PDA

Pogledajte punu verziju : Mevlud - Rođenje Muhameda A.s.Blahhh
30-03-2007, 08:36 PM
Sarajevo, 29. mart 2007. (MINA) - U subotu 31. mart 2007. je 12. rebiu-l-evvel, Dan mevluda - rođenja Muhameda a.s.
Ovaj dan muslimani tradicionalno obilježavaju učenjem mevluda i drugim prigodnim sadržajima kojim se podjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju.

Tradicionalni mevlud će se proučiti u Begovoj džamiji u Sarajevu u subotu 31. marta nakon podne namaza (13,00 sati).Mevlud će proučiti učenici i učenice Gazi Husrev- begove medrese. U okviru mevludskog programa prigodno predavanje održat će Rešid Bilalić profesor Gazi Husrev begove medrese.

Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Muhammed, a.s., pored poslaničke uloge, zauzima najznačajnije mjesto među svim ljudskim veličinama o kojima postoji povijesno svjedočanstvo. On je najbolji primjer svih ljudskih vrlina. O njemu se u Kur'anu kaže: "Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje." ( El-Ahzab, 21 ).

U prilogu dostavljamo program Obilježavanja Dana mevluda na području Medžlisa IZ SarajevoMedžlis Islamske zajednice Sarajevo i

Ženski edukativni centar ‘'Nahla''

‘'SEDMICA O ALLAHOVOM POSLANIKU''

(Rebiu-l-ewel 1428. H. g.)

Program obilježavanja:

Petak, 30. mart 2007. god. /od 18 do 19,15 sati/

Otvaranje programa ispred Čaršijske džamije, Podjela mevludskog šerbeta i slatkiša, Video prezentacija o Poslaniku, a.s.

Četvrtak, Petak, Subota, 29. 30. i 31. mart 2007. god.

Kuršumlija medresa u Sarajevu - Prodajna izložba knjiga o Muhammedu, a.s., uz video projekciju

Petak, 30. mart 2007. god.

Bošnjački institut u Sarajevu, 18:00 sati

Okrugli sto o temi:''Osoba koju vrijedi upoznati - Muhammed, a.s.''

Gosti: Prof.dr. Mile Babić, dr. Fuad Sedić, prof. Nermina Baljević

Subota, 31. mart 2007. god.

Centralna mevludska svečanost za područje MIZ-a Sarajevo, Dobrinja 3b

Poslije akšam-namaza

Nedjelja, 01. april 2007. god.

Video projekcija (crtani film)za polaznike mektebske nastave

Amfiteatar Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, 10:00 sati

Općina Novi Grad, 10:00 sati

Mevludska svečanost, Džamija na Čengić Vili

Poslije akšam-namaza

Ponedjeljak, 02. april 2007. god.

Promocija knjige ‘'Volimo te, Muhammede''

Hanikah Gazi Husrev-begove medrese,

Poslije ikindije-namaza

Srijeda, 04, april 2007. god.

‘'Večer kasida i poezije''

Hanikah Gazi Husrev-begove medrese

Poslije akšam-namaza

Četvrtak, 05. april 2007. god.

Omladinsko druženje u Carevoj džamiji

Poslije akšam-namaza

Blahhh
30-03-2007, 08:37 PM
HUTBA ZAMJENIKA REISU-l-ULEME

http://test.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=714&Itemid=67

Zenica_1
02-04-2007, 03:59 PM
Mislim da nemam sta reci a novotariju zvanu mevlud,

Kaze Allahov poslanik s.a.w.s :
Nemojte od mene napraviti ono sto su krscani napravili od Isaa...

sta danas rade krscani?
Slave bozic, a to je po njihovom rodzenje Isaa a.s

Pa sta to radite braco muslimani?
slusa te li Poslanika s.a.w.s?
nebih se reklo...

Sajas
02-04-2007, 04:13 PM
Mislim da nemam sta reci a novotariju zvanu mevlud,

Kaze Allahov poslanik s.a.w.s :
Nemojte od mene napraviti ono sto su krscani napravili od Isaa...

sta danas rade krscani?
Slave bozic, a to je po njihovom rodzenje Isaa a.s

Pa sta to radite braco muslimani?
slusa te li Poslanika s.a.w.s?
nebih se reklo...

I teravija je novotarija (tj klanjanje u dzematu... uvedeno za vrijeme Omera r.a.)!
Evo malo vise o mevludu. Postirao sam i prije, mislim da je covjek dosta objektivno ovom pristupio:

http://www.sunnah.org/ibadaat/mevlud_bosniak/mevlud.htm

Snake_Man
03-04-2007, 05:19 PM
Ima dobrih i loših novotarija :-)

albin_bin
05-04-2007, 07:59 AM
Kaže imam Tadžuddin Amr b. Ali el-Lahmi el-Fakihani (654-734.h.) rhm. (pravnik malikijskog mezheba, i pisac poznatog djela „Šerhul-fakihani aler-risale“), u svojoj knjizi „El-Mevrid fil-kelam an amelil-mevlid“, izjavljuje slijedeće: "Nije mi poznato da učenje Mewluda ima ikakve osnove u Kur’anu ili Sunnetu Allahova Poslanika s.a.w.s., niti se išta o njemu prenosi od vodeće uleme ovoga ummeta (Ebu Hanife, Malika, Šafije i Ahmeda) da su to praktikovali ili slavili; uleme koja nam je uzor i primjer u vjeri, a koji su se inače i sami povodili za ispravnim prijašnjim generacijama (Ashabima i Tabi’inima); to je novotarija koju su uveli besposličari, i oni koji su u tome našli sebi koru hljeba“.

Ako bismo zastali na trenutak, i učenje Mevluda sagledali kroz Ahkam Teklifijje (Vadžib, Mendub, Mubah, Mekruh ili Haram) zaključili bismo slijedeće:

1. Vadžib (obaveznost). Na osnovu konsenzusa (idžma’a), sve islamske uleme učenje mevluda i proslavljanje Poslanikovog s.a.w.s. rođendana nije obavezno (nije ni farz ni vadžib).

2. Mendub (preporučeno). Na osnovu konsenzusa islamske uleme učenje mevluda, te proslavljanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana nije mendub, jer je mendub ono što traži Šeri’at od obveznika, ali za čije neizvršenje ne slijedi kazna niti ukor, a što se učenja Mevluda tiče nigdje ne nalazimo da to Šeriat od obveznika u osnovi traži ili preporučuje, ajetom ili hadisom, niti je to iko od Ashaba radio, a dobro znamo da su oni najviše voljeli Poslanika s.a.w.s., niti je to iko od Tabi’ina radio, niti iko od priznate i poznate uleme Ehli-Sunneta!!!

3. Mubah (dozvoljeno). Učenje Mevluda i obilježavanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana se ne može smatrati ni mubahom (dozvoljenim), jer uvođenje novotarija u vjeri nije dozvoljeno na osnovu konsenzusa svih muslimana svih stoljeća, s toga nam ne preostaje ništa drugo do Mekruh ili Haram!

4. Mekruh (pokuđeno djelo). Ako čovjek bude organizovao učenje mevluda, i proslavljao Poslanikov s.a.w.s. rođendan, od svoga imetka, sa svojom obitelji i prijateljima, gdje će se slavlje zadržati na ugodnom ručku i primjernom gošćenju zvanica, bez ikakvih drugih prijestupa, onda je u takvom slučaju učenje mevluda i proslavljanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana - mekruh i pokuđeno djelo, zato što to nije radio nijedan od imama za kojima se u vjeri povodimo, koji su bili fakihi ili muhaddisi, svjetiljke svih vremena i prostora, i zato što se radi djelo koje se pripisuje vjeri, a za koje nema dokaza u vjeri!!!

5. Haram (strogo zabranjeno djelo). Ako čovjek bude organizovao učenje mevluda, i proslavljao Poslanikov s.a.w.s. rođendan, od svoga imetka, sa svojom obitelji i prijateljima, ali se slavlje ne zadrži na prigodnom ručku, već se svemu tome pridodaju raznorazni šeriatski prijestupi poput: stihova u mevludima koji nose izvjesnu dozu širka u sebi, mješanja žena i muškaraca na tim svečanostima, hranjenje sitih stomaka koji imaju zalihe hrane kod svojih kuća, eventualna muzika, a ponegdje se učenje mevluda proprati uz izazovne glasove mladih i njedrih djevojaka, golobradih dječaka (dok se često u džamijama, među zvanicama, mogu naći žene pod hajzom, džunub osobe, kao i izvjestan broj ljudi pod dejstvom alkohola)!!!

Dvojica se neće razići oko zabrane ovakve vrste mevluda, niti će to smatrati dobrim djelom iko od uglednika. To će biti lijepo samo onima čija su srca bolesna, i onima koji nisu u mogućnosti od grijeha se odvojiti. Da stvar bude još gora sve to oni smatraju ibadetom, i ne vide te postupke zabranjenim, i stvarima koje treba spriječiti! (el-Havi, Sujuti)

Na drugom mjestu u knjizi „El-Mevrid fil-kelam an amelil-mevlid“ se navodi: „Mjesec u kojem se rodio Poslanik s.a.w.s. je mjesec u kojem je i umro, s toga slavlje povodom njegova rođenja nije preče od žalosti za njegovom smrću!!!“

Omer r.a. je uzeo Hidžru Poslanika s.a.w.s. kao dan od kojeg će se računati islamska godina, a nije uzeo dan Poslanikova s.a.w.s. rođenja, kako su to uradili hrišćani sa rođenjem Isa a.s., i to samo iz ljubavi prema Isau a.s., ali Omer r.a. se nije htio povesti za hrišćanima, kako su se u tome za hrišćanima povele šije Fatimijje!!! (Mevsu’at Ehli-Sunneh, 1/355)

U svome djelu "Iktidaus-siratil-mustekim", Ibnu Tejmijje rhm. navodi i kaže: "Slavljenje Poslanikova rođenja niko od selefa (prijašnjih generacija) nije praktikovao, koji su inače bili preči od nas da to praktikuju, a niti bi bilo razloga da im se to zabrani ako bi ga praktikovali...", zatim dodaje: "... i da je to u osnovi korisno i dobro djelo, ili da je veća korist od učenja mevluda nego li šteta, pa prijašnje generacije su bile bliže Poslaniku od nas, više su ga voljeli i poštovali nego mi, i vodili su računa o dobru i hajirli potezima više od nas"!!!

Kaže šejhul-islam Ibnu Tejmijje rhm.: "Okupljanje radi proslave rođenja Poslanika s.a.w.s., posebno ako je na tom slavlju prisutna muzika, ples i sl., te smatranje svega toga ibadetom - niko od islamske uleme ne sumnja da je to zabranjeno djelo na koje treba svijet upozoravati i sprječavati od toga, i to ne vidi dobrim djelom niko do neznalica ili slab vjernik."

Imam el-Zurkani rhm. spominje u svome šerhu na djelo „el-Mevahib el-Ledunnijje“ (1/140) slijedeće: „Osnova obilježavanja i proslavljanja dana Mevlida je bid’at (novotarija), gdje se ništa u vezi toga ne prenosi od Selefus-saliha, tri prve generacije Islama!!!“

Prenosi Muhammed el-Salihi el-Šami rhm., učenik imama Sujutija rhm., fetvu od imama Sehavija rhm., u kojoj se kaže slijedeće: „Obilježavanje dana Mevlida, rođendana Poslanika s.a.w.s., se nije zabilježilo kod selefus-saliha, prve tri odabrane generacije Islama, već je to izmišljeno kasnije!!!“ (Subulul-huda vel-rešad fi sireti hajril-’ibad, 1/439)

“Treba istaknuti i to da se u mevludima nalazi i takvih stvari koje su više fantazija nego li historijska istina. Ovakvih stvari se treba kloniti. Ovo naročito ističe Ali el-Kari u svome djelu “el-Mevridur-revijj fi mevlidin-nebevijj”. Pošto je historijski ustanovljeno da mevluda nije za vrijeme Alejhisselama, niti cijela tri stoljeća iza njega, ni bilo, to je razumljivo da nema ni jednog hadisa koji govori o koristi proslave - odnosno učenja Mevluda.

Dr. Bašagić koji nije bio stručno obrazovan u hadisu i vjerskim naukama je ovdje sasvim nasjeo. Na kraju svog Mevluda on navodi jedan hadis, riječi četverice prvih halifa, imama Šafi'ije, Šejh Serijj (pogrešno je, Sirri) es-Sekatije o koristi Mevluda.

Čovjek, iole upućen u hadis i tradiciju uopće, ne može ni sumnjati u neistinitost navedenih hadisa i izreka. Safvet-beg Bašagic je to prenio iz Nevevijina komentara na Berzendžin Mevlid. Ovaj Nevevi nije onaj poznati islamski učenjak, nego jedan nearap sa Jave, koji se laćao pisanja o vjerskim stvarima bez dovoljno spreme i nepozvan. (Izabrana djela Mehmeda Handžića, knjiga I, Teme iz književne historije, str. 529-537, izdavačka kuća Ogledalo, Sarajevo)

Na kraju, pored svih ovih jasnih dokaza i govora uleme, vidimo da je mevlud novotarija i stvar koja je kasnije uvedena u vjeri, i nikako nije utemeljena u Islamu, bez obzira na kakav se to način radilo ili izvodilo. Oni koji to rade smatramo da to rade iz ljubavi prema Poslaniku s.a.w.s., međutim neminovno je to da ljubav prema njemu mora biti u skladu sa sunnetom Poslanika s.a.w.s., i dobrih generacija poslije njega!

Kada se muslimani raziđu po nekom pitanju moraju se vratiti Kur’anu, Sunnetu i onome na čemu su bile prijašnje generacije, a nikako govoru ovoga ili onoga šejha ili alima, u slučaju da se taj njihov stav kosi sa Šerijatom, i njegovim razumijevanjem od strane Ashaba, Tabi’ina i Tebe’i Tabi’ina!

Vjera se temelji na vahju i objavi, a da se temelji na logici onda bi bilo preče potirati donji dio mestvi, nego li gornji dio, kao što je to rekao Alija r.a.. Smatrajući da je nešto lijepo ili ružno racionalističkom metodom, sa vjerom nema nikakve veze, jer što ti vidiš lijepim možda neko drugi smatra ružnim!

Allahu učini nas sljedbenicima Tvoga Šeri’ata, a ne daj da budemo od onih koji će novotarije u njega unositi; usmrti nas u Islamu i na Sunnetu Tvoga Poslanika s.a.w.s.. O Milostivi, Ti si Onaj koji je najmilosnii. Neka je salevat i selam na našeg Poslanika, njegovu porodicu i časne ashabe.

albin_bin
05-04-2007, 08:00 AM
KO JE PRVI IZMISLIO, I U PRAKSU
UVEO UČENJE MEVLUDA???

Ono što navode knjige povijesti Islama je to da su prvi proturili i u opticaj pustili učenje mevluda, i obilježavanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana - šije Fatimije-Batinije, koji su džamije i mesdžide ‚nafilovali’ raznoraznim vrstama novotarija i bid’ata. (el-Hutat el-Makrizijje, str.432)

Mufti dijaril-masrijjeh, šejh Muhammed Behit el-Meti’ai rhm., u svome djelu „Ahsenul-kelami fima jete’alleku bil-sunneti vel-bid’ati minel-ahkami“, na str.57., odgovarajući na postavljeno pitanje o stavu Islama prema obilježavanju dana rođenja Poslanika s.a.w.s. „Mevlida“, kaže: ’’Prvi koji su izmislili i uveli u praksu obilježavanje rođendana Poslanikovog s.a.w.s., i učenje mevluda su Fatimijske (šiitske) halife, a prvi od njih el-Muizz Lidinillahi. Zaputio se iz Magriba (Maroko, Alžir, Tunis) u Misr (Egipat), u mjesecu Ševalu 361.g.h., a u Kairo je ušao u mjesecu Ramazanu, kada su izmislili šest mevluda: Mevlud za Poslanika s.a.w.s., te mevlud za Aliju r.a., mevlud za Fatimu el-Zehra’, mevlud za Hasana, mevlud za Husejna, i mevlud za trenutnog halifu, koji su se praktikovali sve do dolaska el-Efdala ibnu Emiril-Džujuši ... da bi se opet za vrijeme el-Amira Biahkamillahi oživjela prethodno ustaljena praksa učenja šest mevluda, koju je svijet već počeo zaboravljati ...

albin_bin
05-04-2007, 08:01 AM
Da li postoji novotarija koja je lijepa i pohvalna,
i neka druga novotarija koja je loša i pokuđena???

Znaj dragi brate da se novotarija u terminološkom značenju dijeli na tri vrste:

Novotarija u jezičkom smislu (bid’a-lugavijja): To je svaka stvar koja je nova, koja je iznađena ili pronađena, a prije nije postojala i nije bila prisutna, poput sahata, auta, kompjutera i sl.; ovakve stvari su pohvalne, a nekada možda i obavezne.

Novotarija u pravom smislu riječi (bid’a-hakikijja): To je svaka novo uvedena stvar pripisana vjeri, koja nema svoje osnove u njoj, a kojom se inače čovjek želi približiti Allahu dž.š., i Njemu umiliti. Ova vrsta novotarija se tiče striktno oblasti ibadeta-obredoslovlja.

Suvišna novotarija (bid’a-idafijja): To je stvar ili pojava koja je u osnovi utemeljena, ali se radi i obavlja na način koji nije utemeljen, koji je pogrešan i koji nije u skladu sa šeriatom, poput zikra učestalim ponavljanjem riječi "Allah, Allah, Allah" ili "Hu, Hu" i sl.

Ono na što ukazuju kur’ansko-sunnetski dokazi je to da je ova vrsta novotarija pokuđena a nekada i zabranjena, i da Allah neće primiti ni jedno djelo ibadeta (dove, zikra ili namaza ...), koje nema svoga utemeljenja u Njegovom šeriatu, te svoga precizno naznačena obavljanja, načina izvođenja, mjesta ili broja, a jedni od dokaza ovome što smo rekli su slijedeći:

Hadis Aiše r.a. koja kaže: "Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru), što nije od nje - to mu se odbija." (mutefekun alejhi)

Hadis el-Irbada b. Sarije r.a.: "Držite se moga sunneta, i sunneta mojih čestitih halifa, i čvrsto ih se pridržavajte, i klonite se novotarija, jer je svaka novotarija zabluda." (Tirmizi, hasen-sahih)

(Riječ - svaka novotarija je zabluda - je opšteg karaktera, i tiče se svake novotarije, bila ona mala ili velika, ili se ticala jezika, udova ili ubjeđenja.)

Hadis Džabira r.a.: "I zaista je najbolji govor Allahov govor, a najbolja uputa je uputa Muhammeda a.s., a najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda." (Muslim)

Riječi Allaha Uzvišenog: "Sada sam vam vjeru vašu usavršio, i blagodat Svoju prema vama upotpunio, i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera." (Maida:3) Islamska vjera je usavršena i potpuna, pa da li nakon potpunosti i savršenosti ima išta osim manjkavosti i propasti???

Imam Malik rhm. je rekao: "Što nije bilo u ono vrijeme (za vrijeme Muhammeda s.a.w.s.) vjerom - ni danas to ne može biti vjera." I rekao je: "Ko kaže da vjera nije upotpunjena iznio je potvoru na Muhammeda s.a.w.s. da je iznevjerio svoju poslanicu." (I’itisam,1/61, imam Šatibi)

albin_bin
05-04-2007, 08:03 AM
Allah dž.š. je, slijeđenje Poslanika s.a.w.s. i sve ono u šta on poziva, učinio putem k Njegovoj ljubavi i zadovoljstvu, te se ne može steći naklonjenost Njegove ljubavi, zadovoljstva i nagrade osim vjerujući, prihvatajući i primjenjujući sve ono sa čime je došao Poslanik s.a.w.s., od Kur’ana ili Sunneta; izvršavanjem njihovih naredbi, i ostavljajući i kloneći se onoga što su oni zabranili. Suština ljubavi prema Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.w.s. leži u ovome!!!

Ono što čudi je iskazivanje ljubavi prema Poslaniku s.a.w.s. (od strane dobrog djela ljudi, da Allah uputi nas i njih), putem slavlja ili veselja, raznoraznim ilahijama, zikrovima, muzikom i sl., u kojima u najmanju ruku ako nema širka i harama, onda ima pretjeranosti koja nikako nije u skladu sa islamskim propisima!
Čak su neki pretjerali dotle da su izjavili za one koji ih ne podržavaju u tome, da takvi ne vole Poslanika s.a.w.s. - što je jasna potvora, sramotna nepravda i čista obmana. Preokrenuli su se standardi, izigravajući se sa Sunnetom Poslanika s.a.w.s., čineći nepravdu prema svojoj braći u vjeri jer su učinili jednu novotariju sunnetom, loše su učinili dobrim, a laž se želi prikazati istinom!!!

albin_bin
05-04-2007, 08:03 AM
Ljubav prema Poslaniku s.a.w.s. je dio imana - vjere, a mržnja prema njemu je kufr - nevjerstvo i nifak - licemjerstvo. Iman (vjerovanje) jednog roba se neće upotpuniti sve dok ne bude volio Poslanika s.a.w.s. više od svoga imetka, svoga djeteta, pa čak i samoga sebe - kao što je to rekao Poslanik s.a.w.s. Omeru r.a..

Šta znači ljubav prema Allahu dž.š.
i Njegovom Poslaniku a.s., i koji su njeni znaci???

Allah dž.š. je objasnio kakvoću ove ljubavi, i uputio nas na njene znake slijedećim ajetom: "Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti - a Allah prašta i samilostan je." (Alu Imran: 31)

Razlog objave (sebebul-nuzul) ovog ajeta navodi imam Ibnul-Džerir el-Taberi rhm., u svome tefsiru gdje kaže: "Ovaj ajet je objavljen onda kada je jedno pleme za vrijeme Poslanika s.a.w.s. reklo: "Mi volimo našeg Gospodara" - pa je Allah naredio Svome Poslaniku s.a.w.s. da im kaže: Ako ste iskreni u onome što govorite, mene slijedite, jer je to znak iskrenosti vašeg govora." (Tefsirul-Taberi, 6/322)

Kaže šejh Abdurrahman el-Sa’di rhm. u svome tefsiru, na str. 105: "Ovaj ajet je vaga pomoću koje se istinski odvaja između onoga ko iskreno voli Allaha i onoga koji tu ljubav drži samo na jeziku!’’

el_dzihad
05-04-2007, 01:33 PM
Jos jedan pravi ucenjacki post od naseg brata...

Copy/Paste do iznemoglosti.
Znas li ti ista od sebe napisati? Iz svoje glave?
Ako znas reci mi jeli klanjanje teravih namaza u dzematu bidat?

Treba covjek izmisljati iz svoje glave da bi vama odgovaralo to sto ce reci?????U islamu postoji redoslijed:Kaze Allah to i to,pa zatim kaze Poslanik savs to i to a tek onda neko svoje misljenje,a ne kao kod vas,lupate tim supljim glavama iz kojih ispadaju samo neke gluposti koje nemaju nikakve veze vec samo predstavljaju provokacije

Sajas
05-04-2007, 01:50 PM
Treba covjek izmisljati iz svoje glave da bi vama odgovaralo to sto ce reci?????U islamu postoji redoslijed:Kaze Allah to i to,pa zatim kaze Poslanik savs to i to a tek onda neko svoje misljenje,a ne kao kod vas,lupate tim supljim glavama iz kojih ispadaju samo neke gluposti koje nemaju nikakve veze vec samo predstavljaju provokacije

Ja neznam ko ovdje provocira. Pogledaj samo teme (neznam vise ni ko ih postavlja jer stalno se pojavljuju neki novi nickovi kao tvoj). Nema teme da je lijepa. Samo tekfir, bidat i nalazenje tudjih mahana.
Buduci da je tema mevlud koji smatras za bidat, reci samo jeli teravija u dzematu kako se sad klanja bidat ili nije?

albin_bin
05-04-2007, 01:55 PM
Ima dobrih i loših novotarija :-)
Da li novotarija može biti lijepa ili ružna

--------------------------------------------------------------------------------

Da li postoji novotarija koja je lijepa i pohvalna,
i neka druga novotarija koja je loša i pokuđena???

Znaj dragi brate da se novotarija u terminološkom značenju dijeli na tri vrste:

Novotarija u jezičkom smislu (bid’a-lugavijja): To je svaka stvar koja je nova, koja je iznađena ili pronađena, a prije nije postojala i nije bila prisutna, poput sahata, auta, kompjutera i sl.; ovakve stvari su pohvalne, a nekada možda i obavezne.

Novotarija u pravom smislu riječi (bid’a-hakikijja): To je svaka novo uvedena stvar pripisana vjeri, koja nema svoje osnove u njoj, a kojom se inače čovjek želi približiti Allahu dž.š., i Njemu umiliti. Ova vrsta novotarija se tiče striktno oblasti ibadeta-obredoslovlja.

Suvišna novotarija (bid’a-idafijja): To je stvar ili pojava koja je u osnovi utemeljena, ali se radi i obavlja na način koji nije utemeljen, koji je pogrešan i koji nije u skladu sa šeriatom, poput zikra učestalim ponavljanjem riječi "Allah, Allah, Allah" ili "Hu, Hu" i sl.

Ono na što ukazuju kur’ansko-sunnetski dokazi je to da je ova vrsta novotarija pokuđena a nekada i zabranjena, i da Allah neće primiti ni jedno djelo ibadeta (dove, zikra ili namaza ...), koje nema svoga utemeljenja u Njegovom šeriatu, te svoga precizno naznačena obavljanja, načina izvođenja, mjesta ili broja, a jedni od dokaza ovome što smo rekli su slijedeći:

Hadis Aiše r.a. koja kaže: "Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru), što nije od nje - to mu se odbija." (mutefekun alejhi)

Hadis el-Irbada b. Sarije r.a.: "Držite se moga sunneta, i sunneta mojih čestitih halifa, i čvrsto ih se pridržavajte, i klonite se novotarija, jer je svaka novotarija zabluda." (Tirmizi, hasen-sahih)

(Riječ - svaka novotarija je zabluda - je opšteg karaktera, i tiče se svake novotarije, bila ona mala ili velika, ili se ticala jezika, udova ili ubjeđenja.)

Hadis Džabira r.a.: "I zaista je najbolji govor Allahov govor, a najbolja uputa je uputa Muhammeda a.s., a najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda." (Muslim)

Riječi Allaha Uzvišenog: "Sada sam vam vjeru vašu usavršio, i blagodat Svoju prema vama upotpunio, i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera." (Maida:3) Islamska vjera je usavršena i potpuna, pa da li nakon potpunosti i savršenosti ima išta osim manjkavosti i propasti???

Imam Malik rhm. je rekao: "Što nije bilo u ono vrijeme (za vrijeme Muhammeda s.a.w.s.) vjerom - ni danas to ne može biti vjera." I rekao je: "Ko kaže da vjera nije upotpunjena iznio je potvoru na Muhammeda s.a.w.s. da je iznevjerio svoju poslanicu." (I’itisam,1/61, imam Šatibi)

ex no.1
06-04-2007, 11:43 AM
bez obzira na sve i to da je mevlud bidatu hasene(dobra novotarija) i da nije obiljezevan do kasnijih generacija i slicno... al hipoteticki recimo da je dozvoljen, bio sam na mevludu kod nas u Visokom i gost je bio hafiz Bugari, licno sam otisao zbog njega a ne zbog samog mevluda, ne treba bit posebno pametan i prosvijetljen da se skonta da dan rodjenja naseg Poslanika obiljezit sa gitarom, klavirom i ostalim muz. instrumentima uz mijesanje i pjevanje djevojaka i momaka i slicno,nije bas islamska tradicija, mislim da nije primjereno da tako "slavimo" naseg Poslanika i velicamo Allaha i dal su nase dede i nane tako "slavili", obiljezavali mevlud...?!?
al hfz. Bugari je legenda, steta sto nejmam prilike cesce prisustvovat njegovim predavanjima.

