je armillariella mellea,mislim na ovu prvu naravno,ne samo da je jestiva nego i jako ljekovita,u drevnoj kineskoj medicini neizostavan lijek za puno bolesti.Negdje sam nasao na podatke da je djelotvornija i od shitaka.
Sto se tice okusa,za one koji ne vole bas sirovi okus divljih gljiva,mogu ih par minuta obariti prije primjene,a imaju neznatnu kolicinu termolabilnih kiselina koje ljudima sa slabim stomakom mogu uzrokovati probleme.Kuhanjem se izgube,naravno.
O vrgnju nemam sta reci, :-) vjerujem da je poznad dovoljno.

Argun
29-05-2009, 10:47 PM
Evo danas popodne sam našao izuzetnu koloniju Lisičarki, jednu Bijelu Mliječnicu, dobre jagode i......prorodni ranibos, Hajdučka trava, Kunica ili Stolistka.
Ljekovitost Bijele Mliječnice (otapanje kamenca u organizmu), Lisičarke (jačanje imuniteta) Divlje Jagode (probavni trakt i ostalo) je manje-više svima poznata a o Hajdučici se vrlo malo piše.
Hajdučica spada u naj-ljekovitije trave na svijetu i izuzetno je korisna i efikasna između ostalog za liječenje unutrašnjih krvarenja, Ulkusa (Čir) na želucu itd.
Često je žvaćem kao kiselicu, usput znam pojesti 3-4 travke.:play:

Magnum3.5.7
30-05-2009, 07:05 PM
Pošto je tema o gljivama i gljivarenju valjda neće smetati ako ovdje priupitam.

Dali neko zna gdje se u Sarajevu za gljivu bukovaču može naći micelija, prije sam naručivao iz Srbije pa dali netko zna imali to ovdje.

Argun
02-06-2009, 11:20 PM
Bijela Mliječnica (Lactarius piperatus) je gljiva koja ima stalno mjesto na mojoj trpezi.
Ovo su današnji ubrani (slikani) primjerci.:muhtaz:

southern
03-06-2009, 09:34 AM
Znas sta,sad mi se toliko jede upravo ova gljiva,ali onako,samo da je bacim na sporet i da zamirise :sad:

Kod nas ih nema,mislim,moze se slucajno pronaci ali da ba sodes ciljano da beres samo njih-tesko.

jaco_sa
03-06-2009, 12:57 PM
Bijela Mliječnica (Lactarius piperatus) je gljiva koja ima stalno mjesto na mojoj trpezi.
Ovo su današnji ubrani (slikani) primjerci.:muhtaz:
nemoj da slucajno greskom pojdes ludaru :D

cool.mama
03-06-2009, 05:04 PM
zar vec ima mlijecnica?:o

Argun
03-06-2009, 11:04 PM
Znas sta,sad mi se toliko jede upravo ova gljiva,ali onako,samo da je bacim na sporet i da zamirise :sad:

Kod nas ih nema,mislim,moze se slucajno pronaci ali da ba sodes ciljano da beres samo njih-tesko.
Mora se dobro poznavati mjesta gdje raste i gdje se najranije pojavljuje a to se uprati godinama uz vođenje ličnog gljivarskog kalendara.

nemoj da slucajno greskom pojdes ludaru :D
Meni se to ne može desiti a i ludara joj nije ni slična.:hihi:

zar vec ima mlijecnica?:o

Pogledaj u hrastovim šumama (kraj potooka) koje su okrenute padinom prema jugozapadu.