Sajas
06-04-2007, 02:29 PM
bez obzira na sve i to da je mevlud bidatu hasene(dobra novotarija) i da nije obiljezevan do kasnijih generacija i slicno...

Ima lijepo hadis koji govori o nagradama za onog koji uvede nesto lijepo tj lijep obicaj u vjeru.
Tako da nemozes jednostavno reci da je dobra novotarija i onda reci "bez obzira"


al hipoteticki recimo da je dozvoljen,bio sam na mevludu kod nas u Visokom i gost je bio hafiz Bugari, licno sam otisao zbog njega a ne zbog samog mevluda, ne treba bit posebno pametan i prosvijetljen da se skonta da dan rodjenja naseg Poslanika obiljezit sa gitarom, klavirom i ostalim muz. instrumentima

Jesu li to gitare i klavir zabranjeni?


uz mijesanje i pjevanje djevojaka i momaka i slicno,nije bas islamska tradicija, mislim da nije primjereno da tako "slavimo" naseg Poslanika i velicamo Allaha i dal su nase dede i nane tako "slavili", obiljezavali mevlud...?!?

Slazem se! Mijesanje nije u red pa da ga je radio najdedovskiji moj dedo i evo jedan link iz proslog posta, covjek se bas onako objektivno osvrnuo na temu mevluda:

http://www.sunnah.org/ibadaat/mevlud_bosniak/mevlud.htmal hfz. Bugari je legenda, steta sto nejmam prilike cesce prisustvovat njegovim predavanjima.

Hehe, opet se slazem.

ex no.1
06-04-2007, 06:58 PM
sto reko Jusuf Barcic : ne zelim raspravu:D
...
nego pogledah ovaj link i "upade mi u oko" hadis:http://www.sunnah.org/ibadaat/mevlud_bosniak/Mawlid1.gif
ako pogledas gore vidjet ces da kaze : men senne fil-islami sunneten haseneten...u drugom dijelu: men senne fil-islami sunneten sejjieten...
upotrebljena rijec je : sunnetun -
pogledaj rjecnik sta znaci rijec "sunneh"
a u ostalim za zabranu se kaze http://www.sunnah.org/ibadaat/mevlud_bosniak/Mawlid2.gif
ovdje je upotrebljenja rijec Bidatun
ocita je razlika u koristenju rijeci i znacenja tih istih a autor navodi u kontext kao da je upotrebljenja ista rijec: bidatun,pa zbog tog velim...
nego inace ne treba prevodit i tumacit hadise kako nama odgovara, nego doslovice pokusat al uz nacin, mjesto i vrijeme tog hadisa donijeti zakljucak i pravi sud...opsirno je to mnogo, zato i postoje ucenjaci "muhadisi" i "fakihi" i priznati pravci "mezhebi" da odrede neke stvari jer mi obicni ljudi nejmamo dovoljno znanja niti sagledavamo stvari kompletno pa cesto donesemo pogresan zakljucak pa otuda i ove netrepeljivosti medju svijetom, svako hoce da "tumaci" na svoj nacin i kako njemu odgovara, nauci pet stvari i misli on "najpametniji", e ne moze tako, sve ima svoje mjesto i ko sta moze da radi...
a ne bih ulazio u raspravu dal je mevlud dozvoljen ili ne,vec ima poprilicno argumenata, samo o nacinu praktikovanja i obiljezavanja mevluda,uredu i ja sam za to da nekad obiljezimo rodjenje naseg Poslanika a.s. al ne smatrat to ibadetom i djelom koje smo duzni raditi a da bude u skladu sa propisima islama, a sto se tice gitare i klavira, da to je zabranjeno u Islamu,a dozvoljavaju se "udaraljke" ili bubnjevi, defovi, kudumi i slicno (kakvi sve vec nazivi), nejmam sad tacno da citiram argumente, ako neko ima nek metne...

Sajas
06-04-2007, 08:16 PM
sto reko Jusuf Barcic : ne zelim raspravu:D
...
nego pogledah ovaj link i "upade mi u oko" hadis:http://www.sunnah.org/ibadaat/mevlud_bosniak/Mawlid1.gif
ako pogledas gore vidjet ces da kaze : men senne fil-islami sunneten haseneten...u drugom dijelu: men senne fil-islami sunneten sejjieten...
upotrebljena rijec je : sunnetun -
pogledaj rjecnik sta znaci rijec "sunneh"
a u ostalim za zabranu se kaze http://www.sunnah.org/ibadaat/mevlud_bosniak/Mawlid2.gif
ovdje je upotrebljenja rijec Bidatun
ocita je razlika u koristenju rijeci i znacenja tih istih a autor navodi u kontext kao da je upotrebljenja ista rijec: bidatun,pa zbog tog velim...
nego inace ne treba prevodit i tumacit hadise kako nama odgovara, nego doslovice pokusat al uz nacin, mjesto i vrijeme tog hadisa donijeti zakljucak i pravi sud...opsirno je to mnogo, zato i postoje ucenjaci "muhadisi" i "fakihi" i priznati pravci "mezhebi" da odrede neke stvari jer mi obicni ljudi nejmamo dovoljno znanja niti sagledavamo stvari kompletno pa cesto donesemo pogresan zakljucak pa otuda i ove netrepeljivosti medju svijetom, svako hoce da "tumaci" na svoj nacin i kako njemu odgovara, nauci pet stvari i misli on "najpametniji", e ne moze tako, sve ima svoje mjesto i ko sta moze da radi...
a ne bih ulazio u raspravu dal je mevlud dozvoljen ili ne,vec ima poprilicno argumenata, samo o nacinu praktikovanja i obiljezavanja mevluda,uredu i ja sam za to da nekad obiljezimo rodjenje naseg Poslanika a.s. al ne smatrat to ibadetom i djelom koje smo duzni raditi a da bude u skladu sa propisima islama, a sto se tice gitare i klavira, da to je zabranjeno u Islamu,a dozvoljavaju se "udaraljke" ili bubnjevi, defovi, kudumi i slicno (kakvi sve vec nazivi), nejmam sad tacno da citiram argumente, ako neko ima nek metne...

Ma da ti nesto kazem, evo ja se s tobom napola slazem, ali svejedno nesto mi te lijepo "slusat`" :)
Fin si brate, more se to odma skuzit`
Da ti se Allah dz.s. smiluje, i tebi i svima nama.

Selam

albin_bin
07-04-2007, 07:35 AM
Ako vi volite Allaha, onda slijedite mene (Poslanika), pa ce i vas Allah voljeti.]
(PA ZAŠTO NE SLIJEDITE POSLANIKA S.A.W.S KOJI JE IMAO BRADU KOLIKO 4 PRSTA- PS TO JE BILO U ONO DOBA KAD ANIJE BILO APARATA ZA BRIJANJE
„i navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovjediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!" A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti! „ Žene, 119 )

Epilog prevodioca:
Hvaliti Poslanika je pohvalno, Mevlud (proslava njegova rodendana) je od znacajne koristi: jer i samo spominjanje Poslanika povecava ljubav prema njemu, a voljeti Poslanika je farz, a okupljanje Muslimana samo po sebi je dobro djelo, a kada se jos u takvom skupu hvali Poslanik onda je to vrlo pohvalno i pozeljno drustvo. Allah Milostivi kaze u suri El~Ahzab:
[Allah i Njegovi Meleki blagosiljaju Poslanika. O vjernici i vi ga blagosiljajte i lijepe rijeci mu upucujte.]
(DONOSITE SALAVAT NA POSLANIKA GDJE GOD DA STE ON ČE DOPRIJETI DO NJEGA I BEZ MEVLUDA- A AKO VAM SAMO TAJ DAN TREBA DA GA SE SJEČATE ONDA STE SVE REKLI-
„I spominji Gospodara svoga ujutro i naveče u sebi, ponizno i sa strahopoštovanjem i ne podižući jako glas, i ne budi nemaran“ - (Bedemi, 205)
ZNAMO KAKO SE ALLAH SPOMIJE U DŽAMIJAMA A I POSLANIK JEL SA STRAHOPOŠTOVANJEM NE PODIŽUĆI GLAS –
„...A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni“. (Krava, 269))
Danas se Bosanci vecinom (VEČ SAMO ZA MEVLUD I SMRT NEKOG IZ ZAJEDNICE GDJE VAM JE TU ONO NAVRAČANJE NA DOBRO) )okupljaju u kucama ili dzamijama da bi napravili Mevlud koji obicno predvode lokalne hode za materijalnu korist, te stoga nema puno efekta na njih jer medu njima obicno nema nijedne osobe koja praktikuje obavezne Islamske duznosti. Hode ne brojimo jer ih se vecina bavi tim zanatom samo za pare(LIČNO SAM ČUO OD STAROG DIDE KAKO EFENDIJA KOJI JE BIO NA GODIŠNJEM ODMORU NIJE STAO U MIHRAB ZBOG TOG ŠTO JE NA ODMORU- HAJR BAR KLANJA). Ako Allah zabranjuje da muskarci i zene sjede zajedno i gledaju jedni u druge, onda mi nemamo pravo da krsimo takve zabrane. Ako zene zele prisustvovati Mevludu u kucama ili dzamiji onda moraju biti razdjeljene od muskaraca bilo zidom ili neprovidnim paravanom(ČUJ TI OVO SADA MAŠALLAH IMA I POZITIVNIH STRANA U „TURSKO-BOŠNJAČKOM MEZHEBU). Zenama nije dozvoljeno da uce Mevlude pred muskarcima kao sto se to popularno radi u Sarajevskom univerzitetu koji ima svoj hor za Mevludske recitacije i slicno. Zena ne smije reci 'Subhanallah' kada klanja pa neko hoce da prode ispred nje, nego treba klapnuti sa dva prsta desne ruke po ljevom dlanu da bi opomenula osobu. Kako onda zena moze pjevati ilahije i uciti Mevludske recitacije pred muskarcima(UZ GROMOGLASNU MUZIKU I GDJE SE JOŠ SPOMINJE ALLAH DŽ.Š I NJEGOV MILJENIK POSLANIK S.A.W.S –KAKVO PONIŽENJE ZA ISLAM-[Allah i Njegovi Meleki blagosiljaju Poslanika. O vjernici i vi ga blagosiljajte i lijepe rijeci mu upucujte.]
(DONOSITE SALAVAT NA POSLANIKA GDJE GOD DA STE ON ČE DOPRIJETI DO NJEGA I BEZ MEVLUDA- A AKO VAM SAMO TAJ DAN TREBA DA GA SE SJEČATE ONDA STE SVE REKLI-
„I spominji Gospodara svoga ujutro i naveče u sebi, ponizno i sa strahopoštovanjem i ne podižući jako glas, i ne budi nemaran“ - (Bedemi, 205)
ZNAMO KAKO SE ALLAH SPOMIJE U DŽAMIJAMA A I POSLANIK JEL SA STRAHOPOŠTOVANJEM NE PODIŽUĆI GLAS –
„...A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni“. (Krava, 269))
). Nasi ljudi su pomjesali mnoge nemuslimanske obicaje sa Muslimanskim cesto izjavljujuci stvari koje izvode iz vjere. Stoga, prijeka je duznost hodama, koji predvode takve proslave da regulisu takva okupljanja na osnovu Islamskih odredbi, jer ce u protivnom snositi kaznu za presutkivanje otvorenih prekrsaja Islamskih obaveznih regulacija(ČAST POJEDINCIMA I DA IH ALLAH DŽ.Š UČVRSTI ALI VEČINA ROBOVI DIRHEMA I UČENJA KUR ANA ZA PARE). Dosta ljudi koji praktikuju Islam kazu da je Mevlud losa inovacija zato sto se zene mjesaju sa muskarcima i glasno pjevaju ilahije i recitacije(SVE ŠTO VODI HARAMU JE I SAMO PO SEBI HARAM- PS SADA ČE SVITA REČI PA DOBRO NIJE TO BAŠ NEŠTO BITNO JE DA SE MEVLUD ODVIJA SVOJIM TOKOM). Istina je da su te zene i ljudi losi Muslimani ali Mevlud je dobra inovacija. Licno sam svjedocio kada zene dodu u dzamiju sa nepristojnom odjecom i gologlave sa vrlo jakim parfemima. To je sve ruzno i haram ali Namaz koji ljudi obavljaju u dzamiji ipak nije haram nego obaveza Muslimana(FETVA JE DATA BUJRUM MLADE GOLE U DŽAMIJU S PLAŽE PA NA NAMAZ!!!DA ALLAH SAČUVA NAKARADNOG MIŠLJENA). Nije potrebno praviti nikakva jela ili pica za Mevlud ali je dozvoljeno ako ljudi to sami od sebe zele. Ako svi ljudi ustanu na Mevludu tokom ucenja odredenih recitacija onda svi trebaju ustati svidalo im se to ili ne. Ako osoba ne zeli ustajati a zna da ljudi u toj lokaciji ustaju tokom Mevluda onda je bolje i da ne dolazi na taj Mevlud, te se treba na neki nacin ispricati da nije mogla prisustvovati Mevludu. Nije dozvoljeno stvarati prepirku i smutnju u vezi ustajanja tokom Mevluda. (NEMOJ TE ME VELIČATI KAO ŠTO SU KRŠĆANI VELIČALI ISA SINA MERJEMINA RECITE ROB I POLANIK –GLUHI NIJEMI NIKAKO DA SE OSVIJESTE
''Kada se ljudi okupe u jednoj od Allahovih kuća (džamija) da uče Allahovu knjigu (Kur'an) i da je međusobno proučavaju, na njih se spusti mir, prekrije ih Allahova milost, okruže ih meleki Allah ih spomene među onima koji su kod Njega!''(Muslim);
A GDJE SU VAM OVI SKUPOVI ŠTO TO NE OŽIVLJAJETE A IMATE HADIS KAO DOKAZ ZA TO A NE ŠUBHU)
Oni koji vjeruju da je to pohvalno mogu to raditi i za njih je to pohvalno. Ako neka osoba ne zeli prisustvovati Mevludu onda niko nema pravo da je kritikuje ili smatra manje vrijednom ili manje poboznom. Mevlud je dobrovoljan (nafil) ibadet te se ne smije nikom nametati kao neophodan (vadzib) ili obavezan (fard) ibadet. (POSLANIK IZGLEDA NIJE DOSTAVIO POSLANICU PA NAM TREBA JOŠ IBADETA)Osoba koja smatra da je Mevlud vadzib ili fard je skrenula sa Pravog Puta. Da zakljucimo cijeli predmet time sto cemo predociti dvije vrste ljudi koji su skrenuli sa Pravog Puta zauzimajuci ekstremne pozicije povodom Mevluda:
Prvi su ljudi kao vehhabije koji smatraju Mevlud losom inovacijom (bidat), krivovjerjem (dalala) i idolopokonstvom (sirkom). Oni mrze one koji nisu kao oni i smatraju vecinu Muslimana idolopoklonicima. Ti ljudi su u opasnim vodama koje vode u Paklenu (Dzehennemsku) jamu. Ovu vrstu ljudi nije lako povratiti na Pravi Put (KO BIVA PROTEKFIRIŠE LJUDE) posto su vrlo umisljeni i tvrdoglavi jer misle da znaju a ustvari ne znaju.(DOKAZ DAJTE AKO JE ISTINA TO ŠTO GOVORITE)
Druga vrsta ljudi su kao neuki Bosanci koji smatraju da je Mevlud najsuperiorniji vid ibadeta i karta za Raj (Dzennet). Oni su sami na ivici provalije njisuci se tamo vamo nesigurni kako ce skoncati svoj smuceni ovozemaljski zivot. Ipak, oni imaju sanse da se povrate ako ih oni koji znaju istinu pomognu i upute Pravim Putem.
Da nam Allah Milostivi pomogne svima da spoznamo Pravi Put i da skoncamo svoje zivote na Pravom Putu. Amin! VEL~HAMDULILLAHI RABBIL~'AALEMIN. VES~SALATU VES~SELAMU 'ALA SEJJIDINA MUHAMMEDIN VE 'ALA AALIHI VE SAHBIHI EDZMEIN.
(ZABORAVILI STE AMIN NA KRAJU ILI MISLITE DA STE DOVOLJNO UPUČENI
I UVIJEK ZABORAVE OD KOG TEKST PREVODE DA NAVEDU

albin_bin
07-04-2007, 07:35 AM
MOJA NAMJERA NIJE NIKOGA VRIJEĐATI NEGO SAMO UKAZATI NA GREŠKE KOJE JE DUŽAN MUSLIMAN MUSLIMANU.LIĆNO SAM BIO SLJEDBENIK TIH NOVOTARIJA DA ALLAH S.W.T.A OPROSTI NEZNANJE KOJE JE SE UVUKLO U OVE NAŠE DIVNE PERIVOJE BOSNE POSNOSNE.
VIDJET ĆEMO DOSTA KONTRADIKTORNOSTI KOJE SLJEDBENICI NOVOTARIJA GOVORE A DA TOGA NISU NI SVJESNI I PUNO INFORMACIJA BEZ DOKAZA DAJU , ALI IPAK ONI ĆE OSTATI PRI SVOME VIDJELI DOKAZ ILI NE JER TO JE TRADICIONALNO ŠEJTANSKI TAKO.

Pravedni, ucevni i plemeniti vladar: el~Muzaffer, Kralj Irbila{1}, je inicirao ovu praksu obiljezavanja Poslanikova rodendana prije nekih 900 godina, (ZAŠTO NIKO OD ASHABA, TABIINA I TABITABIINA NIJE NAŠAO ZA SHODNO DA INICIRA OVU PRAKSU?) i naisao na mnoge pohvale kako od obicnog naroda s tako i od Islamski vjerskih autoriteta kao sto su Egipatski hafizi: Ibn Hadzer el~Asqalanijj(PROVJERENO KOD UČENJAKA DA TO NIJE MOGUČE DA JE ŠEJH HADŽER TAKO DOBAR POZNAVALAC HADISA MOGAO NEŠTO TAKO IZREĆI-I NAVEDITE U KOJEM TO DJELU KAŽE AKO JE ISTINA TO ŠTO GOVORITE A EVO ISTINE OD ŠEJHA"""Hafiz ibn Hadžer prenoseći od imama Kurtubija kaže: „Što se tiče novotarija koje su izmislile sufije po ovom pitanju, to je stvar oko čije zabrane nema razilažennja među ulemom.
Ali strašću opijene duše su nadvladale nad mnogimma koji se smatraju činiteljima dobra tako da mnogi od njih rade i ponašaju se kao luđaci i djeca. Od tih djela su i ritualni plesovi sa posebnim pokretima.
Ovaj bezobrazluk je dostigao vrhunac kada su to proglasili ibadetom i dobrim djelima koja ih približavaju Allahu, Azze ve Dželle, te da je to nešto što uzdiže njihovo stanje - hal.
Ovakva djela su od djela heretika (zindika otpadnikka od islama) i onih koji su zalutali. Allaha, Azze ve Dželle, molimo za pomoć.”
Hafiz ibn Hadžer dodaje: „Ovakva djela imaju konttra-efekat od onoga što oni žele njima postići i još više poggoršavaju njihovo stanje.”
(Hafiz ibn Hadžer, Fethul-bari, 2/442)
""" PA DAJTE DOKAZ AKO ISTINU GOVORITE) i Dzelalud~Din es~Sujutijj. Poznati ucenjak Hadisa, Ebul~Hattab Ibn Dihjah (MOŽETE LI DANAVEDETE NEKO NJEGOVO DJELO IZ OBLASTI HADISA) , je napisao knjigu za tog Kralja koja ce se citati specijalno na toj proslavi, i ne postoji nijedan znacajniji ucenjak koji je pokudio ovu inovaciju proslave Poslanikova rodendana.
(OVO JE NOTORNA BESMISLICA KOJE JE SE MOGLA IZMISLITI“BAR SE MOGLO NEŠTO PRIKLADNIJE SMISLITI-IBN TEJMIJE JE BEZNAČAJNI UČENJAK JEL BRAVO BRAVO BRAVO)
Osnova za obiljezavanje i proslavu velikih i radosnih dogadaja svake godine se nalazi u Sunnetu Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem)(ČAK SUPROTNO-SVI SU ČULI ZA ONAJ HADIS GDJE SE PRENOSI DA JE POSLANIK .S.A.W.S. REKAO ZAMJENJUJEM VAM TE DANE BOLJIM SA 2 BAJRAMA.) . Imam el~Buharijj, prenosi da kada je Poslanik emigrirao u Medinu tamo je saznao da Zidovi poste, te ih je upitao zasto poste na dan 10 Muharrema{2}. On je to rekao zato sto je Poslanik Mojsije (Musa) bio Musliman kao svi ostali Poslanici. Poslanik Muhammed (sallallahu alejhi ve sellem) je onda rekao Muslimanima da poste 9 i 10 dan Muharrema, i ovaj Sunnet se i dan danas praktikuje sirom svijeta.(AKO OVO MOŽE BITI ŠERIJATSKI DOKAZ ONDA STVARNO POREDITI POSLANIKA S.A.W.S. I NAS)


<<Onaj ko inovira nesto dobro u Islamu ce imati nagradu za to i slicnu nagradu ce imati i oni koji ga budu pratili u tome--sve do Sudnjeg Dana--bez umanjivanja njihove nagrade. Onaj ko inovira nesto lose u Islam ce imati grijeh za to kao i oni koji ga budu pratili u tome--sve do Sudnjeg Dana--bez umanjivanja njihovih grijeha.>>
(KOLIKO PUTA SE HADIS MORA POGREŠNO TUMAČITI DA BI SE SOPSTVENI HIROVI ZADOVOLJILI-SVE SU DOBRI BIDATI A GDJE SU TI LOŠI NEŠTO IH SLBO SPOMINJETE)
Dvije vrste inovacija su spomenute u gornjem Hadisu: inovacije upute i dobra na jednoj strani, i inovacije zablude i zla na drugoj strani.
Ono sto je u skladu sa Kur'anom, Sunnom, Idzmom (koncenzusom ucenjaka), i naucavanjima i praksom Ashaba je inovacija upute i dobra, a ono sto se kontradiktuje sa Kur'anom, Sunnom, Idzmom, i naucavanjima i praksom Ashaba je inovacija zablude i zla. Ova definicija o dvije vrste inovacija je legalno misljenje mnogih naucevnih i povjerljivih Islamskih ucenjaka; medu kojim su Imam es~Safijj, Imam en~Nevevijj, el~Bajhaqijj, Hafiz Ibn Hadzar el~Asqalanijj (SAMO NAVODI GDJE SE TO SPOMINJE JER ISLAM JE VJERA KOJA SE TEMELJI NA OSNOVAMA-A VI SAMO LUPATE I LUPATE-PROVIDNI STE).

[Vi ste najbolji od svih naroda medu covjecanstvom; naredujete dobro (ma'ruf) i zabranjujete zlo (munker), i vjerujete u Allaha.]
(DA MI JE VIDJETI SVOJIM OČIMA DA NEKO IZ OVE SVITE POSTUPA PO OVOM AJETU SVI SU ROBOVI DIRHEMA I DINARA-KUR AN UČE ZA PARE)
Ovaj ajet znaci da je Muslimanska nacija najbolja nacija zato sto je njen Poslanik najbolji Poslanik," kao sto su Islamski ucenjaci objasnili. Muslimani su zahvalni Allahu za blagodat Islama i zato sto su sljedbenici Njegova miljenika Muhammeda. U suri Ali Imran, ajet 31, Allah kaze:
[)

albin_bin
07-04-2007, 07:39 AM
Samo Neke Od Besmislica Na Koje Se Pozivaju!!!

albin_bin
07-04-2007, 08:17 AM
bez obzira na sve i to da je mevlud bidatu hasene(dobra novotarija) i da nije obiljezevan do kasnijih generacija i slicno... al hipoteticki recimo da je dozvoljen, bio sam na mevludu kod nas u Visokom i gost je bio hafiz Bugari, licno sam otisao zbog njega a ne zbog samog mevluda, ne treba bit posebno pametan i prosvijetljen da se skonta da dan rodjenja naseg Poslanika obiljezit sa gitarom, klavirom i ostalim muz. instrumentima uz mijesanje i pjevanje djevojaka i momaka i slicno,nije bas islamska tradicija, mislim da nije primjereno da tako "slavimo" naseg Poslanika i velicamo Allaha i dal su nase dede i nane tako "slavili", obiljezavali mevlud...?!?
al hfz. Bugari je legenda, steta sto nejmam prilike cesce prisustvovat njegovim predavanjima.

kako znam i bugari je "vehabija"
ZAVRŠIO JE STUDIJE SA JUSUFOM BARČIĆEM.

Sajas
07-04-2007, 08:55 AM
kako znam i bugari je "vehabija"
ZAVRŠIO JE STUDIJE SA JUSUFOM BARČIĆEM.

Samo da se zna hafiz Bugari nije ni V od vehabije. Da si slusao njegova predavanja znao bi kako razmislja i nisam siguran da li bi ti se svidilo jer ti on naginje na sufijsku stranu.

Selam

by_the_way
07-04-2007, 04:14 PM
Da se nadovezem, sinoc sam imao priliku slusati Hafiza Bugarija, sala gdje je nastupio bila je prepuna i svaka mu cast!
Samo sto smo spomenuli covjeka vec ste napravili problem je da li je on "Ovaj ili onaj", zalosno je sto se ovako dijelimo al izgleda da ima onih kojima je to u interesu da smo razjedinjeni a na kraju to je sve na stetu Islama...

kicho
07-04-2007, 05:43 PM
Da se nadovezem, sinoc sam imao priliku slusati Hafiza Bugarija, sala gdje je nastupio bila je prepuna i svaka mu cast!
Samo sto smo spomenuli covjeka vec ste napravili problem je da li je on "Ovaj ili onaj", zalosno je sto se ovako dijelimo al izgleda da ima onih kojima je to u interesu da smo razjedinjeni a na kraju to je sve na stetu Islama...
a u tebe se sva spika svodi na mudrovanje... o cemu je bilo rijeci u vezi sa Bulgarijem... o cemu se pricalo... podijeli neki zanimljiv tekst sa nama... koja bijase svrha okupljanja... tema...

... te podjele unutar ljudi su neminovne... na zalost vecina gleda tudje probleme i nedostatke, a svoje zanemaruje... smatraju se vjernicima, a vecinu vremena provedu ogovarajuci druge i pametujuci kako ko vjeruje, a o vjeri toliko malo zna... kada bismo se samo sebi okrenuli sve bi daleko bolje bilo... a jos da pomognemo drugomoe ? ... koja nagrada...

padobranac
07-04-2007, 06:30 PM
on naginje na sufijsku stranu.

ako nista inteligentan i interesantan covjek

kam
07-04-2007, 06:38 PM
ako nista inteligentan i interesantan covjek

slazem se..

by_the_way
08-04-2007, 12:09 AM
a u tebe se sva spika svodi na mudrovanje... o cemu je bilo rijeci u vezi sa Bulgarijem... o cemu se pricalo... podijeli neki zanimljiv tekst sa nama... koja bijase svrha okupljanja... tema...

... te podjele unutar ljudi su neminovne... na zalost vecina gleda tudje probleme i nedostatke, a svoje zanemaruje... smatraju se vjernicima, a vecinu vremena provedu ogovarajuci druge i pametujuci kako ko vjeruje, a o vjeri toliko malo zna... kada bismo se samo sebi okrenuli sve bi daleko bolje bilo... a jos da pomognemo drugomoe ? ... koja nagrada...

Ukratko tema okupljanja je bila borba protiv ovisnosti od droge, Hafiz Bugari je konstatovao da je najbolji nacin borbe protiv droge Vjera, da tim ljudima (ovisnicima) treba pomoci a ne odbaciti ih... Inace Hafiz Bugari radi kao kordinator ispred Rijaseta Islamske Zajednice svih centara za borbu protiv ovisnosti od droga u BiH.
Hafiz Bugari je svoje predavanje završio učenjem nekoliko ajeta iz Kur'ana.

by_the_way
08-04-2007, 09:11 AM
kako znam i bugari je "vehabija"
ZAVRŠIO JE STUDIJE SA JUSUFOM BARČIĆEM.

S obzirom da je poslije predavanja otisao u tekiju onda sigurno nije vehabija...

ellina
13-04-2007, 10:32 AM
ALI IPAK ONI ĆE OSTATI PRI SVOME VIDJELI DOKAZ ILI NE JER TO JE TRADICIONALNO ŠEJTANSKI TAKO.

[)
ako je ikoga sejtan obuzeo tebe je.

TAEKWONDOPLAYER
29-04-2007, 04:39 PM
Jos jedan pravi ucenjacki post od naseg brata...

Copy/Paste do iznemoglosti.
Znas li ti ista od sebe napisati? Iz svoje glave?
Ako znas reci mi jeli klanjanje teravih namaza u dzematu bidat?

Ti si Ahi malo pobrkao stvari, teravih namaz je klanjao i poslanik s.a.w.s, a Omer r.a. je uveo 20 rekata sto nije bila praksa Poslanika Muhammeda s.a.w.s.

edin888
23-05-2007, 02:06 PM
pročitah ovo tvoje mislim vaše mišljenje, pa nemogu a da nereknem da mi je u jednu ruku žao a u drugu krivo , što baš u bosnu od voliko zemalja dođoše oni neljudi pa vam napuniše glave ćifutskom-dogmom, i mržnjom prema onome što je u bosni od kad postoji i bosna i ljudi u njoj.
neželim da te vrijeđam albine, ali znaj da ja vrijeđam sebe što ti moram ovo kazivati, ti neznaš a ni ti što vas tako naopako uče da je ovdje sultan Mehmed-fatih u bosnu došao sa vojskom u kojoj je bilo 313 evlija, 7 otkrivenih među njima a ostali pokriveni bijahoše, i svi su sem njega ostavili svoje kosti u bosni i herc. a poslije njih su ovdje dolazili i umirali mnogi drugi Allahovi štićenici, koji možda si čuo zemlja neće kao ni poslanike ni šehide, što znači da je taj ruhanijet ili kako ga zovu ove neznalice kažu inat bosanski pobjedio, nije nego Allah dž.š. himmetom dobrih ljudi ,šake mu'mina u bosni zaustavio rat, a oni govore budale, inat naš, pa postaju gori nego prije rata.
moj albine ovo ti govorim da za tu vašu ofanzivu koju ste spremili moraš pozvati dosta pomagača da ljudima u bosni zamrzneš ljubav za ehli-bejt, a nećeš-te uspjeti jer mi se svakim trenom za to molimo, svaki naš otkucaj srca kuca za ehli-bejt, tebe postavili da nam ga zamrzneš.

kažii im albinekad te budu pitali kako napreduješ: ja radim sve i svašta ali nekako mi neide kako sam očekivao,reci oni dobivaju kako oni kazu direktnu podršku od onoga zbog koga je sve stvoreno, Muhammeda s.a.w.s, i on ih bodri direktno. a podršku kompletnog ruhanijetskog svijeta nećete moći slomiti, jer vi ste ko židovi vjerujete samo ono što vidite i mislite to je moć.
sjeti se albine priče na uhudu kada kaže Resul s.a.w.s. da su ljudi čuli krik iblisa koji je pustio kada je vidio kako džibril reda safove meleka na uhudu, svi bi ljudi pali unesvjest od straha.
neznam staćete protiv duhovne vojske, jeste li i nju uzeli u obzir, da nebudete padali i vi unesvjest jedan po jedan od mržnje prema Muhammedu a.s. i njegovoj porodici .
znaj albine neznalico jedna da će Allah dž.š. svoju vjeru čuvati do kijametskog dana a još samo da su te naučili kako to Allah dž.š. čuva vjeru bilo bi ti lakše da nemoraš zamišljati, ali to se u medini neuči . tamo se uči kako uništiti sve što je vezano za Muhammeda s.a.w.s. i ehli-bejt, a misle da mogu Allaha spoznati tom mržnjom?
eto tako kazi učiteljima šta misle ljudi koji vole učitelja svijeta Muhammeda i njegovu časnu porodicu.
još da čuješ mevlud od hfz.čajlakovića, tek bi ga zavolio kao i tvoj učitelj...

mostary
14-06-2007, 10:00 AM
Selam brate Edine, nemoj udarat na čast svog brata Albina i vrijeđat ga bespravno, a nisi provjerio o onom što je naveo u svojim postovima o mevludu, provjeri dokaze koje navodi, a onda nešto reci. "
Čovjek će reći neku riječ, a kojoj neće pridavati neku pažnju a koja će ga strovaliti u džehennem", pa pazi brate šta govoriš.
Što se tiće ljubavi prema Poslaniku s a v s i ehli bejtu, ako smatraš da se ta ljubav iskazuje mevludom jednom godišnje, ili sječanjem na smrt Alije r.a., Hasana r.a., Huseina r.a., Fatime r.a., Aiše r.a. i ostalih članova kao što šijje rade i to smatraju vrhuncem vjerovanja - ne ide tako.
Ljubav prema Poslaniku s.a.v.s. se iskazuje njegovim slijeđenjem u onom što je govorio i kako je radio, djelima koje je on radio da i mi radimo, i i i ...
Allah u prevodu ajeta kaže: "Ako Allaha volite, mene slijedite, pa će i Allah vas zavoljeti i grijehe vam oprostiti" a zar nam nije to cilj, Allahov oprost i džennet u društvu sa Poslanikom s.a.v.s.
Da nas Allah sve uputi i dadne da se sastanemo u džennetu. Amin.

edin888
14-06-2007, 12:29 PM
Selam brate Edine, nemoj udarat na čast svog brata Albina i vrijeđat ga bespravno, a nisi provjerio o onom što je naveo u svojim postovima o mevludu, provjeri dokaze koje navodi, a onda nešto reci. "
Čovjek će reći neku riječ, a kojoj neće pridavati neku pažnju a koja će ga strovaliti u džehennem", pa pazi brate šta govoriš.
Što se tiće ljubavi prema Poslaniku s a v s i ehli bejtu, ako smatraš da se ta ljubav iskazuje mevludom jednom godišnje, ili sječanjem na smrt Alije r.a., Hasana r.a., Huseina r.a., Fatime r.a., Aiše r.a. i ostalih članova kao što šijje rade i to smatraju vrhuncem vjerovanja - ne ide tako.
Ljubav prema Poslaniku s.a.v.s. se iskazuje njegovim slijeđenjem u onom što je govorio i kako je radio, djelima koje je on radio da i mi radimo, i i i ...
Allah u prevodu ajeta kaže: "Ako Allaha volite, mene slijedite, pa će i Allah vas zavoljeti i grijehe vam oprostiti" a zar nam nije to cilj, Allahov oprost i džennet u društvu sa Poslanikom s.a.v.s.
Da nas Allah sve uputi i dadne da se sastanemo u džennetu. Amin.

STA TI ZNAS BLENTO STA JE MEVLUD!!!
PRVO TI MORAM KAZATI DA SVI ONI LJUDI KOJI SU U BOSNU DOSLI SA MISLJENJEM DA ISLAM U BOSNI TREBA PROMJENITI I DA NEVALJA, NALAZE DOKAZE U KURANU I HADISU, TO SU LJUDI KOJI SU POSEBNO SKOLOVANI OD STRANE ĆIFUTA U MEDINI . ONI SU GLAVNI POKROVITELJI TE DOGME .
NEKAZEM NISTA PROTIV KUR'ANA I HADISA, ALI ZNAJ DA SAM JA OVO GOVORIO I RASPRAVLJAO SA VASIM NAJJACIM SHEJHOVIMA-VEHABIJSKIM VODJAMA OVDJE U BOSNI I NA KRAJU ME PROGLASE NEVJERNIKOM I KAZU DA SAM U ZABLUDI I SVE DO SADA STO SAM KLANJAO I IBADETIO DA SE NEPIKA, NEGO SE MORAM POKAJATI I KRENUTI ZA NJIHOVIM UCENJEM...

VELIKA STE OPASNOST ZA NAS U BOSNI, VECA I OD OVIH UDBASA PRIJE RATA, JER ZA NJIH SMO BAREM ZNALI KO SU I STA ZELE..
A SADA OVAJ NAS OBICNI MAHLUK NEZNA KAKO DA VAS UZME U OBZIR, JER TU SU SKOLU OSMISLILI NAJGORI JEVREJI I SKONTALI KAKO DA NAM UDARAC U SRCE ZABIJU , ALI
ALI ZNAJ SAMO JEDNO, U BOSNI JE ISLAM OD PRVOG DANA I DANAS ISTI,
A MEVLUD SE NE UCI JEDNOM GODISNJE KAKO SU TI KAZALI, JA GA SLUSAM SVAKI DAN U AUTU , A MOZE SE UCITI KAD GOD ZELIS...
BILO GDJE BILO KAD..
BITNA JE LJUBAV.
A PORUČUJEM TI I OVO : U BOSNI ĆE SE UČITI MEVLUD DO KIJAMETA UZ ALLAHOVU POMOĆ, A VI NISTE SVJESNI KOLIKO VAM TREBA SNAGE DA UBIJETE BOSANAKI ISLAM KOJI JE U OVO VRIJEME VEOMA UZDRMAN, OD STRANE ZIDOVSKE DOGME , PA NI ONE JADNE DEDE U DZAMIJAMA VISE NEZNAJU STA SU RADILI 70 GODINA , I DA LI IM JE BILO VALJANO TO STO SU I KAKO SU IBADETILI ...
ALLAH DŽ.Š ĆE ČUVATI SVOJU VJERU DO KIJAMETA , A VI BUJRUM UDRITE SAMO UDRITE,

kam
14-06-2007, 07:02 PM
De ohladi malo, nisi na Jery Springeru..jel ti imas dokaz da je mevlud islamski ibadet, osim sto si zatekao prijasnje generecije da ga uce!?

Sta mislis o ovome ajetu : "A kada im se kaže: "Pristupite onome što Allah objavljuje, i Poslaniku!", oni odgovaraju: "Dovoljno nam je ono što smo od predaka naših zapamtili."...kako bi ga ti protumacio, sa svojim skromnim znanjem, koje ti je bilo dovoljno da pobijes argumente "vehabijske elite"...

Nauci se prije svega, postovati dva sveta grada Mekku i Medinu, imas namjeru (mozda si i bio) na hadzz a pun si pakosti prema ovim svetim mjestima...

Hocemo li negirati Allahove rijeci : "Zar ne vide da smo Harem* svetim i sigurnim učinili, dok se svuda okolo njih otima i pljačka? I zar u laž vjeruju, a na Allahovim blagodatima su nezahvalni? (29:67)

Ova dva grada su izvor islama, a gdje je Sarajevo u svemu tome, gdje je Carigrad bio kad je spustana Objava...!???

Treba da budemo presretni zbog Allahove pomoci alimima iz Medine koji su tamo proveli godine da bi nas ispravili u onome sto grijesimo...

NAJGORA BOLEST NASEG NARODA JE NEZNANJE...Jakob Finci i njegova pomocnici prezentuju par lazi na "vehabije" i Bosanci , k'o grlom u jagode, dzematile protiv takvih ljudi...najljuci protivnici sljedbenika sunneta, su oni koji skoro i ne znaju sta je islam, namaz, vjera im se svodi od bajrama do bajrama, i da bi opravdali svoje zapostavljanje vjere, navale huliti na one koji to sa slascu rade, kazu jadni oni.... jadni su oni koji tako misle..
nece se desiti SIGURNO, pravom vjerniku koji poznaje propise vjere, koji zna sta od njega trazi Kur'an i sunnet da vrijeda vjernika sa bradom , jer on zna da je to propis, da je to sunnet Poslanika a.s. koji je na nasem prostoru bio ugasen decenijama zbog prokletog komunizma , cija je podloga nevjerstvo, negiranje Uzvisenog...."Komunizam u zajedi" odlicna knjiga na ovu temu, objasnjava u detalje, mutne namjere komunizma.

Nasem narodu je potrebno znanje da se probudi iz ovog sumraka idola...danas ce te sve pustiti da radis, drogiraj se, pij alkohol, bludnici, tetoviraj se radi sta hoces, al samo nemoj brate ici u dzamiju odmah ne valjas...

Slusao sam jednog uvazenog alima na ovu temu, pa kaze kad se covjek, vjernik iskreno posveti vjeri, islamu, sejtan salje svoje vojske da ga pokusaju zaustaviti al Uzviseni je taj koji pomaze svoje iskrene robove...

"Kako mogu biti isti: onaj kome su njegova ružna djela prikazana lijepim, a i on ih smatra lijepim... Allah u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome hoće, pa ne izgaraj od žalosti za njima; Allah, doista, dobro zna sve što oni rade."

Danas smo svjedoci kako je islam jaka vjera..covjeku koji ima iman u svom srce ne smetaju prepreke u okruzenju, on se ogranici na vezu koja se ne moze prekinuti, drzi se za Allahovo uze i ne posustaje....
Zar misle oni koji vrijedaju "vehabije" da se moze biti vjernik za pare...zar se neko moze prihvatiti svih tih provokacija za ne znam kakvo bogastvo...to je zalosno...ja licno nemam bradu, trenutno, medutim u potpunosti podrzavam ostalu bracu, jer to je ljubav , nikakv interes,,,mnogi ne znaju kakav je osjecaj plakati iz strahopostovanja u namazu kao sto je Muhammed a.s. radio...

SELAM

edin888
15-06-2007, 09:46 AM
De ohladi malo, nisi na Jery Springeru..jel ti imas dokaz da je mevlud islamski ibadet, osim sto si zatekao prijasnje generecije da ga uce!?

Sta mislis o ovome ajetu : "A kada im se kaže: "Pristupite onome što Allah objavljuje, i Poslaniku!", oni odgovaraju: "Dovoljno nam je ono što smo od predaka naših zapamtili."...kako bi ga ti protumacio, sa svojim skromnim znanjem, koje ti je bilo dovoljno da pobijes argumente "vehabijske elite"...

Nauci se prije svega, postovati dva sveta grada Mekku i Medinu, imas namjeru (mozda si i bio) na hadzz a pun si pakosti prema ovim svetim mjestima...

Hocemo li negirati Allahove rijeci : "Zar ne vide da smo Harem* svetim i sigurnim učinili, dok se svuda okolo njih otima i pljačka? I zar u laž vjeruju, a na Allahovim blagodatima su nezahvalni? (29:67)

Ova dva grada su izvor islama, a gdje je Sarajevo u svemu tome, gdje je Carigrad bio kad je spustana Objava...!???

Treba da budemo presretni zbog Allahove pomoci alimima iz Medine koji su tamo proveli godine da bi nas ispravili u onome sto grijesimo...

NAJGORA BOLEST NASEG NARODA JE NEZNANJE...Jakob Finci i njegova pomocnici prezentuju par lazi na "vehabije" i Bosanci , k'o grlom u jagode, dzematile protiv takvih ljudi...najljuci protivnici sljedbenika sunneta, su oni koji skoro i ne znaju sta je islam, namaz, vjera im se svodi od bajrama do bajrama, i da bi opravdali svoje zapostavljanje vjere, navale huliti na one koji to sa slascu rade, kazu jadni oni.... jadni su oni koji tako misle..
nece se desiti SIGURNO, pravom vjerniku koji poznaje propise vjere, koji zna sta od njega trazi Kur'an i sunnet da vrijeda vjernika sa bradom , jer on zna da je to propis, da je to sunnet Poslanika a.s. koji je na nasem prostoru bio ugasen decenijama zbog prokletog komunizma , cija je podloga nevjerstvo, negiranje Uzvisenog...."Komunizam u zajedi" odlicna knjiga na ovu temu, objasnjava u detalje, mutne namjere komunizma.

Nasem narodu je potrebno znanje da se probudi iz ovog sumraka idola...danas ce te sve pustiti da radis, drogiraj se, pij alkohol, bludnici, tetoviraj se radi sta hoces, al samo nemoj brate ici u dzamiju odmah ne valjas...

Slusao sam jednog uvazenog alima na ovu temu, pa kaze kad se covjek, vjernik iskreno posveti vjeri, islamu, sejtan salje svoje vojske da ga pokusaju zaustaviti al Uzviseni je taj koji pomaze svoje iskrene robove...

"Kako mogu biti isti: onaj kome su njegova ružna djela prikazana lijepim, a i on ih smatra lijepim... Allah u zabludi ostavlja onoga koga hoće, a na Pravi put ukazuje onome kome hoće, pa ne izgaraj od žalosti za njima; Allah, doista, dobro zna sve što oni rade."

Danas smo svjedoci kako je islam jaka vjera..covjeku koji ima iman u svom srce ne smetaju prepreke u okruzenju, on se ogranici na vezu koja se ne moze prekinuti, drzi se za Allahovo uze i ne posustaje....
Zar misle oni koji vrijedaju "vehabije" da se moze biti vjernik za pare...zar se neko moze prihvatiti svih tih provokacija za ne znam kakvo bogastvo...to je zalosno...ja licno nemam bradu, trenutno, medutim u potpunosti podrzavam ostalu bracu, jer to je ljubav , nikakv interes,,,mnogi ne znaju kakav je osjecaj plakati iz strahopostovanja u namazu kao sto je Muhammed a.s. radio...

SELAM


blento jedan pojma ti nemas!!
oni koji propagiraju skolu vehabizma kod nas u bosni , oni su nam otvoreni neprijatelji, a kako da se borimo protiv njih kada ih placa zidovsko-masonska loza, iz cijelog svijeta.

a usput, mevlud se ucio , uci i uci ce se akobogda, dok ima nas koji se borimo protiv vas ,

ako pazljivo obratis paznju na ono sto sam pisao ovom vehabiji gore, vidjeces da si ti isti kao on i da ponavljas upravo ono sto ja pisem da radite.
kazem zidovi su vam osmislili nacin kako da zavadite muslimane u bosni koji se nikada u zivotu medjusobno nisu dijelili VI STE USPJELI DA IH ZBUNITE I PODIJELITE , ALLAH VAS PODJELIO I NIKO VAS NE SASTAVIO.

O NASIM PRECIMA TI NEMAS POJMA, ONI SU SACUVALI ISLAM U BOSNI I CUVAJU GA BOSANSKI SEHIDI I EVLIJE KOJI SU POKOPANI NA OVOM BOSANSKOM TLU.
A MEKKA I MEDINA SU SVETE KAKO KAZES (SVETA ZEMLJA...)
ALI NJOM UPRAVLJA K R A LJ ????

KRALJ I KRALJEVICI VLADAJU BLENTO , KOME TI NAVODIS AJETE ???
JESI LI SLIJEP???
MA JESTE SLIJEPIM SU VAS UCINILI ONI PA NEVIDITE NISTA, KO KONJI KAD IH NA TRKE POVEDU...
KAKAV KRALJ KOME STA ?? U ENGLESKU PA KRALJUJ - ZIDOVI IMAJU KRALJA
A MI MUSLIMANI IMAMO IMAMA.
TOLIKO ZA TEBE KRALJEVICU MALI
8-)

mostary
15-06-2007, 12:02 PM
Selam, Allah da nam se svima smiluje, ali ovako ne ide, ko ima dokaz za ono što govori, nek iznese, a edina, mlatiš ko maksim po diviziji, Meka i Medina jesu sveti, kao i Kuds (iako je okupiran od strane židova - Allah ih ponizio našim rukama) htio ti to priznati ili ne. Kibla muslimana je u Meki, gdje je tvoja, jel Baščaršija ili neko turbe, ne znam, ali razmisli malo, ko danas najviše napada tzv "vehabije" ako nisu židovi, krščani, ateisti pa onda muslimani koji šaraju sa namazima, ili klanjaju samo bajrame i idi na mevlude i kažu to je njima dosta. Takvi nasjedaju na navjerničku propagandu da su bradonje ekstremne i slično, da u fundamentalisti. Riječ fundamen - osnova,temelj, a zar ne bi trebali biti muslimani iz temelja. Trebamo svi biti fundamentalisti, iskreni vjernici sa 5 vakata, sa moralom i ostalim djelima ugledajući se na našeg Poslanika s.a.v.s.

mostary
15-06-2007, 12:06 PM
A možda si ti jedan od tih udbaša koji žele da zavede muslimane, nekako mi tvoja retorika na to naginje, a ko braniš tradiciju,obićaje i sl. Svaka čast dedama od 70 godina, koji su istrajali na namazu i u najtežim udbaškim vremenima, a šta je s tobom, hočeš li ti istrajat, inšallah da hućeš i ti i ja, da umremo sa namazom, šehadetom, na Kur'anu i sunnetu, iskrenom slijeđenju islama.
Pusti šuplju priču, daj radimo, radimo, djelima govorima, manje jezikom - više djela.

edin888
15-06-2007, 02:07 PM
A možda si ti jedan od tih udbaša koji žele da zavede muslimane, nekako mi tvoja retorika na to naginje, a ko braniš tradiciju,obićaje i sl. Svaka čast dedama od 70 godina, koji su istrajali na namazu i u najtežim udbaškim vremenima, a šta je s tobom, hočeš li ti istrajat, inšallah da hućeš i ti i ja, da umremo sa namazom, šehadetom, na Kur'anu i sunnetu, iskrenom slijeđenju islama.
Pusti šuplju priču, daj radimo, radimo, djelima govorima, manje jezikom - više djela.

JAVNO KAZEM DA SAM BIO I OSTAO PROTIV SVIH ONIH KOJI MISLE DA MOGU DOĆI U BOSNU I PROPAGIRATI BOLJI ISLAM OD OVOG KOJEG SU NASLI OVDJE
JA IM SAVJETUJEM DA IDU TAMO GDJE SU TO NAUCILI PA NEK SE RADUJU SA SVOJIM UCITELJIMA A I ONI S NJIMA..

A STO SE MENE TICE , ZNAJU ZA MENE VEHABIJSKI SEJHOVI PO SARAJEVU, POKUALI SU S TOM DOGMOM ALI SLABO.
A KAD NEZNAJU DALJE KAZU DA SAM U ZABLUDI :-D

MI BOSANSKI MUSLIMANI NIKADA NISMO BILI ZAVADJENIU DZAMIJAMA NIKADA, TEK KAKO OVI BRADONJE DODJOSE SA PODVRACENIM NOGAVICAMA, POČESE PROBLEMI PA I U DZAMIJAMA..

TOGA NIKADA U BOSNI NIJE BILO..
SULTAN MEHMED FATIH JE BIO NAKSIBENDISKI SEJH, SA 14 GODINA JE POSTAO GENERAL VOJSKE, A KAKO JE DOSAO U BOSNU I OSVOJIO OVE PREDJELE, UCIO SE ZIKIR KAKO VI KAZETE HUKANJE, I MI GA UCIMO ISTO ONAKO KAKO JE ON UCIO I NJEGOVA VOJSKA, JER SE TO PENOSILO S KOLJENA NA KOLJENO I PRENOSI SE DALJE AKOBOGDA.

PONAVLJAM, U NJEGOVOJ VOJSCI JE BILI 313 EVLIJA, I SVI SU POKOPANI U BOSNI, A MOS MISLITI KOLIKO SEHIDA IMA ,HA??

TAKO, NEIGRAJTE SE BOLJE VAM JE, NEZNAS KAKO JE RATOVATI S NEKIM KOGA NEVIDIS..8-)

ISTRIJEBICEMO MI I VEHABIZAM SAMO POLAKO, DZABA VAM MASONSKE PARE

mostary
15-06-2007, 02:47 PM
Allah te uputio Edine, šta bola pričaš, o kakvom šejhu nakšimbendija, Mehmed El Fatih Allah mu dao džennet, bio mudžahid, imao je bradu, slijedio Poslanika s.a.v.s. da je huktao, ne vjerujem. A ti, šta ti radiš, daj mi reci gdje su te ćifutske pare, gdje su kad tzv. "vehabije" jedva krpe kraj s krajem jer je teško nači halal posla danas, kopaju, rade po građevini, trguju, a pitam tebe gdje ti zarađuješ pare, možda od Soroša koji plača da se blati islam i sunnet Poslanika s.a.v.s. ja mislim da se to dobro plača, možda pišeš i za novine o tome, a za takve članke je dobar honorar.
Nije islam u bosni sačuvan turbetima tzv evlija, niti je čuvaju šehidi, nego Allah je zaštitnik muslimana, pa preko iskušenja (rata) neke od nas uzima kao šehide, koji su inšallah već u džennetu, a nije mali broj šehida od braće sa strane ovje ostavio svoje kosti.
Ako je tvoj jedini cilj da se boriš protiv "bradonja", pa direktno se boriš time i protiv Poslanika s a v s i ashaba koji su imali brade i kojima odjeća nije padala ispod članaka i koji nisu huktali nego zikrili na propisan način i propisanim riječima i dovama, i koji se nije mješao sa ženama i ašikovao, i koji nisu mevlud učili nego Kur'an i hadis, i koji nisu lajali na druge muslimane s kojima se neslažu nego su se vraćali Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. i koji su se borili na Allahovom putu, i koji su bili iskreni u djelima i koji su pozivali lijepo i mudro druge i koji, i koji .....

Brate pokaj se Allahu, slijedi Poslanika i nadaj se oprostu, ako ovako nastaviš blago tebi

edin888
15-06-2007, 04:09 PM
Allah te uputio Edine, šta bola pričaš, o kakvom šejhu nakšimbendija, Mehmed El Fatih Allah mu dao džennet, bio mudžahid, imao je bradu, slijedio Poslanika s.a.v.s. da je huktao, ne vjerujem. A ti, šta ti radiš, daj mi reci gdje su te ćifutske pare, gdje su kad tzv. "vehabije" jedva krpe kraj s krajem jer je teško nači halal posla danas, kopaju, rade po građevini, trguju, a pitam tebe gdje ti zarađuješ pare, možda od Soroša koji plača da se blati islam i sunnet Poslanika s.a.v.s. ja mislim da se to dobro plača, možda pišeš i za novine o tome, a za takve članke je dobar honorar.
Nije islam u bosni sačuvan turbetima tzv evlija, niti je čuvaju šehidi, nego Allah je zaštitnik muslimana, pa preko iskušenja (rata) neke od nas uzima kao šehide, koji su inšallah već u džennetu, a nije mali broj šehida od braće sa strane ovje ostavio svoje kosti.
Ako je tvoj jedini cilj da se boriš protiv "bradonja", pa direktno se boriš time i protiv Poslanika s a v s i ashaba koji su imali brade i kojima odjeća nije padala ispod članaka i koji nisu huktali nego zikrili na propisan način i propisanim riječima i dovama, i koji se nije mješao sa ženama i ašikovao, i koji nisu mevlud učili nego Kur'an i hadis, i koji nisu lajali na druge muslimane s kojima se neslažu nego su se vraćali Allahu i Njegovom Poslaniku s.a.v.s. i koji su se borili na Allahovom putu, i koji su bili iskreni u djelima i koji su pozivali lijepo i mudro druge i koji, i koji .....