jaco_sa
04-06-2009, 10:30 AM
jarane,ja vjerujem samo u Šampinjone :D

Argun
05-07-2009, 10:10 PM
Pošto sam opterećen poslom, kasno sam (od 19-20h) večeras gljive brao.
Prenosim vam doživljaj u slici (lošoj) i riječi :play:
Osvrt na dio Lukavice iz posebne perspektive u odsjaju zalazećeg sunca.
Skreće mi pažnju ovaj duborez ali maestro na žalost nije tu.:grin:
Naučite se razlikovati Crvenu Ljepoticu (Krasnicu)
I otrovnu Bljuvaru
Ove je Brestovače rano brati
A ove Šumske iglice posmatrajte kao ukras
Ovu su Šumcke Puhalice (jestive dok su na prerezu snježno bijele)
I moja večera koja se sastoji od jedne obične i jedne kuštrave Sunčanice, dva Sirogriza, jedne Lisičarke i dvije Bijele Mliječnice...
Pri prelasku potoka zapazih u mračnoj vodi Bjelouškicu zmiju...
I detalj za koji je potrebno uvesti prijeki sud :scared::scared:

kicho
05-07-2009, 10:19 PM
Ako te ne bude u posljednje vrijeme na forumu, znaci da su gljive pocele djelovati (negativno), hhh.


Fine fotke gljiva, samo si mozda trebao naznaciti koje su jestive, a koje ne, jer i kicho planira cim ozdravi ici malo u gljive (istina, sa drugom koji se razumije u to, ali et' da ne bude kicho tuta za gljive).

Argun
05-07-2009, 10:20 PM
Nije moglo stati....... borite se (ljubitelji gljiva i prirode) protiv ovakvih prekršitelja.
Ja vam obećavam da ova deponija sutra popodne neće postojati.:hissyfit:
Ovaj tip mi je svjedok

kicho
05-07-2009, 10:23 PM
Pozdrav kolege da vam odmah kažem nisam neki poznavalac gljiva jednostvano imam tu volju ljubav prema tim gljivicama .
A iskreno da kazzem volim i konzumirat .
tako da sam ove godine po prvi put probao SUNCCANICU , Biserku, rujnicu i neke vrste krasnica ili u narodu golubnjacca

Ako vec volis konzumirati gljivice, nabavi sebi Meskalin, gljivice koje je konzumirao i Hitler, a od njih te udaraju i halucinacije... kazu da od njih nekad mozes i predvidjeti blizu buducnost, hhh...

Argun
05-07-2009, 10:35 PM
Ako te ne bude u posljednje vrijeme na forumu, znaci da su gljive pocele djelovati (negativno), hhh.


Fine fotke gljiva, samo si mozda trebao naznaciti koje su jestive, a koje ne, jer i kicho planira cim ozdravi ici malo u gljive (istina, sa drugom koji se razumije u to, ali et' da ne bude kicho tuta za gljive).
Suviše ih dobro poznajem da bi mi mogle nauditi.:D
Prati text i slike po redu i uvjeri se da je objašnjeno.

Ako vec volis konzumirati gljivice, nabavi sebi Meskalin, gljivice koje je konzumirao i Hitler, a od njih te udaraju i halucinacije... kazu da od njih nekad mozes i predvidjeti blizu buducnost, hhh...

Te halucinacije nastaju klasičnim trovanjem takve vrste otrova koji u većim količinama može izazvati ludilo pa čak i smrt koja bi bila možda bolja nego trajno oštećenje mozga.:scared::scared::ohno:

Argun
11-07-2009, 10:50 PM
Vrganj je ove godine izdašan, evo ih nekoliko, ubranih na različitim tipovima zemljišta danas popodne.

_Ananda_
11-07-2009, 11:54 PM
Pošto sam opterećen poslom, kasno sam (od 19-20h) večeras gljive brao.
Prenosim vam doživljaj u slici (lošoj) i riječi :play:
Osvrt na dio Lukavice iz posebne perspektive u odsjaju zalazećeg sunca.
Skreće mi pažnju ovaj duborez ali maestro na žalost nije tu.:grin:
Naučite se razlikovati Crvenu Ljepoticu (Krasnicu)
I otrovnu Bljuvaru
Ove je Brestovače rano brati
A ove Šumske iglice posmatrajte kao ukras
Ovu su Šumcke Puhalice (jestive dok su na prerezu snježno bijele)
I moja večera koja se sastoji od jedne obične i jedne kuštrave Sunčanice, dva Sirogriza, jedne Lisičarke i dvije Bijele Mliječnice...
Pri prelasku potoka zapazih u mračnoj vodi Bjelouškicu zmiju...
I detalj za koji je potrebno uvesti prijeki sud :scared::scared:


Vrganj je ove godine izdašan, evo ih nekoliko, ubranih na različitim tipovima zemljišta danas popodne.