Brate pokaj se Allahu, slijedi Poslanika i nadaj se oprostu, ako ovako nastaviš blago tebi


TI SI NESKOLOVAN VIDIM , AKO SI PROCITAO NEKOLIKO KNJIGA TO SU SIGURNO KNJIGE PORODICNE BIBLIOTEKE KOJU JE KRALJ ARAPSKI DAO ODSTAMPATI I U BOSNI PODIJELITI,
A SIRU LITERATURU NISI DOTICAO.
PREPORUCUJEM TI KNJIGU 700 GOD KRŠĆANSTA U BIH,
PA VIDI KO JE BIO HZRT. SULTAN FATIH , KAKO JE IZGLEDAO STA I KAKO JE RADIO I SL..


sto se para tice, na pocetku su vas kupili dok se niste obukli i pustili duge brade, a kada su vidjeli da su udarili na pogresnu zemlju, bosnu prkosnu, ostavili vas da se sami snalazite.

a kako svijet opstoji i ko ga odrzava i preko koga , tebi necu da spominjem jer
takve teme nisu u domenu tvog mozga , a sto nije u okviru vaseg RAZUMA sve je pogresno i haram.

isto su tako govorili tvoji sejhovi , da smo u zabludi i da se moramo promjeniti
njih slijediti...
moj sejh je ucio na rukama PEJGAMBERA, preko jednog od dvojice zivucih hafiza hadisa,KOJIH UVIJEK IMA DVOJICA NA ZEMLJI, tako da nisam siguran da li si sposoban da ti dalje govorim.
a nisi jer nista se u vsoj skoli ne uci osim da se brada nesmije brijati

kam
15-06-2007, 06:31 PM
moj sejh je ucio na rukama PEJGAMBERA, preko jednog od dvojice zivucih hafiza hadisa,KOJIH UVIJEK IMA DVOJICA NA ZEMLJI, tako da nisam siguran da li si sposoban da ti dalje govorim.
a nisi jer nista se u vsoj skoli ne uci osim da se brada nesmije brijati

Ti si jedan neskolovani zagrizeni sufija...citas li ti ono sto napises!?
Bolje ti je surfaj po derviskim stranicama i raspituj se gdje je Ars bio prije nego je Allah stvorio nebesa i zemlju...
http://www.dervisi.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=121

Crni turban ti dade dobar odgovor :
"Ljudi, manite se "letenja"! Reci prijatelju neka se bavi izučavanjem šerijata, a odgovor na to pitanje, ako mu se još bude motalo po glavi kojim slučajem, će dobiti kada završi sa prethodno navedenim. "

Ovaj odgovor vazi i za tebe...Buhariju i Muslima u ruke, nauci osnovne propise..e moj Edine,
Ovo je indikator tvog vjerskog znanja i ti bi odjednom da si alim , polahko covjece, zavaravas se , ne znas ti nista o vjeri...nedavno si poceo koristiti net, to se da primjetiti iz tvojih postova i odjednom napadas nase svetinje...

Zanima me kojim si "argumentima" ubjedio sejhove da je mevlud ibadet..?

Na ovo pitanje mi posebno odgovori...Predpostavimo da zelis sto si vise u mogucnosti da slijedis Poslanika a.s. iz ljubavi prema njemu, kako bi izgledao ...Da li bi pustio bradu jer brada jer vadzib, iznad sunneta..
Jer Muhammed a.s. u hadisu kaze : "Pustajte brade..." ...hadis je dosao u obliku naredbe "Pustajte" ....dalje , dizanje ruku u namazu...mnogo je hadisa na ovu temu, koji govore da je Poslanik a.s. dizao ruke..itd itd , da ne nabrajam , samo mi odgovori kako bi postupao...

Ti ces vjerovatno reci , pa ja slijedim Poslanika a.s. , ovo je "tradicionalni islam", al ovaj nas tursko-bosanski mesheb ima propusta Edine...

Hajd potrudi se da odgovoris bez vrijedanja kako smo do sada navikli, bit ce mi drago da normalno vodimo diskusiju.....

smajli
15-06-2007, 07:17 PM
zanima me da li su ashabi i tabiini slavili dan rodzenja poslanika.
i ako jesu kako su ga proslavljali.
ako nisu sta onda?

edin888
18-06-2007, 09:05 AM
Ti si jedan neskolovani zagrizeni sufija...citas li ti ono sto napises!?
Bolje ti je surfaj po derviskim stranicama i raspituj se gdje je Ars bio prije nego je Allah stvorio nebesa i zemlju...
http://www.dervisi.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=121

Crni turban ti dade dobar odgovor :
"Ljudi, manite se "letenja"! Reci prijatelju neka se bavi izučavanjem šerijata, a odgovor na to pitanje, ako mu se još bude motalo po glavi kojim slučajem, će dobiti kada završi sa prethodno navedenim. "

Ovaj odgovor vazi i za tebe...Buhariju i Muslima u ruke, nauci osnovne propise..e moj Edine,
Ovo je indikator tvog vjerskog znanja i ti bi odjednom da si alim , polahko covjece, zavaravas se , ne znas ti nista o vjeri...nedavno si poceo koristiti net, to se da primjetiti iz tvojih postova i odjednom napadas nase svetinje...

Zanima me kojim si "argumentima" ubjedio sejhove da je mevlud ibadet..?

Na ovo pitanje mi posebno odgovori...Predpostavimo da zelis sto si vise u mogucnosti da slijedis Poslanika a.s. iz ljubavi prema njemu, kako bi izgledao ...Da li bi pustio bradu jer brada jer vadzib, iznad sunneta..
Jer Muhammed a.s. u hadisu kaze : "Pustajte brade..." ...hadis je dosao u obliku naredbe "Pustajte" ....dalje , dizanje ruku u namazu...mnogo je hadisa na ovu temu, koji govore da je Poslanik a.s. dizao ruke..itd itd , da ne nabrajam , samo mi odgovori kako bi postupao...

Ti ces vjerovatno reci , pa ja slijedim Poslanika a.s. , ovo je "tradicionalni islam", al ovaj nas tursko-bosanski mesheb ima propusta Edine...

Hajd potrudi se da odgovoris bez vrijedanja kako smo do sada navikli, bit ce mi drago da normalno vodimo diskusiju.....


KAO PRVO : NISAM JA SUFIJA KAKO KAZETE , A DA MI ALLAH DŽ.Š. PODARI MAKAR DA IMAM S OD SUFI, VELIKO JE TO ZA MENE, I TO JE VELIKA DEREDZA, A JA SAM JOS PREVISE ZAPRLJAN DA BI SE ZVAO TIM IMENOM, PA MOLIM ALLAHA DA ME OCISTI I PODARI STEPEN CISTOG SUFIJE .
A NAJLJEPSE OD SVEGA STO SAM DOZIVIO JE DA BUDEM U DRUSTVU PRAVIH SUFIJA. LJEPOTA NA DDUNJALUKU

DRUGO: NIGDJE NISAM REKAO DA SAM UBJEDIO VASE SHEJHOVE DA JE MEVLUD IBADET NITI SAM REKAO DA JE MEVLUD PROPISANI IBADET JER NI ILLAHIJE NISU PROPISANI IBADET A UCITE IH I VI.
TAKO STALNO MI STAVLJATE DA SAM REKAO NESTO STO NISAM REKAO??
, REKAO SAM SAMO DA SU MI REKLI DA SAM U ZABLUDI I DA SE TREBAM POKAJATI, BAS KAO I SVAKI DR VEHABIJA, A IMA I DOBRIH VEHABIJA ZNAM PAR. NISTA NOVO.

TRECE: STALNO PONAVLJAM DA VI NISTA DRUGO I NEZNATE NEGO LI PRICATI O BRADI I PANTOLAMA I DIZANJEM RUKU U NAMAZU.

GDJE SAM JA REKAO DA BRADA NIJE SUNNET??
BRADA JESTE SUNNET ILI AKO JE VADZIB JES I TO , NESPORIM!

PA EVO SAFIJE I HANBELIJE DIZU RUKE PA VAM NEVALJAJU OPET .???

MA ZNAM JA STO STA VAMA SMETA, ALI VAS NISU UCILI KAKO JE OCUVAN ISLAM U BOSNI , KAKVE SMO JADE IMALI DA OCUVAMO CISTOCU,
NEGO VI DOSLI DA PRICATE O BRADI I NOGAVICAMA I DOBILI STE STA STE DOBILI.

PROGLASAVATE NEVJERNIKOM SVAKOGA KO NIJE VASEG MISLJENJA I KO NEVJERUJE DA JE BOG NA NEBU , PA I KRSCANI VJERUJU DA JE BOG NA NEBU.

MJERITE ALLAHA DŽ.Š ZAKONIMA FIZIKE, RACUNATE VRIJEME I PROSTOR, OGRANICAVATE ALLAHA NEGDJE GORE, NEZNAM ALI JE GORE??
GDJE GORE??
HADIS??

UOSTALOM, NISAM JA ZAPOCEO NITI ZELIM DA SE SA VAMA PREPIREM OKO VJERE, SAMO VAM KAZEM NEDIRAJTE MOJE A NECU NI JA VASE...

KAD GOD DIRNETE U MOJE JA UZVRACAM DUPLO.
NESMIJE NAM NIKO DIRATI MEVLUD NI ZIKIR NI EVLIJE NI SEHOVE , NASE FINE BOSANSKE, IMALI SMO IH VAZDA I MACEMO AKOBOGDA,
S TOGA, DOK GOD VI MEDJUSOBNO GOVORITE DA SMO MI LOSI I PRLJAVI I BIDATNI, I NEZNAM STA VAS SVE NE UCE, NIJE PROBLEM!!!!!

NISAM REKAO DA ISLAM U BIH NEMA PROPUSTA I DA JE POLJULJAN A ZNAM I KO JE KRIV ZA TO....
ALI
PROBLEM NASTAJE KADA JAVNO POCNETE PRICATI PROTIV NASEG VJEROVANJA, I NACINA KAKO ALLAHU ROBUJEMO...

ETO VAM TAMO RADITE STA VAM JE VOLJA SAMO VAM KAZEM NEDIRAJTE NAS,
POZIVAJTE U VEHABIZAM KAO JEHOVI NI ONI NIKOGA NEDIRAJU , NEPRIMJETNO POZIVAJUCI NECE VAS NIKO MRZITI,
OVAKO VAS MRZI SVAKO HAMAN, PA ZBOG VAS NAMA NEDAJU DA SMO MUSLIMANI ,
DOKAZ , GDJE GOD POCNEM PRICATI O ISLAMU ODMA KAZU: EVO TALIBAN OPET.........

CRNI TURBAN I DERVISKE STRANICE ZABORAVI, ONI NEZNAJU STA JE SERIAT, PITAO SAM JA NJIH, A DAJ BOZE DA I VI ZNATE, A KAMOLI DA VAS PITAM KOLIKO IMA NAMAZ IMA SUNNETA ILI KOLIKO IMA U ISLAMU SARTA???

NEZNAM PISE LI TO U VASIM KNJIGAMA?? ILI JE BIDAT MOZDA PITATI NESTO KAO : JESU LI SE SVI MELECI POKLONILI ADEMU?? ILI JE BILO NEKIH KOJI NISU???
I SL.
ALI VRATIMO SE NA PANTOLE I BRADU...

NAPRAVILI STE KATASTROFU, ZBUNILI STE SVE REDOM A NASA "IZ" JE TOLIKO LOSA DA VAS TOLERISU 10 GODINA I KOFOL NESTO MALO SADA NEKAKVE DEKLARACIJE DONOSE I PRAVE SE BUDALE...
TREBALO VAS JE U AVION I NAZAD U ARABIJU I TAMO RADITE STA VAS JE VOLJA, A NAS OSTAVITE NAMA..

TOLIKO OD MENE ...
I NE GOVORITE MI DA SAM REKAO NESTO STO NISAM
OPET LAZETE,SVJESNO??

FxYxA
18-06-2007, 09:12 AM
dosta više propagande,
idite u palestinu, avganistan ili irak tamo ćete biti od pomoći

edin888
18-06-2007, 09:15 AM
zanima me da li su ashabi i tabiini slavili dan rodzenja poslanika.
i ako jesu kako su ga proslavljali.
ako nisu sta onda?

VIDIS, NEPRESTANO PONAVLJAM DA SA VAMA NEMA DISKUSIJE, A I KAKO BI BILO KADA SU VAS TAKO NAUCILI OVI REFORMISTI-VEHABISTI.

NIJE PROBLEM U MEVLUDU NI U NECEMU DRUGOM NEGO U PRVOJ POSTAVCI...
A TO JE DA ZELITE NAMETNUTI NA SILU VASU SKOLU MISLJENJA , A MI JE NE ZELIMO , SMATRAMO DA NAM NETREBA.

HVALA VAM SAMO SE VI VRATITE U ARABIJU I TAMO POLAKO JEDAN S DRUGIM DRUGUJTE A NAS OSTAVITE DA UCIMO MEVLUD.

NECU TI VISE PISATI JER MI POSTAJE GLUPO, ISTO PONAVLJATI KO BUDALA.
VAMA NEVRIJEDI
KO DODJE OTVORENOG SRCA, A NE ZATVORENOG MOZGA, S NJIM TREBA POKUSATI,
A VI KAKO STE NAUCILI, SAMO MI NEDIRAJTE MEVLUD, MEVLUD,TEVHID... JE ODRZAO ISLAM U BOSNI
ALI VI NE UCITE ISTORIJU NEGO SAMO PORODICNU BIBLIOTEKU IZ KRALJA FAHDA

mostary
18-06-2007, 11:55 AM
E moj Edine, "donesite dokaz ako istinu govorite...", za svaki ibadet u islamu treba biti dokaz iz Kur'ana ili sunneta, da je to odobrene i da je to radio Poslanik s.a.v.s. ili odobrio. A bez toga, đaba je pričati.
Na Sudnjem danu bit će ljudi koji će se pozivati na Poslanika s a v s, bit će potjerani prema džehennemu, Poslanik s a v s će reći: "Moj Ummet, moj Ummeet", a odgovorit će mu se: "Ti ne znaš šta su oni nakon tvoje smrti uveli u vjeru,..."
Nema muslimana koji pozivaju u nešto "svoje" ili svoju grupu, može samo pozivati u Allahovu vjeru i sunnet Poslanika s a v s i u slijeđenje Pooslanika, a ne nekog od ljudi, šejhova ili sličnih. Islam je pokornost Allahu, a kako - onako kako nas je naučio Poslanik s a v s, ne trebamo mi nešto izmišljat dodatno, jer time lažemo na Poslanika da nije dostavio čitavu objavu, a jeste.
Nek razmisli ko ima razuma....

edin888
18-06-2007, 12:24 PM
E moj Edine, "donesite dokaz ako istinu govorite...", za svaki ibadet u islamu treba biti dokaz iz Kur'ana ili sunneta, da je to odobrene i da je to radio Poslanik s.a.v.s. ili odobrio. A bez toga, đaba je pričati.
Na Sudnjem danu bit će ljudi koji će se pozivati na Poslanika s a v s, bit će potjerani prema džehennemu, Poslanik s a v s će reći: "Moj Ummet, moj Ummeet", a odgovorit će mu se: "Ti ne znaš šta su oni nakon tvoje smrti uveli u vjeru,..."
Nema muslimana koji pozivaju u nešto "svoje" ili svoju grupu, može samo pozivati u Allahovu vjeru i sunnet Poslanika s a v s i u slijeđenje Pooslanika, a ne nekog od ljudi, šejhova ili sličnih. Islam je pokornost Allahu, a kako - onako kako nas je naučio Poslanik s a v s, ne trebamo mi nešto izmišljat dodatno, jer time lažemo na Poslanika da nije dostavio čitavu objavu, a jeste.
Nek razmisli ko ima razuma....


ma vidis u tome i jes poenta,
ja od vas netrazim nista a vi mi gurate na silu, a samo zelim da nas ostavite na miru, nista vise...
ja nekazem da je pogresno to vase, samo vi svoje niko vas nedira, nego vi dirate sve oko sebe koji nisu kao vi. to je problem!!!

a ako dirnete u ono sto mi praktikujemo, odma belaj..
mi ne pozivamo nama nikoga , osim koga ALLAH DŽ.Š. posalje, a onda opet ne silimo jer se sve desava onako kako je odredjeno...

koliko god vi smatrali da smo mi zalutali, pa dobro, i nase najjace shejhove proglasavali kjafirima ali oni nisu marili za takvim racionalistima-tradicionalistima

primjer je shejhul-ekber,rusd,sinna, gejlani, rifai,seh naksibend etc.
pa kad za njih kazu da su kjafiri, sta da ja ocekujem, ???:-?

znaci da podvucem...
ja vas nista ne prisiljavam nita pozivam na nesto, znaci i ne poznam vas
samo vas molim nedirajte u nas i sve je ok. sve ce biti 5.
inace belaj....

vama vase nama nase
vi dzennet mi dzehennem
samo nas nedirajte
i sve ok
???

kam
18-06-2007, 01:13 PM
Uredu , al imaj na umu da si ti prvi poceo vrijedati "vehabije" ....ipak , nije realno, da pokusas prebaciti nama lopticu...

Barem si bio posten i napisao :


DRUGO: NIGDJE NISAM REKAO DA SAM UBJEDIO VASE SHEJHOVE DA JE MEVLUD IBADET NITI SAM REKAO DA JE MEVLUD PROPISANI IBADET

Selam Edine...

mostary
18-06-2007, 03:43 PM
Dobro, da završimo s ovim, nek bude kraj,
a malo mi je čudno za ono što kažeš da ti je svejedno džennet ili džehennem.

Blahhh
08-03-2009, 10:50 PM
nocas milioni muslimana provode noc u ibadetu, sjecajuci se Allaha i donoseci blagoslov na Poslanika s.a.w.s....

dan je rodjenja Muhammeda a.s...

kicho
08-03-2009, 11:12 PM
Riječ Mevlud je arapska i znači "rođenje"... u nearapsknm muslimanskim zemljama upotrebljava se ova riječ za rođenje časnog Pejgambera Muhammeda alejhisselama... kad kažemo da se Mevlud uči, mislimo na to da se život Poslanika a.s. izlaže u stihovima... on se uči svake godine i obično na jeziku koji se govori u toj zemlji...

... koliko mi je poznato nije to bila praksa Poslanika, jer se ni u kakvim predanjima ne spominje slavlje rodjendana... ali je pohvalno sjetiti se Poslanikovoga rodjenja pa i prouciti pokoju suru u njegovo ime... a Allah najbolje zna da li je ova novotarija dobra ili losa...

Blahhh
08-03-2009, 11:14 PM
dobra naravno...kako i zasto bi ibadet bio los?

pretpostavljam da umjesto zajednicke dove, zikra, namaza itd.itd. ostaje solucija da sjedimo kuci??

biba
08-03-2009, 11:20 PM
Riječ Mevlud je arapska i znači "rođenje"... u nearapsknm muslimanskim zemljama upotrebljava se ova riječ za rođenje časnog Pejgambera Muhammeda alejhisselama... kad kažemo da se Mevlud uči, mislimo na to da se život Poslanika a.s. izlaže u stihovima... on se uči svake godine i obično na jeziku koji se govori u toj zemlji...

... koliko mi je poznato nije to bila praksa Poslanika, jer se ni u kakvim predanjima ne spominje slavlje rodjendana... ali je pohvalno sjetiti se Poslanikovoga rodjenja pa i prouciti pokoju suru u njegovo ime... a Allah najbolje zna da li je ova novotarija dobra ili losa...

Kicho halali ali u ime Allaha se uci jer sure pocinju rijecima Bismille,razilazenje postoji ali ipak zna se da su arapi bili veliki pjesnici zar ne.

kicho
08-03-2009, 11:27 PM
Kicho halali ali u ime Allaha se uci jer sure pocinju rijecima Bismille,razilazenje postoji ali ipak zna se da su arapi bili veliki pjesnici zar ne.

halali mi, vidis sta nekada brzopletost uradi... da u ime Allaha se uci, a nanijeti se na Poslanika a.s. ...

Soleil
09-03-2009, 01:11 AM
Večeras mjesec sja...obratite pažnju na krug oko mjeseca, nije montaža :).

http://i39.tinypic.com/29c2dn7.jpg

http://i44.tinypic.com/mhbz8l.jpg

http://i42.tinypic.com/jfu9mu.jpg

photo by Dado R. :)


ne mora ništa da znači, al' eto zanimljivo je :D.

by_the_way
09-03-2009, 12:14 PM
Cudno!

Clopex_
09-03-2009, 12:33 PM
Jedna od velikih istina je ta da se sljedbenici Ehlu-Sunneta raspravljaju sa dokazima iz Kur'ana i Hadisa i postupcima ashaba i konsenzusom učenjaka, a novotari i zabludjeli se raspravljaju galamom i nazivanjem drugih nekakvim imenima i tradicijom svojih očeva. Ko ima pameti i hoće da slijedi pravi Islam nepatvoreni, bit će mu kao i sa vodom, najbolja voda je ona na izvoru, tako je i sa vjerom. Da Allah uputi muslimane i ujedini nas, ujedini one koji su na iskrenom putu a uputi one koji su na stranputici. Amin!

kicho
11-03-2009, 12:39 AM
Mevlud nije proslava Pejgamberovog rodjendana u smislu "slavlja" vec savrsena molitva... zahvala Gospodaru na uzvisenoj osobi Poslanstva...
Hassan Ibni Sabit (jedan od pjesnika koji je napisao Mevlud - spjev u cast Muhammeda) uobicavao bi reci Ma in medahtu Muhammeden bi maqaleti Lakin medahtu meqaleti bi Muhammedi! (Moja pjesma Muhammedu nije slave pribavila, nego se je moja pjesma - s Muhammedom proslavila!).... sami prosudite...

_RaZZoR
16-08-2009, 12:36 PM
Eh ovako, ja sam u nedoumici kao sto i sami znate kod nas se organizuju mevludi iz nekih razno-raznih prigoda ( recimo 15. noc Ramazana, pa 27 noc).

Eh sad mene zanima da li to ima neku vrijednost kod Allaha dž.š. ili je to samo jos jedan razlog kako bi nase efendije zgrnuli jos vise para? ?


I jos ako neko zna da li se prije praktikovalo da se uce one hatme sedmine i ceterestine..

Otvaranje duple teme +2 poena.

pustinjski_lav
16-08-2009, 01:40 PM
:smile: La Ilahe Illallah Muhammedurresulullah, subhanaAllah brate, pazi ovo:

Kaže Uzvišeni: "Pitajte učene ako vi ne znate". (Prijevod značenja En-Nahl 43.)

Da ti ukratko objasnim o čemu se radi:

Što se tiče učenih (u ovom slučaju u vjerskom znanju), misli se na one koji su bogobojazni, koji rade po znanju. Ako čovjek ne zna, mora da traži učenog u čiju je vjeru i povjerenje siguran. Pohvalno je da traži što učenijeg i bogobojaznijeg.

Forum očito to ne pruža kako bi bilo odlično, jer je ostavljena mogućnost pokvarenjacima koje Allah drži pravedno u zabludi, koji ustrajno i svijesno lažu na Allaha i Njegovog Poslanika s.a.w.s. u enormno velikim količinama.
Veoma bezobrznom, podmuklom načinu, neodgojenom, drskom, tvrdoglavom, bezosjećajnom, koji su u stanju ubiti čovjeka samo zato što govori: ''Moj Gospodar je Allah'', Allahu ekber, takvi ljudi koji svijesno iznose laži, pa da stvar bude po njima uspješnija u tome, izmiješaju istinu i neistinu, servirajući to po forumima. Veoma blizak ti je primjer ovaj forum.

Zato se vratimo na prethodno spomenute učene i učimo.
Prema tome, tebi je zabranjen svaki vid ibadeta, dok ne dobiješ jasan dokaz u njegovu ispravnost da je to u redu. Ova je vjera dostavljena potpuna, i nema tog koji je bolje razumio ovu vjeru do sam Poslanik s.a.w.s. i svojim primjerom je pokazao šta je islam.

Potreban je iskren odnos prema Allahu, da bude prisutan kod nas, i da sljedimo Poslanika s.a.w.s.

Stryker
17-08-2009, 07:21 AM
:smile: La Ilahe Illallah Muhammedurresulullah, subhanaAllah brate, pazi ovo:

Kaže Uzvišeni: "Pitajte učene ako vi ne znate". (Prijevod značenja En-Nahl 43.)

Da ti ukratko objasnim o čemu se radi:

Što se tiče učenih (u ovom slučaju u vjerskom znanju), misli se na one koji su bogobojazni, koji rade po znanju. Ako čovjek ne zna, mora da traži učenog u čiju je vjeru i povjerenje siguran. Pohvalno je da traži što učenijeg i bogobojaznijeg.

Forum očito to ne pruža kako bi bilo odlično, jer je ostavljena mogućnost pokvarenjacima koje Allah drži pravedno u zabludi, koji ustrajno i svijesno lažu na Allaha i Njegovog Poslanika s.a.w.s. u enormno velikim količinama.
Veoma bezobrznom, podmuklom načinu, neodgojenom, drskom, tvrdoglavom, bezosjećajnom, koji su u stanju ubiti čovjeka samo zato što govori: ''Moj Gospodar je Allah'', Allahu ekber, takvi ljudi koji svijesno iznose laži, pa da stvar bude po njima uspješnija u tome, izmiješaju istinu i neistinu, servirajući to po forumima. Veoma blizak ti je primjer ovaj forum.

Zato se vratimo na prethodno spomenute učene i učimo.
Prema tome, tebi je zabranjen svaki vid ibadeta, dok ne dobiješ jasan dokaz u njegovu ispravnost da je to u redu. Ova je vjera dostavljena potpuna, i nema tog koji je bolje razumio ovu vjeru do sam Poslanik s.a.w.s. i svojim primjerom je pokazao šta je islam.

Potreban je iskren odnos prema Allahu, da bude prisutan kod nas, i da sljedimo Poslanika s.a.w.s.


A kad i gdje možemo očekivati odgovor na gore postavljeno pitanje? I mene ono jako zanima.

kicho
17-08-2009, 10:15 AM
O mevludu je toliko toga pisano na ovom forumu... mrzi covjeka stalno ponavljati, pisati, a i postoje podjeljena misljenja u pogledu mevluda - kako zbog praktikovanja (uopste), tako i samog nacina obiljezavanja...

Clopex_
17-08-2009, 10:44 AM
Kakav je šerijatski stav u pogledu proslavljanja rođenja Allahovog Poslanika a.s.(mevluda)?

Pitanje: Da li je muslimanima dozvoljeno proslavljati rođenje Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u mesdžidima u noći 12. rebiul - evvela, kako bi ga se prisjetili?


Odgovor: Muslimanima nije dozvoljeno proslavljati rođenje Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u noći 12. rebiul - evvela, niti u bilo kojoj drugoj noći. Nije dozvoljeno proslavljati rođenje ni nekoga drugog. Proslavljanje rođendana je nova stvar u vjeri, jer Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, za svoga života nije slavio svoj rođendan, niti je to naredio. Mi znamo da je on dostavio našu vjeru od Allaha, subhanehu ve te’ala. Njegov rođendan nisu proslavljali ni četvorica halifa poslije njega, ni ashabi, ni tabi’ini, niti iko u prvim stoljećima otkako je objavljen Kur’an. Prema tome, može se zaključiti da je to novotarija, a Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao:
”Ko bude uveo u ovu našu vjeru novu stvar koja nije od nje (vjere), to djelo se ne prima.”
U predaji od Muslima koju bilježi i Buharija stoji:
“Ko bude uradio neko djelo koje nije od naše vjere, to djelo se ne prima.”
Nema sumnje da proslava rođendana nije djelo Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nego su mevlude uveli ljudi u kasnijim stoljećima, tako da ovo djelo biva odbačeno. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, govorio je na hutbi petkom:
”A zatim, doista je najbolji govor Allahova Knjiga i najbolji put je put Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, a najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda.”
Nesai bilježi dodatak ovom hadisu u vjerodostojnoj predaji:
”…a svaka zabluda vodi u vatru.”
Dovoljno je da se umjesto proslavljanja rođenja Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nauče događaji u vezi s njegovim, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rođendanom u sklopu tema iz životopisa (sire) Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Nema potrebe za uvođenjem proslave povodom njegovog rođenja, koju nije propisao Allah, dželle šanuhu, niti Njegov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Molimo Allaha, subhanehu ve te’ala, da uputi sve muslimane na pravi put i da se zadrže na sunnetu, čuvajući se novotarija.
ŠEJH IBN BAZ
(Fetve učenjaka dvaju harema – 45 str.)

Ako je ovakav stav za dan kada je rodjen Poslanik s.a.v.s onda svi mogu zakljuciti kakav je stav za ostale "svecanosti"

kicho
17-08-2009, 10:55 AM
Kaze Allahov poslanik s.a.w.s :
Nemojte od mene napraviti ono sto su krscani napravili od Isaa...

Krscani Slave bozic, a to je po njihovom rodzenje Isaa a.s.Na osnovu konsenzusa (idžma’a), sve islamske uleme učenje mevluda i proslavljanje Poslanikovog s.a.w.s. rođendana nije obavezno (nije ni farz ni vadžib).

http://forum.bihnet.ba/showpost.php?p=592122&postcount=6


A Allah dz.s. najbolje zna.

MostWanted
17-08-2009, 11:58 AM
Ono što navode knjige povijesti Islama je to da su prvi proturili i u opticaj pustili učenje mevluda, i obilježavanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana - šije Fatimije-Batinije, koji su džamije i mesdžide ‚nafilovali’ raznoraznim vrstama novotarija i bid’ata. (el-Hutat el-Makrizijje, str.432)

Mufti dijaril-masrijjeh, šejh Muhammed Behit el-Meti’ai rhm., u svome djelu „Ahsenul-kelami fima jete’alleku bil-sunneti vel-bid’ati minel-ahkami“, na str.57., odgovarajući na postavljeno pitanje o stavu Islama prema obilježavanju dana rođenja Poslanika s.a.w.s. „Mevlida“, kaže: ’’Prvi koji su izmislili i uveli u praksu obilježavanje rođendana Poslanikovog s.a.w.s., i učenje mevluda su Fatimijske (šiitske) halife, a prvi od njih el-Muizz Lidinillahi. Zaputio se iz Magriba (Maroko, Alžir, Tunis) u Misr (Egipat), u mjesecu Ševalu 361.g.h., a u Kairo je ušao u mjesecu Ramazanu, kada su izmislili šest mevluda: Mevlud za Poslanika s.a.w.s., te mevlud za Aliju r.a., mevlud za Fatimu el-Zehra’, mevlud za Hasana, mevlud za Husejna, i mevlud za trenutnog halifu, koji su se praktikovali sve do dolaska el-Efdala ibnu Emiril-Džujuši ... da bi se opet za vrijeme el-Amira Biahkamillahi oživjela prethodno ustaljena praksa učenja šest mevluda, koju je svijet već počeo zaboravljati ...

Mimo
17-08-2009, 02:09 PM
Rečenica kopirana sa Wikipedie:
"Svi muslimani se slažu sa stavom da su i Sunnitska i Šiitska osnovna vjerovanja ispravna."
Tu rečenicu sam plasirao kao odgovor na ovo:
"Ono što navode knjige povijesti Islama je to da su prvi proturili i u opticaj pustili učenje mevluda, i obilježavanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana - šije Fatimije-Batinije.."
Siguran sam (uvjeren) da Šiiti ne bi uvodili u vjeru nešto što bi ih odvelo u vatru!
Ko ispravno tumači ovu misao (izreku):
”Ko bude uveo u ovu našu vjeru novu stvar koja nije od nje (vjere), to djelo se ne prima.” - nikako neće (ne bi trebao) zaključiti da je učenje mevluda "uvođenje" nove stvari u vjeru! Pogotovu neće zaključiti da je mevlud zabranjen (Kur'anom)!
Ovo je ispravan stav (misao, izreka):
"Na osnovu konsenzusa (idžma’a), sve islamske uleme učenje mevluda i proslavljanje Poslanikovog s.a.w.s. rođendana nije obavezno (nije ni farz ni vadžib)."
--------
Mevludske svečanosti

(http://[/CENTER)
U sklopu obilježavanja dvanaestog rebiul evvela, dana u kojem je rođen Muhammed alejhisselam, Medresa "Džemaluddin Čaušević" je pripremila niz prigodnih mevludskih programa (http://www.medresa-cazin.ba/mevludski%20programi.htm).

biba
17-08-2009, 02:29 PM
Rečenica kopirana sa Wikipedie:
"Svi muslimani se slažu sa stavom da su i Sunnitska i Šiitska osnovna vjerovanja ispravna."Tu rečenicu sam plasirao kao odgovor na ovo:
"Ono što navode knjige povijesti Islama je to da su prvi proturili i u opticaj pustili učenje mevluda, i obilježavanje Poslanikova s.a.w.s. rođendana - šije Fatimije-Batinije.."
Siguran sam (uvjeren) da Šiiti ne bi uvodili u vjeru nešto što bi ih odvelo u vatru!
Ko ispravno tumači ovu misao (izreku):
”Ko bude uveo u ovu našu vjeru novu stvar koja nije od nje (vjere), to djelo se ne prima.” - nikako neće (ne bi trebao) zaključiti da je učenje mevluda "uvođenje" nove stvari u vjeru! Pogotovu neće zaključiti da je mevlud zabranjen (Kur'anom)!Ovo je ispravan stav (misao, izreka):
"Na osnovu konsenzusa (idžma’a), sve islamske uleme učenje mevluda i proslavljanje Poslanikovog s.a.w.s. rođendana nije obavezno (nije ni farz ni vadžib)."

Prvi bold je apsulutno netacan jer se suniti i siti razlikuju u akidi a samim tim prvog siita koji je Aliji r.a. rekao da je poslanik Alija je htio ubiti (oni ga smatraju poslanikom a neki i Bogom) ali mu je pobjegao a on je ashab Poslanika s.a.v.s. (Alija r.a.)
Drugi bold to je hadis kod Muslima i ucenjaci su jasno rekli da je to bidat tj novotarija,mada se ucenjaci razilaze po pitanju toga jedni kazu dobra a neki losa novotarija.Imam raspravu ucenjaka po ovom pitanju ali je podugacka za pisanje na forumu oko 30-40 stranica.

Mimo
17-08-2009, 02:39 PM
Slobodno ti slijedi učenjake kojima vjeruješ, a ja ću slijediti (također) učenjake kojima vjerujem (svojim razumom).

Eddie Lexx Aytex
17-08-2009, 02:46 PM
Slobodno ti slijedi učenjake kojima vjeruješ, a ja ću slijediti (također) učenjake kojima vjerujem (svojim razumom).

HEHE Mimo, sad te želim nešto pitati, je li ti glumiš da si retardiran, ili ti toga nisi svjestan???


Vrijeđanje kolege korisnika kažnjeno sa +3 poena

biba
17-08-2009, 02:48 PM
Slobodno ti slijedi učenjake kojima vjeruješ, a ja ću slijediti (također) učenjake kojima vjerujem (svojim razumom).

Problem je sto si naveo sa wikipedije cisu laz "Svi muslimani se slažu sa stavom da su i Sunnitska i Šiitska osnovna vjerovanja ispravna."A za ucenjake se ne sikiraj.Samo ti po svom a ja cu po onom sto je doslo od Poslanika i ashaba :bluewinky.

Clopex_
17-08-2009, 02:53 PM
šta ceš covjek se samo oslanja na wikipediju, svi njegovi izvori su sa wikipedije, ne gleda dalje od te stranice

Stryker
17-08-2009, 04:02 PM
Kakav je šerijatski stav u pogledu proslavljanja rođenja Allahovog Poslanika a.s.(mevluda)?

Pitanje: Da li je muslimanima dozvoljeno proslavljati rođenje Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u mesdžidima u noći 12. rebiul - evvela, kako bi ga se prisjetili?


Odgovor: Muslimanima nije dozvoljeno proslavljati rođenje Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u noći 12. rebiul - evvela, niti u bilo kojoj drugoj noći. Nije dozvoljeno proslavljati rođenje ni nekoga drugog. Proslavljanje rođendana je nova stvar u vjeri, jer Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, za svoga života nije slavio svoj rođendan, niti je to naredio. Mi znamo da je on dostavio našu vjeru od Allaha, subhanehu ve te’ala. Njegov rođendan nisu proslavljali ni četvorica halifa poslije njega, ni ashabi, ni tabi’ini, niti iko u prvim stoljećima otkako je objavljen Kur’an. Prema tome, može se zaključiti da je to novotarija, a Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao:
”Ko bude uveo u ovu našu vjeru novu stvar koja nije od nje (vjere), to djelo se ne prima.”
U predaji od Muslima koju bilježi i Buharija stoji:
“Ko bude uradio neko djelo koje nije od naše vjere, to djelo se ne prima.”
Nema sumnje da proslava rođendana nije djelo Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nego su mevlude uveli ljudi u kasnijim stoljećima, tako da ovo djelo biva odbačeno. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, govorio je na hutbi petkom:
”A zatim, doista je najbolji govor Allahova Knjiga i najbolji put je put Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, a najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda.”
Nesai bilježi dodatak ovom hadisu u vjerodostojnoj predaji:
”…a svaka zabluda vodi u vatru.”
Dovoljno je da se umjesto proslavljanja rođenja Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nauče događaji u vezi s njegovim, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rođendanom u sklopu tema iz životopisa (sire) Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Nema potrebe za uvođenjem proslave povodom njegovog rođenja, koju nije propisao Allah, dželle šanuhu, niti Njegov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Molimo Allaha, subhanehu ve te’ala, da uputi sve muslimane na pravi put i da se zadrže na sunnetu, čuvajući se novotarija.
ŠEJH IBN BAZ
(Fetve učenjaka dvaju harema – 45 str.)

Ako je ovakav stav za dan kada je rodjen Poslanik s.a.v.s onda svi mogu zakljuciti kakav je stav za ostale "svecanosti"


Mene zanima kakva je situacija kada se uče sedmine, "četresnice",mevludi, tevhidi, hatme itd. za umrle članove porodice? Šta je tu ispravno, a šta ne i šta je novotarija?

Mimo
17-08-2009, 04:30 PM
Problem je sto si naveo sa wikipedije cisu laz.Ako misliš da je to na Wikipediji čista laž, imaš mogućnost da je ispraviš. Ja pošao od pretpostavke da je to ispisao neko ko razumije o čemu javno piše (te da je tekst prošao prethodnu provjeru i usaglašavanje, inače se ne bi tu ni mogao istaći).
A, ovo što Clopex_ napisa (o mojim čitanjima, citatima i linkovima na tekstove) je čista laž! I ne samo laž, već i nabjeđivanje, grijeh, zajedljivo i ...zlonamjerno plasirano! Zar do sada nisam dovoljno citata naveo koji opovrgavaju ovu njegovu zajedljivost i omalovažavanje.
Biba, osnovni problem učenjaka koje slijediš je pristup (tumačenje):
a) Šta je Kur'anom zabranjeno, b) šta Kur'anom nije zabranjeno;
ili da upotrijebim drugu riječ:
a) Šta je Kur'anom dozvoljeno, b) šta Kur'anom nije dozvoljeno.
U tome se razilaze tvoji i moji UČENJACI. Dakle, učenjaci - tumači, a ne Muhammed a.s. Slijediš one učenjake koji pogrešno (iskrivljeno, nerazumno,...) tumače pojedine hadise!
Muzika - nije zabranjena, šah - nije zabranjen, mevlud - nije zabranjen,....i još mnogo toga što "tvoji" zabranjuju.

biba
17-08-2009, 04:55 PM
Ako misliš da je to na Wikipediji čista laž, imaš mogućnost da je ispraviš. Ja pošao od pretpostavke da je to ispisao neko ko razumije o čemu javno piše (te da je tekst prošao prethodnu provjeru i usaglašavanje, inače se ne bi tu ni mogao istaći).
A, ovo što Clopex_ napisa (o mojim čitanjima, citatima i linkovima na tekstove) je čista laž! I ne samo laž, već i nabjeđivanje, grijeh, zajedljivo i ...zlonamjerno plasirano! Zar do sada nisam dovoljno citata naveo koji opovrgavaju ovu njegovu zajedljivost i omalovažavanje.
Biba, osnovni problem učenjaka koje slijediš je pristup (tumačenje):
a) Šta je Kur'anom zabranjeno, b) šta Kur'anom nije zabranjeno;
ili da upotrijebim drugu riječ:
a) Šta je Kur'anom dozvoljeno, b) šta Kur'anom nije dozvoljeno.
U tome se razilaze tvoji i moji UČENJACI. Dakle, učenjaci - tumači, a ne Muhammed a.s. Slijediš one učenjake koji pogrešno (iskrivljeno, nerazumno,...) tumače pojedine hadise!
Muzika - nije zabranjena, šah - nije zabranjen, mevlud - nije zabranjen,....i još mnogo toga što "tvoji" zabranjuju.

A ti ne razumijes da postoji naucna metoda izvođenja propisa a ne puko uzmes Kur'an i izvodis propise sam za sebe i tu je tvoj problem.Da to sto sam napisao da je laz je 100% laz a nedavno naletih na wikipediji da je bio neki rat (u BiH) i da se ne zna ko ga je poceo a jos manje ko pobi narod u Srebrenici (sad mi se tekstovi bas i ne traze jer me naprosto boli briga za wikipediju).Ja ti rekoh daavno ko moze tumaciti a ko ne moze tumaciti Islamske propise a ti po svom nastavio,samo ti nastavi al ti je to suplja prica...

BrAcO u IsLaMu
17-08-2009, 06:37 PM
Mene zanima kakva je situacija kada se uče sedmine, "četresnice",mevludi, tevhidi, hatme itd. za umrle članove porodice? Šta je tu ispravno, a šta ne i šta je novotarija?


″Š to se tiče sedmina, četeresnica, godišnjica, a vjerovatno ćemo uskoro imati i dvogodišnjica, trogodišnjica itd., to nije bilo poznato prvim generacijama muslimana. To su kršćanski običaji. Pogledajte "Tužna sjećanja", na bilo kojoj lokalnoj televiziji pa ćete vidjeti kako se rodbina prisjeća svojih umrlih Jovana, Marka, Stjepana itd. obilježavajući sedmine, četeresnice i godišnjice njihove smrti. To su prihvatili i muslimani, tako da se i za Muhammede, Hasane i druge pripremaju sedmine, četeresnice i godišnjice. Istinu je rekao Poslanik, s.a.v.s, kada je kazao: "Vi ćete, uistinu, slijediti postupke onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin, tako da kad bi oni ušli u gušterovu rupu vi biste ih slijedili." Rekli smo: "Allahov Poslaniče, jevreje i kršćane?" "A koga drugog", odgovorio je." (Buhari, Sahihul-Buhari, "El-I"˜tisam bil-kitabi ves-sunne", br. 6775.)″
Uvođenje takve prakse kod nas, u periodu kada se muslimani nisu mogli okupiti da bi nešto naučili o islamu i ibadet džematile činili, osim povodom nečije smrti, možda se može pravdati, ali se ne može pravdati da danas kada muslimani slobodno mogu prakticirati islam, istinu o tom pitanju prešućujemo kako ne bismo došli u sukob sa, kako se to kaže, našom bošnjačkom tradicijom. Svaka tradicija, kultura i civilizacija imaju svoje mjesto u islamu samo pod jednim uslovom, a to je - da se ne kose s jasnim propisima šerijata. Muslimani, bilo kojoj naciji ili narodu pripadali, pa tako i Bošnjaci, dužni su njegovati svoju tradiciju, pa i nacionalnu, jer je to bogastvo, vrijednost, a ono što je vrijedno i korisno za ljude, po propisima islama, zabranjeno je upropaštavati. Prema tome, bilo čija tradicija koja se ne kosi s islamom je dobrodošla i muslimani je mogu njegovati, međutim, svaka tradicija, pa makar je Bošnjaci i prakticirali, ako je u suprotnosti sa islamom, za nju kažemo da nije muslimanska tradicija, a Bošnjacima koji žele slijediti Poslanika Muhammeda, s.a.v.s, kažemo da takvu tradiciju ne smatraju svojom i da je ne prakticiraju. Naravno, naših druženja, okupljanja itd, treba da ima daleko više od onih kojima su povod sedmine, četeresnice itd. Ali, danas tim druženjima treba dati suvremeni smisao, a isto tako povodi treba da budu suvremeni, u islamu utemeljeni. Džamija može i treba biti mjesto oko kojeg se sve to kreće. Dakle, moja preporuka jeste da se novotarija klonimo, ali da svakoj novotariji halal alternativu nađemo. Takva alternativa sigurno postoji u šerijatu. Vratimo džamijama našim njihovu ulogu, da bismo vratili imamima našim njihovo dostojanstvo. Kada bismo džamiji vratili ulogu koju ona inače ima u islamu, ne bismo imali vremena za mnogobrojne novotarije, a Allah, dž.š, najbolje zna.

Mimo
17-08-2009, 07:36 PM
Biba, ti misliš da je ova izjava laž: "Svi muslimani se slažu sa stavom da su i Sunnitska i Šiitska osnovna vjerovanja ispravna."???? Možeš li se pomiriti sa činjenicom da ne misle svi kao ti?
Ako je ta izjava lažna, kakve to veze ima sa mnom i kakve to veze ima sa zabranama: muzike, mevluda, šaha, sviranja, pozdravljanja, druženja, čestitanja,...
Ne uzmem ja, pa tumačim, pomenuo sam "tvoje učenjake" i "moje učenjake" koji različito prilaze tumačenju hadisa. To tumačenje polazi od pristupa: a) da li je nešto Kur'anom zabranjeno, i b) da li je nešto Kur'anom dozvoljeno. Umiješ li iz ovoga razlikovati dva različita logička iskaza:
1. Sve što Kur'anom nije zabranjeno - DOZVOLJENO JE muslimanu (vjerniku).
2. Sve što Kur'anom nije dozvoljeno - ZABRANJENO JE muslimanu (vjerniku).
Dva različita polazna stava (u zavisnosti koji koristiš) mogu poslužiti kao osnov za izvođenje zaključka o upotrebi (korištenju), naprimjer, INTERNETA.
Ako pođeš od stava da Kur'anom nije dozvoljen - zabranjen ti je!
Ako pođeš od stava da Kur'anom nije zabranjen - dozvoljen ti je!
Isto se tako može tumačiti i dozvoljen/nedozvoljen mevlud, šah, muzika,...
Ranije sam ti na temu "tumačenja" citirao (http://forum.bih.net.ba/showpost.php?p=1235314&postcount=2) Dž. Čauševića i F. Karića (http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/kuran-i-tefsir/tumacenje-kurana-i-sudbina-islamskog-svijeta-enes-karic.php), a ti si ih nipodaštavao (imaš ti "svoje učenjake" kojima vjeruješ). Citirao sam ti i druge, ali ni njima ne vjeruješ. Vjeruj kome hoćeš, ali pusti i druge da vjeruju kome hoće.
Ti misliš da je ovo pogrešno (nije dozvoljeno), ja mislim da nije pogrešno (da nije zabranjeno):
Mevludske svečanosti

(http://[/CENTER)
U sklopu obilježavanja dvanaestog rebiul evvela, dana u kojem je rođen Muhammed alejhisselam, Medresa "Džemaluddin Čaušević" je pripremila niz prigodnih mevludskih programa (http://www.medresa-cazin.ba/mevludski%20programi.htm).
A, kako vidiš nisam to ja osmislio ni organizovao, ima i drugih koji misle i rade kao ja (a ne kao ti). Zamisli se nad tom činjenicom.
Za mene je ovaj naučni članak "Metode tumačenja Kur'ana" (http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/kuran-i-tefsir/metode-tumacenja-kurana-enes-karic.php), od čovjeka koji je ravan bilo kojem "tvom" učenjaku, ali ti to ne priznaješ.

kicho
17-08-2009, 08:24 PM
Prvo nam napravi sponu izmedju "osnovnog" sunnitskog i siitskog vjerovanja... onda cemo dolaziti do konkluzija slazu li se "svi" muslimani... a poznato je u sta i kako siiti vjeruju... odmah se kosi sa konstatacijom "svi muslimani"...

Ado_Zmaj
17-08-2009, 08:56 PM
Biba, ti misliš da je ova izjava laž: "Svi muslimani se slažu sa stavom da su i Sunnitska i Šiitska osnovna vjerovanja ispravna."???? Možeš li se pomiriti sa činjenicom da ne misle svi kao ti?
Ako je ta izjava lažna, kakve to veze ima sa mnom i kakve to veze ima sa zabranama: muzike, mevluda, šaha, sviranja, pozdravljanja, druženja, čestitanja,...
Ne uzmem ja, pa tumačim, pomenuo sam "tvoje učenjake" i "moje učenjake" koji različito prilaze tumačenju hadisa. To tumačenje polazi od pristupa: a) da li je nešto Kur'anom zabranjeno, i b) da li je nešto Kur'anom dozvoljeno. Umiješ li iz ovoga razlikovati dva različita logička iskaza:
1. Sve što Kur'anom nije zabranjeno - DOZVOLJENO JE muslimanu (vjerniku).
2. Sve što Kur'anom nije dozvoljeno - ZABRANJENO JE muslimanu (vjerniku).
Dva različita polazna stava (u zavisnosti koji koristiš) mogu poslužiti kao osnov za izvođenje zaključka o upotrebi (korištenju), naprimjer, INTERNETA.
Ako pođeš od stava da Kur'anom nije dozvoljen - zabranjen ti je!
Ako pođeš od stava da Kur'anom nije zabranjen - dozvoljen ti je!
Isto se tako može tumačiti i dozvoljen/nedozvoljen mevlud, šah, muzika,...
Ranije sam ti na temu "tumačenja" citirao (http://forum.bih.net.ba/showpost.php?p=1235314&postcount=2) Dž. Čauševića i F. Karića (http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/kuran-i-tefsir/tumacenje-kurana-i-sudbina-islamskog-svijeta-enes-karic.php), a ti si ih nipodaštavao (imaš ti "svoje učenjake" kojima vjeruješ). Citirao sam ti i druge, ali ni njima ne vjeruješ. Vjeruj kome hoćeš, ali pusti i druge da vjeruju kome hoće.
Ti misliš da je ovo pogrešno (nije dozvoljeno), ja mislim da nije pogrešno (da nije zabranjeno):
Mevludske svečanosti

(http://[/CENTER)
U sklopu obilježavanja dvanaestog rebiul evvela, dana u kojem je rođen Muhammed alejhisselam, Medresa "Džemaluddin Čaušević" je pripremila niz prigodnih mevludskih programa (http://www.medresa-cazin.ba/mevludski%20programi.htm).
A, kako vidiš nisam to ja osmislio ni organizovao, ima i drugih koji misle i rade kao ja (a ne kao ti). Zamisli se nad tom činjenicom.
Za mene je ovaj naučni članak "Metode tumačenja Kur'ana" (http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/kuran-i-tefsir/metode-tumacenja-kurana-enes-karic.php), od čovjeka koji je ravan bilo kojem "tvom" učenjaku, ali ti to ne priznaješ.

Samo ti skici... :rolling2:
Ovo sto "mi" podrzajemo je istina, znasnovana na jasnim dokazima, to sto ste se vi podvojili i hocete neki svoj islam, samo sebi nepravdu cinite i to sto vi predstavljate nema jasnih dokaza. A da je mevlud kakvo dobro, prvi ljudi koji bi nas pretekli u tome, bili bi ashabi ili neko od prve 3 najbolje generacije.
Stvar je u tome, sto se mi odreknemo necega nakon jasnih dokaza, i nema nam druge do da se pokorimo, a vi trazite kojekakve izgovore da mozete da slijedite svoj nefs.

Pa izvolton ti, Enes Karic i Bil Klinton, kako hocete...

Stryker
17-08-2009, 09:07 PM
″Š to se tiče sedmina, četeresnica, godišnjica, a vjerovatno ćemo uskoro imati i dvogodišnjica, trogodišnjica itd., to nije bilo poznato prvim generacijama muslimana. To su kršćanski običaji. Pogledajte "Tužna sjećanja", na bilo kojoj lokalnoj televiziji pa ćete vidjeti kako se rodbina prisjeća svojih umrlih Jovana, Marka, Stjepana itd. obilježavajući sedmine, četeresnice i godišnjice njihove smrti. To su prihvatili i muslimani, tako da se i za Muhammede, Hasane i druge pripremaju sedmine, četeresnice i godišnjice. Istinu je rekao Poslanik, s.a.v.s, kada je kazao: "Vi ćete, uistinu, slijediti postupke onih koji su bili prije vas, pedalj po pedalj, aršin po aršin, tako da kad bi oni ušli u gušterovu rupu vi biste ih slijedili." Rekli smo: "Allahov Poslaniče, jevreje i kršćane?" "A koga drugog", odgovorio je." (Buhari, Sahihul-Buhari, "El-I"˜tisam bil-kitabi ves-sunne", br. 6775.)″
Uvođenje takve prakse kod nas, u periodu kada se muslimani nisu mogli okupiti da bi nešto naučili o islamu i ibadet džematile činili, osim povodom nečije smrti, možda se može pravdati, ali se ne može pravdati da danas kada muslimani slobodno mogu prakticirati islam, istinu o tom pitanju prešućujemo kako ne bismo došli u sukob sa, kako se to kaže, našom bošnjačkom tradicijom. Svaka tradicija, kultura i civilizacija imaju svoje mjesto u islamu samo pod jednim uslovom, a to je - da se ne kose s jasnim propisima šerijata. Muslimani, bilo kojoj naciji ili narodu pripadali, pa tako i Bošnjaci, dužni su njegovati svoju tradiciju, pa i nacionalnu, jer je to bogastvo, vrijednost, a ono što je vrijedno i korisno za ljude, po propisima islama, zabranjeno je upropaštavati. Prema tome, bilo čija tradicija koja se ne kosi s islamom je dobrodošla i muslimani je mogu njegovati, međutim, svaka tradicija, pa makar je Bošnjaci i prakticirali, ako je u suprotnosti sa islamom, za nju kažemo da nije muslimanska tradicija, a Bošnjacima koji žele slijediti Poslanika Muhammeda, s.a.v.s, kažemo da takvu tradiciju ne smatraju svojom i da je ne prakticiraju. Naravno, naših druženja, okupljanja itd, treba da ima daleko više od onih kojima su povod sedmine, četeresnice itd. Ali, danas tim druženjima treba dati suvremeni smisao, a isto tako povodi treba da budu suvremeni, u islamu utemeljeni. Džamija može i treba biti mjesto oko kojeg se sve to kreće. Dakle, moja preporuka jeste da se novotarija klonimo, ali da svakoj novotariji halal alternativu nađemo. Takva alternativa sigurno postoji u šerijatu. Vratimo džamijama našim njihovu ulogu, da bismo vratili imamima našim njihovo dostojanstvo. Kada bismo džamiji vratili ulogu koju ona inače ima u islamu, ne bismo imali vremena za mnogobrojne novotarije, a Allah, dž.š, najbolje zna.


Hvala ti na iscrpnom odgovoru, međutim opet mi nisu jasne neke stvari. Možeš li to malo bolje objasniti? Da li je bila kakva rasprava o tome, a među učenjacima?

biba
18-08-2009, 08:24 AM
Biba, ti misliš da je ova izjava laž: "Svi muslimani se slažu sa stavom da su i Sunnitska i Šiitska osnovna vjerovanja ispravna."???? Možeš li se pomiriti sa činjenicom da ne misle svi kao ti?
Ako je ta izjava lažna, kakve to veze ima sa mnom i kakve to veze ima sa zabranama: muzike, mevluda, šaha, sviranja, pozdravljanja, druženja, čestitanja,...
Ne uzmem ja, pa tumačim, pomenuo sam "tvoje učenjake" i "moje učenjake" koji različito prilaze tumačenju hadisa. To tumačenje polazi od pristupa: a) da li je nešto Kur'anom zabranjeno, i b) da li je nešto Kur'anom dozvoljeno. Umiješ li iz ovoga razlikovati dva različita logička iskaza:
1. Sve što Kur'anom nije zabranjeno - DOZVOLJENO JE muslimanu (vjerniku).
2. Sve što Kur'anom nije dozvoljeno - ZABRANJENO JE muslimanu (vjerniku).
Dva različita polazna stava (u zavisnosti koji koristiš) mogu poslužiti kao osnov za izvođenje zaključka o upotrebi (korištenju), naprimjer, INTERNETA.
Ako pođeš od stava da Kur'anom nije dozvoljen - zabranjen ti je!
Ako pođeš od stava da Kur'anom nije zabranjen - dozvoljen ti je!
Isto se tako može tumačiti i dozvoljen/nedozvoljen mevlud, šah, muzika,...
Ranije sam ti na temu "tumačenja" citirao (http://forum.bih.net.ba/showpost.php?p=1235314&postcount=2) Dž. Čauševića i F. Karića (http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/kuran-i-tefsir/tumacenje-kurana-i-sudbina-islamskog-svijeta-enes-karic.php), a ti si ih nipodaštavao (imaš ti "svoje učenjake" kojima vjeruješ). Citirao sam ti i druge, ali ni njima ne vjeruješ. Vjeruj kome hoćeš, ali pusti i druge da vjeruju kome hoće.
Ti misliš da je ovo pogrešno (nije dozvoljeno), ja mislim da nije pogrešno (da nije zabranjeno):
Mevludske svečanosti

(http://[/CENTER)
U sklopu obilježavanja dvanaestog rebiul evvela, dana u kojem je rođen Muhammed alejhisselam, Medresa "Džemaluddin Čaušević" je pripremila niz prigodnih mevludskih programa (http://www.medresa-cazin.ba/mevludski%20programi.htm).
A, kako vidiš nisam to ja osmislio ni organizovao, ima i drugih koji misle i rade kao ja (a ne kao ti). Zamisli se nad tom činjenicom.
Za mene je ovaj naučni članak "Metode tumačenja Kur'ana" (http://www.dzemat-oberhausen.de/pages/teme/kuran-i-tefsir/metode-tumacenja-kurana-enes-karic.php), od čovjeka koji je ravan bilo kojem "tvom" učenjaku, ali ti to ne priznaješ.

Tvrdim da je to cista laz i izmisljotina ta izjava,a sto se tice ucenjaka danasnji ucenjaci mogu samo se prepucavati ciji je stav jaci tj naucnim metodama a ne puko "Ja rekao i tako je".Prvi ucenjaci tipa Ebu Hanife i drugih imama mesheba su uradili ogroman posao tako da danasnji ucenjaci uce od njih i uviđaju na koliko su visokom nivou znanja ti ljudi bili.Drugo tumacenje Islamskih propisa ostavi onima koji ih mogu tumaciti (argumentirano tj ucenjacima) a ti nisi jos naucio onih 15 disciplina ,arapski jezik,nisi naucio Kur'an napamet,nisi hafiz hadisa,ne poznajes usuli fikh (osnova za bavljenje fikskim propisima) a vjerovatno nećes za zivota ni jedno ostvariti al opet stoji ona "Ikre" a dotle ne pricaj suplje.Sto se tice mevluda razilaze se ucenjaci oko tog pitanja a cinjenica je da se slazu svi da je to nova stvar samo neki smatraju da je dobra dok ima sanse da pozitivno utice na ljude (poducavanje o Islamu prigodnim hudbama) dok drugi su kategoricni u nedozvoljenosti toga.I da Enes Karic nikako ne moze biti ravan jednom Ebu Hanifi i drugim ucenjacima prvih generacija a to je cinjenica.:rcain:

Mimo
18-08-2009, 09:59 AM
Tvrdim da je to cista laz i izmisljotina ta izjava, A ja mislim da ti tu izjavu nisi promišljeno pročitao (nisi je shvatio, te otud tvrdiš da je "čista laž").
Drugo tumacenje Islamskih propisa ostavi onima koji ih mogu tumaciti (argumentirano tj ucenjacima)Pa, naravno da sam ostavio (i ne trebaš takvu sugestiju ni pisati mi, jer nemaš nikakva razloga za to). Tvoj "problem" je u tome što ne čitaš i ne uvažavaš različita mišljenja. Ovo dalje ("atakovanje" na moju ličnost) samo tebe slika (a ne mene), kazuje kakav si i kako razmišljaš.
Sto se tice mevluda razilaze se ucenjaci oko tog pitanja a cinjenica je da se slazu svi da je to nova stvar samo neki smatraju da je dobra dok ima sanse da pozitivno utice na ljude (poducavanje o Islamu prigodnim hudbama) dok drugi su kategoricni u nedozvoljenosti toga. I ne samo mevluda, razilaze se i u mnogo drugih pitanja. Na osnovu čega se ti opredjeljuješ čije mišljenje ćeš uvažiti (slijediti)? Tu je ogromna razlika između onih koji razmišljaju (i razumom shvataju) od onih koji slijepo slijede "svoje učenjake", pa makar ih vodili i u pogrešnom pravcu.
I da Enes Karic nikako ne moze biti ravan jednom Ebu Hanifi i drugim ucenjacima prvih generacija a to je cinjenica.Po tvome "prvim učenjacima" niko nemože biti ravan! Po mome pamet, um i razum, sposobnost razumijevanja, nije rezervisan za učenjake "prvih generacija", već je moguće da se rodi čovjek ( i danas možda) koji je obdaren umom i razumom mnogo većim i svestranijim od Ebu Hanife. Šta fali Kariću ili Čauševiću, sa kojim njihovim mišljenjima (shvatanjima) se ne slažeš? Slažeš li se sa shvatanjima Sulejmana Bugarija?
Ako tvoj "učenjak" izvede zaključak da ti imaš pravo ući u moju kuću bez dozvole (kako bi me spriječio u slušanju muzike, koju tvoji učenjaci zabranjuju), mogu samo kazati da "tvoj učenjak" ne shvata suštinu Kur'ana! Takvog "učenjaka" razuman čovjek ne bi trebao slijediti. Ti takvu stvar ne razumiješ i u tome je "tvoj problem", koji ja ne mogu ignorisati (jer će mi danas ili sutra nanijeti direktnu štetu, dovest će me u direktni sukob, i to fizički, oružani, a ne samo verbalni).

biba
18-08-2009, 10:21 AM
A ja mislim da ti tu izjavu nisi promišljeno pročitao (nisi je shvatio, te otud tvrdiš da le "čista laž"). Pa, naravno da sam ostavio (i ne trebaš takvu sugestiju ni pisati mi, jer nemaš nikakva razloga za to). Tvoj "problem" je u tome što ne čitaš i ne uvažavaš različita mišljenja. Ovo dalje ("atakovanje" na moju ličnost) samo tebe slika (a ne mene), kazuje kakav si i kako razmišljaš. I ne samo mevluda, razilaze se i u mnogo drugih pitanja. Na osnovu čega se ti opredjeljuješ čije mišljenje ćeš uvažiti (slijediti)? Tu je ogromna razlika između onih koji razmišljaju (i razumom shvataju) od onih koji slijepo slijede "svoje učenjake", pa makar ih vodili i u pogrešnom pravcu.Po tvome "prvim učenjacima" niko nemože biti ravan! Po mome pamet, um i razum, sposobnost razumijevanja, nije rezervisan za učenjake "prvih generacija", već je moguće da se rodi čovjek ( i danas možda) koji je obdaren umom i razumom mnogo većim i svestranijim od Ebu Hanife. Šta fali Kariću ili Čauševiću, sa kojim njihovim mišljenjima (shvatanjima) se ne slažeš? Slažeš li se sa shvatanjima Sulejmana Bigarija?
Ako tvoj "učenjak" izvede zaključak da ti imaš pravo ući u moju kuću bez dozvole (kako bi me spriječio u slušanju muzike, koju tvoji učenjaci zabranjuju), mogu samo kazati da "tvoj učenjak" ne shvata suštinu Kur'ana! Takvog "učenjaka" razuman čovjek ne bi trebao slijediti. Ti takvu stvar ne razumiješ i u tome je "tvoj problem", koji ja ne mogu ignorisati (jer će mi danas ili sutra nanijeti direktnu štetu, dovest će me u direktni sukob, i to fizički, oružani, a ne samo verbalni).

Ne da tvrdim da je laz nego kazem da je laz apsulutna to sto pise,ja uvazavam misljenja koja imaju utemeljen seriatski argumenm a bez argumenta ne (jer je argument osnova u raspravama ucenjaka),razilazenje na argumentima je prihvatljivo ali tipa imaju dva hadisa i razilaze se po vjerodostojnosti lanca prenosilaca i to se zove dozvoljeno razilazenje.Slijeđenje ucenjaka je obaveza koju je muslimanima u amanet ostavio Allah i njegov Poslanik s.a.v.s. i ja kao vjernik prihvatam Allahov govor i govor Poslanika s.a.v.s.Tesko da se mogu roditi ljudi koji ce bolje shvatiti vjeru od ashaba tabina i tabitabina jer je sam Poslanik s.a.v.s. pohvalio ove 3 generacije (u koje spadaju ovi ucenjaci koje navedoh).Sulejmana Bigarija? Ko je ovaj? Sulejman Bugari ima finih razmisljanja i slazem se sa svim onim sto ne odstupa od Islama i Islamskih propisa (ja ljude u vjeri cijenim po tome jel praktikuje Kur'an i sunnet a ne izmisljanje sopstvenih viđenja pojedinih propisa koji su kategoricni).Svaki ucenjak prvo gleda u izvore Islama pa tek onda donosi propis a ne po svojoj kako mu pase a ako ko drugacije postupa to nije ucenjak to je neznalica.Mozda je tvoj problem to sto ti ne poznajes o Islamu ono sto ja poznajem da bi mogao da me ubjedis u pojedine gluposti koje navodis o Islamskim propisima.Uostalom ti se ne izjasnjavas kao musliman sta tebe briga kako se muslimani vladaju po onom sto je doslo objavom,ja bih rekao stari ciljevi u pitanju :rolling2::aliensmil

Clopex_
18-08-2009, 11:23 AM
Ne da tvrdim da je laz nego kazem da je laz apsulutna to sto pise,ja uvazavam misljenja koja imaju utemeljen seriatski argumenm a bez argumenta ne (jer je argument osnova u raspravama ucenjaka),razilazenje na argumentima je prihvatljivo ali tipa imaju dva hadisa i razilaze se po vjerodostojnosti lanca prenosilaca i to se zove dozvoljeno razilazenje.Slijeđenje ucenjaka je obaveza koju je muslimanima u amanet ostavio Allah i njegov Poslanik s.a.v.s. i ja kao vjernik prihvatam Allahov govor i govor Poslanika s.a.v.s.Tesko da se mogu roditi ljudi koji ce bolje shvatiti vjeru od ashaba tabina i tabitabina jer je sam Poslanik s.a.v.s. pohvalio ove 3 generacije (u koje spadaju ovi ucenjaci koje navedoh).Sulejmana Bigarija? Ko je ovaj? Sulejman Bugari ima finih razmisljanja i slazem se sa svim onim sto ne odstupa od Islama i Islamskih propisa (ja ljude u vjeri cijenim po tome jel praktikuje Kur'an i sunnet a ne izmisljanje sopstvenih viđenja pojedinih propisa koji su kategoricni).Svaki ucenjak prvo gleda u izvore Islama pa tek onda donosi propis a ne po svojoj kako mu pase a ako ko drugacije postupa to nije ucenjak to je neznalica.Mozda je tvoj problem to sto ti ne poznajes o Islamu ono sto ja poznajem da bi mogao da me ubjedis u pojedine gluposti koje navodis o Islamskim propisima.Uostalom ti se ne izjasnjavas kao musliman sta tebe briga kako se muslimani vladaju po onom sto je doslo objavom,ja bih rekao stari ciljevi u pitanju :rolling2::aliensmil

Pa cilj mu je da unese što više nereda medju muslimane, cak da se Mimo ovdje i javno izjasni da je musliman i da samo prihvata Kur'an a ne i Hadis kako je vec jednom kazao, on automatski izlazi iz Islama, postaje nevjernik ako je bio vjernik, jer negiranje bilo šta od sunneta izvodi covjeka iz Islama

BrAcO u IsLaMu
18-08-2009, 11:41 AM
Kaže Uzvišeni Allah u Svojoj Jasnoj knjizi: "... a ono što vam Allahov poslanik dadne to uzmite, a što vam zabrani to ostavite." (Prevod značenja – el-Hašr; 7)

i kaže 'azze we dželle: "Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno njegovom naređenju da ih ne pogodi kakva fitna – smutnja ili da ih ne zadesi bolna kazna." (Prevod značenja – en-Nur; 63)

i kaže Uzvišeni: "Vi u Allahovom poslaniku imate najbolji uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje." (Prevod značenja – el-Ahzab; 21)

i kaže Uzvišeni: "Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio Džennetske bašče kroz koje rijeke teku, i oni će vječno i zauvjek u njima boraviti. To je veliki uspjeh." (Prevod značenja – et-Tevbe; 100)

i kaže Allah Uzvišeni: "Danas sam vašu vjeru usavršio i Svoju blagodat prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera." (Prevod značenja – el-Maide; 3)


Ajeti koji govore o ovome su mnogi. Iz obilježavanja mevluda i njemu sličnih običaja kao da se hoće reći da Allah, Uzvišeni, nije usavršio i upotpunio vjeru ovome ummetu i da Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, nije dostavio i prenjeo ummetu ono što im je potrebno da rade po tome, sve dok nisu došli oni koji su se pojavili nakon njega i uveli u Allahovu vjeru ono što On, Uzvišeni, nije dozvolio, misleći da je to od djela koja ih približavaju Allahu. U ovome, bez sumnje, nalazi se velika opasnost i nepokornost Allahu i Njegovom poslaniku, sallallahu 'alejhi we sellem, a Allah, Uzvišeni, je Svojim robovima usavršio vjeru i upotpunio prema njima Svoju blagodat. Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, je dostavio i prenjeo do nas vjeru jasno, i upotpunosti je pojasnio, i nije ostavio niti jedan put koji nas vodi ka Džennetu i udaljava od vatre a da nam ga nije pojasnio i uputio nas na njega. Kao što se prenosi u vjerodostojnom hadisu od Abdullaha ibn Amra, radjellahu 'anhuma, da je rekao: Rekao je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem: "Nije Allah poslao ni jednog od vjerovjesnika a da nije imao za obavezu da uputi svoj ummet na ono što je poznavao od hajra (onoga u čemu je dobro) za njih i upozori ih na ono što je poznavao od zla po njih." (hadis bilježi imam Muslim)

"O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predvodnicima. A ako se u nečemu raziđete, vratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i Sudnji dan; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše." (Prevod značenja – en-Nisa'; 59)

I kaže Uzvišeni: "Ma u čemu se razilazili, treba da presudu da Allah." (Prevod značenja – eš-Šura; 10)

Mi smo vratili propis mevluda knjizi Uvišenog Allaha, pa smo naišli na to da nam naređuje slijeđenje Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, u onome sa čime je došao i u onome na što nas je upozorio od zabranjenih stvari. I obavjestio nas je, dželle še'nuh, da je usavršio ovom ummetu njihovu vjeru, a mevlud nije od onoga sa čime je došao Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, tako da nije od vjere koju nam je usavršio Uzvišeni Allah. I naredio nam je slijeđenje Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, u vjeri, a mi smo to vratili i sunnetu Resulullaha, sallallahu 'alejhi we sellem, i nismo našli u njemu da je obilježavao mevlud, niti da je naredio njegovo obilježavanje, niti su ga obilježavali njegovi ashabi, Allah bio s njima zadovoljan. Iz ovoga smo zaključili da mevlud nije od propisanih stvari u našoj vjeri, nego je od novotarija uvedenih u vjeru, i od oponašanja slijedbenika Knjige, židova i kršćana, prilikom njihovih praznika.

Zato biva jasnim svakom ko ima i trun pronicljivosti, i onome ko žudi za slijeđenjem istine, a u tome je pravedan - da obilježavanje mevluda nije od vjere islama, nego je od uvedene novotarije, čije ostavljanje i napuštanje naređuje Uzvišeni Allah i Njegov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem. I ne treba da onaj koji ima razuma bude zaveden mnoštvom onih koji obilježavaju mevlude širom zemaljskih kontinenata. Zato što se istina ne prepoznaje po mnoštvu njenih slijedbenika nego se prepoznaje po šeri'atskim dokazima–argumentima, kao što kaže Uzvišeni Allah o židovima i kršćanima:

"Oni govore da neće ući u Džennet osim ko bude od židova ili kršćana. To su puste želje njihove! Ti reci: Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite." (Prevod značenja – el-Bekare; 111)

i kaže Uzvišeni: "Ako bi se ti pokoravao većini onih koji žive na Zemlji; oni bi te od Allahova puta odvratili." (Prevod značenja – el-En'am; 116)

MostWanted
18-08-2009, 12:05 PM
Jeste Mevlud, obilježavanje rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika, Muhammeda, a.s.

Jezički, bid’a(t) je novouvedena, novoproizvedena stvar. Terminološki, bid’a je ono što je uvedeno u vjeri nakon što je ona upotpunjena, ono što ne uzakonjuje slovo Kur’ana niti propisuje časni Poslanik, a.s. Ta pitanja možda i ne bi bila toliko problematizirana da Poslanik, a.s., nije rekao: Men ahdese fī emrinā hāzā mā lejse minhu fe-huve redd – „Onaj ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) nešto što nije od nje to će biti odbačeno (od uzvišenog Allaha).“ Tu je i hadis: Kullu muhdesetin bid’a... – „Svaka novouvedena stvar je bid’a....“

Različitim, odnosno krutim tumačenjima ovih hadisa kovitla se prašina koja bode oči i zameće put ispravnoga hoda. Metodologija tumačenja hadisa istrgnutih iz konteksta dokazano je pogrešna, čak i vrlo opasna. Toga su itekako bili svjesni i ashabi nakon Poslanikova, a.s., preseljenja na ahiret.

Radi ilustracije navest ćemo tri primjera:

1. U vrijeme vladavine hazreti Omerove uvodi se džematile klanjanje teravih-namaza od 20 rekata. U Poslanikovo, a.s., vrijeme teravih-namaz klanjao se pojedinačno i to od 8 rekata. Za tu novouvedenu praksu Omer, r.a., je rekao: Ni’metil-bid’atu hāzihī – Što li je ova bid’a lijepa!“ To je rekao jer bijaše stvar od hajra (dobra), jedan lijep način okupljanja muslimana, a nazvao ju je bid’atom jer nije postojala u Poslanikovo, a.s., vrijeme. Niko od ashaba to nije problematizirao.
2. Također u vrijeme vladavine hazreti Omerove granice islamske države su proširene. Osvojeni su Irak i Sirija. Sve do tog osvojenja običaj je bio da se ratni plijen dijeli među borcima. Uporište za to bilo je u 41. ajetu sure el-Enfāl. Tako se postupilo i nakon osvojenja Hajbera u vrijeme Poslanikova, a.s., života. Međutim, Irak je bio poljoprivredna zemlja, a Iračani više vični poljprivredi nego trgovini, za razliku od Arapa iz Hidžaza koji su bili okrenuti trgovini a nezainteresovani za poljoprivredu. Hazreti Omer je shvatio da bi podjela zemlje među borcima mogla štetiti razvoju poljoprivrede, jer novi vlasnici neće znati da je obrađuju, pa će se okrenuti trgovini i preprodaji, od koje će imati koristi samo pojedinci. Zbog toga je odlučio da zemlju ostavi njenim vlasnicima. U tome su ga podržali Osman, Alija, Talha i Ibn Omer, r.a.
3. U vrijeme vladavine trećeg halife, hazreti Osman uvodi učenje drugog ezana na džumi, a dotad se učio samo jedan ezan. Tako je ostalo i do naših dana.

Ashabi, tabi’ini i većina eminentnih učenjaka kasnijeg perioda hadise o pokuđenosti bid’ata razumijevali su na način da je neprihvatljivi bid’at onaj koji se kosi s osnovama Šerijata, kao što je npr. bid’at negiranja Kadera (Božijeg određenja), bid’at proglašavanja nevjernikom onog ko počini veliki grijeh, itd.

U tom smislu trebalo bi razumijevati i Mevlud, obiježavanje Lejlei-regaiba i drugih mubarek noći, zajednički zikr nakon namaza, zajednička dova nakon namaza, itd. Da takve stvari mogu biti itekako pohvalne i Jedinome drage više nego jasno potrđuje i sljedeći hadis: Men senne fil-islāmi sunne hasene fe-lehū edžruhā... – Ko uspostavi, uvede u islamu neki lijep običaj (doslovno sunnet, u značenju i zakon), imat će nagradu za njega, čak i nagrade onih koji ga budu iza njega praktikovali bez da se u njihovim nagradama išta umanji, a ko uvede u islamu neki loš običaj, nosit će za njega teret ali i teret svih onih koji ga budu primjenjivali iza njega bez da se u njihovim teretima išta umanji.“ Hazreti Pejgamber nije rekao: „Ko oživi neki već postojeći običaj“, već „ko uspostavi, uvede“.

Prema tome bid’at se može podijeliti na bid’a hasene (lijepa, pohvalna bid’a) i bid’a sejji’e (loša bid’a). Kad se stvari ovako postave onda i riječ „novotarija“, koja kao da nosi negativan prizvuk, nekako više ide uz ovaj drugi bid’at, dok bi se onaj prvi, lijepi bid’at, možda mogao prevoditi kao „novina“.

Mimo
18-08-2009, 02:08 PM
Citirani ajeti su jasni i u njima nema osnova za tvoju izjavu (zaključak, tvrdnju, mišljenje):

Ajeti koji govore o ovome su mnogi. Iz obilježavanja mevluda i njemu sličnih običaja kao da se hoće reći da Allah, Uzvišeni, nije usavršio i upotpunio vjeru ovome ummetu i da Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, nije dostavio i prenjeo ummetu ono što im je potrebno da rade po tome, sve dok nisu došli oni koji su se pojavili nakon njega i uveli u Allahovu vjeru ono što On, Uzvišeni, nije dozvolio, misleći da je to od djela koja ih približavaju Allahu. To štoje neko zaključio (ko je to i kad zaključio?) "kao da se hoće reći da Allah, Uzvišeni, nije usavršio i upotpunio vjeru ovome ummetu i da Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, nije dostavio i prenjeo ummetu ono što im je potrebno da rade po tome..." krivo je zaključio. Neće se to (što je krivo zaključeno) reći učenjem mevluda (već će se to baš potvrditi učenjem mevluda). Učenje mevluda nije uvođenje "novotarija" u Kur'anske ajete, već uvođenje sadržaja koji te uvode u vjeru, afirmišu vjeru i pomažu njenom širenju..


"O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predvodnicima. A ako se u nečemu raziđete, vratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i Sudnji dan; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše." (Prevod značenja – en-Nisa'; 59) Učenje mevluda ni na koji način ne sugeriše zaključak (razmišljanje, shvatanje, tvrđenje) da se tim pokazuje "nepokornost" Allahu, Poslaniku i našim predvodnicima. Ko izvede takav zaključak taj i ne zna svrhu i značaj mevluda.


Mi smo vratili propis mevluda knjizi Uvišenog Allaha, pa smo naišli na to da nam naređuje slijeđenje Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, u onome sa čime je došao i u onome na što nas je upozorio od zabranjenih stvari. I obavjestio nas je, dželle še'nuh, da je usavršio ovom ummetu njihovu vjeru, a mevlud nije od onoga sa čime je došao Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, tako da nije od vjere koju nam je usavršio Uzvišeni Allah. I naredio nam je slijeđenje Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, u vjeri, a mi smo to vratili i sunnetu Resulullaha, sallallahu 'alejhi we sellem, i nismo našli u njemu da je obilježavao mevlud, niti da je naredio njegovo obilježavanje, niti su ga obilježavali njegovi ashabi, Allah bio s njima zadovoljan. Iz ovoga smo zaključili da mevlud nije od propisanih stvari u našoj vjeri, nego je od novotarija uvedenih u vjeru, i od oponašanja slijedbenika Knjige, židova i kršćana, prilikom njihovih praznika. Dobar citat za primjer krivog razmišljanja i pogrešnog izvođenja zaključaka. Pogledaj ovo: "a mevlud nije od onoga sa čime je došao Allahov poslanik,".."tako da nije od vjere koju nam je usavršio Uzvišeni Allah", "pametni učenjaci" sami sebe pobijaju ("uvođenje u vjeru" i "nije od vjere"), ili je jedno ili drugo. Opredjeljujem se za to da mevlud nije uvođenje u vjeri nečega što joj ne pripada (učenjem mevluda ništa se u vjeri ne nijenja i ne uvodi).


Zato biva jasnim svakom ko ima i trun pronicljivosti, i onome ko žudi za slijeđenjem istine, a u tome je pravedan - da obilježavanje mevluda nije od vjere islama, nego je od uvedene novotarije, čije ostavljanje i napuštanje naređuje Uzvišeni Allah i Njegov poslanik, sallallahu 'alejhiKo ima i "trun pronicljivosti" shvata da se mevludom u vjeri ništa ne mijenja (ni jedan Kur'anski ajet se ne mijenja) i da mevlud nije ni protivan ni Kur'anu ni sunetu.
Po ovome kako si ti "argumentovao" ispada da ono što nema u Kur'anu ili sunetu nije u vjeri (pa izvodiš pogrešan zaključak i da je zabranjeno).
U Kur'anu i sunetu nije ništa rečeno o Internetu, pa je li ti zabranjen!?
U Kur'anu i sunetu nije ništa rečeno o mevludu, pa je li ti zabranjen?!
Mevlud nije od vjere (niko i ne tvrdi da jeste), ali nije ni suprotan vjeri (niti je mijenja, niti joj se suprotstavlja, niti je omalovažava).

mostary
18-08-2009, 06:31 PM
Ko ima i "trun pronicljivosti" shvata da se mevludom u vjeri ništa ne mijenja (ni jedan Kur'anski ajet se ne mijenja) i da mevlud nije ni protivan ni Kur'anu ni sunetu.
Po ovome kako si ti "argumentovao" ispada da ono što nema u Kur'anu ili sunetu nije u vjeri (pa izvodiš pogrešan zaključak i da je zabranjeno).
U Kur'anu i sunetu nije ništa rečeno o Internetu, pa je li ti zabranjen!?
U Kur'anu i sunetu nije ništa rečeno o mevludu, pa je li ti zabranjen?!
Mevlud nije od vjere (niko i ne tvrdi da jeste), ali nije ni suprotan vjeri (niti je mijenja, niti joj se suprotstavlja, niti je omalovažava).

Ovdje mimo mjesas ibadet i adet, tj. ibadet - ono što je došlo u Kur'anu i sunnetu - ako se radi po tome ima se nagrada onosvjetska, tj. ahiretska, tako da za namaz koji ga obavlja - očekuje nagradu, a pošto je namaz farz - ko ga ne obavlja može očekivati kaznu.
Što se tiće interneta, ili automobila ili mobitela - to su stvari koje olakšavaju ljudima život, komunikaciju, prelaz velikih razdaljina i slično - nemaju veze s ibadetom, ko ih koristi imat će neku korist - ko ih ne koristi - nema štete, ali mu je otežan život, kao npr bez struje ili vode u kući - može se ali je poteško.

Kad se spomene "mevlud", pitaj narod - smatra se ibadetom, čak nekim velikim ibadetom, mnogi misle da kad prisustvuju mevludu - da do slijedečeg mevluda im ne treba ništa od namaza i drugih propisanih ibadeta, mada ovdje kažem - možda će imati nagradu za donošenje salavata, za suzu koju puste iz ljubavi prema Poslaniku s.a.v.s. - ali uz opravdanje da oni neznaju, kao obićan narod koji se povodi za svojim imamima.
A Allah najbolje zna

Mimo
18-08-2009, 08:51 PM
mostary, smatraš li da je mevlud zabranjen? Ukoliko smatraš da nije zabranjen, onda se izvinjavam zbog sledećeg pitanja (ne odnosi se na tebe).
Ako smatraš da je zabranjen, molim te još se izjasni o ovom pitanju:
Smiješ li ući u kuću muslimana bez dozvole, kako bi ga spriječio u slušanju muzike?

Mimo
18-08-2009, 09:05 PM
Različitim, odnosno krutim tumačenjima ovih hadisa kovitla se prašina koja bode oči i zameće put ispravnoga hoda. Metodologija tumačenja hadisa istrgnutih iz konteksta dokazano je pogrešna, čak i vrlo opasna. Toga su itekako bili svjesni i ashabi nakon Poslanikova, a.s., preseljenja na ahiret.

Radi ilustracije navest ćemo tri primjera:

1. U vrijeme vladavine hazreti Omerove uvodi se džematile klanjanje teravih-namaza od 20 rekata. U Poslanikovo, a.s., vrijeme teravih-namaz klanjao se pojedinačno i to od 8 rekata. Za tu novouvedenu praksu Omer, r.a., je rekao: Ni’metil-bid’atu hāzihī – Što li je ova bid’a lijepa!“ To je rekao jer bijaše stvar od hajra (dobra), jedan lijep način okupljanja muslimana, a nazvao ju je bid’atom jer nije postojala u Poslanikovo, a.s., vrijeme. Niko od ashaba to nije problematizirao.
2. Također u vrijeme vladavine hazreti Omerove granice islamske države su proširene. Osvojeni su Irak i Sirija. Sve do tog osvojenja običaj je bio da se ratni plijen dijeli među borcima. Uporište za to bilo je u 41. ajetu sure el-Enfāl. Tako se postupilo i nakon osvojenja Hajbera u vrijeme Poslanikova, a.s., života. Međutim, Irak je bio poljoprivredna zemlja, a Iračani više vični poljprivredi nego trgovini, za razliku od Arapa iz Hidžaza koji su bili okrenuti trgovini a nezainteresovani za poljoprivredu. Hazreti Omer je shvatio da bi podjela zemlje među borcima mogla štetiti razvoju poljoprivrede, jer novi vlasnici neće znati da je obrađuju, pa će se okrenuti trgovini i preprodaji, od koje će imati koristi samo pojedinci. Zbog toga je odlučio da zemlju ostavi njenim vlasnicima. U tome su ga podržali Osman, Alija, Talha i Ibn Omer, r.a.
3. U vrijeme vladavine trećeg halife, hazreti Osman uvodi učenje drugog ezana na džumi, a dotad se učio samo jedan ezan. Tako je ostalo i do naših dana.

Ashabi, tabi’ini i većina eminentnih učenjaka kasnijeg perioda hadise o pokuđenosti bid’ata razumijevali su na način da je neprihvatljivi bid’at onaj koji se kosi s osnovama Šerijata, kao što je npr. bid’at negiranja Kadera (Božijeg određenja), bid’at proglašavanja nevjernikom onog ko počini veliki grijeh, itd.

U tom smislu trebalo bi razumijevati i Mevlud, obiježavanje Lejlei-regaiba i drugih mubarek noći, zajednički zikr nakon namaza, zajednička dova nakon namaza, itd. Da takve stvari mogu biti itekako pohvalne i Jedinome drage više nego jasno potrđuje i sljedeći hadis: Men senne fil-islāmi sunne hasene fe-lehū edžruhā... – Ko uspostavi, uvede u islamu neki lijep običaj (doslovno sunnet, u značenju i zakon), imat će nagradu za njega, čak i nagrade onih koji ga budu iza njega praktikovali bez da se u njihovim nagradama išta umanji, a ko uvede u islamu neki loš običaj, nosit će za njega teret ali i teret svih onih koji ga budu primjenjivali iza njega bez da se u njihovim teretima išta umanji.“ Hazreti Pejgamber nije rekao: „Ko oživi neki već postojeći običaj“, već „ko uspostavi, uvede“.
Hvala ti što si se potrudio i ovo ispisao, pa ko ima razuma neka razmisli o ovome.
Ovi .... ne uvažavaju ničija druga mišljenja osim svog i svojih ...Da bar hoće razmisliti!

BrAcO u IsLaMu
18-08-2009, 09:05 PM
Znaj dragi brate Mimo da se novotarija, u terminološkom značenju, dijeli na slijedeće tri vrste:

1. Novotarija u jezičkom smislu (bid’a-lugavijja): To je svaka stvar koja je nova, koja je iznađena ili pronađena, a prije nije postojala i nije bila prisutna, poput sahata, auta, kompjutera i sl.; ovakve stvari su pohvalne, a nekada možda i obavezne.
2. Novotarija u pravom smislu riječi (bid’a-hakikijja): To je svaka novo uvedena stvar, pripisana vjeri, a nema svoje osnove u njoj, kojom se inače čovjek želi približiti Allahu dž.š., i Njemu umiliti. Ova vrsta novotarija se tiče striktno oblasti ibadeta-obredoslovlja.
3. Dodatna novotarija (bid’a-idafijja): To je stvar ili pojava koja je u osnovi utemeljena, ali se radi i obavlja na način koji nije utemeljen, koji je pogrešan ili koji nije u skladu sa šeriatom, poput zikra učestalim ponavljanjem riječi "Allah, Allah, Allah", ili "Hu, Hu, Hu" i sl.

Islamska vjera je usavršena i potpuna, pa da li nakon potpunosti i savršenosti ima išta osim manjkavosti i propasti??? Imam Malik rhm. je rekao: "Što nije bilo u ono vrijeme (za vrijeme Muhammeda s.a.w.s.) vjerom - ni danas to ne može biti vjera." I rekao je: "Ko kaže da vjera nije upotpunjena iznio je potvoru na Muhammeda s.a.w.s. da je iznevjerio svoju poslanicu." (I’itisam,1/61, imam Šatibi)

Kaže imam Tadžuddin ‘Amr b. Ali el-Lahmi el-Fakihani (654-734.h.) rhm., pravnik malikijskog mezheba, i pisac poznatog djela ‘Šerhul-fakihani aler-risale’, u svojoj knjizi ‘el-Mevrid fil-kelam an ‘amelil-mevlid’, izjavljuje slijedeće: Učenje Mewluda nema nikakve osnove u Kur’anu ili Sunnetu Allahova Poslanika s.a.w.s., niti se išta o njemu bilježi od vodeće uleme ovoga ummeta (Ebu Hanife, Malika, Šafije i Ahmeda) da su to praktikovali ili slavili; uleme koja nam je uzor i primjer u vjeri, koji su se inače i sami povodili za prijašnjim ispravnim generacijama (Ashabima i Tabi’inima); to je novotarija koju su uveli besposličari, i oni koji su u tome našli sebi koru hljeba!!!Na drugom mjestu, u knjizi ‘el-Mevrid fil-kelam an amelil-mevlid’ se navodi slijedeće: Mjesec u kojem se rodio Poslanik s.a.w.s. je mjesec u kojem je i umro, s toga slavlje povodom njegova rođenja nije preče od žalosti za njegovom smrću!!!
U svome djelu "Iktidaus-siratil-mustekim", Ibnu Tejmijje rhm. navodi i kaže: Slavljenje Poslanikova s.a.w.s. rođenja niko od selefa (prijašnjih generacija) nije praktikovao, a inače su bili preči od nas da to praktikuju i rade, a niti bi bilo razloga da im se to zabrani ako bi ga praktikovali ...!, zatim dodaje: ... i da je to u osnovi korisno i dobro djelo, ili da je veća korist od učenja mevluda nego li šteta, pa prijašnje generacije su bile bliže Poslaniku od nas, više su ga voljeli i poštovali nego mi, i vodili su računa o dobru i hajirli potezima više od nas!!!

BrAcO u IsLaMu
18-08-2009, 09:31 PM
Sljedbenicima novotarija netreba dati mjesta da tvrde da postoje dobri bidati, kad nam je u ruci oštri mač koji nam je dao Resul sallallahu alejhi we selleme a to je njegov sallallahu alejhi we selleme hadis: Svaka novotarija je bidat, a svaki bidat vodi u zabludu.. Zaista je ovaj oštri mač kovan u kovačnici poslanika i vjerovjesnika, i to niko drugi do Resul sallallahu alejhi we selleme koji je osigurao svakog onog koji nosi ovaj mač, da neće izgubiti od novotara koji tvrde da postoji dobar bidat, jer je on sallallahu alejhi we selleme rekao: svaki bidat je dalalet.

Ako nas neko zapita: Šta reći na riječi Poslanika sallallahu alejhi we selleme: Ko god uvede dobru stvar u Islam, biće nagrađen i imaće nagradu svih onih koji ga slijede u toj stvari do Sudnjeg dana? Naš odgovor je: Ko je onaj koji kaže: Ko god uvede dobru stvar u Islam...? To je isti onaj koji kaže: Svaki bidat je zabluda. Nemoguće je da Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selleme sam sebi protivriječi. Ko god tako misli nek ponovo pročita ove hadise, jer samo osoba ograničenog razuma može tako da razumije. Jer zaista nemoguće je naći kontradikciju u riječima Allaha i Njegova Poslanika. Iz toga zaključujemo da hadis: "Svaki bidat je zabluda" ne protivriječi hadisu: "Ko uvede dobar sunet u Islam". Zato što Resul sallallahu alejhi we selleme kaže: Ko uvede dobar sunet u Islam.. a znamo da bidat nije od Islama. I znamo da bidat nemože biti dobar. Zato Resul sallallahu alejhi we selleme pravi razliku između bidata i suneta. Druga stvar je da riječi: "Ko uvede neki dobar sunet u Islam" znače: Ko zaživi sunet koji je postojao a zatim zaboravljen. Zato se kaže: "uvede sunet", isto kao i riječi Omera r.a. "ovaj naš bidat".

Ima još jedan odgovor na ovo pitanje: Ove riječi: "Ko uvede dobar sunet..." su samo dio hadisa, a cjeli hadis govori o plemenu koje je došlo Poslaniku sallallahu alejhi we selleme, a bili su izrazito siromašni. Pa je Resul sallallahu alejhi we selleme tražio od ljudi da im dadnu stvari, pa je jedan od Ansarija došao sa vrećom srebra koje je jedva nosio. Kad ih je stavio pred Poslanika sallallahu alejhi we selleme, lice mu se ozarilo, pa je on sallallahu alejhi we selleme rekao sljedeće riječi: Ko uvede dobar sunet u Islam, imaće njegovu nagradu kao i nagradu onih koji ga slijede u tome do Sudnjeg dana. Znači ovdje se ne misli da uvođenje novih stvari u Šerijet. I zato Poslanikove sallallahu alejhi we selleme riječi dobivaju novo značenje: Ko god radi prema dobrom sunetu, koji nije uvođenje nečeg novog u Šerijat, jer je to zabranjeno hadisom: Svaki bidat je zabluda.

Stryker
18-08-2009, 10:26 PM
Pa je li sada pravilno da tražim od svojih da mi ne uče tevhid, sedmine i "četresnice" kada ako Bog da umrem?

kicho
18-08-2009, 10:30 PM
Pa je li sada pravilno da tražim od svojih da mi ne uče tevhid, sedmine i "četresnice" kada ako Bog da umrem?

Forsiraj u porodici da to ne obiljezavate. Tako i kicho radi.

Zasto praviti dernek od obiljezavanja necije smrti... poznato je da kod nas ljudi uzivaju ici po mahali, dolaziti na nekakve sedmine, ceteresnice, dobro se najesti tu, cak ih masa ne zna prouciti niti El-fatihu... sramota

kicho
18-08-2009, 10:33 PM
Hvala ti što si se potrudio i ovo ispisao, pa ko ima razuma neka razmisli o ovome.
Ovi .... ne uvažavaju ničija druga mišljenja osim svog i svojih ...Da bar hoće razmisliti!

Samo je zalosno sto ih se masa koristi copy/paste-om, a niti ne razumiju sta pisu-prepisuju.

Najsladje je brstiti iz tudje avlije.

Stryker
18-08-2009, 11:00 PM
Forsiraj u porodici da to ne obiljezavate. Tako i kicho radi.

Zasto praviti dernek od obiljezavanja necije smrti... poznato je da kod nas ljudi uzivaju ici po mahali, dolaziti na nekakve sedmine, ceteresnice, dobro se najesti tu, cak ih masa ne zna prouciti niti El-fatihu... sramota


Ne mogu ja u porodici ništa forsirati, ovdje se ja ništa ne pitam. Jedino što mi znaju odgovoriti na ovako nešto jeste da kažu da sam "vehabija" ili da mi nešto bude opsovano.

Hermina
18-08-2009, 11:13 PM
Ne mogu ja u porodici ništa forsirati, ovdje se ja ništa ne pitam.

Niti forsiram niti hocu da forsiram. Ne pada mi na lijepu pamet da uhvatim majku za rukav i kazem joj da ne pravi godisnjicu mrtvom mi ocu kad smatra da je to jos jedino sto moze da ucini za njega.


Zasto praviti dernek od obiljezavanja necije smrti...

Dernek? Govorimo o tevhidu, ne o svatovima.

Stryker
18-08-2009, 11:20 PM
Ma nek se ne bacaju u trošak radi moje smrti. Šta sada treba da im i mrtav smetam i trošim pare.

kicho
18-08-2009, 11:25 PM
Ne mogu ja u porodici ništa forsirati, ovdje se ja ništa ne pitam. Jedino što mi znaju odgovoriti na ovako nešto jeste da kažu da sam "vehabija" ili da mi nešto bude opsovano.

Ne kazem forsirati - vuci nekoga za ruku, spopadati ga, vec predociti jasne dokaze da nema nikakvog izvora u Islamu... sve se moze srediti na lijep nacin... ako si najmladji u kuci ne mora znaciti da si najnesposobniji i neuk...
Ne znam ni ja hoce li moja majka meni praviti te "doceke", okupljanja (ukoliko se preselim na ahiret prije nje ili oca), ali ona zna da ja to ne praktikujem i da to necu praktikovati kod njih (moga oca i majke).


Hermina:
Dernek? Govorimo o tevhidu, ne o svatovima.
Nisam mislio na dernek u pravome smislu, da "drma" muzika i djuska se, nego u prenesenom znacenju to tako grubo rekoh... posto sam imao priliku ici na te ceteresnice, vidjeti ko sve dolazi, koga se sve poziva, nacin obiljezavanja svega toga, i masa grugog me jos vise udaljava od tih obiljezavanja i daje mi satisfakciju da to ne cinim.Svakome svacije. Znam da ne grijesim, jer Poslanik a.s. nije to praktikovao. Sa druge strane ako je i pohvalna novotarija onda jednostavno sam propustio sevapa, koji se moze nadomjestiti necim drugim, sadakom, poslusnoscu prema roditeljima, ne cinjenjem zna drugima, ne spletkarenjem i mnogim drugim stvarima.

Hermina
18-08-2009, 11:36 PM
Nisam mislio na dernek u pravome smislu, da "drma" muzika i djuska se, nego u prenesenom znacenju to tako grubo rekoh... posto sam imao priliku ici na te ceteresnice, vidjeti ko sve dolazi, koga se sve poziva, nacin obiljezavanja svega toga, i masa grugog me jos vise udaljava od tih obiljezavanja i daje mi satisfakciju da to ne cinim.Svakome svacije. Znam da ne grijesim, jer Poslanik a.s. nije to praktikovao. Sa druge strane ako je i pohvalna novotarija onda jednostavno sam propustio sevapa, koji se moze nadomjestiti necim drugim, sadakom, poslusnoscu prema roditeljima, ne cinjenjem zna drugima, ne spletkarenjem i mnogim drugim stvarima.

E pa, kod mene dolaze normalni ljudi kojima je satisfakcija da uce Kur´an a ne da zderu i piju. Ne znam zaista s kakvim ljudima vi imate posla al ja imam s dobrim. I ne mislim majci uskratiti to zadovoljstvo.

Nisam ni rekla da si propustio sevapa. Samo kazem da ja ne mislim sprijeciti nikoga u tome. Ako ti zelis da sprijecis svoje, to je tvoja stvar u koju ne zelim da se mjesam.


Ma nek se ne bacaju u trošak radi moje smrti. Šta sada treba da im i mrtav smetam i trošim pare.

Ja govorim o svom ocu. Meni niti smeta mati sto pravi tevhid niti mrtvi otac.

Sto se tice mene, kad umrem nek me bace u Jalu, boli me, svakako necu nista znati. I nek naravno ne prave nista, kad nisam vjerovala za zivota mora da cu se u smrti licemjerisat. Ma jasta. :votkazakon:

Mimo
19-08-2009, 07:35 AM
Ponavljam ovo je ispravan stav (misao, izreka):
"Na osnovu konsenzusa (idžma’a), sve islamske uleme učenje mevluda i proslavljanje Poslanikovog s.a.w.s. rođendana nije obavezno (nije ni farz ni vadžib)."
--------
Mevlud nije ni zabranjen ni obavezan!

kicho
19-08-2009, 08:38 AM
Ponavljam ovo je ispravan stav (misao, izreka):
"Na osnovu konsenzusa (idžma’a), sve islamske uleme učenje mevluda i proslavljanje Poslanikovog s.a.w.s. rođendana nije obavezno (nije ni farz ni vadžib)."
--------
Mevlud nije ni zabranjen ni obavezan!

Eto ostavljen je prostor covjeku da bira, hoce li slaviti, kako, a Bog najbolje zna sta je ispravno.

Ako ne slavis mevlud (kao JA na pr.) neces pogrijesiti niti zgrijesiti, jer ni Poslanik a.s. nije to praktikovao. Proucim sure za covjeka koji se jednom rodi na dunjaluku. Mislim da je to dovoljno i da njemu mnogo znaci.
Isto tako bih proucio i 25.12 (svake godine) suru za Isaa a.s. samo kad bih znao da je to valjan datum njegovog rodjenja.


P.S. Vratili ti stari datum registracije? Jer me bunio taj iz 2008.

BrAcO u IsLaMu
19-08-2009, 10:57 AM
E pa, kod mene dolaze normalni ljudi kojima je satisfakcija da uce Kur´an a ne da zderu i piju. Ne znam zaista s kakvim ljudima vi imate posla al ja imam s dobrim. I ne mislim majci uskratiti to zadovoljstvo.

Nisam ni rekla da si propustio sevapa. Samo kazem da ja ne mislim sprijeciti nikoga u tome. Ako ti zelis da sprijecis svoje, to je tvoja stvar u koju ne zelim da se mjesam.Ja govorim o svom ocu. Meni niti smeta mati sto pravi tevhid niti mrtvi otac.

Sto se tice mene, kad umrem nek me bace u Jalu, boli me, svakako necu nista znati. I nek naravno ne prave nista, kad nisam vjerovala za zivota mora da cu se u smrti licemjerisat. Ma jasta. :votkazakon:

Prodaja Bozijih rijeci za novac. Zabranjeno. Za te vanredne usluge postoji i cjenovnik.
Cijena sitnica. Citat bivseg vjerskog sluzbenika:
Hattab72(Preuzeto sa SA-x)"Danas smo na zalost Kur'an pretvorili u trgovinu, a kao sto rekoh, najlakse je uzeti pare onima sto placu za svojima, tako da imami koriste nepoznavanje arapskog pisma u sirim narodnim masama i to dobro naplacuju izmisljajuci kojekakve hatme i jasine...Samo dobro podmazi, babo ce ti u dzennet kad mu proucim ja...euzubillah..."
Isjecak o finansiranju:
Hattab72(Preuzeto sa SA-x)
"Znaci, covjek placa clanarinu i ja od toga imam platu...I sad taj covjek preseli,te njegova familija mi ponudi plavu kovertu, sto ja ne odbijam, cime sam dva puta naplatio istu stvar...Jer kad pises izvjestaj za platu, naznacis koliko si dzenaza imao, a svaka dzenaza nosi odredjeni broj poena na osnovu kojih ti odrezu platu...A ja extra pare uzmem od tih nesretnih ljudi...Medjutim ne zavrsava se sa tim...Izmislili smo sedmine i ceteresnice da se guljenje nesretnih ljudi nastavi, jer dok place uzmi mu pare... Znaci, nema opravdanja sa te strane, svaki imam ima veoma dobru platu, medjutim oni se dobrovoljno nece odreci nikad tih novotarija (sedmina, ceteresnica, jasini, tevhidi, mevludi,hatme,...) jer sve to donosi dodatne dvije njihove plate svaki mjesec u najmanju ruku (u zavisnosti od velicine dzemata i stope mortaliteta"
Spektar proizvoda kao FIS Vitez :) Procitajte posljednju recenicu jos jednom. Vise smrti vise para. Morbidno zar ne.

Mimo
19-08-2009, 12:31 PM
Sulejmana Bigarija? Ko je ovaj? Sulejman Bugari ima finih razmisljanja i slazem se sa svim onim sto ne odstupa od Islama i Islamskih propisaNegdje (ranije) pročitao sam da ga Clopex_ cijeni, a ti? Slučajno, imaš li zamjerki na ovu izjavu S. Bugarija (http://bs.wikipedia.org/wiki/Sulejman_Bugari):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fa/Wikiquote-logo.svg/15px-Wikiquote-logo.svg.png (http://forum.bihnet.ba/wiki/Datoteka:Wikiquote-logo.svg) „Za mene je svaki čovjek findžan zašećerene kahve. Ako je kahva gorka, to znači da šećer nije pomiješan. Dakle, samo malo treba promiješati i eto slatke kahve. Ako ne promiješamo bit će gorko. E ja prilazim tom šećeru kojeg ima u svakom čovjeku: i u Muji, i u Jozi, i u Jovanu, i u Hansu, i u Davidu...“
Poslušaj malo i ljude iz "drugog tabora".
Edit: Da li tvoje viđenje ispravnog puta zahtijeva rušenje ovog turbeta (http://bs.wikipedia.org/wiki/Bijela_d%C5%BEamija_(Sarajevo))?

Hermina
19-08-2009, 01:56 PM
Prodaja Bozijih rijeci za novac. Zabranjeno. Za te vanredne usluge postoji i cjenovnik.
Cijena sitnica. Citat bivseg vjerskog sluzbenika:
Hattab72(Preuzeto sa SA-x)"Danas smo na zalost Kur'an pretvorili u trgovinu, a kao sto rekoh, najlakse je uzeti pare onima sto placu za svojima, tako da imami koriste nepoznavanje arapskog pisma u sirim narodnim masama i to dobro naplacuju izmisljajuci kojekakve hatme i jasine...Samo dobro podmazi, babo ce ti u dzennet kad mu proucim ja...euzubillah..."
Isjecak o finansiranju:
Hattab72(Preuzeto sa SA-x)
"Znaci, covjek placa clanarinu i ja od toga imam platu...I sad taj covjek preseli,te njegova familija mi ponudi plavu kovertu, sto ja ne odbijam, cime sam dva puta naplatio istu stvar...Jer kad pises izvjestaj za platu, naznacis koliko si dzenaza imao, a svaka dzenaza nosi odredjeni broj poena na osnovu kojih ti odrezu platu...A ja extra pare uzmem od tih nesretnih ljudi...Medjutim ne zavrsava se sa tim...Izmislili smo sedmine i ceteresnice da se guljenje nesretnih ljudi nastavi, jer dok place uzmi mu pare... Znaci, nema opravdanja sa te strane, svaki imam ima veoma dobru platu, medjutim oni se dobrovoljno nece odreci nikad tih novotarija (sedmina, ceteresnica, jasini, tevhidi, mevludi,hatme,...) jer sve to donosi dodatne dvije njihove plate svaki mjesec u najmanju ruku (u zavisnosti od velicine dzemata i stope mortaliteta"
Spektar proizvoda kao FIS Vitez :) Procitajte posljednju recenicu jos jednom. Vise smrti vise para. Morbidno zar ne.


Kako ne shvatas, ja ne vjerujem u Boga. Treba da kopam i rovim sta je zabranjeno a sta ne a da ne vjerujem? Bolje bi bilo da glumatam i kazem da cu se svim silama truditi da se otarasim novotarija a da ovamo kontam kako Bog ne postoji?

Mom ocu ne treba taj tevhid, on je mrtav. Mojoj majci treba taj tevhid da bi smirila dusu i da bi joj srce bilo na mjestu. Jel ti sad malo jasnije? Moja majka radi, rinta da preciziram i ima pravo da da novac za sto ona zeli, a ja kao njena prikolica NE ZELIM, ali pazi, ne da ne mogu nego principijelno NE ZELIM da joj kazem da bi ona sebi trebala uskratiti zadovoljstvo (jer trenutak kad ucene zene prouce fatihu mom ocu njoj predstavlja zadovoljstvo) pravljanja tevhida jer sam tako rekla ja, jer si rekao ti govoreci da je tako naredio Allah a ja ne vjerujem u Allaha. Znaci, ti od mene trazis da stavim tebe koga ne znam i Boga u kojeg ne vjerujem ispred svoje majke. Zao mi je, ali ne moze tako.

Ja tebi ne namecem obiljezavanje ceteresnice niti godisnjice, niti imam potrebu za tim. Zivi kako ti mislis da trebas. Zato nemoj ni ti meni da nameces svoje stavove. Moja mati je jedino jos vrijedno sto imam u svom zivotu. Novcem mozemo raspolagati i ona i ja i dogovaramo se u vezi svega. Ako ona zeli da smiri sebe i cuva novac za tevhid ja je u tome ne mislim sprijeciti, da je potrebno ja bih se licno odrekla svega samo da sacuvam novac da ona moze napraviti godisnjicu, njen izbor, moja odluka, nasa lova i ti nam nemoj govoriti kako cemo je potrositi, molim te lijepo. Hvala.

BrAcO u IsLaMu
19-08-2009, 02:29 PM
Kako ne shvatas, ja ne vjerujem u Boga. Treba da kopam i rovim sta je zabranjeno a sta ne a da ne vjerujem? Bolje bi bilo da glumatam i kazem da cu se svim silama truditi da se otarasim novotarija a da ovamo kontam kako Bog ne postoji?

Mom ocu ne treba taj tevhid, on je mrtav. Mojoj majci treba taj tevhid da bi smirila dusu i da bi joj srce bilo na mjestu. Jel ti sad malo jasnije? Moja majka radi, rinta da preciziram i ima pravo da da novac za sto ona zeli, a ja kao njena prikolica NE ZELIM, ali pazi, ne da ne mogu nego principijelno NE ZELIM da joj kazem da bi ona sebi trebala uskratiti zadovoljstvo (jer trenutak kad ucene zene prouce fatihu mom ocu njoj predstavlja zadovoljstvo) pravljanja tevhida jer sam tako rekla ja, jer si rekao ti govoreci da je tako naredio Allah a ja ne vjerujem u Allaha. Znaci, ti od mene trazis da stavim tebe koga ne znam i Boga u kojeg ne vjerujem ispred svoje majke. Zao mi je, ali ne moze tako.

Ja tebi ne namecem obiljezavanje ceteresnice niti godisnjice, niti imam potrebu za tim. Zivi kako ti mislis da trebas. Zato nemoj ni ti meni da nameces svoje stavove. Moja mati je jedino jos vrijedno sto imam u svom zivotu. Novcem mozemo raspolagati i ona i ja i dogovaramo se u vezi svega. Ako ona zeli da smiri sebe i cuva novac za tevhid ja je u tome ne mislim sprijeciti, da je potrebno ja bih se licno odrekla svega samo da sacuvam novac da ona moze napraviti godisnjicu, njen izbor, moja odluka, nasa lova i ti nam nemoj govoriti kako cemo je potrositi, molim te lijepo. Hvala.


OK..vaša lova a i vaše neznanje:dollar::dollar::dollar:

Hermina
19-08-2009, 02:51 PM
OK..vaša lova a i vaše neznanje:dollar::dollar::dollar:

Znanje, dragi moj, znanje. Imam dovoljno znanja samo sto ne vjerujem. Ali i moje (ne)znanje neka bude prepusteno meni samoj. Svakom svacije.

zarez
19-08-2009, 04:05 PM
Kako ne shvatas, ja ne vjerujem u Boga. Treba da kopam i rovim sta je zabranjeno a sta ne a da ne vjerujem? Bolje bi bilo da glumatam i kazem da cu se svim silama truditi da se otarasim novotarija a da ovamo kontam kako Bog ne postoji?

Mom ocu ne treba taj tevhid, on je mrtav. Mojoj majci treba taj tevhid da bi smirila dusu i da bi joj srce bilo na mjestu. Jel ti sad malo jasnije? Moja majka radi, rinta da preciziram i ima pravo da da novac za sto ona zeli, a ja kao njena prikolica NE ZELIM, ali pazi, ne da ne mogu nego principijelno NE ZELIM da joj kazem da bi ona sebi trebala uskratiti zadovoljstvo (jer trenutak kad ucene zene prouce fatihu mom ocu njoj predstavlja zadovoljstvo) pravljanja tevhida jer sam tako rekla ja, jer si rekao ti govoreci da je tako naredio Allah a ja ne vjerujem u Allaha. Znaci, ti od mene trazis da stavim tebe koga ne znam i Boga u kojeg ne vjerujem ispred svoje majke. Zao mi je, ali ne moze tako.Znamo to odavno, ali ovo zazvuca kao 'ateisticki tevhid'.

Ako smatras vjerovanje u Boga neracionalnim, kako sve te postupke svoje majke objasnjavas i kako svoju majku iz te svoje perspektive dozivljavas?

Polovicno znanje je najstetnije za covjeka.

Arman RA✩81
19-08-2009, 04:31 PM
Mevludi su OK, ali ne volim kad prave vašar od istih.

Hermina
19-08-2009, 07:19 PM
Znamo to odavno, ali ovo zazvuca kao 'ateisticki tevhid'.

Ako smatras vjerovanje u Boga neracionalnim, kako sve te postupke svoje majke objasnjavas i kako svoju majku iz te svoje perspektive dozivljavas?

Polovicno znanje je najstetnije za covjeka.

Da, sastace se gomila ateista, uzecemo zvecke, skakati ukrug i vikati "ojha, ojha". Mozda i kisu prizovemo. Pokoji put cemo i izgovoriti "O Boze koji ne postojis, neka rahmetlija ode u nepostojeci Dzennet". Zrtvovacemo konja jer se domacica (ja) poistovjecuje s konjem. Fakat sam pravi konj sto se uopste s vama raspravljam.

Molim? Kako ja dozivljavam iz svoje ateisticke perspektive svoju majku? Vidi cuda, isto kao sto ti dozivljavas svoju. A kako bih je drugacije dozivljavala? Ja ne gledam ljude kroz vjeru vec ih gledam kao osobe. Mora da se ja nesto posebno razlikujem od vas pa svoju majku dozivljavam na neki svoj bolesni ateisticki nacin. Da, i rogove imam. Ova rasprava fakat ide u apsolutni besmisao.

A, sad mi je onda jasno sta ti je toliko nastetilo.

zarez
19-08-2009, 07:31 PM
Molim? Kako ja dozivljavam iz svoje ateisticke perspektive svoju majku? Vidi cuda, isto kao sto ti dozivljavas svoju. A kako bih je drugacije dozivljavala? Ja ne gledam ljude kroz vjeru vec ih gledam kao osobe. Mora da se ja nesto posebno razlikujem od vas pa svoju majku dozivljavam na neki svoj bolesni ateisticki nacin. Da, i rogove imam. Ova rasprava fakat ide u apsolutni besmisao.Nisam mislio na emotivnoj, nego kako to pomiriti na racionalnoj ravni. Zanimao me osjecaj spajanja racionalnog i iracionalnog kada je u pitanju tvoj najdrazi i eventualna njegova zelja da se i njemu prouci nesto jer on vjeruje da to donosi korist, a ti ne vjerujes u to i cak ti je glupavo jer je po tebi izvan razumnog sto je dio tvog svjetonazora.

Mimo
20-08-2009, 07:04 AM
Ne skrećite sa "glavnog pitanja": Mevlud dozvoljen ili nije dozvoljen.
Postavlajača pitanja (u prvom postu) upućujem na zvaničan stav IZ BiH, koji se može sagledati iz ovog teksta (http://www.preporod.com/duhovna-obzorja-rubrike-39/426-mevludi-naih-srca.html):
Ne traži odgovore po ovakvim forumima ( i od anonimnih mislilaca i tumača).

zvrk
20-08-2009, 08:03 AM
Da, sastace se gomila ateista, uzecemo zvecke, skakati ukrug i vikati "ojha, ojha". Mozda i kisu prizovemo. Pokoji put cemo i izgovoriti "O Boze koji ne postojis, neka rahmetlija ode u nepostojeci Dzennet". Zrtvovacemo konja jer se domacica (ja) poistovjecuje s konjem. Fakat sam pravi konj sto se uopste s vama raspravljam.

Molim? Kako ja dozivljavam iz svoje ateisticke perspektive svoju majku? Vidi cuda, isto kao sto ti dozivljavas svoju. A kako bih je drugacije dozivljavala? Ja ne gledam ljude kroz vjeru vec ih gledam kao osobe. Mora da se ja nesto posebno razlikujem od vas pa svoju majku dozivljavam na neki svoj bolesni ateisticki nacin. Da, i rogove imam. Ova rasprava fakat ide u apsolutni besmisao.

A, sad mi je onda jasno sta ti je toliko nastetilo.


sta vam je ojha skrivio :thinking: :sweat:

salim se, malo humora na sabahu :)

OT: svaka prilika koja vjernike priblizava Bogu, ali i jedne drugima, a ne sadrzi zabranjene elemente ne moze naskoditi :)

e sad ako se mevludi pretvore ( kao sto nazalost tevhidi dobrim dijelom jesu) i to ko ce vise zlata nakititi i bolje izgledati te da se vide rodice koje se nisu vidjele skoro pola vijeka, ispricaju i ismiju...

ne znam , Allah zna najbolje :)

edin888
20-08-2009, 11:19 AM
3. Upozorenje protiv šejtana

Budite oprezni, o robovi Božiji, da vas on ne zarazi bolešću svo­jom, zavede zovom i krene na vas konjicom i pješadijom svojom, jer, tako mi života moga, on je spram vas stavio strijelu prijetnje u lûk, snažno zategao, pa vas gađa s položaja bliskog.

(Na to Iblis) reče: "O Gospodaru moj! Budući da si me u zabludi ostavio, učinit ću doista da im se na Zemlji pričinja lijepo i zasigurno ću ih namamiti u zabludu tegobnu." (15:39)

Iako je rekao tako samo nagađajući o budućnosti nepoznatoj i na osnovi pretpostavljanja krivog, ipak sinovi nadutosti, braća pristranosti stranačke i konjanici oholosti i neznanja vjeruju mu toliko da kada se osobe nepokorne između vas poklone pred njim, i pohlepa njegova prema vama učvrsti, i ono što je bilo tajna skrivena pretvori se u činje­nicu jasnu, on rasprostre vlast svoju nad vama i s vojskama kreće na vas.

One će vas gurnuti u provalije poniženja, baciti u ponore ubijanja, te vas gaziti ozljeđujući oči vaše udarcima kopalja, režući grkljane vaše, razdirući nosnice vaše, kidajući udove vaše i povlačeći vas u konopcima prisile prema vatri koja je već pripremljena za vas. Na taj način, on postaje štetniji vjeri vašoj i veći potpaljivač vatre u pogledu ovosvjetskih stvari vaših nego neprijatelji kojima se otvoreno suprotstavljate i na koje krećete vojskama svojim.

Zato, okrenite protiv njega svu snagu svoju i usmjerite napore svoje protiv njega, jer se on, Boga mi, hvalisao nad podrijetlom vašim, ponižavao vrijednost vašu i lahkoumno govorio o rodoslovu vašem. On je istupio na vas konjicom svojom i krenuo s pješadijom svojom na put vaš. Oni vas gone s mjesta svakog i oni vas udaraju po prstnom zglobu svakom. Vi niste sposobni obraniti se sredstvom nikakvim, niti ih možete odbiti nastojanjem ikakvim. U poniženju ste najgorem, u okovu tjeskobe, polju smrti i na putu nevolje.

Zato, utrnite vatre pristranosti stranačke i plamene neznanja koji su pritajeni u srcima vašim. Ta oholost može postojati u muslimanu samo uslijed nagovaranja šejtanovih, bahatosti njegove, navođenja na zlo i utvaranja. Izgradite svijesti svoje da biste imali poniznost nad glavama svojim, da biste zgazili uznositost pod nogama svojim i da biste zbacili uobraženost s vratova svojih. Uzmite poniznost svoju kao oružje između vas i neprijatelja vašeg, Iblisa i vojski njegovih. On zasigurno ima u narodu svakom borce, pomagače, pješadiju i konjicu. Ne budite kao onaj koji se oholo uzdiže nad sinom majke svoje bez odlike ikakve date mu od Boga, osim osjećanja zavisti koje je nastalo iz njegova osjećanja veličine i vatre bijesa, što ju je oholost rasplamsala u srcu njegovu. Šejtan mu u nos zapuhuje oholost njegovu, nakon koje mu Allah daje grižnju savjesti i veže za nj grijehe ubica svih do Dana sudnjeg.

Da nam Allah dragi svima koji volimo Pejgambera ukaže na pravi put, Amin.

Blahhh
22-08-2009, 05:31 PM
mevlud, kao i opcenito svaka prilika za sjecanje na Gospodara jedinstvena je i prijeko potrebna....onaj ko trazi dokaz za osporavanje ovakve prigode ocito ne poznaje srz islama

Hermina
22-08-2009, 05:47 PM
Nisam mislio na emotivnoj, nego kako to pomiriti na racionalnoj ravni. Zanimao me osjecaj spajanja racionalnog i iracionalnog kada je u pitanju tvoj najdrazi i eventualna njegova zelja da se i njemu prouci nesto jer on vjeruje da to donosi korist, a ti ne vjerujes u to i cak ti je glupavo jer je po tebi izvan razumnog sto je dio tvog svjetonazora.

Ne mislim da je glupavo. Neka moja majka organizuje koliko god tevhida zeli i vjeruje ako zeli. Ti mislis da ja ko psihijatrijski slucaj vucem ljude oko sebe za rukav i govorim da ne trebaju vjerovati? Ako njih vjera uveseljava i ja sam sretna. Prica gotova.

Btw, tema je za i protiv ceteresnice i godisnjice. To sto ja podrzavam svoju majku nema apsolutno nikakve veze sa mojim svjetonazorom. I ako cemo diskutovati, diskutujmo o tevhidu a ne o mojim stavovima i nevjerovanju jer to nije tema ove emisije. Tevhidi su se u mojoj familiji organizovali otkad znam za sebe, ne mislim clanove porodice poslati na forum da vide kako petorica od hiljadu misle da to nije dobro.

mostary
22-08-2009, 05:56 PM
Ne skrećite sa "glavnog pitanja": Mevlud dozvoljen ili nije dozvoljen.
Postavlajača pitanja (u prvom postu) upućujem na zvaničan stav IZ BiH, koji se može sagledati iz ovog teksta (http://www.preporod.com/duhovna-obzorja-rubrike-39/426-mevludi-naih-srca.html):
Ne traži odgovore po ovakvim forumima ( i od anonimnih mislilaca i tumača).

Mimo - pa ti ne vjeruješ u hadise, pa šta imaš pričat o mevludu, kad negiraš riječi Allahovog poslanika s.a.v.s.

kicho
22-08-2009, 06:10 PM
Mimo - pa ti ne vjeruješ u hadise, pa šta imaš pričat o mevludu, kad negiraš riječi Allahovog poslanika s.a.v.s.

Ne vjeruje on niusta, vec mu je cilj da uvede neslaganja medju muslimanima i to pomocu nekakvih kontradiktornosti. A kada mu jasno pitanje postavis on to tako laicki izbjegava.

BrAcO u IsLaMu
22-08-2009, 06:19 PM
mevlud, kao i opcenito svaka prilika za sjecanje na Gospodara jedinstvena je i prijeko potrebna....onaj ko trazi dokaz za osporavanje ovakve prigode ocito ne poznaje srz islama

De, molim te zašto je prijeko potreban i šta je srž islama??

Mimo
22-08-2009, 06:37 PM
Mimo - pa ti ne vjeruješ u hadise, pa šta imaš pričat o mevludu, kad negiraš riječi Allahovog poslanika s.a.v.s. U koji hadis ne vjerujem? O mevludu pričam samo sa ove pozije: Mevlud nije zabranjen Kur'anom! Koje riječi Allahovog poslanika negiram?
Nisi se dobro izrazio (poturaš mi karakteristike koje ti izmišljaš, kako ih ti vidiš), jer ja tvrdim da je Kur'an cjelovit, zaokružen i niti mu šta treba dodati ni oduzeti (a ti misliš da riječ božija nije cjelovita i dovoljna, da je Kur'anu potrebno pridružiti još nešto osim Allahovog govora, da Allah nije u Kur'anu rekao sve što je trebalo reći).
Jasno mi je čija mišljenja zastupa vas nekoliko "najaktivnijih", a zar bar ni jednom ne pomislite da, možda, niste baš vi (od one 73 različite) na pravom putu. Šta ako griješite, jer samo Allah zna istinu ( ti i ja ne znamo).

Blahhh
22-08-2009, 06:39 PM
De, molim te zašto je prijeko potreban i šta je srž islama??

Uzvišeni Allah je u Kur'anu rekao da je džine i ljude stvorio da bi Njemu ibadet činili ("A ljude i džine sam stvorio samo zato da Mene obožavaju", Ez-Zarijat, 56)....(uzgred: neki mufessiri tumace ovo obozavaju i kao "spoznaju"...)

a ibadeta i prilika/povoda za isti ne moze biti viška

TAEKWONDOPLAYER
22-08-2009, 07:02 PM
Uzvišeni Allah je u Kur'anu rekao da je džine i ljude stvorio da bi Njemu ibadet činili ("A ljude i džine sam stvorio samo zato da Mene obožavaju", Ez-Zarijat, 56)....(uzgred: neki mufessiri tumace ovo obozavaju i kao "spoznaju"...)

a ibadeta i prilika/povoda za isti ne moze biti viška

Ibadet je brate propisan formom na osnovu Kur'ana i sunneta, a svako dodavanje i oduzimanje je novotarija kao sto se i navodi u postovima prije ovoga!
"Svaka novotarija vodi u zabludu, a zabluda vodi u vatru" Poslanik saws!

Blahhh
22-08-2009, 10:50 PM
sta je "novotarija" u donosenju blagoslova/salavata na odabranog medju najodabranijim Allahovim robovima, i spominjanju Allaha sa najjacim ovozemnim kelimama poput la ilahe illallah, subhanallah il` elhamdulillah...

koristite aql...razum....to vam je Allah dao da bi vas odvojio od hajvana ccc :corky:

lovespoon
22-08-2009, 10:54 PM
sta je "novotarija" u donosenju blagoslova/salavata na odabranog medju najodabranijim Allahovim robovima, i spominjanju Allaha sa najjacim ovozemnim kelimama poput la ilahe illallah, subhanallah il` elhamdulillah...

koristite aql...razum....to vam je Allah dao da bi vas odvojio od hajvana ccc :corky:

Yes man, al´ džaba govoriti...najbolje je bataliti priču i svako svoj pos´o;)

Blahhh
22-08-2009, 10:56 PM
bi hairli not sekirli....rasta sistaaaa hh

Ado_Zmaj
22-08-2009, 11:06 PM
U koji hadis ne vjerujem? O mevludu pričam samo sa ove pozije: Mevlud nije zabranjen Kur'anom! Koje riječi Allahovog poslanika negiram?
Nisi se dobro izrazio (poturaš mi karakteristike koje ti izmišljaš, kako ih ti vidiš), jer ja tvrdim da je Kur'an cjelovit, zaokružen i niti mu šta treba dodati ni oduzeti (a ti misliš da riječ božija nije cjelovita i dovoljna, da je Kur'anu potrebno pridružiti još nešto osim Allahovog govora, da Allah nije u Kur'anu rekao sve što je trebalo reći).
Jasno mi je čija mišljenja zastupa vas nekoliko "najaktivnijih", a zar bar ni jednom ne pomislite da, možda, niste baš vi (od one 73 različite) na pravom putu. Šta ako griješite, jer samo Allah zna istinu ( ti i ja ne znamo).

Zapravo i Muhammedov s.a.w.s. govor koji nije usao u Kur'an je dobrim djelom Allahova objava, kao sto kaze Kur'an:
"Vas drug ne govori po hiru svome, on obznanjuje ono sto mu je objavljeno"
A ne znam sto vi ljudi imate radit nesto, sto nisu ni jedna od najboljih generacija radile, zasto uvodit novotarije u vjeri, samim tim, vi ste ti koji govorite da nasa Allah nije upotpunio ovu vjeru, neuzubillahi.

Blahhh
22-08-2009, 11:17 PM
tema vec postoji...

http://forum.bihnet.ba/showthread.php?t=30266&highlight=mevlud

Enver
22-08-2009, 11:47 PM
tema vec postoji...

http://forum.bihnet.ba/showthread.php?t=30266&highlight=mevlud

Hvala Blahhh na upozorenju teme spojene.

BrAcO u IsLaMu
23-08-2009, 11:56 AM
Uzvišeni Allah je u Kur'anu rekao da je džine i ljude stvorio da bi Njemu ibadet činili ("A ljude i džine sam stvorio samo zato da Mene obožavaju", Ez-Zarijat, 56)....(uzgred: neki mufessiri tumace ovo obozavaju i kao "spoznaju"...)

a ibadeta i prilika/povoda za isti ne moze biti viškaBidat je vjerovanje (i’tikad), riječ, ili djelo (amel), koje su izmislile prazne glave džahila (vjerski neukih ljudi), koje je suprotno, i nije u skladu sa sunnetom [odnosno, vjerskim znanjem koje je objavljeno Muhammedu alejhisselam]. Allah dželle-šanuhu je stvorio robove (ljude) samo da Ga ibadete (obožavaju). Ibadet je poniženje (zull) i degradacija (zillet). Drugim riječima, kada čovjek ibadeti, on izražava da je beznačajan (hakir), nemoćan (adžiz) i ovisan (muhtać) o svom Gospodaru (Rabbu) i stvaraocu (ma’budu). A to, samo po sebi, proizvodi da ne obraćamo pažnju na ono za što nam razum, nefs i običaji kažu da je lijepo ili ružno već da se potpuno predamo (teslim) Gospodarovoj (Rabbovoj) definiciji šta je lijepo a šta ružno i da vjerujemo i slijedimo Gospodarovu Knjigu i Njegovog Poslanika. Ako neko uradi nešto po svom izboru, i ne vodi računa o tome je li to njegov Gospodar dozvolio, on Mu ne robuje i ne ispunjava uslov da bude musliman. Ako je to njegovo djelo dio vjerovanja (i’tikada) i jedna od činjenica za koju je jednoglasno rečeno da se mora vjerovati, njegovo ovakvo vjerovanje je bidat koji izaziva kufr (nevjerstvo). Ako se to djelo ne odnosi na vjerovanje već na riječi i djela koja se odnose na vjeru onda je to fisk i veliki grijeh). Hadisi šerif kaže, “Ako neko izmisli nešto što ne postoji u vjeri to se mora odbaciti.” Ovaj hadisi šerif nam kaže da, ako uvedemo u islam neko vjerovanje (i’tikad), riječ, djelo, ili ponašanje (hal) koje ne postoji u islamu, i vjerujemo da su dio vjere ili ibadet, ili ako nešto dodamo ili oduzmemo od onog što nam islam saopštava, i ako očekujemo da ćemo - radeći to - dobiti sevab, ovakva inovacija ili promjena je bidat i mi u tom slučaju nismo poslušni islamu već smo mu nepokorni.

lovespoon
23-08-2009, 11:25 PM
Nakon puno napornih misletina, hhh...u mojoj glavi...mimo smutljivče kani se ćorava posla.
A mi ostali isto tako...Ramazan je, pa fakat;)

Blahhh
24-08-2009, 02:04 AM
Bidat je vjerovanje (i’tikad), riječ, ili djelo (amel), koje su izmislile prazne glave džahila (vjerski neukih ljudi), koje je suprotno, i nije u skladu sa sunnetom [odnosno, vjerskim znanjem koje je objavljeno Muhammedu alejhisselam]. Allah dželle-šanuhu je stvorio robove (ljude) samo da Ga ibadete (obožavaju). Ibadet je poniženje (zull) i degradacija (zillet). Drugim riječima, kada čovjek ibadeti, on izražava da je beznačajan (hakir), nemoćan (adžiz) i ovisan (muhtać) o svom Gospodaru (Rabbu) i stvaraocu (ma’budu). A to, samo po sebi, proizvodi da ne obraćamo pažnju na ono za što nam razum, nefs i običaji kažu da je lijepo ili ružno već da se potpuno predamo (teslim) Gospodarovoj (Rabbovoj) definiciji šta je lijepo a šta ružno i da vjerujemo i slijedimo Gospodarovu Knjigu i Njegovog Poslanika. Ako neko uradi nešto po svom izboru, i ne vodi računa o tome je li to njegov Gospodar dozvolio, on Mu ne robuje i ne ispunjava uslov da bude musliman. Ako je to njegovo djelo dio vjerovanja (i’tikada) i jedna od činjenica za koju je jednoglasno rečeno da se mora vjerovati, njegovo ovakvo vjerovanje je bidat koji izaziva kufr (nevjerstvo). Ako se to djelo ne odnosi na vjerovanje već na riječi i djela koja se odnose na vjeru onda je to fisk i veliki grijeh)...


da...pokusaj posmatrati konkretni mevlud kao mozda jedinu sansu da se muslimani bosne skupe na jednom mjestu i posvete ibadetu koji ocito ima uporiste u sunnetu...mozda tebe buni sami naslov okupljanja, no to je tek prilika da se posvetimo vise ili masovnije ibadetu umjesto brojnim drugim iskusenjima i porocima kojih ne manjka

nadam se da ces nekada moci sve ovo vizuelizirati iz te, sire perspektive


btw. sta je u tvojem rezonu alternativa mevludu? naklapanje polupismenih gurua u vidu dersova i prelivanja iz supljeg u prazno vec 15 godina?

Ado_Zmaj
24-08-2009, 03:13 AM
da...pokusaj posmatrati konkretni mevlud kao mozda jedinu sansu da se muslimani bosne skupe na jednom mjestu i posvete ibadetu koji ocito ima uporiste u sunnetu...mozda tebe buni sami naslov okupljanja, no to je tek prilika da se posvetimo vise ili masovnije ibadetu umjesto brojnim drugim iskusenjima i porocima kojih ne manjka

nadam se da ces nekada moci sve ovo vizuelizirati iz te, sire perspektive


btw. sta je u tvojem rezonu alternativa mevludu? naklapanje polupismenih gurua u vidu dersova i prelivanja iz supljeg u prazno vec 15 godina?

Mozes ti pricat brate sta hoces, ali ja dok sam slijedio te sto uce mevlud, ja sam trebao sutit i samo slusat sta uceni kazu i naucit Kur'an napamet i gotovo, ili moras zavrsit FIM da mozes ljudima "pametovat".
A ta braca koja drze dersove... pff bezbroj puta sam bio motivisan njihovim rijecima, da istrazujem. I na ovim kojekakvim hutbama, se da "plaho" stagod naucit, sve na isti fazon, samo malo izmjenis smjer teme, i to je hutba... ja mi pouke i vaza legendarnog...

Blahhh
24-08-2009, 03:16 AM
sad` sa svojih 18 godina, godinu u vjeri, toliko knjiga & brosura...uspjesno dersis i dawis il dawetis vascijeli dunjaluk

sta ce ti medresa i fakultet....ti si se sam izgradio...hud samouk daija :bigglasse


:loveyou2:

Ado_Zmaj
24-08-2009, 03:21 AM
^.^ nisam samouk... Ja ipak slusam te dersove i da se uzvic dosta lijepih stvari iz njih. Pa ljudi napisali razne knjige, pa se i to procita, a ne samo sta hodza kaze, i ta je zadnja, ma sta da si procito... bezveze...

Blahhh
24-08-2009, 03:24 AM
ok, postujem tvoju zelju za napredovanjem, sirim izucavanjem i sl.

no i dalje moras postovati ucenije od sebe...a hodza, ma kakav bio, ipak je zavrsio 4 duge godine skole...ili fax..

Ado_Zmaj
24-08-2009, 03:32 AM
To stoji ^.^

Mislim da se iskoristilo sto se dalo isrkoristit' ... moze lock :train:

Enver
24-08-2009, 09:46 AM
To stoji ^.^

Mislim da se iskoristilo sto se dalo isrkoristit' ... moze lock :train:

Kako je ova tema spojena kao DUPLA na već postojeću koju je prije
otvorio Blahhh ne mogu istu zatvoriti na tvoj zahtjev.Znači tema će ići lock
ako to zatraži korisnik Blahhh. Dakle čekat ću njegovo izjašnjenje.

Mimo
24-08-2009, 10:54 AM
Braco, džaba ja tebi citiram mišljenja učenijih i vjerovatno pametnijih (koji izriču drugačije mišljenje od tvog, izriču ga također uz citiranje hadisa i dokaza iz sunneta za svoj stav - mišljenje).??!! Ti svoje, pa svoje??!! Trebaš stvari cjelovitije sagledavati (mnogo dublje i temeljitije).
Sve mi se čini da ti nisi iz Bosne?!
Ti ne možeš razlikovati šta je "uvođenje u vjeru" od onog šta nije "uvođenje u vjeru", šta je zabranjeno, a šta nije zabranjeno, šta je lijepo i korisno, a šta štetno i nazadno.

Sejf
24-08-2009, 12:15 PM
da...pokusaj posmatrati konkretni mevlud kao mozda jedinu sansu da se muslimani bosne skupe na jednom mjestu i posvete ibadetu koji ocito ima uporiste u sunnetu...mozda tebe buni sami naslov okupljanja, no to je tek prilika da se posvetimo vise ili masovnije ibadetu umjesto brojnim drugim iskusenjima i porocima kojih ne manjka
nadam se da ces nekada moci sve ovo vizuelizirati iz te, sire perspektive
btw. sta je u tvojem rezonu alternativa mevludu? naklapanje polupismenih gurua u vidu dersova i prelivanja iz supljeg u prazno vec 15 godina?

Ne pricaj svasta u Ramazanu, pogotovo ne izmisljaj da mevlud ima utemeljenje u sunnetu.
Mevlud je novotarija koju ma kako je ti ukrasavao ostaje i dalje novotarija i put zablude.

Blahhh
25-08-2009, 12:38 AM
mevlud je povod za ibadet u skladu sa sunnetom...ako ne kontas to je akhee samo tvoj i opet iskljucivo tvoj problem

mislim da tema moze pod lock....mevluda i prilika za ibadet bosnjaka je bilo od kad je islama ovdje, i bice, inshaallah, dok je dunjaluka i muslimana...svidjelo se il ne sektama i kojekakvim mentalnim invalidima

Enver
25-08-2009, 12:41 AM
Na zahtjev autora teme istu ZATVARAM.