Ah gljiva...Ah okruženja...Ah meraka. Kao zikr...ako imaš flojde u slušalicama(Shine on your crazy diamond po mogućnosti) a na prvoj slici instalacija tišine uz zalazak sunca.

Vjerujem da će od ovih vrganja biti poezija okusa na trpezi. Prijatno!

Da, zavidim vam.

Argun
12-07-2009, 10:30 AM
"Cerovača" - najvjerovatnije se radi o Lactarius vellereus.

Davno sam ostao dužan fotke od moje "cerovače" koju sam ove godine veoma rano našao i zamislite....u bukovoj šumi.

Možda sam malo zbunio @daddy05 i @senecu svojim šturim i nestručnim objašnjenjima moje obične bijele i kasne mliječnice i vjerujem da su i svjetski mikolozi pobrkali ove dvije vrste koje se dosta razlikuju.

-Garfield-
12-07-2009, 07:32 PM
Vrganji cca 2-3kg....al sve veliki primjerci klobuk cca 15-20cm i jedna mliječnica

24588742458875

Argun
12-07-2009, 10:09 PM
Bravo @dinaraa, vrijedan si, odlični primjerci.

Ja sam danas pronašao ogromne Sirogrize, zdrave osrednje Vrganje, dosta Mliječnica i ogromno nalazište Lisičarki....nevjerovatno.:-D

Enver
12-07-2009, 10:32 PM
Bravo @dinaraa, vrijedan si, odlični primjerci.

Ja sam danas pronašao ogromne Sirogrize, zdrave osrednje Vrganje, dosta Mliječnica i ogromno nalazište Lisičarki....nevjerovatno.:-D

Ma svaka čast i tebi i dinari na hrabrosti jer za branje gljiva ipak treba ogromno znanje o gljivama,a ja se i pored najbolje volje ne usuđujem upuštati u branje gljiva mada ih i kod nas ima dosta.Naravno ima i ovdje dobrih poznavalaca gljiva koji ih beru i jedu.
Šampinjone koje naši ljudi ovdje uzgajaju jedemo svi u kući.

-Garfield-
13-07-2009, 08:15 PM
I danas za cca 1 - 2 sata

Vrganji 1 kg možda malo više...inače rodili su ove godine dobro

245894124589422458943

cool.mama
13-07-2009, 10:45 PM
I danas za cca 1 - 2 sata

Vrganji 1 kg možda malo više...inače rodili su ove godine dobro

245894124589422458943

super ti ovo, de objasni stipaljku, jel i nju prodajes sa kisobranom i cizmama?

A, ja se ne usudjujem u sumu, prije sve linije bile, pa me nesh strah

-Garfield-
13-07-2009, 11:17 PM
super ti ovo, de objasni stipaljku, jel i nju prodajes sa kisobranom i cizmama?

A, ja se ne usudjujem u sumu, prije sve linije bile, pa me nesh strah

Nipošto na linije razgraničenja :eyespop: ...samo šume dalje od linije znam slučaj iz prošle godine negdje oko Spreče poginuo gljivar . IAKO je znao da ima mina ušao je u šumu ( jer tamo je velika količina gljiva...zbog napuštenosti)

Štipaljka :hihi:

Argun
27-06-2010, 12:11 AM
Nisam nikada ovako rano ubrao Rujnicu (Blagva) i pravo sam se danas obradovao kada sam ugledao ovu ljepoticu.
Pri branju strogo obratite pažnju dali su korijen i listići žuti jer kod dosta slične otrovnice, Zlatne Muhare, su bijeli.Zlatna Muhara je takođe jestiva ukoliko je prije prženja prokuhamo jer posjeduje dosta jake otrove koji su srećom termolabilni i kuhanjem se lahko uništavaju.:wave:

Sadisk
29-06-2010, 09:47 AM
Nisam nikada ovako rano ubrao Rujnicu (Blagva) i pravo sam se danas obradovao kada sam ugledao ovu ljepoticu.
Pri branju strogo obratite pažnju dali su korijen i listići žuti jer kod dosta slične otrovnice, Zlatne Muhare, su bijeli.Zlatna Muhara je takođe jestiva ukoliko je prije prženja prokuhamo jer posjeduje dosta jake otrove koji su srećom termolabilni i kuhanjem se lahko uništavaju.:wave:

Prekrasna je, čudno da je samo jedna. Obično ih bude više na jednom mjestu. :smile: Pazi se ove godine zmija ima više nego obično.:smile:

sretna duša
05-07-2010, 07:15 AM
Nisam nikada ovako rano ubrao Rujnicu (Blagva) i pravo sam se danas obradovao kada sam ugledao ovu ljepoticu.
Pri branju strogo obratite pažnju dali su korijen i listići žuti jer kod dosta slične otrovnice, Zlatne Muhare, su bijeli.Zlatna Muhara je takođe jestiva ukoliko je prije prženja prokuhamo jer posjeduje dosta jake otrove koji su srećom termolabilni i kuhanjem se lahko uništavaju.:wave:
Septembar je vrijeme za blagvu, izgleda da se više ne možemo uzdati u dosadašnje prirodne pojave.
Blagva obično uspjeva po rubovima šumo,a čak zna biti i na otvorenom i osunčanom mjestu.

Argun
07-07-2010, 08:42 AM
Istina je da Blagva najviše prispijeva u septembru ali je možemo često naći od polovice jula.
Današnji interesantni primjerci Vrganja.

Argun
03-10-2010, 06:54 AM
Nije čudo što su joj dali takvo ime i što se ljudi najčešće baš s njom truju.
Upoznajte bolje Zavodnicu kroz ove slikice koje sam snimio u šumi u neposrednoj blizini naseljenog mjesta.
Dušmanka je izdašna i ove godine.Rodila je i prirodila.
Neka se završi SAMO na gledanju.

Argun
03-10-2010, 07:12 AM
Da odvojim post i pokažem vam po mom ukusu najbolju gljivu na svijetu.
Rujnica, Blagva, Kneginja....i dobar primjerak Jesenjeg Vrganja.
Inače se može dosta naći dosta kvalitetnih Puhalica koju predvodi Veliki Buzdovan te Sunčanica i ostalih jesenjih gljiva koje su izdašne ovih dana.

schweppes
04-10-2010, 08:15 PM
prvo da pozdravim svu raju i svako dobro svim dobronamjernim pozelim...

ovako ja sam totalni amater u svijetu gljiva al volim da ih jedem i posebno mi je to nesto drago sto nam je priroda ostavila, al da ipak moramo ulozit trud(znanje vrijeme) da bi dosli do satisfakcije. posto sam se prosle godine preselio i imam u blizini shumu, primjetio sam da ima gljiva i gledam ih onako.. dok setam psa... al posto pojma neam sta je sta.. nebi da zavrsim na infektivnoj i danas sam vidio ovu temu i kad sam ga setao poslikao sam neke pa se nadam da ce neko da rastumaci koje su gljive u pitanju :)

http://img689.imageshack.us/img689/5499/04102010008.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-04

http://img689.imageshack.us/img689/5499/04102010008.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-04

http://img411.imageshack.us/img411/544/04102010002.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-04

http://img411.imageshack.us/img411/544/04102010002.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-04

http://img411.imageshack.us/img411/544/04102010002.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-04


to je samo mali dio onog sto sam primjetio, jer u prici s komsijama ni oni nisu neki poznavaoci, vidjeli su al niko ne bere, a ja bi ponekad da iznenadim dragu, al se ne usudjujem :)


edittt... tek sad sam vidio da su slike krsh... ako ko sta moze da rastumaci...

p.s.mjenjam mob pod hitno.

Argun
04-10-2010, 08:58 PM
Savjetujem ti da slike edituješ (smanjiš),koristi opcije uploada i klikni prilagođavanje za forum....
Mislim da si slikao veoma stare livadarke a savjetujem da nađeš prijatelja ili nekog starijeg mještanina koji bi te uveo u svijet gljiva jer je preko neta
previše rizično.
Evo par mojih današnjih sretnih nalazaka.
Crni Vrganj (Boletus aereus)
Mrtvačka Truba (Craterellus cornucopioides) Začinska gljiva, sušena i samljevena pogodna za umake, koristi se kao mirodija.
Capica Trobojna (Ramaria formosa) kojom vas želim nagovoriti da se kanite svih capica jer su sve redom problematične a u isto vrijeme se može naći
puno boljih gljiva.

Argun
11-10-2010, 11:24 PM
1.Hygrophorus penarius, Puževica Tvrda (Suha, Bijela) (dvije slike)
Vrlo ukusna i izdašna jesenjska gljiva pogodna za sušenje kiseljenje itd.
Raste grupno u hrastovim šumama.Pošto korijen na kraju ima suženje, vrlo je laka za branje, bez ikakva otpora i po tome je karakteristična.

2.Hericium coralloides, Igličar Koraljasti
Gljiva koja privlači svojom ljepotom poput svadbenih ukrasa.
Pošto posjeduje lagane termolabilne otrove potrebno je istu obariti i vodu baciti
pa tek onda pripremiti za jelo.

Gljive sam ubrao i slikao u mješovitim bukovo-hrastovim šumama.

schweppes
12-10-2010, 06:48 PM
eh danas sam setao kereta, pa sam usput nesto pokupio(lazem, njusko sam nebil vidio koju) pa cu sad sa ljepsom polovinom po vec prije zakazanom dogovoru kod staraca na fuka pa cu starom to da predocim imal sta nema jer ih i on zna i tako uglavnom evo i ovde prijava u evidenciju ! :)


http://img839.imageshack.us/img839/6539/imgp0092e.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-12


http://img207.imageshack.us/img207/4967/imgp0090sq.jpg
By mirzatuzla (http://profile.imageshack.us/user/mirzatuzla) at 2010-10-12


eeee mali edit..

vidio sam neke na rubu shume, male nekako sivkaste i skoro iste shirine u zemlji i sheshira hehe klobuka,
uglavnom karakteristika je imaju rupicu na sredini i naravno nebi ja bio ja da ne chachkam pa sam je malo
pritisno izashao je neki hmmmm žućkast prah... :) sigurno neka odbrana otrovna il sta vec :)

Argun
12-10-2010, 07:24 PM
Prilično si lijen, to vidim po uzorcima gljiva.... i da su jestive-neupotrebljive su i neugledne zbog starosti a krajnja desna je i otrovna.
Sve u svemu ispohaj tu sunčanicu i provedi večer uz ovaj www.boletus.hr/ portal
i ne zamjeri drug....spadaš u rizičnu skupinu potencijalnih ljudi koji se mogu lahko otrovati gljivama zbog toga što ne poštuješ niti jedno
pravilo (pomiješao si više vrsta gljiva za determinaciju zajedno).

PS. Gljiva za koju pitaš je stara Puhalica koja je u mladosti dok je na prerezu bijela- vrlo sočna i kvalitetna jestiva gljiva.
Imaš pohvalno interesovanje za svijet gljiva, čestitam.

Edit:Večeras evo očistismo oko 5kg Hygrophorus penarius, Puževice Bijele....za zimnicu se može pripremiti na više načina.:thumbup::hungry:

Argun
13-10-2010, 08:35 PM
Najveći Crni Vrganj sam danas ubrao na oko 500m nadmorske visine u mješovito-bukovo-hrastovoj šumi.
Nisam mogao ni pretpostaviti da mogu ovi crni narasti ovoliko zato vam ga i prezentujem u više slika.

zippoo
13-10-2010, 09:04 PM
Najveći Crni Vrganj sam danas ubrao na oko 500m nadmorske visine u mješovito-bukovo-hrastovoj šumi.
Nisam mogao ni pretpostaviti da mogu ovi crni narasti ovoliko zato vam ga i prezentujem u više slika.
uuu kolika je,svaka cast,ovo je kapitalka
u tebe puno tih gljiva,nema kakvih nema :P

Argun
13-10-2010, 09:30 PM
Znam prepješačiti i po 15-20km za dan u potrazi za ovakvim ljepotanimai to mi čini neopisivo zadovoljstvo.
Ako čuješ da se po šumama u okolini vrzmaju dva luđaka znaj da smo to mi.......Argun i ja.:love2:

Argun
19-10-2010, 03:05 AM
Od lat.penarius=zaliha
Suha puževica ili Tvrda puževica je slabo poznata gljiva širem stanovništvu
ali se zadnjih godina puno više bere i cijeni te tako nalazi svoje zasluženo mjesto u svijetu gljiva.
Po mojoj ličnoj ocjeni spada u sam vrh jer je odlična, jestiva, ukusna i izdašna
jesenska gljiva pogodna za sve vrste pripreme, sušenje, kiseljenje i spremanje u zamrzivač za zimnicu.
Nalazim je puno ovih dana u provjetrenim hrastovim šumama,
na vrhovima obronaka više okrenutih sjeveroistoku u prelijepim bijelim krugovima.
Jedno nalazište može sadržavati preko 5kg ove prelijepe bijele gljive koja svojom tvrdoćom,
karakterističnom slabom vezom sa tlom, suhom strukturom i staništem osigurava sigurno
razlikovanje od nejestivih i neuglednih drugih vrsta.
Ove fotografije sam načinio po mraku mobitelom pa nisu neke kvalitete
ali se nadam da sam uspio objasniti o kojoj se gljivi radi.

Argun
19-10-2010, 03:18 PM
Coprinus comatus, Gnojištarka velika
Je izuzetno kvalitetna gljiva koju berem i konzumiram već dugi niz godina.
Lahko je pronalazimo pored puteva i staza tokom kišnih ljetnih i jesenjih
razdoblja.
Bere se samo klobuk koji se laganim zaokreto lako skida sa stručka koji je takođe jestiv ali ga sladokusci izbjegavaju zbog blage žilavosti.
Beru se samo mladi i bijeli primjerci jer se kod starijih gljiva klobuk počinje po rubu plaviti i puštati tekućinu nalik plavoj tinti i istovremeno se kišobranasto otvara i uzdužno puca.
Ne postoji slična otrovnica s kojom bi se mogla zamijeniti.
Ovaj primjerak sam slikao na nasipu pored puta u blizini sela.

Edit: Isti primjerak danas, nazire se plavi rub klobuka s kojeg kapa tinta i nije više jestiv jer nije lijep i gorkog je okusa...

vuvuzela
20-10-2010, 12:11 AM
nisam znala da gljive mogu niknuti u avliji na posijanoj travi

http://farm5.static.flickr.com/4084/5097877818_7e90bb65c6_z.jpg

don.gazda
01-12-2010, 12:15 AM
ovo je ubrano 2010. g na području opštine Kladanj. a čitao sam u novinama da kada ima puno gljiva u šumama i njivama onda se u zimskom periodu očekuju niže temperature

Argun
27-05-2011, 11:42 PM
Postoje eto razna vjerovanja....kod nas kažu da će biti žestoka zima ako se bundeve penju uz ograde i kukuruze prilikom svoga grananja i lozanja.

Evo prve ovogodišnje lisičarke koje sam danas ubrao.

http://i54.tinypic.com/5k1t85.jpg

geotecnia
01-06-2011, 04:14 PM
Obozavam gljive! Gulas od gljiva moje omiljeno jelo!!
U mome kraju ih bas nema...a ove su prekrasne..

ennefsu-l-kabiih
08-08-2011, 12:39 AM
2474176

izgleda :thinking: mi nekako...hm...
opasno za konzumirati :oops: (na bilo koji nacin)

misljenja?

Argun
08-08-2011, 06:40 AM
Pasji stršak, smrdljivi stršak, oljkava goba....su samo od nekih naziva ove smrdljive gljive koja nije jestiva.

Dobro bi bilo da posjetiš www.boletus.hr jer je dobro o gljivama stalno učiti ukoliko se beru i konzumiraju.

Argun
22-05-2012, 07:48 AM
Pozdrav gljivojedima i gljivoljupcima....
Samo da se pogvalim prvim proljetnim trofejčinom, proljetni vrganj.

http://img715.imageshack.us/img715/6761/jakoba022.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/715/jakoba022.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Almasa 80
22-05-2012, 12:18 PM
Jeli to svječica iz tomosa izvadjena :sweat:
Ova je dovoljno velika da se od nje komotno moze pita napraviti :D

Argun
09-06-2012, 07:04 AM
Jutros sam bio vrijedan sretan i srećan....
http://img232.imageshack.us/img232/2694/vrganji001.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/232/vrganji001.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

-Garfield-
11-06-2012, 11:40 AM
Šume su bukvalno preorane PREORANR navalio naroda na gljive ko da je džabe :smoker:
Jedva našo par vrganja i koju bijelu gljivu i koju sunčanicu :hungry:

Argun
11-06-2012, 12:33 PM
Trebao si slikati da vidimo jer kod nas nema sunčanica pa pretpostavljam da nije pečurka.
Porani pa idi dublje u Majevicu.

Rascvjetan
14-06-2012, 10:48 AM
...

Argun
22-06-2012, 09:50 PM
Šteta što nije uspila slika ovih sočnih i ukusnih bukovača...

http://img607.imageshack.us/img607/7513/otava012.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/607/otava012.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

cool.mama
23-06-2012, 02:52 AM
joj, argun...zavidim ti na tom poznavanju branja gljiva...hoću i jaaaa da znam http://www.pic4ever.com/images/tantrumsmiley.gif

Argun
23-06-2012, 05:29 AM
Nikakvih problema. Naučimo te brzo.Evo vidi vrijeme postanja 5.25 ujutro krećem u gljive, ustani i zdravo se prošetaj kroz šumu.
Usput naberi gljiva ali da ih stavljaš u različite posude za svaku vrstu, slikaš, postuješ i onda ovdje vršimo detekciju.
Škola počinje!

cool.mama
23-06-2012, 11:10 AM
ma, sve je to ok...ustati, brati...šetnja kroz šumu pogotovo-to sam baš poželila...al' NEMAM ŠUME... :(
nemam tako blizu i tako adekvatno...zatim mine su problem u mnogim šumama okolo...

Argun
23-06-2012, 01:07 PM
Ama nemoj brati mine nego gljive hahaha
Znam i ja za te probleme pa idem na sigurno i kolima donekle.

cool.mama
23-06-2012, 01:14 PM
a, ove bukovače tako mame...:hungry:

Argun
02-06-2013, 07:38 AM
Bujrum na gljivarski doručak....jutros sam nabrao dvije golubnjače, dva divlja šampinjona (reduše), tri mliječnice i četiri proljetna vrganja.

Argun
08-06-2013, 01:30 PM
Mljac.... jutros sam imao sreće.
Velika puhara od 820 grama

Argun
17-06-2013, 07:31 AM
Jutrošnje friške mliječnice....ubrane u pola šest :D

Argun
15-07-2013, 02:15 AM
Opaaaa, prvi tartuf u životu, 190 grama....
Isplati se hašat na mjestima gdje su divlje svinje rovile, ovaj je bio na 10-tak cm dubine u mješovitoj hrastovo-grabovoj šumi.
Eto znao sam da ima tartufa i kod nas :D

sajlent
15-07-2013, 11:29 AM
samo prvi se pamte.. :zubo: