PDA

Pogledajte punu verziju : MackeSedusa
19-05-2007, 09:55 PM
http://img130.imageshack.us/img130/1534/cat23il.gif MAČKE


Ako baš i ne ispoljavaju emocije, to ne znači da su i ravnodušne. Naprotiv, mačke su u stvari vrlo osjetljiva bića i predaju se samo onome koji zna da ih voli.

Usamljeni lovac, navikla da se oslanja samo na sebe, mačka je po prirodi vrlo oprezna životinja. Samo dok su mali, mačići ne znaju šta je to strah. Radoznali i neustrašivi, skupljaju iskustvo koje će im kasnije, kada porastu, pomoći u situacijama koje su već doživjeli u detinjstvu.

Odrasla mačka ne voli promjene. Tako, na primjer, ona koja je odrasla u stanu ne traži da izlazi, a kada se pojave posjetioci, obično se negdje krije. Neke mačke su manje plašljive, a neke više, ali su sve podložne strahu. One koje kod svojih gazda vode miran život dožive stres kada se nađu u drugoj sredini - kod veterinara, recimo. Zatvorene u kavezu, rijetko će pokušati da se izvuku i radije će strpljivo čekati.

Ponekad nam je ponašanje naše ljubimice neshvatljivo. To se događa zbog našeg nedovoljnog poznavanja njihovog emocionalnog života. Svoju uznemirenost mačke izražavaju na neočekivan način. Strah kod njih može da izazove i razna oboljenja, a ona se manifestuju oštećenjem kože, opadanjem dlake, nervoznim umivanjem ili teškoćama sa varenjem. Sve te reakcije govore o velikoj osetljivosti mačaka i njihovoj emocionalnoj krhkosti. Njihova potreba za maženjem, muvanjem oko naših nogu, predenje, kao i potreba za dugim spavanjem samo su način da uklone stres i taj višak energije i emocija.

Ako ste već u situaciji da svoju ljubimicu često nosite u korpi ili torbi, naviknite je na to odmalena. Mačke koje žive u kući naviknute su na određene situacije i zvuke. Ukoliko su kao male prisustvovale usisavanju tepiha, neće se mnogo uznemiravati dok sređujete stan. To važi i za vožnju automobilom. Najbolje je da je prije ulaska u auto stavite u korpu. Prilikom promjene mjesta boravka ne zaboravite da ponesete i njene posude za hranu, kao i jastuče ili ćebence koji će doprineti da se u privremenom domu osjeća kao kod svoje kuće.

Sedusa
19-05-2007, 09:57 PM
Dražesna Egipćanka
http://www.krstarica.com/slike/magazin/zabava/egipcanka.jpgEgipatska mačka je fascinantna, ne samo zbog svoje bogate historije već i zbog očaravajuće ličnosti i upečatljivog izgleda. Ova mačka bila je identifikovana još u slikarstvu drevnih Egipćana, tako da su mnogi eksperti zaključili da je nastala pripitomljavanjem afričke divlje mačke; u prilog tome govore i njene tufne.

Uloga mačke u religiji, mitologiji i svakodnevnom životu Egipćana bila je ogromna, o čemu svedoči način na koji su mačke odgajane, ali i to koliko su poštovane. Obožavali su ih kao bogove, negovali kao kućne ljubimce; bile su zaštićene zakonom, a posle svoje smrti balsamovane i oplakivane.

Njihovo nastanjivanje na druge kontinente takođe je interesantno. Naime, njihova historija u Severnoj Americi počinje tako što ih je 1956. godine prokrijumčarila protjerana ruska princeza Natalija Trubecka. U prošlosti su sve egipatske mačke u Americi i Kanadi vodile porijeklo od jednog para koji je prvi uvezen.

Egipatska mačka ima reputaciju da je jedina prirodno tufnasta vrsta od domaćih mačaka. To je ekstremno inteligentna životinja, veoma privržena porodici, kako ljudskoj, tako i svojoj, i neverovatno je odana i lojalna. Aktivna je i svoju sreću izražava smejanjem, to jest ispuštanjem mekog melodičnog zvuka, mašući repom u velikoj brzini i mlatarajući prednjim šapama. Ima elegantno tijelo koje pokrivaju pravilno raspoređene tufne, savijene noge i rep, izražajne zelene oči i uočljive linije oko njih, zabrinut izraz lica i ljupki dugački korak koji podseća na leopardov. Zato nije ni čudo što egipatska mačka izaziva toliko pažnje i oduševljenja.

Egipatske mačke mogu se naći u pet boja - srebrnoj, bronzanoj, boji dima, crnoj i plavoj. Crna i plava mačka ne mogu se kvalifikovati za izložbe, ali zato su kao i ostale odlični kućni ljubimci. Od Kleopatre do današnjih dana egipatska mačka je zaista prava živa relikvija.


Crno, crnje, najcrnje............Bombaj mačka
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/bombay-muzjak.jpg

Porijeklo
Prve Bombay mačke rođene su 1958. godine u jednoj odgajivačnici u Kentakiju [Kentucky]. Gospođa Nikki Horner koja se bavila odgojem rase American Shorthair i Burma, imala je sasvim jasnu predstavu o rasi koju je htela da kreira. Dugogodisnja selekcija predhodila je konacnom rezultatu. Sparivanjem jedne American Shorthair zenke i Burmanskog mačka, oboje Veliki Šampioni [Grand Champions], odgajivačica je napokon dobila ono što je toliko dugo očekivala : malog crnog pantera, pitomog i umiljatog. Rasa je dobila ime Bombay zbog asocijacije na indijskog pantera. Rasa je tek 1976. bila priznata, prvo kod CFA [Cat Fanciers Association, USA].


Izgled
Snažna i mišićava mačka, srednje veličine, elegantnih pokreta kao panter. Glava je okrugla sa širokim licem čije središte su okrugle oči boje zlata. Uši su srednje veličine, zaobljene na vrhu. Dužina nogu je srazmjerna sa tijelom, rep je ravan i srednje dužine. Najljepše od svega je meka ali gusta kratka dlaka neopisive crne boje koja se pod rukom oseća kao saten, a tako se i presijava.


Karakter
Mačka je vrlo društvena i ne voli da bude sama. Traži društvo prateći čoveka u stopu. Obožava da se igra, bez obzira na šta naidje - sve joj odgovara: čep za flašu je podjednako dobar kao i olovka sa stola koji je predhodno spremila. Podnosi se dobro i sa ostalim mačkama, ali kad se radi o jelu, onda svi moraju da čekaju da se ona najede. Ona jednostavno mora imati prednost.

Budućnost............?
Kao što smo rekli, Bombay rasa je nastala ciljanim ukrštanjem American Shorthair i Burmanske mačke, tačnije rečeno crne AS i Burmanke braon boje. Kako je crna boja genetski dominantna nad braon, rezultat je bio mačka crne boje. Ukrštanje u ovoj kombinaciji ne daje čistu Bombay mačku. Ozbiljna rasa se tako zove tek kada je osnovana izvesna stabilna populacija sa određenim osobinama, tj. potencijal sa kojim može da se radi. Bombay mačaka ima vrlo malo, potencijal je mali i preti opasnost potrebe incestoidnog sparivanja, tako da se kod TICA [The International Cat Association] razmatra mogućnost sparivanja sa American Shorthair, praktično korak unatrag. Ukrštanje sa Burmankom, radi kvaliteta dlake je povremeno bilo potrebno, pa tako i dozvoljeno. Sparivanjem dvije čistokrvne Bombay mačke ipak mogu da se dobiju mačići braon boje, za šta je odgovoran recesivni gen braon boje bez obzira koliko generacija unatrag on leži. Naravno ovaj gen nose sve Bombay mačke, jer sve potiču od Burmanke.


U Americi se samo nekoliko odgajivača bavi odgajivanjem Bombay mačaka, tako da je rasa u opasnosti da nestane. Dobiti jednu Bombay mačku sa kvalitetima za izlozbu ili odgajivanje je takoreći iluzorno. Možemo reći: posedovati jednu Bombay jeste privilegija.

Sedusa
19-05-2007, 10:06 PM
Sveta Birmanska mačka

http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/birma.jpg

Porijeklo
Prije mnogo, mnogo godina u Burmi, u hramu Kittah živeli su budistički monasi zajedno sa svojim mačkama bijele dlake i žutih očiju. Mačke su bile duboko poštovane jer se verovalo da u njima žive duše preminulih monaha. Kult obožavanja bila je i boginja reinkarnacije Tsum-Kyan-Kse čija je zlatna statua sa očima od safira krasila hram. Poštovani stari monah Mun-Ha je u hramu svako veče, u pratnji svog vernog mačka Sinh, posvećivao molitvu boginji. Jednoga dana, za vreme napada razbojnika na hram, stari monah Mun-Ha bio je teško ranjen i ležao je na samrti. Mačak Sinh je sedam dana uporno ležao na njegovom telu, neprestano gledajuži u statuu boginje Tsum-Kyan-Kse. Sedmog dana njegova bela dlaka dobila je zlatnu senku, njegove oći postale su duboko plave kao safir, njegovo lice, noge i rep postali su tamni, kao boja zemlje, samo vrhovi šapa ostali su beli kao simbol čiste duše starog monaha Mun-Ha. Sljedećeg dana sve bele mačke u hramu imale su novu odoru. Mačak Sinh je prestao da uzima hranu i nakon sledećih sedam dana preminuo je i on, odnevši dušu starog monaha pravo u raj.

Nastavak priče kaže da je dvadesetih godina prošlog veka burmanski kralj iz zahvalnosti poklonio u Francuskoj jedan par rase Sveta Birma i da je tako postavljen temelj odgajanju ove rase. Osim te dve mačke više nikad nije niti jedna Birma napustila svoj zavičaj i nijedan ljubopitljivi turista u Burmi nije više vidio ni jednu jedinu mačku mačku ove rase. Kraj legende!

U poslednjih nekoliko decenija ova dirljiva priča je obišla ceo svet i rasplakala mnoge čitaoce. Nesumnjivo je doprinela popularnosti rase Birma. Legenda je poslužila kao romantična podloga za jednu od najatraktivnijih rasa nastalih ukrštanjem.

Sveta Birma je apsolutno bez romantike, bolje rečeno sa predumišljajem, nastala eksperimentalnim ukrštanjem Persijskih i Sijamskih mačaka, negde dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka. Cilj je bio da se dobije point mačka duge dlake kao i uravnoteženi karakter, kombinacija živahne Sijamke i mirne Persijske mačke. Posle samo nekoliko decenija oduševljenje za novu rasu je bukvalno eksplodiralo, pa i dan danas na mnogim izložbama svi pogledi publike vezani su za binu kada se tamo pojavi jedna Sveta Birma sa negovanom svilenom dlakom i duboko plavim očima.

Karakter
Mačka je veoma privržena, vesela i voli da se igra. Veoma je radoznala i najradije je u društvu čoveka ili neke druge mačke. Ni u kom slučaju ne voli da bude sama. Birma obožava da spava na krevetu i onaj ko to ne voli, treba da se odluči ze neku drugu rasu.

Izgled
Birma je mačka srednje veličine.Telo je lako izduženo, noge su relativno kratke i stabilne, šape zaobljene. Rep srednje dužine, tanji u korijenu sa puno dlake na kraju. Veličina glave treba da bude u proporciji sa telom, trouglastog oblika. Nos je srednje dužine, celo zaobljeno, markantna brada. Uši su male i ne visoko plasirane, nesto višlje nego žirina u korenu i ne okrugle. Oči su okrugle do lako ovalne, duboko plave boje.


Sveta Birma pripada grupi mačaka poluduge dlake. Posle duge experimentalne faze upornog odgajivačkog rada, Birma je danas samostalna rasa sa učvršćenim karakterističnim odlikama: bele rukavice na prednjim šapama i bijele `čizmice` na zadnjim. Svako, pa i minimalno odstupanje od ovih veoma važnih odlika, broji se kao greška, što odgoj čini kako teškim tako i izazovnim.

Birmanka spada u grupu point mačaka, što znači mačka koja ima masku. Masku čine tamne partije na glavi, ekstremitetima i repu. Može da se kaze: najistureniji delovi tijela su tamni, sve svjetlija dlaka prostire se prema sredini trupa.Tradicionalna boja svih point mačaka je Seal point [tamne partije tijela su tamno braon. odnosno crne], kao i blue point [golubije plavo]


Odgajivač ne bi bio odgajivač kada ne bi doveo u pitanje odluku boginje Tsum-Kyan-Tse i pokušao da izvuče sve što je moguće Wink tako da imamo i Chocolate, Lilac, Red i Creme point. Sve nabrojane boje zastupljene su i u tortie [flekastim] i tabby [tigrastim] varijantama, kao i njihovoj kombinaciji po imenu tortie tabby, skraćeno torbie.


Sijamske mačke


pas,macka ili gremlin? klasicni sijamac
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/images/blue.jpg http://www.zivotinjsko-carstvo.com/images/blue-eyes.jpg

Prvo zvanično pojavljivanje ove rase mačaka zabeleženo je 1871 godine na izložbi mačaka koja je održana u nekadašnjoj Kristalnoj palati. Takmičilo se u 25 kategorija među kojima je bio i jedan par Sijamaca. Različiti izvori govore o neobičnoj vrsti mačke koja je imala veoma neuobičajenu narav i interesantnu i veoma elegantnu spoljašnjost. Kako u Britaniji ni među odgajivačima niko do tada video ovu vrstu došlo je do velikog interesovanja. Popularnosti ove rase je samo pomogla činjenica da su joj pripisivane osobine koje podsećaju na inteligenciju i privrženost pasa.

Par sijamskih mačaka je 1884 u Britaniju poslao svojoj porodici generalni konzul Owen Gould koji ih je na poklon dobio od sijamskog kralja. Interesovanje je raslo velikom brzinom tako da je 1892 napisan prvi standard za ovu rasu. 1902 godine je osnovan Klub ljubitelja sijamskih mačaka Engleske koji je za osnovu uzeo "applehead" varijantu sijamske rase koja se danas neformalno naziva i klasičnom sijamskom mačkom. Klasična sijamska mačka se razlikuje od danačnjih varijanti ne samo po bojama već i po građi tela. Nekadašnja preovlađujuća snažna figura i okrugla glava sve su ređe a većina mačaka ove rase imaju izduženu glavu i tanke i dugačke noge. Popularnost klasične sijamske mačke je dostigla vrhunac šezdesitih godina 20. veka kada se ova rasa pojavljivala u poznatim igranim i animiranim filmovima [Čudesno putovanje, Maza i Lunja,...]

Nije lako objasniti kako je došlo do opadanja popularnosti "klasične" u korist novog, sitnijeg, izduženijeg i oblikom nešto elegantnijeg tipa. Neki izvori tvrde da je popularnost šezdesitih godina XX veka bila tolika da je cena rasnih mačića pala prenisko pa su odgajivači u potrazi za nekom egzotičnijom varijantom koja bi im donosila više novca počeli da favorizuju novu egzotičniju liniju. Drugi, pak, kažu da je jednostavno preovladalo mišljenje kako je sitnija i egzotičnija varijanta samim tim i lepša. Nije za zanemarivanje ni činjenica da je razvoj medicine omogućio manjim i fizički slabijim primercima da dostignu zrelost i izvrše reprodukciju. Najverovatnije da su svi navedeni, a možda i neki drugi faktori uticali na razvoj ove vrste ali jedno je sigurno - zvanični standard nije predstavljao prepreku i pratio je postepene promene. Činjenica je takođe da su "nove" sijamske mačke bile mnogo slabijeg zdravlja i da su kraće živele. Odgajivači originalnih sijamaca su, međutim, imali izbor između napuštanja takmičenja i poštovanja novih pravila...


Do početka 1986 godine na takmičenjima se više nije mogla videti niti jedna "klasična" sijamska mačka. Stvar je otišla toliko daleko da mnogi novi odgajivači nisu ni bili upoznati sa razvojem rase ili su čak tvrdili da je "klasična" sijamska mačka u stvari varijanta sa slabijim kvalitetom rase. Sve ovo je trajalo izvjestan period i činilo se da originalna vrsta neumitno pada u zaborav ali organizacije koje priznaju prave Sijamce kao i neke druge tradicionalne rase su uspjele da polako preokrenu stvar u suprotnom pravcu. Počelo je organizovanje posebnih izložbi na kojima se i ova varijanta mogla takmičiti za nagrade a felinolozi su sve više uviđali potrebu da prestane trka za egzotikom na račun zdravlja. Danas se skoro svuda u Evropi priznaju "klasične" sijamske mačke dok je u S.A.D. stvar otprilike na pola puta.

Današnji broj podvrsta je teško i nabrojati, u osnovi postoje četiri boje: tamno braon [seal], plava , braon [chocolate] i magnolia bijela [lilac]. Od ovih glavnih razvijene su sve podvrste za koje važe isti standardi koji se odnose na tjelesne proporcije.

[B]RUSKA PLAVA MACKA

http://www.geocities.com/singidunum_ruska_plava/slike/g_1.jpghttp://www.geocities.com/singidunum_ruska_plava/slike/g_2.jpg

ljubimica pesnika i vladara, "carskog" je porijekla.
Živela je na dvoru ruskog cara Nikole I i engleske kraljice Viktorije.
Kraljicin sin Edvard II je formirao i društvo za odgajanje ove prelijepe vrste.

Ruska plava macka je Autohtona vrsta i potice iz Sibira.
Elegantna.
Vitkoga tela i visokih nogu.
Dlaka je kratka, mekana sa srebrnasto plavim odsjajem.
Oci bademaste, zelene i velike uspravne uši.
Elegantnih pokreta.
Vitka i živahna u igri.

Inteligencija, umiljatost i izuzetna privrženost vlasniku osnovne su karakteristike ove fascinirajuce vrste.

Sedusa
19-05-2007, 10:15 PM
Američke rase: American Bobtail, American Curl i American Wirehair

Šta Amerikanci vole? Mačke sa kratkim repom, sa uvrnutim usima...ili mačke sa dlakom na loknice? U zemlji bezgraničnih mogućnosti može biti ispunjena skoro svaka želja
Predstavljamo Vam: American Bobtail, American Curl i American Wirehair.
Ovo su tri tipično američke rase čijim se odgojem bavi zaista minimalan broj odgajivača u Evropi. Kod American Bobtail-a, u prevodu Američke kratkorepe mačke, `problem` je upravo njen kratak rep. U mnogim evropskim zemljama postoje zakoni za zaštitu životinja koji definitivno zabranjuju odgoj životinja sa fizičkim ili genetskim defektima, a kratak rep kod mačke jeste jedan takav defekt.
American Curl, mačka čije su uši zavrnute unazad, što se ne smatra baš isključivo defektom, ali možemo slobodno reći anomalijom, još uvek nije našla dovoljan broj simpatizera da bi neko počeo ozbiljno da se bavi odgajivanjem te rase.
American Wirehair, mačka čija je dlaka valovita i čekinjasta, sigurno ne spada u grupu takoreći hendikepiranih, ali je njen izgled za Evropljane ipak pomalo egzotičan, te ni ona nije naišla na širom otvorena vrata ljubitelja rasnih mačaka.
[B]
American Bobtail

http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/bobtail.jpg

Porijeklo
Šezdesetih godina prošlog vijeka pronađen je kratkorepi mladi mačak u jednom rezervatu u Arizoni. On je kasnije bio sparivan sa mačkama koje su imale normalan rep, a potomstvo je bilo kratkorepo. To je naravno odmah bio povod za kreaciju nove rase.
Zapravo, pretpostavlja se da je u prirodi uvek bilo kratkorepih mačaka. Mutacija je prirodan proces kao rezultat prilagođavanja na životne uslove, mada se u konkretnom slučaju moramo zapitati: kakvi su to uslovi u kojima jedna mačka, skoro bez repa, može bolje da opstane nego jedna sa normalnim repom? Upravo rep je taj koji mački omogućava perfektno izbalansirane pokrete i skokove sa velike visine, i koji joj konačno služi i kao sredstvo za komunikaciju. Odgajivači tvrde da je American Bobtail izuzetno inteligentna mačka. Naravno, fizički nedostaci se moraju nadomestiti na neki način.

Izgled
Spada u grupu rasnih mačaka poluduge dlake čiji je prvi sloj mek, gornja dlaka ostra i odbojna na vodu. Mačka je srednje veličine, misićava, noge nisu dugačke ali su zato čvrste sa velikim okruglim šapama. Rep je obično dužine 3-10cm. Vrlo je česta pojava da se rađaju i mačići sa normalnom dužinom repa, što ukazuje na to da formu repa kod ove rase određuje više recesivnih gena.
Glava je siroka, ali proporcionalna prema telu. Uši su srednje veličine, plasirane visoko na glavi i prilično široke u korijenu. Oči su ovalne i mogu ići od zelene do boje ćilibara kao i plave, što je tipično za point varijante .
Sve boje dlake i šare su dozvoljene.


[B]American Curl

http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/American-Curl.jpg

Porijeklo
Prva American Curl [curl na engleskom znači kovrdža] se pojavila kao lutalica na vratima porodice Ruga 1981. u Kaliforniji. Gospođa Ruga priča da se odmah zaljubila u tu crnu mačku svilene dlake čije su je uši neobičnog oblika naprosto fascinirale. Uši su bile zavrnute unazad. Ona je i pored protesta svoga muža zadržala mačku i dala joj ime Shulamith, što znači: crna ali atraktivna. Nekoliko meseci kasnije gospođa Ruga je sparila svoju mačku sa jednim običnim mačkom. Shulamith je omacila četiri mačeta od kojih su dva imala uši kao ona. Konsultovan je i jedan stručnjak na polju genetike koji je potvrdio da se kod forme ušiju radi o anomaliji, koja ne mora da se ubraja u defekte jer ni u kojoj meri ne ometa mačku u bilo kom smislu. Gospođa Ruga je svoju mačku prvi put pokazala na izložbi u Palm Springsu 1983. godine. Već 1985. rasa je bila priznata. U Americi se danas dosta odgajivača bave odgajem ove rase. American Curl je čistoktvna samo ako u svom pedigreu ima mačku Shulimith kao osnivača rase. Američke kovrdžave mačke mogu se sparivati međusobno ali i sa domaćim mačkama radi proširivanja tzv. genetskog pool-a. [pool = zaliha, rezervoar, osnova]

Karakter
Poseduje karakterne crte koje svaki ljubitelj mačaka može samo da poželi. Inteligentna je mačka koja jako voli da se igra, koja je uvek dobro raspoložena i pristupačna.

Izgled
Srednje je veličine, lakše građe i izduženog tijela. Noge su joj srednje dužine sa okruglim šapama. Rep je dugačak i zaokrugljen na kraju. Kako je dozvoljeno i ukrštanje sa domaćom mačkom postoji kratkodlaka kao i varijanta poluduge dlake svilenkastog kvaliteta. Dozvoljene su sve boje.
Glava je blago izduženog oblika. Oči su kose, najčešće zelene boje, a kod point-varijanti izrazito plave.
Tipična je naravno forma ušiju koje su relativo velike. Dve trećine njihove dužine su ravne, a jedna trećina, pri zaobljenom vrhu je u obliku luka [90-180] savijena unatrag, prema sredini glave. Najpoželjniji i najcenjeniji oblik ušiju je takozvani polumjesec. Podjela idealnog oblika ide preko tri stepena.American Wirehair

http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/American-Wirehair.jpg

Porijeklo
Rasa je priznata u američkim felinološkim savezima 1967. godine.
Nastala je prirodnom mutacijom u populaciji American Shorthair [Americka kratkodlaka], koja je takođe priznata kao rasa mada nešto ranije tj. 1904. a koja nije ništa drugo do domaća mačka.
1967. godine se u leglu mačke Bootsie, koja je bila sparena sa mačkom po imenu Fluffy, oboje rase American Shorthair, našlo mače koje je imalo vrlo čudnu dlaku, valovitu i kao da je svaka dlaka bila savijena ili polomljena. Vest se brzo pronela i uskoro je mače našlo novi dom i to kod jedne odgajivačice rase Rex, koja je imala nameru da fiksira osobine takve dlake i napravi praktično temelj jedne nove rase .
I danas je dozvoljeno sparivanje American Wirehair sa American Shorthair, mada se odgajivači u poslednje vreme koncentrišu na rastom manje primerke kako bi se što jasnije razlikovali od Američke kratkodlake mačke, rase od koje su nastali.

Izgled
Standard je sličan standardu Američke kratkodlake. Mačka je srednjeg rasta, okrugle glave, ima profil sa jasnim prelazom između nosa i čela, izražene brade. Oči su kose, a njhova boja skladna sa bojom dlake. Uši su daleko razdvojene i na vrhu zaobljene. Rep odgovara dužini tela. Dlaka, tipična za ovu rasu, je oštra, gusta i valovita. Čak i brkovi izgledaju valoviti, savijeni ili polomljeni. Dozvoljene su sve boje sem chocolate, lilac ili colourpoint.

Karakter
Iako čudnog izgleda, ova rasa je vrlo prijatnog karaktera. Društvena je i umiljata, nije preterano aktivna ili bučna. Zahteva da joj se posveti malo paznje i voli da provodi vreme u prirodi. U zrelim godinama se teže prilagođava novoj sredini.

Sedusa
19-05-2007, 10:19 PM
Ljupke spavalice

http://www.irmin.com/userfiles/billedpo--.jpg http://www.irmin.com/userfiles/Frame_Animals50--.jpg http://www.irmin.com/userfiles/Frame_billedo--.jpg http://www.irmin.com/userfiles/Frame_billeduy--.jpg


Ljubitelji mačaka uživaju da gledaju ova zaista čudesna bića. Prva godina u životu mačke je najznačajnija za njen psihički razvoj. Šta može da se očekuje u najvažnijoj godini rasta i šta je od izuzetnog značaja za mačiće? Veoma je važno povezivanje čoveka i životinje već u prvim nedeljama - to će odrediti vezu sa mačkom, ali i razvitak mačje ličnosti. Mačići nisu samo male mačke, njihovo odrastanje je zadivljujući proces i svaki korak mačeta oduševiće vlasnika jer je jedinstven. Mudar i iskusan staratelj će uvek imati to u vidu i pokušaće da shvati šta njegovo mače doživljava i šta želi da mu poruči svojim ponašanjem.

Mačke koje žive van kuće često ostaju sa majkom cele prve godine života kako bi od nje naučile veštine neophodne za opstanak. Kod domaćih, kućnih mačaka to je redak slučaj. Ipak, bilo bi najbolje da sa majkom ostanu bar 12 do 16 nedelja. Doduše, mačke počinju da odbijaju mačiće od dojenja između pete i sedme nedelje, ali dodatno vreme provedeno uz majku pomaže mačetu da se uklopi u društvo.

Prvih šest nedelja u životu mačke utiče na određivanje njene ličnosti i karaktera, to jest osobina koje će zadržati do kraja života. Mačke zaista imaju karakter, a ako ne verujete, pitajte svakoga ko je imao mačku. Tih šest prvih nedelja važne su i za zdravstveni razvoj mačeta, pošto su mlade mačke izložene mnogim opasnostima, kao što su buve, a posebno infekcija gornjih disajnih organa. Samo u ovom periodu svog života mačići rastu tako velikom brzinom da se ogromne promene u njihovom razvoju mogu videti svake nedelje.

Od sedme do dvanaeste nedelje mačići počinju da se uklapaju u društvo, posmatrajući majku i igrajući se sa drugim mačićima. Ako su sami, igraju se i komuniciraju sa svojim vlasnicima. To vreme doneće beskrajno uživanje čoveku koji je uzeo mače u svoj dom, ali i malom ljubimcu, jer se tada povezuje sa dvonožnim prijateljem. Mače baš u ovom vremenskom intervalu uči da trči, da skače, prikrada se i lovi, grabi kandžama, iznenada skače na zamišljeni plen.

Mačići stari od sedam do dvanaest nedelja vole da se igraju žmurke sa vlasnicima. Vole da otvaraju papirne kese. Često se igraju i kartonskim kutijama. U ovom periodu mače će nastaviti ubrzano da raste. Pokreti mačeta se dalje razvijaju, posebno dok vežba jurcanje i hvatanje plena, obično sa nekom igračkom. Polako će početi i da usvaja ponašanje ljudi kada je spavanje u pitanju. Više mu se neće dešavati da se izvrne i zaspi bez obzira na mesto na kojem se nalazi.

Mace imaju po pet prstiju na prednjim i samo po četiri na zadnjim šapama.

Mace nemaju trepavice.
Imaju unutrašnji očni kapak, koji štiti osetljive mačje oči od suvoće i oštećenja.

Mačka ne vidi ništa direktno ispod svog nosa.

Uvek se verovalo da mace ne raspoznaju boje. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da one razlikuju plavo, zeleno i crveno.

Ljuta maca će uvek imati sužene zenice, a ako je uplašena ili uzbuđena, zenice će biti jako raširene.

Bele mace sa plavim očima su gotovo uvek gluve. Ako imaju jedno plavo oko, gluve su na ono uvo koje je bliže plavom oku.

Maca može da preskoči predmet koji je sedam puta viši od nje (kao kada bi čovek preskočio predmet visine 13 metara).

Prosečan životni vek mace je oko 15 godina, mada nije ništa neobično da dožive i dvadesetak.

Čokolada je otrovna za mace, a kravlje mleko je nešto što većina ne može da svari.

Prosečan mačji obrok, preveden u miševe, iznosi oko 5,5 nesrećnih glodara.

Mačke ne misle da su mali ljudi; naprotiv - one nas posmatraju kao velike mačke.

Predak svih domaćih mačaka je Afrička divlja mačka, koja još postoji u divljini.

U starom Egiptu ubistvo mačke kažnjavano je smrću.

Za vreme vladavine crkve, u srednjem veku, mačke su javno spaljivane na trgovima, kao đavolje sluge.

Postoji oko 100 vrsta domaćih mačaka.

Julije Cezar, Henri Drugi, Karlo Jedanaesti i Napoleon su se panično plašili mačaka.

Mace obično imaju 24 brka

Mogu da trče brzinom od 50 kilometara na čas.


Domace macke a nasi kucni ljubimci se ponasaju u potpunosti kao divlje.Mnogi ce se zaprepastiti ovom cinjenicom da razlike gotovo nema izmedu tigra i
vaseg ljubimca koji pored vas lezi i prede.
Razlika je samo u velicini i snazi.Macka ne prihvata gospodara ili gazdu kao pas, ona je vezana za vas iskljucivo zbog hrane i kuce.
Sto joj je udobnije pored vas bice zadovoljnija da tu i prebiva.Cim macka osjeti da u kuci ili stanu ne dobija sve sto joj treba prvom prilikom
ce otici.Zato po ulicama i vidjamo mnogo macaka.
Macka voli slobodu i bez obzira koliko joj namecemo svoju volju na kraju ce ona izdejstvovati da bude po njenom.
Zbog ovoga mnogi vlasnici imaju problema jer vlasnik mora da prihvati njenu individualnost i volju.
Zato pokusajte da vaseg ljubimca dok je jos mali, djelimicno vaspitate i naviknete na odredjen
kucni red.
Macki je potreban prostor. zatvorenost u stanu ili u kuci je gusi
U prosjeku jako malo miruju i samo prividno spavaju 18 sati dnevno, dok ostale sate vole da su slobodne ,
da lutaju,da se igraju i da istrazuju.
Ako provedemo vrijeme sa njom igrajuci se, ne sputavajuci je da se slobodno krece po kuci ili
stanu,obezbijedite joj mesto gjde ce nekaznjeno ostriti svoje nokte, i ako je
hrana dostupna u svakom momentu macka ce biti zadovoljna sa vama kao vlasnikom a i vi sa njom.
Kroz igru mozete ispuniti prirodni poriv za lovom kao sto imaju njeni srodnici.
Zakacite neki predmet za kanap pa trzanjem i povlacenjem pored macke, u njoj
ce se odmah pojaviti poriv za hvatanjem i lovom.
To ce macki biti pravi izazov i ispunice svoju iskonsku sklonost prema lovu.
Kada macka lezi i prede to je znak za vlasnika da je zadovoljna.
Najvaznije je da macku posmatrate i uvidjecete ubrzo kako da se odnosite prema svom ljubimcu.
Ljubav i paznja je dovoljno i ako na zalost nemate vremena za nju onda bolje da je i nemate.
Kao i za svakog kucnog ljubimca, a narocito se odnosi na macke i pse imajte ih samo ako im mozete priustiti potpune
uslove koji im trebaju a narocito vrijeme za njih.

catXlux
19-05-2007, 11:57 PM
hvala Mona :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
http://img376.imageshack.us/img376/2389/6162005325133652zaljublrz1.jpg

Sedusa
20-05-2007, 12:57 AM
hvala Mona :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:
http://img376.imageshack.us/img376/2389/6162005325133652zaljublrz1.jpg

vidis kako znam temu napraviti:grin:

http://www.pusscats.com/Honeybear_Cats.jpghttp://www.gibsonswildliferehabcentre.org/images/cat-exercise.jpghttp://p.vtourist.com/1264350-Travel_Picture-Cats_group.jpg

ado_89
20-05-2007, 01:06 AM
super je tema, procitao sam od slova do slova. volim macke. najvise mi se svidjela Ruska Plava macka, nekako opasno izgleda. hehe. pohvale na temu

Sedusa
20-05-2007, 01:22 AM
super je tema, procitao sam od slova do slova. volim macke. najvise mi se svidjela Ruska Plava macka, nekako opasno izgleda. hehe. pohvale na temu
hvala....nabacit cu jos nekih vrsta...:grin: :grin:
meni je ova sveta birmanska i ruska

Blahhh
20-05-2007, 03:44 AM
aferim na temi

uvijek sam volio te prokletinje :-D

Sedusa
20-05-2007, 12:52 PM
ja ih ne volim,macke iznevjere....ja sam za pse

dr.Nathaniel Demarest
20-05-2007, 12:53 PM
Nema beskorisnije životinje od mačke. Yebene prokletinje. Personifikacija zla u životinji.

Sedusa
20-05-2007, 12:56 PM
tako je....ja sam ih imala 6 i sve sam ih poklonila...
svaka njima cast,ali to su odvratne zivotinje a za vlasnike ih nista ne veze osim smjestaja i hrane (paraziti).nesposobne za privrzenost,a meni treba ljubav:).....dok je pas najnajnajbolja zivotinja na svijetu

dr.Nathaniel Demarest
20-05-2007, 12:59 PM
Svaka čast.

padobranac
20-05-2007, 01:10 PM
ja ih volim jer macke su elegantne i gracioznih pokreta za razliku od cuka koji su tromi i spori - samo cista snaga.


macke iznevjere....ja sam za pse

bas je to i njihova najbolja osobina, samo glupa stvorenja mogu biti odana necem ili nekom.

Sedusa
20-05-2007, 01:19 PM
bas je to i njihova najbolja osobina, samo glupa stvorenja mogu biti odana necem ili nekom.
(kako bih te sad sakom raspalila po labrnji,nisi svjestan)

ponasanje psa podrazumijeva da budu njeznji prema ljudima koje znaju i potpuno drugaciji prema onima koje ne poznaju...prema tome,sta je pas nego ljubitelj saznanja samim tim sto stalno definira sta je njegovo,a sta strano.


jedno od najvecih zadovoljstava koje proizilazi iz druzenja sa psom jest to sto pred njim mozete ispasti budala a pas ne samo da vas nece prezirati zbog toga nego ce i sam napraviti budalu od sebe.

cilj u zivotu mi je da budem tako dobar kao sto moj pas misli da jesam.

padobranac
20-05-2007, 01:23 PM
jeli ti mislis na ljude a pises o cukama ?

ocigledno vidis neku analogiju jer kako mi se cini volis da ti je i jedna i druga vrsta odana.

Sedusa
20-05-2007, 01:31 PM
ocigledno vidis neku analogiju jer kako mi se cini volis da ti je i jedna i druga vrsta odana.
ti ne volis?
pas je vredniji od vecine ljudi,ljubav koju daju je bezuslovna.vole svoje prijatelje i ujedaju neprijatelje,sasvim suprotno ljudima koji nisu sposobni za cistu ljubav i koji uvijek mijesaju ljubav sa mrznjom.

AggressoR
20-05-2007, 01:33 PM
Nema beskorisnije životinje od mačke. Yebene prokletinje. Personifikacija zla u životinji.


Upravo tako , treba ih unistit.

padobranac
20-05-2007, 01:40 PM
ti ne volis?


ne, jer odani ljudi su beskorisni.

volim slobodne ljude koji vjeruju u sebe i da ono sto rade rade sa savjescu i najboljim namjerama.

Sedusa
20-05-2007, 01:45 PM
ne, jer odani ljudi su beskorisni.

volim slobodne ljude koji vjeruju u sebe i da ono sto rade rade sa savjescu i najboljim namjerama.
koja zabluda...od tih slobodnih imas koristi?
savjest i najbolje namjere imaju odani.....

padobranac
20-05-2007, 02:02 PM
savjest i najbolje namjere imaju odani.....

oni samo slijede one kojim su odani.


koja zabluda...od tih slobodnih imas koristi?

da, zaista s obzirom da cesto radim na razlicitim projektima najvise uspjeha sam imao kad sam radio u grupama u kojim smo bili samo individualci bez neke hijerarhije.

naravno zavisi od toga s kim si i koliko su oni oko tebe svjesni sto rade.

Sedusa
21-05-2007, 04:01 PM
http://www.dog.com/prod_images/p59987P.jpg

Sedusa
26-05-2007, 06:58 PM
http://www.zivotinjsko-carstvo.com/prezentacije/danaide/images/vrhunske-jedinke.jpg

Sedusa
26-05-2007, 07:05 PM
Abisinska mačka


http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/abisinka1.jpg

Poreklo
Ova rasa se ubraja u jednu od najstarijih. Izgled današnje Abisinke podseća izrazito na skulpture i crteze iz hramova i starih egipatskih grobnica. Dugo se verovalo da je Abisinka direktan potomak Falb mačke.
Ime Abysinian je dobila po Etiopiji, pređašnjoj Abisiniji, ali ne zato što odatle potiče, nego zato što je na jednoj izložbi mačaka u Engleskoj prvi put izložena ova kratkodlaka mačka, koja je bila uvezena iz Abisinije.
Odakle ona stvarno potiče, može danas pouzdanije da se kaže nego u vreme kada je ona bila priznata kao rasa i o njenom poreklu više ne moraju da se izmišljaju bajke. Tehnika je napredovala i uz pomoc DNK-analize može skoro tačno da se utvrdi odakle potiče, po principu, sa kojom je divljom rasom njeno genetsko nasleđe najsličnije. Tako možemo danas da kažemo da Abisinka, koju ljubitelji ove rase još nežno zovu Aby, potiče sa obale Indijskog okeana, odnosno iz jugoistočne Azije. Put u Evropu našla je još u 19. veku, sigurno preko Kalkute tadašnje najveće luke Indijskog okeana, najverovatnije u prtljagu mornara i trgovaca.

Karakter
Aby je veoma temperamentna, ljubopitljiva i inteligentna mačka, vrlo pristupačna i umiljata. Ona nije rado sama, voli društvo čoveka ili neke druge mačke, najbolje sličnog temperamenta. Čak i pas je za nju odgovarajuće društvo. Ljubitelji ove rase kažu da ona uvek zna šta hoće i da zna kako to čoveku da pokaže. Mačka je vrlo dominantna, ali ne u pogledu da drugima nameće svoju volju, nego zna druge da animira da se sa njom bave ili da rade ono što ona u momentu želi. Svako ko je ima tvrdi da je neodoljiva I Izuzetno je dobar lovac, a kada može slobodno da se kreće onda je najsrećnija.

Izgled
Spada u grupu kratkodlakih mačaka. Aby je srednje veličine, mišićava, ali ipak vrlo elegantna macka. Ima duge tanke noge i ovalne sape srednje veličine. Rep je dug, čvrst u korenu, a tanak na kraju. Glava je srednje veličine trouglastog oblika. U odnosu na veličinu glave uši su joj dosta velike, takođe truglastog oblika, dole široke, sve uže prema vrhu, dok je vrh zaobljen. Profil sa lakom krivinom, ne ravan. Brada ne treba da bude široka, ali ipak izražena. Oči su oblika badema, najčešće zelene, eventualno žute ili boje ćilibara. Dlaka je kratka i čvrsta, i leži uz telo, ali nije oštra.

Logično bi bilo na ovom mestu i pre svega navesti da kod FIFe, čiji je član Felinološko Društvo Beograd, boja dlake i naravno šare imaju svoj code [kod], kao i boja očiju, pa i forma repa. Nazivi rasa su dobili svoje skracenice. U konkretnom slučaju: Abyssinian = ABY, boje: n=black ,o=sorrel, a=blue, n=fawn, s=silver.

Zahvaljujući dugogodišnjem odgajivačkom entuzijazmu danas možemo da se divimo ne samo prvobitnoj boji Abisinke, na engleskom Ruddy [wilde], nego imamo i Blue, Sorrel, Fawn i Silver. U svakom slučaju tipično za Aby je Ticking, što znači da svaka dlaka ima pri kraju 2-3 tamnija prstena i isto tako taman vrh.


http://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/abisinka7.jpghttp://www.zivotinjsko-carstvo.com/macke/slike/abisinka9_03.jpg

Sedusa
26-05-2007, 07:11 PM
Rekli su o mačkama...


"Mačka ne vidi nijedan razlog da se podredi drugoj životinji, makar ona stajala i na dve noge."
Sara Thompson, horistkinja

"Postoje dva načina za beg od tuge: muzika i mačke."
Albert Schweitzer, doktor, humanitarac, teolog, misionar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952.

"Primetio sam da ono što mačka najviše ceni kod čoveka nije njegova moć da joj obezbeđuje hranu, što uzima zdravo za gotovo - već njegovu sposobnost da je zabavi." Geoffrey Household, savremeni pisac

"Volim mačke jer uživam u svom domu a malo po malo mačke postaju njegova vidljiva duša."
Jean Cocteau, francuska umetnica, pesnikinja, glumica, rediteljka, slikarka.

"Sa kvalitetima koje mačka poseduje kao što su lična higijena, privrženost, strpljivost, ponos i hrabrost, pitam vas - koliko nas bi moglo postati mačka?"
Fernand Mary

"Zanimljivo, ne postoji način da čovek govoreći o mačkama prođe kao normalna osoba."
Dan Greenberg, profesor i sociolog

"Mačke nas uče kako nije sve u prirodi načinjeno sa svrhom."
Garrison Keilor, pisac i humorista

"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."
Martin Buxbaum, prevodilac i teatrolog

[tekst se nastavlja ispod banner-a]

"Mačke uvek znaju da li ih određeni ljudi vole ili ne. Mada ih to ne tera da nešto i učine po tom pitanju." Winifred Cariere, pisac i izdavač

"Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku." Mark Tven, pisac

"Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija."
Will Cuppy, humorista i novinar

"Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo."
Stephen Baker, pisac

"Mjau" je kao i "Aloha", može značiti bilo šta.
Henk Ketchum, tvorac stripa "Denis napast"

"Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja."
W.L. George, pisac

"Svako ko je proveo određeno vreme u društvu mačke dobro zna da mačke imaju puno razumevanja kada su u pitanju ograničenja ljudske vrste."
Cleveland Amory, pisac

"Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri."
Sir Harry Swanson, pisac

"Ne postoje obične mačke."
Colette, francuska spisateljica

"Mačka "prospe" svoje telo podu kao vodu. I sam taj prizor odmara."
William Lyon Phelps, profesor, književni kritičar i pisac

"Ideal smirenosti postoji u mački koja sedi."
Jules Reynard

"Nije važno kakve je boje mačka već da li lovi miševe."
Kineska poslovica

"Izraz <domaća mačka> je oksimoron."
George F. Will, kolumnista i TV voditelj

"Poistovećivanjem sa mačkom, čovek rizikuje samo da postane bogatiji."
Colette, francuska književnica

"Duboko u sebi sve nas pokreću isti nagoni. Mačke imaju hrabrosti da žive prema tim nagonima." Jim Davis, kreator stripa Garfild

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.
Žil Vern, pisac

"Čak i kada su pregojene, mačke znaju zlatno pravilo - iako ste debeli zauzimajte elegantne poze."
John Weitz, dizajner i pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala."
Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled.
"Ne budi smešna, prede ona, ja sam je napisala."
- odlomak iz knjige "Mjau" Dilys Laing

"Mačke su prilično osetljiva bića i podložne su mnogim bolestima mada nikada nisam čuo da neka pati od nesanice"
Joseph Wood Crutch, prirodnjak, pisac, kritičar

"Postoji taj detalj oko izmeta u kome je mačka daleko ispred drugih kućnih ljubimaca. Pas je nekako uzbuđen što ga je on sam ili neko od njegovih drugara napravio, žao mu je da ga ostavi, obožava da ga miriše a ponekad ga i pojede...dok ga mačka brzo pokrije ako je u mogućnosti...."
Paul Gallico, književnik


"Problem sa mačkama je što imaju isti pogled bez obzira da li upravo gledaju u noćnog leptira ili u masovnog ubicu."
Paula Poundstone, književnica i komičarka

"Izgleda da se mačke ponašaju po principu da nikada nije šteta tražiti ono što vam treba."
Joseph Wood Crutch, prirodnjak, pisac, kritičar

"Ono što je super kod mačaka je njihova beskrajna raznovrsnost. Čovek može odabrati mačku koja će odgovarati skoro svakom enterijeru, boji, životnom standardu, karakteru, raspoloženju. Ipak, ispod krzna, ma koje boje bilo, biće zapravo nepromenjena, jedna od retkih slobodnih duša na ovom svetu."
Eric Gurney

"Knjige su moji izložbeni psi koje gajim i prodajem kako bih izdržavao svoju maćku"
Robert Graves, književnik

"Razlog zbog koga se mačke stalno negde penju je kako bi gledale sa visine na skoro svaku životinju...što je i razlog zbog koga ne vole ptice"
KC Buffington, humoristkinja

"Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku."
Paul Gray, umetnik

"Mačka reče - Ja nisam prijatelj niti sluga, ja sam mačka koja šeta sama, i želim ući u tvoju pećinu."
Radjard Kipling, iz knjige "Just-So Stories"

"Neke mačke su slepe, neke i potpuno gluve. ali nijedna nije glupa."
Anthony Euwer, pesnik

Francuska književnica Kolet je bila poznati ljubitelj mačaka. Kada je bila u poseti Sjedinjenim Državama videla je mačku na sred ulice. Prišla joj je i zapodenula razgovor. Par minuta su one tako mjaukle jedna sa drugom. Nakon toga, Kkolet se okrenula svojoj prijateljici i rekla - "Enfin! Quelqu'un qui parle francais." (Konačno! Neko ko govori francuski!)
Nepoznati izvor

"Mačka nije toliko izbirljiva - dok god imate na umu da voli mleko u plitkim posudicama sa motivima ruže i ribu na plavom tanjiriću. Sakoga će je uzeti i jesti sa poda.."
Arthur Bridges
[napomena: većina mačaka ima probleme sa varenjem mleka tako da ovaj citat spada u jednu od naopakih predrasuda. o tome više možete pročitati u OVOM tekstu]

"Mačka može zadržati pospanu sklupčanu pozu na vašem krilu sve dok potpuno ne ustanete. Ona se do poslednjeg trenutka nada da ćete doći sebi i vratiti se u sedeći položaj." Pam Brown, pesnikinja

"Problem kod spavanja u krevetu sa mačkama je što one radije spavaju na vama nego pored vas." Pam Brown

"Ako grubo zloupotrebite mačku makar jednom ona će zauvek držati distancu nakon toga. Nikada više nećete moći zadobiti njeno puno poverenje."
Mark Tven

"Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?"
Louis J. Camuti, veterinar specijalista za mačke

"Umetnici vole mačke, vojnici pse."
Desmond Morris, zoolog i antropolog

"I najmanja mačka je remek delo".
Leonardo Da Vinči

"Kako bi bolje shvatao svoju važnost, svako bi trebao imati psa koji će ga obožavati i mačku koja će ga ignorisati."
Dereke Bruce, pisac i novinar

"Mačka se sigurno neće udaviti ako vidi obalu."
Frensis Bejkon 1561-1626

U mačjoj savršenoj eleganciji i superiornoj samodovoljnosti video sam simbol savršene lepote i laskave bezličnosti samog sveta, objektivno sagledanog. U njenoj nemoj mističnosti leži sve čudesno i fascinantno nepoznatog.
H. P. Lovecraft, književnik


"Voleo bih da mogu pisati tako misteriozno kao što je mačka."
Edgar Allan Poe

"Šta je lepše - mačji pokret ili njeno mirovanje?"
Elizabeth Hamilton, pesnikinja i esejista

"Sa psima i ljudima to je ljubav uz jarke boje. Kada je reč o mačkama, radi se o pastelnim nijansama."
Louis A. Camuti, veterinar specijalista za mačke

"Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu."
Viljem Šekspir, Henri IV

"Kad je Bog stvarao svet, odlučio je da stavi i životinje u njega pa je smislio da svakoj podari osobine koje želi. Životinje su tako formirale dug red ispred njegovog trona dok je mačka otišla na začelje. Slonu i medvedu Bog je dao snagu, zecu i jelenu - brzinu, sovi moć da vidi u mraku, pticama i leptirima izuzetnu lepotu, lisici mudrost, majmunu inteligenciju, psu vernost, lavu hrabrost, vidri razigranost. Sve te osobine su životinje tražile Bogu. Došao je i kraj reda, a tamo je sedela mala mačka, strpljivo čekajući.
"Šta ti želiš?", upita Bog mačku.
Mačka se skupi skromno pa reče: "Ma, šta god da ti je ostalo od drugih, meni ne smeta"
"Ali ja sam Bog, sve mi je ostalo"
"U tom slučaju molim od svega po malo"
Bog se glasno nasmeja na mačkin pametan odgovor i dade maloj mački sve što je htela, dodajući na to i gracioznost i eleganciju i, specijalno za nju, nežno predenje koje će uvek privlačiti ljude i osigurati joj topao i udoban dom.

Ali joj je ipak uzeo lažnu skromnost."

Lenore Fleischer - The Cat's Pajamas

"Ako je riba otelotvorenje pokreta vode onda je mačka odslikan blagi povetarac."
Doris Lessing, novinarka i kniževnica

"Nikada se nisam udala pošto nije bilo potrebe. Imam tri kućna ljubimca koji ispunjavaju istu svrhu kao i muž. Imam psa koji se dere svako jutro, papagaja koji psuje čitavo popodne i mačku koja kući dolazi u pola noći."
Maria Corelli, glumica

"Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu."
Kineska izreka

Mona Sax
28-05-2007, 11:57 AM
macka je najslada zivotinjica.:-D :-D :-D

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:20 PM
ja nemam macku jer imam psa,al obozavam macke...

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:21 PM
Predenje


Zašto mačke predu? Odgovor na ovo pitanje kao da je jasan sam po sebi: mačka koja prede je zadovoljna mačka. Međutim takav odgovor ipak nije točan. Brojna promatranja pokazuju da često predu i mačke koje nešto boli, koje su ranjene ili koje upravo kote mladunčad, što je također bolno. Mačke u takvim situacijama nikako ne možemo smatrati sretnima, zadovoljnim mačkama. Točno je da zadovoljne mačke također predu, ali zadovoljstvo nipošto nije jedini preduvjet predenja. Točnije objašnjenje, koje odgovara svim slučajevima, glasi: predenjem se signalizira naklonost nekom ili nečem, dakle, naklono socijalno raspoloženje. Njime se, na primjer, može signalizirati veterinaru da neka ranjena mačka osjeća potrebu za prijateljstvom ili se može emitirati vlasniku kao signal zahvalnosti za nešto što je za nju učinio.

Mačke počinju presti kad su stare samo tjedan i to dok sisaju. Predenje je signal za majku da sve ide u redu i da mlijeko teče kako treba. Ona tako može na miru ležati znajući da mlijeko stiže tamo gdje treba. Može to saznavati i da ne gleda mačiće. I ona prede i tako daje doznanje mačićima da je i ona zadovoljna.

> Mačke počinju presti kada napune tjedan dana starosti.

> Mogu neprekidno presti dok udišu i izdišu zrak.

> Predenje je obično znak zadovoljstva, ali mačke predu i kada ih nešto boli.

Jedna od važnih razlika među malih mačaka (npr. naših domaćih) i velikih (lavovi, tigrovi...) je to što velike mačke ne mogu presti. Neki veliki tigar pozdravit će vas zvukom nalik na gunđanje, koji proizvede jednosmjernim izdisanjem zraka. On ne može proizvesti dvosmjerni zvuk predenja, što ga proizvodi mačka, zvuk koji je neprestan i koji se izvodi ravnomjernim udisanjem i izdisanjem zraka. Izdisajno-udisajni ritam mačjeg predenja mačka može proizvoditi i potpuno zatvorenim ustima i to može neprekidno trajati satima, ako su za to povoljne okolnosti. U tom su pogledu male mačke naprednije pred svojim divovskim rođacima, ali velike mačke to nadoknađuju jednom sposobnošću koju male mačke ne posjeduju: mogu rikati.

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:22 PM
Pogled

Uspoređujući ih s ljudima, mačke su relativno male. Iako su dobro oboružane zubima i pandžama, njima se čini razumno biti na oprezu od stvorenja naše veličine, osim ako znaju da za njih ne predstavljamo opasnost. Nesocijalizirane mačke ili one s kojima ljudi nisu dobro postupili posebnu važnost pridaju izbjegavanju ozljeda. Pogled je jedan od prvih znakova da je druga životinja spremna za susret. Ukoliko nema povjerenja u ljude, vrijeme je za povlačenje. Mačke zure kako bi uplašile jedna drugu, a dugotrajni pogled može kod svih mačaka, bile one povjerljive ili ne, izazvati zabrinutost i natjerati ih na bijeg.

- Pri slučajnom pogledu mačke trepću i imaju poluzatvorene oči.

- Kako biste se sprijateljili s nepoznatom mačkom kad uhvatite njezin pogled, trepćite i gledajte u stranu.

Ljudi koji ne vole mačke često shvate da se mačke, tijekom posjeta kućanstvu koje ima mačku, odluče sjesti upravo njima u krilo. Izostanak pogleda olakšava mački približavanje, dok od ljudi koji ih vole mačke bježe jer se boje njihovog prijateljskog pogleda.

Čak i mačke koje dobro poznaju svoje vlasnike ne vole kad oni u njih zure. Iako se tijekom života s nama naviknu na naš pogled, zbog neprestanog gledanja mogu osjećati nelagodu i okretati se na drugu stranu dok napetost ne popusti. Drugi način na koji si mogu pomoći je zatvoriti oči. Ukoliko osjećaju nelagodu, ali nisu dovoljno uplašene da bi otišle, zatvaranje očiju im omogućava razmišljanje poput Ja ne mogu vidjeti tebe, a ni ti mene!

Izvor: knjiga ''O čemu razmišlja moja mačka?'', Gwen Bailey

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:23 PM
Jesu li vlasnici mačaka zdraviji od drugih ljudi?

Ovo pitanje možda izgleda čudno, ali postoji mnogo dokaza da je posjedovanje mačke zdravo za zdravlje.
Za to postoje dva razloga. U prvom redu zna se da prijateljski fizički kontakt s mačkom aktivno smanjuje ili ublažava stres. Odnos između čovjeka i mačke je dirljiv u oba značenja te riječi. Mačka se tare tijelom o tijelo vlasnika, a on ju mazi. Kad su neke vlasnike u medicinskim labaratorijima prikopčali na električne aparate za mjerenje fizioloških reakcija, pokazalo se da se njihovo tijelo primjetno smirivalo kad bi počeli maziti mačku. Smanjuje se unutrašnja napetost i tijelo se relaksira, opušta. Ovaj oblik ''mačje terapije'' dokazao je svoju vrijednost u stanovitom broju akutnih slučajeva, kad se stanje duševnih bolesnika jako popravilo, nakon što im je bilo dozvoljeno da drže mačku.

Sve nas na neki način oslobađa jednostavan i čestit odnos s mačkom. To je drugi razlog blagotvornog djelovanja mačke na ljude. Ne radi se tu samo o dodiru, bez obzira na njegovu već spomenutu važnost. Posrijedi je i jedan psihološki odnos, lišen složenosti, nevjere i kontradikcija, koji vladaju u međuljudskim odnosima. S vremena na vrijeme povrijede nas stanoviti ljudski postupci i ponašanja. Neki od nas na to odmah reagiraju, drugi ne mare. Oni koje to psihički rani kasnije teško vraćaju vjeru u druge ljude. Takvim ljudima povezanost npr. s nekom mačkom, može donijeti toliko veliku korist da će im se možda čak vratiti vjera međuljudske odnose, da će to uništiti njihov cinizam i sumnjičavost te izliječiti njihove skrivene psihičke rane. Jedno istraživanje, obavljeno u SAD-u, pokazalo je da ljudima koje stres vodi u infarkt posjeovanje mačke i druženje s njom mogu doslovno spasiti život, jer smanjuje krvni tlak i smiruje srce koje previše radi.
Djeca, koja od rane dobi žive s mačkom ili bilo kojom drugom životinjom, nauče se pravilno odnositi prema životinjama i uče se odgovornosti i to naravno samo ako njihovi roditelji pravilno postupaju sa životinjom. Neka istraživanja pokazuju da su djeca, koja su odrasla s ljubimcem, bolji roditelji i općenito odgovorniji ljudi.
Kao zaključak; mačke ne samo da smiruju i poboljšavaju zradvlje vlasnika nego one čine i njihov život sretnijim i ispunjenijim, pa stoga ljudi, koji su jednom imali mačku, gotovo ju uvijek ponovno nabave. Isto tako, ma koliko god mačke bile samostalne životinje uvijek će im biti draže da u životu imaju oslonac čovjeka da se uvijek mogu osjećati sigurno i voljeno.

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:25 PM
Mogu li mačke razabrati boje? Mogu, ali slabo. Još u prvoj polovini 20. stoljeća učenjaci su bili uvjereni da su mačke potpuno slijepe na boje. Jedan od njih je napisao ''I po danu i po noći, sve mačke vide sivo.''. Ovaj stav prevladao je još četrdestih godina, ali su istraživanja, objavljena poslije toga, dakle, posljednjih desetljeća, pokazala da one mogu razlikovati stanovite boje, ali, kako izgleda, ne baš osobito uspješno.


Razlog zbog kojega se ranijim ekspertima nije mogla otkriti sposobnost mačke da vidi boje bio je taj što su mačke u tekstovima brzo uočavale suptilne razlike u stupnju sivoće svake boje i onda uporno odbijale odbaciti te indikacije kada bi im se prezentirale dvije različite boje, sa istim stupnjem sivoće. Stoga su takvi testovi davali negativne rezultate. Posluživši se rafiniranijim metodama najnovija su istraživanja dokazala da mačke mogu razlikovati crvenu i zelenu boju, crvenu i sivu, zelenu i plavu, zelenu i sivu, plavu i sivu, te žutu i sivu boju. Još se uvijek ne zna da li mogu razlikovati i druge parove boja. Učenjaci se oko toga još uvijek prepiru. Jedni tvrde da mačke mogu uočiti razliku između crvene i žute, a drugi im to osporavaju.
Bez obzira na to kakav će biti konačan rezultat ovih istraživanja jedno je već danas jasno: i životu mačke boje nisu tako bitne kao u našem životu. Njima je važno da vide pri slaboj rasvjeti, u polutami, gdje mi ne vidimo, odnosno gdje im je dovoljno šest puta manje svjetlosti nego nama da bi uočavale detalje pokreta i oblika.

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:27 PM
Zašto se mačka trlja tijelom o vaše noge kad vas pozdravlja?

Dijelom je tu posrijedi želja za prijateljskim fizičkim dodirom, ali ipak nije riječ samo o tome. Mačka započinje trljanje vrhom glave ili lijevom ili desnom stranom njuške, zatim se trlja čitavom lijevom ili desnom stranom tijela i nazad, zatim vam obavije rep oko noge. Nakon toga vas pogleda i ponovi čitavu radnju, ponekad nekoliko puta uzastopce. Ako se sagnete i pomazite mačku ona će pojačati trljanje i često će dodirnuti jednom stranom njuške vašu ruku ili glavom trljati vašu nogu. Kad to obavi, napustit će vas, otići do vas i zatim sjesti i početi lizati jednu stranu tijela. Ceremonija pozdravljanja će tako biti završena.
Svaki od ovih elemenata ima posebno značenje. U biti se u svemu ovome radi o tome da mačka razmjenjuje svoj miris s vašim. Na slijepoočicama i u uglovima mačkinih usta nalaze se posebne mirisne žlijezde. Druga takva žlijezda smještena je pri korijenu repa. Bez vašeg znanja ili bilo kakve vaše spoznaje o tome mačka vas zapravo markira mirisom tih žlijezda. ti su mirisi tako delikatni, slabašni da ih naši ljudski nosevi ne mogu osjetiti ali je za mačku važno da druge mačke, koje pripadaju njenoj vlastitoj obitelji, na neki način podjele s njom te mirise. Mačka se tako osjeća ugodnije i prisnije u društvu ljudi koji su joj vlasnici. Osim toga za mačku je važno da ''čita'' naše, ljudske, mirise, naše mirisne signale. To ona postiže elementom pozdrava koji se sastoji u trljanju vlastitog tijela o naše tijelo. Poslije toga ona, kako smo spomenuli, sjedne i zatim jezikom ''kuša'' naše mirise, lizanjem onog dijela svog tijela kojim se trljala o naše tijelo...

Bljaaaak.!.?. To je mačkama sve normalno, ali nama ljudima se čini poprilično ljigavo...

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:28 PM
Mogu li mačke predosjetiti potres?
Najkraći je odgovor da mačke to doista mogu, ali još uvijek ne znamo kako to postižu. Možda osjećaju vibracije tla koje su toliko sitne da ih ne mogu detektirati čak ni seizmološki instrumenti. Zna se da se potres ''stvara'', ''nakuplja'' malo po malo, a nastaje odjednom. Možda mačke posjeduju nekakav sistem uzbune. Druga je mogućnost da mačke reagiraju na dramatično povećanje statičkog elektriciteta u zraku, koji, kako izgleda, prethodi potresima.
I ljudi reagiraju na te promjene, ali je njihova reakcija nejasna i specifična. Kažemo da u takvim situacijama osjećamo kao neko stezanje i lupanje po glavi, ali taj osjećaj ne razlikujemo, odnosno ne znamo razlikovati od onog što osjećamo nakon naporna dana ili kad nam se sprema gripa. Zato ne znamo čitati predznake, a mačke vjerojatno to znaju. Prema trećem objašnjenju radi se o tome da mačke posjeduju upravo nevjerojatnu sposobnost reagiranja na nagle promjene u jačini Zemljinog magnestkog polja. Takve promjene prate potrese. A možda se sve tri reakcije zbivaju istovremeno: detektiranje slabašnih drhtaja tla, promjene u elektrostatičkoj aktivnosti i promjene geomagnetskog polja. Jedno je sigurno: mačke se jako uzbude prije svakog potresa. Vlasnici mačaka koji su znali zašto su se mačke tako jako uzbudile i preplašile mogu upravo tome zahvaliti da su ostali živi. U mnogim slučajevima bilo je zapaženo da mačke pomamno jure po kući, kao da ih je obuzela očajnička želja da iz nje što prije izađu. Ako im se otvore vrata one izjure kroz njih kao da ih je uhvatila strašna panika. Neke se ženke čak vraćaju da bi iznjele mačiće na sigurno. Nekoliko sati poslije toga dođe potres i sravni kuću sa zemljom. Ova pojava zapaža se u gotovo svim područjima koja su naročito ugrožena potresom i danas se vrše ozbiljna znanstvena istraživanja s ciljem da se ustanovi kakve to signale mačke hvataju. Slične reakcije zabilježene su i kad su mačke svojim ponašanjem predskazivale vulkansku erupciju, ili dolazak jakih električnih oluja. Zbog njihove izuzetne osjetljivosti na stanovite pojave, mačkama se često i glupo pripisuju natprirodne moći. U srednjem vijeku to je za njih znalo biti kobno i mnoge su bile žive spaljene samo zato što je praznovjernim kršćanima izgledalo da posjeduju ''neprirodne moći''. Činjenica da danas znamo da je ova moć sasvim prirodna ne smanjuje njezinu čudesnost.

Morgana Alabastra
21-06-2007, 05:31 PM
http://free-zg.htnet.hr/cat-world/pics/autumn-kitten-large.jpg
http://free-zg.htnet.hr/cat-world/pics/friends-cats-large.jpg
http://free-zg.htnet.hr/cat-world/pics/kapyca-girl-large.jpg
http://free-zg.htnet.hr/cat-world/pics/kitten-purp-large.jpg
http://free-zg.htnet.hr/cat-world/pics/white-fly-large.jpg
http://free-zg.htnet.hr/cat-world/pics/kittens-orange-large.jpg

Blahhh
09-08-2007, 02:58 AM
oko mog stana se vec par dana vrti neko malo mace...ima oko 15cm i crno je sa tufnom bjele boje na njuskici...tako je bespomocno i smjesno...cas bjezi..cas se privuce..cas bi se igralo..cas tetura...cirkus..nahranih ga neku noc...valjda ce prezivjeti..skroz je smusheno...

ado_89
09-08-2007, 03:00 AM
hah blahhh, ja jednom nahranio mace i sad non stop pred vratima mjauce. jbg pamte dobro, a ja kao ja, dusha od cojka iznesem opet i ono jede. a brat hajvan pa unese u stan budala, pa kasnije cupa kosu sa glave ne moze naci mace u stanu. kaze, zadnji put sam ga vidio u kupatilu. hihi.

Blahhh
09-08-2007, 03:04 AM
hahaah ado..legendarno...:D

i ja sam imao isto iskustvo...upustio malo crno mace...u veliku kucu...sve sam sobe obisao i nisam ga nasao...izgleda da se ispalilo dok sam ja donosio...piletinu hhhh

ja morao vani...i zamolim rođaka...da potrazi mace...da ga ne zatvorimo kad izadjemo obojica..koji je to bio cirkus

mace su zakon..dzaba

ado_89
09-08-2007, 03:07 AM
hah, tacno, macke su legende. joj kad se sjetim kad sam gledao macku kako povraca, stomak je jadnicu boli, a ona ono stenje i nekako me gleda onim okicama a ja placem od smijeha. jbg prvi mi puta bilo da vidim tak nesh, i stvarno i dan danas oplacem kad vidim tak nesh. ili kad se igra sa misom, a on jadnik crce da pobjegne a ona jednostavno ga sapom vrati. pametna su ono bica.

VelidSkendy
09-08-2007, 01:01 PM
jesu pametne ali pametniji su psi

Looney
16-08-2007, 05:05 PM
Molim vas ne unishtavajte topic. Ako vam se vech pljuje po tim divnim bichima pokushajte to u Relax Zoni AKO vam Editor dopusti.

Pozdrav

Morgana Alabastra
16-08-2007, 05:23 PM
macke su super pametne i lukave...volim macke :D

http://www.dkimages.com/discover/previews/868/25005875.JPG

Mrs.Mia_Wallace
18-08-2007, 09:43 PM
i dan danas oplacem kad vidim tak nesh. ili kad se igra sa misom, a on jadnik crce da pobjegne a ona jednostavno ga sapom vrati.

Ja sam prije petnaestak dana bukvalno oplakala kad sam vidjela malog misica kako se otima u sapama ogromnog macka. Onako mali i bespomocan poceo sapicama (valjda se to i kod miseva zove sapa) da tralja oci i ja se rasplacem. Jurila macka cijelom ulicom ne bi li ostavio misica na miru, ljudi prolaze, smiju se, a ja placem. Budala!


Bljaaaak.!.?. To je mačkama sve normalno, ali nama ljudima se čini poprilično ljigavo...

Kako kome. Meni su macke fantasticna bica i nista u vezi njih mi nije ljigavo.

ado_89
19-08-2007, 12:22 AM
Ja sam prije petnaestak dana bukvalno oplakala kad sam vidjela malog misica kako se otima u sapama ogromnog macka. Onako mali i bespomocan poceo sapicama (valjda se to i kod miseva zove sapa) da tralja oci i ja se rasplacem. Jurila macka cijelom ulicom ne bi li ostavio misica na miru, ljudi prolaze, smiju se, a ja placem. Budala!

hehe, ma meni su macke uvijek bile interesantna bica. bas danas gledam kako mace ganja nekakvu malu bubu, ali ono jadno se polomi skakajuci i tukuci sapama po zemlji a nigdje nista, a pogotovo onaj zacudjeni pogled. hehe, mogao bi i dan i noc gledati macke. stara mi ne da, a sad bi sebi kupio kucnu macku.

Mrs.Mia_Wallace
19-08-2007, 12:37 AM
hehe, ma meni su macke uvijek bile interesantna bica. bas danas gledam kako mace ganja nekakvu malu bubu, ali ono jadno se polomi skakajuci i tukuci sapama po zemlji a nigdje nista, a pogotovo onaj zacudjeni pogled. hehe, mogao bi i dan i noc gledati macke. stara mi ne da, a sad bi sebi kupio kucnu macku.

Eto, kad se moja maca omaci (doduse, jos nije ˝trudna˝, ali svi zeljno iscekujemo:)), dam ti mace.:) Nisu teski za odrzavanje, jedino je bitno da je svakodnevno cetkas.
Ma, ubijedicemo mi mamu da udomi jedno malo perzijsko mace. ;)

Jura
19-08-2007, 12:46 AM
ima neka mistry, da ce na onom svijetu macke raci da su im gospodari bili losi i zli, mada nije bilo tako dok ce psi uvijek govoriti samo ono najbolje, kako je god bilo.........................

Mrs.Mia_Wallace
19-08-2007, 12:52 AM
ima neka mistry, da ce na onom svijetu macke raci da su im gospodari bili losi i zli, mada nije bilo tako dok ce psi uvijek govoriti samo ono najbolje, kako je god bilo.........................

Ma, moja samo neka proba, zadavicu je i na onom svijetu. Ne ustajem ja u pet izjutra da je hranim iz ruke da bi me tamo olajavala. :) Hm!

Jura
19-08-2007, 01:00 AM
u toku mojih 18 negdje sam to cuo, vidio ili sta vec..................:oneeye2:

Blahhh
19-08-2007, 01:03 AM
kad smo vec kod ONOG SVIJETA....ljubav prema mackama je od imana...(hadisi o poslaniku, ebu_hurejre itd...)

Mrs.Mia_Wallace
19-08-2007, 01:05 AM
Ja ih volim, pa kako god. Kad me uhvati neka fjaka, ispricam se sa njom samo tako. I sigurno znam da mi nece pametovati da nisam u pravu. ;)

Blahhh
19-08-2007, 01:55 AM
naumpade mi prije par godina...setah sa djevojkom vilsonovim i nadjosmo malo mache...vuce zadnje nogice...jadno nema ni 10-15 cm....slomljene kicme..kad sta je bilo...raspitam se kod klipana od 10-12 godina...sto se vrte okolo..

jedan od debilcica je bacio sa onog malog mosta kod muzeja...volio bi jednog od tih kreativaca baciti sa iste visine....sevap bi bilo..prije nego naraste pa pocne ljude muciti kao sto je to mache od 15 cm...hbo majku naopaku

Blahhh
19-08-2007, 02:00 AM
i ona je imala macu godinama...a oboje jako volimo mace...uzasno je vidjeti da neko tako malom i bespomocnom stvoru moze nanijeti bol & patnju...koja devijantna psiha u glavi od 10ak godina

zaboravih da bi mu trebalo i roditelje baciti sa mosta...ko najbolje doskoci skace ponovo

Blahhh
19-08-2007, 02:10 AM
hhhh

nego..ovako se maca pazi

glumica je "CICI" :grnbday:

Blahhh
19-08-2007, 02:13 AM
CICI u krupnom planu...kad ne kunja, jel :bigglasse

Blahhh
19-08-2007, 02:15 AM
maca je od jarana...on snimao mobom pa mi prebaci karticu nekidan, i tu su izmedju ostalih i cici te ovo malo mace...:whacked:

Mrs.Mia_Wallace
19-08-2007, 02:23 AM
Neka se samo neko usudi da kaze da nisu slatki! :)
p.s. Gospodja se umazala o lanac bicikla, pa je zato ovako mokra (umivena:)).

Blahhh
19-08-2007, 02:46 AM
sijamke su swatke...

lize li tvoja dlaku redovno i povraca one kugle dlake ko gremlin?

http://www.islam.co.ba/grafika/frki.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/razligu.jpg


jos par kadrova

http://www.islam.co.ba/grafika/cs4.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/cat.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/cat1.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/maca.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/sakibiswatching.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/sakibiswatching2.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/thecatoliki2.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/thecatoliki1.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/thecatoliki.jpg

http://www.islam.co.ba/grafika/cat123.jpg

hhh, na zalost ja sam imao pat. pincha, papagaje...kornjacu do prije dvije sedmice kada ode na bolji svijet...a macu jos nikad...sem ove mahalske sto pripazim...uglavnom ovo su sve fotke maca od prijatelja, djevojaka i po mahali :grnbday:

Mrs.Mia_Wallace
19-08-2007, 02:56 AM
Na svu srecu, moja nema te ˝gremlinske˝ faze.
Lize se stalno, ali jos nikad nije povratila kuglice dlake (mada je to normalno). Ona povraca samo kad se prejede (a zna joj se to desiti, itekako). :)

Ova zelena, nakostijesena je zakon! Je li joj krzno uvijek ovakvo ili se prepala necega? :)

Blahhh
19-08-2007, 03:00 AM
mlada je pa nakostrijesenog krzna...snimljeno prije dvije godine u pasazu na ferhadiji kod obucara "ede"

Blahhh
19-08-2007, 03:16 AM
hhhhh....

sta reci..

Looney
19-08-2007, 07:09 AM
Garfield je najjacha machka definitivno :D

BBOY--JURA 7 dana edukativnog bana. Stvari su se promjenile od tvoje zadnje posjete forumu. Chitaj pravila.

Kompleks
19-08-2007, 10:07 PM
naumpade mi prije par godina...setah sa djevojkom vilsonovim i nadjosmo malo mache...vuce zadnje nogice...jadno nema ni 10-15 cm....slomljene kicme..kad sta je bilo...raspitam se kod klipana od 10-12 godina...sto se vrte okolo..

jedan od debilcica je bacio sa onog malog mosta kod muzeja...volio bi jednog od tih kreativaca baciti sa iste visine....sevap bi bilo..prije nego naraste pa pocne ljude muciti kao sto je to mache od 15 cm...hbo majku naopakuMa isto je kod nas...
Nedavno sam šetala s prijateljicom i neka se dječica igraju s malim mačićima..i jedan je- onako stariji prolazio pored njih ...i uze ono jedno mače i baci ga na drugu stranu preko potočića...palo je u neko žbunje...pa se na sreću nije puno ozlijedilo....stvarno su okrutni...divljaci..ccc...:(

RAMBO
08-11-2007, 04:14 PM
Kucna ili dvorisna macka?

Nacin zivota vase macke utjecat ce na njenu opstu dobrobit. Iako dvorisne macke vode prirodnije zivote one su takodjer izlozene povredama i zarazama. Primjerice, izlozene su vecoj opasnosti od tumora. Razlog tome jeste veza izmedju izvjesnih virusnih oboljenja koje slinom prenose druge macke i raka limfnih tkiva, jednog od najcescih oblika raka u macaka.

Problemi u kuci

Zivot u kuci je sigurniji za macke, ali nekim posljedicama moze biti ozbiljno dosadan. Dok su neke macke zadovoljne zivotom u cetri zida, znatizeljne macke stvorit ce svoje vlastite mentalne i tjeslesne aktivnosti kako bi si ublazile dosadu. Neke od tih aktivnosti mogu biti opasne, kao sto je pridrzavanje pandzama o prozorku klupicu, grickanje otrovnih sobnih biljaka i spavanje u perilici/susilici rublja. Pomatrajte ponasanje vase macke. Kucne macke mogu biti zadovoljne, ali posmatrajte ima li znakova dosade, jer bi znaci mogli dovesti do ponasanja opasnog po zivot vase macke.

Uvijeti izvan kuce

Nadzor nad vasom mackom vec je teze odrzavati ako ona slobodno izlazi iz kuce i u nju se vraca islobodno se krece izmedju ta dva ambijenta. Veliki svijet donosi slobodu i odusevljenje, ali i velik broj opasnosti, ukljucujuci ozljede iz nezgoda, upale od ugriza drugih zivotnja, vecu opasnost od alergija i nazalost, i vecu opasnost od zlonamjernih ozljeda nanesenih od ljudi.

Citanje znakova bolesti

Bol je stvar poimanja. U nervnom sistemu ne postoje specifini putevi prenosa boli. Nadalje, poimanje boli razlikuje se od vrste do vrste. Macke, primjerice, bolje skrivaju bol od psa. Ova sposobnost je i dobra i losa. U jednu ruku, to znaci da se klinicki sok koji izaziva bol kod macaka ne javlja tako brzo kao kod pasa. U drugu, pak, ruku to znaci da je manje vjerovatnost da ce vam macka odati da osjece bol i, buduci da se ne zali, mozda necemo vidjeti da je ozbiljno bolesna.
Kakav god stil zivota vasa macka imala , promjene u kolotecini su vazne. Nacin na koji sijedi, kolicina hrane koje pojede, njezin odnos prema vama - svi ovi oblici ponasanja moraju predstavaljati kolotecinu. Ako primjetite bilo kakve znakovite primijetite zovite svog veterinara i zatrazite njegov savijet ako vas nesto brine.

Nasljedne bolesti

U usporedbi s mnogim drugim vrstama, uzgoj macake nije bio izlozen znacajnom ljudskom uticaju. Sretan ishod toga je manje nasljednih bolesti svojstvenim pojedinim pasminama macaka. Nasljedne bolesti bubrega, oka i zglobova se, medjutim,pojavljuju. Ako imate macku s rodovnicom, raspitajte se o svim zdravstvenim problemima koji su specificni za tu pasminu.

RAMBO
08-11-2007, 06:55 PM
Promjene u ponasanju koje se javljaju s godinama

Macke danas zive dulje nego ikada prije. Zapravo geritarijska medicina postala je specijalnost na Veterinarskim Fakultetima. Kako vasa macka stari, usporiti ce se, drzati ce se oholije ili ce biti zahtjevnije, a njezine osjetilne papile na jeziku se mogu promijeniti.
Medjutim, ako vas maciji ljubimac starije dobi, nemojte pretpostaviti da su promjene u njegovom ponasanju tek posljedica starenja. Promjene apetita i aktivnosti mogu biti takodjer izazvane bolestima kao sto su suvisak hormona stite zljezde ili osteceni bubrezi. Moze biti tesko razlikovati promjene koje se kod vase macke dogadjaju zbog starosti i promjene kao posljedica zdravstvenih poteskoca. Primjerice, promjene na oku mogu biti izazvane neizbjeznim skupljanjem spojnog tkiva u lecama ( skleroza, problem vezan s godinama) ili virusima (zdravstevni problem). Ako se vase starija macka ne ponasa uobicajeno, mozete zakljuciti da se nesto desava, i uvijek se posavjetujte s svojim veterinarom. Preventivni pregledi dvaput godisnje moze biti koristan starijim mackama.Posjetite veterinara prije nego se promjene dogode, mozda cete svom ljubumicu produziti i spasiti zivot.

Dob i spol vase macke

Dob i spol vase macke utjecu na to sto se dogadja s njom. Sve macke su spremne za nestasluke, ali mlade macke vjerovatnije ce ucinit stvari koje iskusna macka ne bi ucinila. Macici ce upasti u nevolju prije nego starije macke, stoga sve potencijano opasne predmete drzite podalje od njihovih dohvata. Nezgode poput trovanja ili lomova cesto visoko na popisu posljedica mladenackih nestasluka. Zenke koje se tjeraju mogu se ponasati vrlo cudno, stoga dobro naucite prepoznavati sto je normalno, a sto nije, prije nego zakljucite da vasa macka ima zdravstevnih poteskoca.

Spol vase macke

Bitno je razumjeti i razlikovati seksualne aktivnosti od bolesti u vase macke.
Zenka koja se tjera moze iznenaditi nespremne vlasnike. Ona ce mozda stenjati, zavijati i vuci se uokolo kao da ozljedila straznji dio tijela - sve su to znaci koje je lako protumacitit kao znakove boli ili ozljede. Mozda ce piti vise, postati izbirljiva s hranom, promijeniti navike obavljanje nuzde, mokreci cesce i izvan svoje posude s pijeskom. Sve su to normalne spolno-hormonalne promijene. Odbijanje hrane, pijenje vise vode i potistenost mogu, medjutim takodjer ukazivati na po zivot opasnu upalu materice. Ako vasa macka jos nije sterilizirana, upoznajte se s normalnim promjenama u njenom ponasanju kad je hormonalno aktivna, tako da vam bude lakse prepoznati znako koji ce upucivati da je bolesna.
Za nekastrirane muzjake, pojava zenke koja se tjera moze imati dramaticne posljedice. Nije uobicajeno za muzjaka da promjeni ponasanje kad osjeti miris zenke koja se tjera. Primjerice, kucni, dobro odgojeni muzjak moze posvuda strcati svoju mokracu snazna mirisa. Ako izadje iz kuce, vjerovatno ce se pomlatiti s drugim muzjacima. Mozda cak i neko vrijeme prestati jesti.

Sterilizacije zenke

Zenke ovuliraju na poticaj. To znaci da oslobadjaju jajasce tek nakon parenja. Ako se zenka ne pari, sljedeci ce ciklus tjeranja poceti nekoliko sedmice kasnije. I to ce se ponavljati sve dok se zenka ne spari s muzjakom. Sterilizirane zenke zive duze od nesteriliziranih. Rana sterilizacija umanjuje ili uklanja rizik od raka mljijecnih zljezdi, najcesceg raka u zenki macaka. Ovim zahvatom takodjer iskljucuje mogucnost upale materice ili raka organa za razmnozavanje, kao i opetovani cikulsi tjeranja zenki.

Kastriranje muzjaka

Kastriranje takodjer produzuje ocekivani zivotni vijek muzjaka, iako zbog drugacijih razloga. Kastriranje umanjuje opasnost od rijetih oboljenja prostate kasnije u zivotu, ali sto je najvaznije, takodjer smanjuje ucestalost tucnjava s drugim muzjacima, cime umanjuje opasnost od smrtonosnih zaraza koje s mackom na macku prenose zarazenom slinom. Kastriranje ce umanjiti muzjakovu potrebu za oznacavanjem podrucja strcanjem mokrace, kao i oslabiti snazan miris njegovog urina.

@ALAN FORD
08-11-2007, 07:31 PM
Nisam vidio ovdje da se spominje i turska macka plivac.Neobicnost za ovu macku je da je odlican ribolovac i nimalo se ne plasi vode vrlo jednostavno uskoci u potocic i uhvati ribicu.

RAMBO
08-11-2007, 10:07 PM
Cijepljenje vase macke

Cijepljenje protiv zaraznih bolesti mozda je najveci uspjeh medicine u 20 vijeku. Bolesti koje su nekada sakatile ili bile smrtonosne - djecija paraliza u djece, stenecak u pasa te panleukopenija macaka - prakticki su iskorenjenje svugdje gdje je preventivno cijepljenje postalo obavezno. Rutinsko cijepljenje eliminira potrebu za brigom o raznoraznim zarazama s kojima se vasa macka moze susresti. Porazgovarajte s vasim veterinarom o tome protiv kojih bi se bolest vasa macka trebala zastiti i koliko cesto treba davati dodatne doze cjepiva za pojacavanje postojeceg imuniteta. Lako se zaboravlja koliko su cijepljenja vazna.

Rizici cijepljenja

Svaki postupak koji primjenjuje veterinar u sebi sadrzi rizik. Ono sto morate zapitati jeste:"Kakav rizik sa sobom nosi cijepljenje i kako se to moze usporediti s rizikom koji sa sobom nosi necijepljenje?"

Znastveni dokaz

Izvjestaj koje su 2000 godine objavili Americko Udruzenje veterinara za specijaliziranih za macke i Savjetodavna skupina za macija cijepiva Akademije macije medicine savjetuje izbjegavanje polivaletnih cjepiva (jedne injekcije koja u sebi sadrzi cjepiva protiv mnogih bolesti), osim onih cjepiva koja u sebi spaja zastitu od rinotraheitisa i panleukopenije macaka. Te ustanove ne preporucju spojeve cjepiva jer oni "mozda prisiljavaju veterinare da s cjepivima unose i antigene koje pacijenti ne trebaju" i zato "jer kako raste broj anitgena cjepivu, tako se povecava vjerovatnost pojave s time povezanih stetnih dogadjaja."

Sarkomi koji se povezuju s cjepivima

Jedan od "stetnih dogadjaja"na koje cilja izvjesce je kozni tumor na mjestu ustrcavanja injekcije, sarkom, koji se povezuje s cjepivima. Ti se tumori pojavljuju cesce u SAD-u gdje cjepiva sadrze "pomocno sredstvo" koje povecava snagu cjepiva.

Preporucena cjepljenja

Panleunokopenija macaka

Ova bolest takodjer poznata i kao macija parvoviroza. Cijepljenje je vrlo preporucljivo za sve macke. Dodatnu dozu cjepiva trebalo bi dati godinu dana nakon prvog cijepljenja, a potom prema preporuci vaseg veterinara.

Zarazni rinotraheitis macaka

Izraz "zarazni rinotraheitis macaka" odnosi se uglavnom na dva virusa: herpesvirus i kalicivirus. Cijepljenje protiv oba virusa vrlo je preporucljivo za sve macke.Dodatnu dozu cjepiva tebalo bi dati godinu dana nakon prvog cijeljenja, a potom prema preporuci vaseg veterinara.
Veterinari bi trebali podsjecati vlasnike da cijepljenje samo ublazava ozbiljnost oboljenje - cijepljenje macka ne postaje savrseno imuna. Stovise, postoji nekoliko sojeva kalicivirusa, a danasnja cjepiva ne pruzaju zastitu od njih.

Leukemija macaka

Cijepljenje macaka se preporucuje samo mackama izlozenim riziku, kao sto su one koje lunjaju po dvoristu ili zive u prihvatilistima za macke ili kucanstvima u kojima cesto dolaze nove macke. Preporucuje se jednom godisnje. Veterinari ne preporucju cijepljenje macaka koje su izlozene malom ili nikakvom riziku izlaganja slini ili zarazenim mackama.
Vas bi vas veterinar trebao upozoriti da cjepivo ne uzrokuje zastitu kod svih macaka. Najbolja preventiva je izbjegavanje doticaja sa zarazenim mackama.

Klamidioza

Ova upala ociju i gornjih disnih puteva. Rutinsko cjepljenje se ne preporucuje jer bolest nije teska i moze se ucinkovito lijeciti odgovarajucim antibioticima.
Nadalje, istrazivanja u Sjevernoj Americi pokazala su da se stetne nuspojave javljaju cesce nego kod drugih cjepiva. To se cjepivo ne koristi u Velikoj Britaniji, a nije registrirano niti u Republici Hrvatskoj.

Bjesnoca

Cijepljenje je vrlo preporucljivo za sve macke koje zive u podrucjima u kojima ima bjesnoce. Vas ce veterinar obnavljati cijepljenje prema uputama proizvodjaca cjepiva.
U Britaniji nema bjesnoce, pa bi tebalo cijepiti samo macke koje putuju u inozenstvo, dok je u nekim evropskim zemljama zakonski odredjeno obavezno cijepljenje jednom godisnje. Preporuca se da svoju macku cijepite svake godine protiv ove opasne zarazne bolesti.

Zarazni peritonistis macaka

U SAD postoji intranazalno cjepivo, ali se ne moze davati mackama mladjim od 16 sedmica. Buduci da se vecina macaka zarazi ovim uzrocnikom razdoblju odmah nakon rodjenja, mnogi strucnjaci sumnjaju u vrijednost ovog cjepiva.

Imunodeficijencije macaka

Istrazivanja se nastavljaju, ali jos uvijek ne postoji cjepivo protiv ove bolesti.

RAMBO
09-11-2007, 12:09 AM
Zarazne bolesti

Od svih nasih kucnih ljubimaca, macke mogu posluziti kao utocisce vrlo opasnim uzrocnicima zaraznih bolesti. Sprecavanje i lijecenje tih bolesti cesto je vrlo slozeno i problematicno Mnoge su od tih zaraznih bolesti, a gotovo sve izazivaju virusi, vrlo podmukle. Macka moze godinama biti zarazena, a naizgled potpuno zdrava. Virus se potom aktivira u poznijoj dobi ili kad je vasa macka pod tjelesnim ili emocijonalnim stresom. Od kljucne je vaznosti dobro razumjeti nacin kako se zaraza prenosi zelite li sprijeciti da vasa macka podlegne bolestima, osobito onima za koje jos nisu pronadjena cjepiva.

Virus imunodeficijencije macaka (FIV)

FIV nije agresivan poput virusa macije leukemije, i ne povezuje se s tumorima. Sa svojom dugogodisnjom inkubacijom, FIV kao i leukemija macaka, smrtonosna je bolest.

Simptomi

Znaci FIV-a su nepredvidljivi, ali medju njima su:
- Sekundarne upale koji izazivaju razni uzrocnici (usljed oslabljenog imuniteta).
- Slabokrvnost povezana s propadanjem kostane srzi.

Prenosenje

Buduci da FIV-a ima prvenstveno u slini, ugrizi su najcesci nacin prenosenja virusa. Zato kod muzjaka, koji su sklonijim tucnjavama nego zenke, postoji triput veca vjerovatnost zaraze FIV-om nego kod zenki.

Panleukopenija macaka/Parvoviroza macaka

Ovo je izuzetno zarazna bolest, koje je moguce sprijeciti, poznata je pod nekoliko razlicitih imena, a moze biti smrtonosna ako se ne lijeci.

Simptomi

- Ozbiljno povracanje i proljev, moguce s krvlju.
- Pospanost i ravnodusnost
- Dehidracija

Prenosenje

Panleukopenija macaka se prenosi prenosi putem izlucevina i izmeta zarazenih zivotinja ili putem zagadjenih materijala. Macka s panleukopenijom ostaje zarazne jos sedmicama, pa cak i mjesecima. To je vrlo stabilan virus koji u kuci, na sobnoj temperaturi moze prezivjeti cak i godinu dana.

Leukemija macaka (FeLV)

FeLV ima dugo razdoblje inkubacije, cesto i po nekoliko godina, i obicno uzrokuje, smrtonosnu bolest.

Simptomi

Znaci su nepredivljivi, ali medju njima su:

- Razvoj tumora bijelih krvnih zrnaca, primjerice limfoma.
- Sekundarne upale koje izazivaju razni uzrocnici (usljed oslabljenog imuniteta).
- Slabokrvnost povezana s propadanjem kostane srzi.

Prenosenje

FeLV prenose macke-kliconose u svojoj slini, mokraci i drugim izlucevinama. Najcesce se prenosi s majke na macice u kratkom periodu nakon rodjenja. FeLV se takodjer prenosi i dugotrajnim bliskim dodirom s macaka-kliconosama, njihovom hranom i zdjelicama za vodu, pa cak i njihovim posudama za pijesak.

Upala gornjih disnih puteva

Veliki broj izuzetno zaraznih organizama moze izazvati upalu. Reovirus cesto samo izazove blagu upalu oka, dok klamidija, organizam nalik na bakteriju, izaziva snaznu upalu oka koja se lijeci antibiotskim kapima za oci. Kalicivirus i herpesvirus izazivaju najozbiljnije znakove upale gornjih disnih puteva. Macka se moze oporaviti od kalici ili herpesvirusne upale - poznatije kao rinotraheitis macaka - ali ce postati "tihim klicinosom", koji izgledda dobro, ali moze zaraziti u druge macke. Herpesvirus se moze reaktivirati pod tjelesnim ili emocijonalnim stresom, izazivajuci novu klinicku upalu.

Simptomi

Simptomi infekcije kalicivirusom i herpesvirusom su:
- Kihanje, cesto s gustim iscjedkom iz nosa.
- Ljepljive ili suzne oci.
- Cireve i otvorene rane u ustima.
- Vrucica
- Gubitak apetita povezan s gubitkom mirisa.
- Cirevi na ocima (koje izaziva herpesvirus).
- Hromost i nateceni zglobovi kod macica (to izazava kalicivirus).

Prenosenje

Herpesvirus se ne prenosi zrakom, vec izravnim dodirom, bilo sa zarazenom mackom ili njezinim izlucevinama. Virus moze mjesec dana ostati zarazan na sobnoj temperaturi. Kalicivirus se takodjer prenosi izravnim dodirom sa zarazenom mackom, ili s predmetima koji su zagadjeni njezinim izlucenivama. U nekim slucajevima, moze se prenositi i aresolom. Klamidija se prenosi sa zarazenih macaka izlucevinama kao sto su suze, dok se bakterija uz roda Bordetella, uzrocnik upale gornjih disnih puteva u psa, s pasa ma macke moze prenijeti putem aerosola.

Zarazni peritonitis macaka (FIP)

Mladi macici najlakse se zaraze ovom bolescu. Virus najprije izazove subklinicku bolest ili blagi proljev. Kasnije mijenja svoju cud i postaje ubojit.

Simptomi

Znaci FIP-a su nepredvidljivi i podjeljeni na "vlazne" i "suhe" oblike.

Vlazni FIP moze izazvati:
- Nakupljanje tekucine u grudnom kosu sto izaziva poteskoce s disanjem.
- Nakupljanje tekucine u abdomenu, sto nadima abdomen i povecava mu opseg.
- Vrucicu, povracanje i proljev.
- Gubitak tezine.

Suhi FIP moze izazvati gotovo sve simptome, a posebno:
- Zatajenje bubrega.
- Zelucane i crijevne poremecaje.
- Poteskoce u disanju
- Napadaje
- Bolesti jetre
- Hromost

Prenosenje

Postoje dva tipa macijeg koronovirusa:maciji crijevni koronovirus i uzrocnik FIP-a. Oba se tipa konorovirusa prenose na macice dodirom njuske i usta sa zarazenim macijim izmetom. U najgorem slucaju, maciji crijevni korovirus izaziva blagi proljev macica,odmah nakon odbijanja od sise. U slucaju infekcije uzrocnikom FIP-a moze se razviti tezi, cesto smrtonoski oblik bolesti.

Bjesnoca

Ova bolest bez iznimke smrtonosna, a izuzetno je zarazna i za ljude.

Simptomi

Simptomi bjesnoce silno se razlikuju, ali sadrze:
- Hromost
- Otezano disanje
- Napadaje
- Povecanu agresivnost ili redje, pitomost

Prenosenje

Bjesnoca se prenosi slinom, ugrizom zarazene zivotinje. Macke su medjutim prirodno otporne donekle otporne na zarazu. Virus nije stabilan i ne moze prezivjeti bez svog domacina.

RAMBO
09-11-2007, 11:15 PM
Rane i ozljede

Ako morate posjetiti vaseg veterinara s bolesnom ili ozljedjenom mackom, pobrinite se se da se macka osjeca ugodno tijekom putovanja i da joj se zdravstevno stanje ne pogorsa. Upotrebite priveremeni zavoj kako biste zastitili sve rane koja macka mozda ima, pazeci pritom da je to jos vise ne uznemiri. Budite osobito oprezni s unutrasnjim ozljedama, jer su one potencijalno mnogo opasnije od otvorenih rana. Ako dodje do nesrece, nazovite svog veterinara kako biste mu objasnili sto se dogodilo i javili mu da ste na putu prema veterinarskoj ambulanti. To ce veterinaru dati dovoljno vremena da sve pripremo za vas dolazak. Pokusajte ostati smireni tokom putovanja - ako pocnete panicariti, voziti cete neoprezno, tako cete svoju macku i sebe dovesti u jos vecu opasnost.

Savjet veterinara

- Niposto nemojte pokusavati odstraniti vece predmete iz otvorene rane sto bi moglo izazvati nekotrolisano krvarenje. Umjesto toga se cim prije obratite svom veterinaru.
- Nemojte koristiti zele koji nije topljiv u vodi jer cete ga kasnije tesko ukoliniti.
- Niposto nemojte trljati ranu jer cete uciniti jos vecu stetu ili pojacati krvarenje.
- Nemojte potcjenitvati male rane. Mozda je rijec o znatnoj unutrasnjoj ozljedi.

Simptomi unutrasnje ozljede

Unutrasnje ozljede je teze uociti nego otvorene, jer nema ostecenja koze. Medjutim, vasa macka mozda ima teske unutrasnje ozljede i mozda joj je potrebna hitna veterinaska pomoc.

Simptomi unutrasnje ozljede su sljedece:

- Otecenost
- Promjena boli usljed potkozne modrice
- Bol
- Povecena temperiranost na mjestu ozljede

Ukoliko, opazite ijedan od gore navedenih simptoma, vasa macka vjerovatno
ima unutrasnju ozljedu te biste odmah trebali zvati veterinara i zamoliti za pomoc.

Obrada unutrasnje ozljede

1. Ako vasa macka ima unutrasnju ozljedu, cim prije na nju stavite hladan oblog.Na to mjesto prvo stavite krpu ili rucnik ( da sprecite pothladjivanje koze na tom mjestu), a potom vrecicu smrznutog graska i drzite 15 minuta.

2. Mozda vasa macka ima nekakv prelom. Mackama je tesko staviti udlage, ali prije nego odnesete svoju macku veterinaru, nacinite lake udlage od presavijenih rucnika ili maramice. Tako cete imobilizirati ozljedjeno podrucje.

3. Pazljivo omotajte zatvorenu ranu u nekoliko slojeva platna.Ucvrstite sigurnosnom iglom ili ljepljivom trakom - tako se platno nece razmotati na putu do veterinara.

Simptomi otvorene rane

Neke otvorene rane lako ouciti, dok druge, kao primjerice one izazvane tucnjavama i nisu toliko primjetne jer cesto krvare malo ili nimalo. Sve otvorene rane su izlozene necistoci i bakterijama, tako da je opasnost od upale velika.

Simptomi otvorene rane su:

- Pojacano lizanje ili pozornost koju macka poklanja nekom podrucju na tijelu
- Nova krasta na kozi
- Ubod ili porezotina na kozi
- Tragovi krvi ili jednostavno mokre dlake na kozi
- Sepanje

Ukoliko opazite ijedan od gore navedenih simptoma, potrazite otvorenu ranu. Ako je pronadjete, ocistite je, a zatim zovnite veterinara i zamolite ga za savijet.

Obrada otvorene rane

1. Ako vase macka ima otvorenu ranu, a ona nije velika, ukolnite svu vidljivu necistocu, zemlju, iverje ili druga strana tijela prstima ili pincetom.

2. Isperite ranu s malo slane vode, ciste vode iz boce ili slavine, ili 3% hidrogenom.

3. Ako se okolno krzno upetljalo u ranu, odrezite dlaku. A prije nego to ucinite, podmazite makaze gelom koji se ispire vodom. Tako ce se dlaka zalijepiti za makaze, umjesto na ranu.

Savijet veterinara

Promatrajte ima li znakova soka, osobito ako vasa macka ima zatvorene rane usljed traume. Sok je opasan po zivot. Lijecenje soka, ukljucujuci i uzroke istog, mora imati prednost pred svim ostalim.

RAMBO
11-11-2007, 12:13 AM
Vanjski nametnici

Neki nametnici, kao sto su krpelji, buhe, usi i usnje grinje, uocljivi su na krznu vase macke, dok drugi, ukljucujuci ostale grinje, lisajeve i gljivice, ne vide prostim okom. Paraziti izazivaju svrab na glavi, dlaka moze izgubit sjaj i poceti se prhutati, koza se moze upaliti i poceti svrbjeti, i macka se moze intenzivno linjati. Osim sto izazivaju kozne bolesti, vanjski nametnici takodjer prenose i citav niz ozbiljnih, pa cak potencijalno smrtonosnih bolesti. Napredak postignut u borbi protiv nametnika znaci nema razloga da ijedna macka pati zbog koznih nametnika. No, iako je tako, veterinari jos uvijek cesto ustanovljavaju nametnicka oboljenja koze.

Kako ukloniti buhe s vase macke i iz vaseg doma

Organicenje razmnozavanja buha
Upotrebite lufenuron, bilo tekucinu ili injekciju, na vasoj macki. Svaka buha koja se hrani krvlju vase macke biti ce sterilizirana. Odrasle ce buhe potom uginuti od starosti, vasa macke i vas dom vise nece biti opsjednuti buhama.
To je dobar proizvod, ali nije pogodan za macke za koje su alergicne na slinu buhe. Kod takvih macaka buhe morate pobiti prije nego sto je ugrizu.

Ubojica muha
Upotrebite tekucine kao sto su imikloprid, fiporonil ili selamektin.
Jednom mjesecno kapnite jednu kap na kozu na vratu vase macke. Selamektin takodjer ubija sugavce, usne grinje i gliste. Fipronil ubija i krpelje. Svi ti proizvodi moraju kombinirati s kucnim biorasprsivacem kako bi se sprijecilo izlaganje buha iz jajasaca.

Kako se rijesiti usnih grinja

Usne grinje vrlo su ceste u macaka. Mnogi macici i vecina divljih macaka nasljedjuju usne grinje od svojih majki ili macaka iz susjedstva.
- Za iskorjenjivanje usnih grinja treba vam vremena. One s usima je lako ukolniti, uz pomoc odgovarajucih kapi usnih grinja ili kapljicom selamektina na kozu vrata. Nakapate li mineralno ulje u macije usi, podavit cete vecinu grinja, ali tako necete rijestiti zaostalih grinja koje mozda vrebaju na ulazu u usni kanal.
- Usne grinje su izuzetno zarazne. Ako jedna od vasih macaka ima usne grinje, primjenite lijek na sve vase macke i pase.
- Glavni tretman nastavite primjenjivati jos dvije sedmice kako biste bili sigurni da ste rijesili problem.

Ljudi i paraziti

Neki paraziti mogu napasti i ljude:

- Buhe i krpelji na ljudima se osjecaju jednako kod kuce kao i na mackama.
- Sugarci mogu nadraziti i izazvati upale koze kod ljudi.
- Gljivice su izuzetno zarazne. Mogu ih prenjeti s macaka na ljude, i obrantno. Ljudi slabije otpornosti osobito su izlozeni riziku. Dugodlake macke su sklonije gljivicama, ali cesto nemaju klinickih znakova zaraze.

Prakticni savjet
Nakon ciscenja vaseg kucanstva, izvadite vrecicu iz usisivaca i bacite jer mozda sadrzi jajasca buha.

Postoje li kakve smeckasto-sive izbocine prililjepljene na kozu vase macke = vasa macka ima krpelje = Odmah uklonite krpelje

Trza li vasa macka usima i cese se li se po glavi? Ima li u njenim usima "pjeskovitog" taloga? = Vasa macka ima usne grinje = Upotrebite losion protiv grinja

Postoje li na tijelu vase macke kruzna podrucja s kojih je otpala dlaka? = Vasa macka mozda pati od gljivicne zaraze (lisaja) ili dermatitisa uzrokovanog buhama = Veterinaru unutar 48 sati

Cese li se vasa macka neprestano? = Ima li sicusna, bijela jajasca zaljepljena na dlakama? = Vasa macka ima usi. Okupajte je samponom protiv usijuili je mozda rijec o buhama, kvasnicama ili nekoj vrsti alergije ili, ponekad, sugarcima = Veterinaru unutar 48 sati

Vidite li buhe ili izmet buhe na njenoj dlaci? = Primjenite sredstvo protiv buha ma vasoj macki i kucanstvu

RAMBO
11-11-2007, 04:20 PM
Unutrasnji nametnici

Neke crijevne nametnike, osobito njihove mikroskopski sicusne oblike, ne primjecujemo sve dok ne nacine znatna ostecenja. Jedan od tih nametnika Toxoplasma moze prijeci i na covjeka fekalnom kontaminacijom. Drugi pak iz roda Giardia- rasprostanio se diljem svijeta. Crijevni nametnici mogu se sprijeciti rutinskom uporabom ucnikovitih i sigurnih ljekova.

Crijevni paraziti mikroskopske velicine

Postoje dva vazna jednostanicna mirkoskopska parazita koji mogu napasti macke.

- Uzrocnik iz roda Giarduia uzrkokuje proljev, a mogu se zaraziti i ljudi i macke. Kao i ljudi, macke dobiju uzrocnika pijuci zagadjenu vodu. Macke takodjer oboljevaju kada jedu zarazene zivotinje iz prirode ili cisteci vlastite sape na kojima se nalazi giardia.

- Uzrocnik iz roda Toxoplasma jednostanicni je nametnik koji rijetko izaziva poteskoce zarazenoj macki. Medjutim, toksoplazmoza se moze prenijeti na ljude putem macijeg izmeta (uzrocnik se nalazi u fecesu macke samo tijekom nekoliko sedmica nakom prvog dodira s nametnikom). Ova je bolest osobito opasna za trudnice ( fetus zarazen s toksoplazmozom moze pretrpjeti ozbiljna ostecenja) i za pojedince oslabljenog imuniteta.
Trudnice bi trebale nositi gumene rukavice kada ciste posude s pijeskom, kad rade u vrtu i osobito kad rukuju s sirovim mesom. Valjalo bi izbjegavati termicki nepotpuno obradjeno meso, jer je nacin na koji se ljudi najcesce zaraze toksoplazmozom.

Prevencija i lijecenje

Koristite fenbenzazol kako biste izljecili macku koja je zarazena giardijom. Lijecenje toksoplazmoze nije jednostavno. Medjutim, macka koja zivi u kuci ne moze se zaraziti uzrocnikom toksoplazmoze, osim ako jede kucne glodavce.

Velike crijevne gliste

Gliste su velicine malih zemljanih crva. Macici ih cesto nasljedjuju od svojih majki, bilo putem placente ili u prvom mlijeku. To je najcesca vrsta glista kojom se zaraze macici.
Kod odrasle macke, najcesca je obicna trakavica, koja se prenosi tako da macka proguta buhu. Ako vasa macka ima buhe, onda i vjerovatno ima i trakavice. Druge se vrste crijevnih glista u macaka su rijetke.

Prevencija i lijecenje

Koristite proizvode kao sto su imidokloprid, fipronil ili selamektin kako biste se rijesili buha, prijenosnika trakavice.
Lijekovi koje prepisuju veterinari izvanredno su ucinkoviti protiv obicnih glista , osobito prazikvantel za trakavice i gliste, i fenbendazol za gliste. Ti se proizvodi mogu upotrebiti u svrhu sprecavanja ili lijecenja u skladu sa nacinom zivota vase macke.

Srcane gliste

Macke takodjer mogu bolovati i od glista koje napadaju pluca i srce. Srcane gliste se prenose ubodom komarca. Te se gliste javljaju u podrucjima Sjeverne Amerike i kontinentalne Europe. Ako im se dopusti da dosegnu zrelu dob, gliste se nakupljaju u dijelu srca i krvnih zila, izazivajuci tako postupan gubitak tezine i smanjenju kondiciju.

Prevencija i lijecenje

Srcane gliste, koje su mnogo cesce u pasa nego u macaka, moguce je sprijeciti. Selemektin sprecava pojavu srcanih glista, kao i buha, usnih grinja, glista i sugaraca. Jos neki proizvodi koji se daju jednom mjesecno , sprecavaju razmnozavanje srcanih glista. O dostupnosti tih proizvoda pitajte vaseg veterinara.
Ako vasa macka izlazi iz kuce, pitajte svoga veterinara je li bilo slucajeva zaraze srcanim glistama. Lijecenje obuhvata slozenu kuru lijekova.

Postojeci simptomi

Ima li macic nadut trbuscic i dlaku bez sjaja? = Vas macic mozda ima gliste = Dajte svoj macki ucinkovito sredstvo protiv glista.

Je li vas zdravi macic povracao ili imaju proljev u kojem se nalaze okrugle gliste? = vas macic ima gliste = Dajte svojoj macki ucinkovito sredstvo protiv glista.

Ima li na dlaci oko mackinig anusa sicusnih zrnaca nalik na rizu? = Vasa macka ima trakavicu = Dajte svojoj macki ucinkovit lijek protiv trakavice.

Lize li vasa macka precesto svoj anus? = Mozda je rijec o trakavici, crijevnim glistama ili problemu s analnom zljezdom = Ispraznite analne zljezde.Zatrazite upute vaseg veterinara.

Ima li vasa macka hronican proljev (pastozan i bijele boje)? = Mozda je rijec o uzrocniku giardioze. = Veterinaru unutar 48 sati.

Lovi li vasa macka pljen u prirodi? = Mozda je rijec o uzrocniku toksoplazmoze. = Trudnice bi trebale obaviti pretrage. Zamolite svog veterinara za savijet.

RAMBO
13-11-2007, 09:10 PM
Opste ponasanje

Macke su nenadmasni majstori prikrivanja cinjenice da se ne osjecaju dobro. U divljini, ta strategija tako maloj zivotinji moze spasiti zivot. Sto dulje zivite sa svojom mackom, to cete bit vjestiji u tumacenju zankova koje vam daje svojim ponasanjem, primjerice skrivanje, zurenje ili krotko ponasanje, cak i ako nisu dramaticne, mogu ukazivati na ozbiljna, potencijalno i smrtonosna stanja kao sto je sok.

Bjesnoca

Klinicki znaci bjesnoce silno variraju, ali kod svih se javljaju promjene u ponasanju. Dok tipicna bijesna macka postaje divljacki agresivna, obilno slini i slinom presnosi uzrocnika, druge pak macke mogu postati neobicno krotke. Drugi su znaci bjesnoce sepanje, otezano gutanje ili paraliza jednog ili vise udova.
Macke koje zive ili posjecuju podrucja u kojima se bjesnoca endemski pojavljuje trebalo bi zastiti cijepljenjem u vremenskim razmacima koje preporucuje proizvodjac cjepiva.
Ukoliko kanite putovati u inozemstvo sa svojom mackom, cijepljenje je obavezno. Potom ce veterinar izdati potvrdu kojom potvrdjuje da je vasa macka cijepljenja.

Agresija

Ako vasa macka iznenada postane agresivna, slijedite dolje navedene korake:

1. Zastite sebe,druge ljude i druge zivotinje od ujeda.

2. Umanjite osjetilne podrazaje uklanjajuci buku i prigusujuci svjetlo.

3. Kad se vasa macka smiri, govorite umirujucim tonom i posmatrajte njenu reakciju.

4. Ako je vasa macka nije cijepljena protiv bjesnoce, a zivite u podrucju u kojem je bjesnoca endemska bolest, ne dodirujte svoju macku.Odmah nazovite veterinara.

Postojeci simptomi

Je li vasa macka potistena ili uznemirena = Cini vam se da macku nesto boli? = Odmah veterinaru

Je li vasa macka histericna ili uspanicena? = Cini vam se da macku nesto boli? = Odmah veterinaru

Je li vasa macka neobicno krotka?= Vasa macka je mozda bolesna = Veterinaru jos danas

Je li vasa macka neocekovano agresivna? = Moguci grcevi, bol, ozljede glave, infekcija, promjena na mozgu ili dijabeticka kriza = Odmah veterinaru

Je li vasa macka potistena, dezorijetisana, pasivna, zuri pred sebe, sudara se s predmetima? = Vasa macka je mozda u soku. Odmah veterinaru

Je li vasa macka razdrazena, skriva li se, izbjegava dodire, ili je bojazljiva? = Vasu macku nesto boli = Odmah veterinaru

Reagira li vasa macka neobicno kad vas ugleda? = Vasa je macka mozda bolesna = Nazovite veterinara

Je li vasa macka u poznoj dobi? = Ima li vasa macka poteskoca u prepoznavanju poznatih ljudi, promjena u spavanju, hoda li nervozno nocu, glasa li se neocekivano? Sudara li se s zidovima i gubi u kutovima? Zaboravlja na kucni odgoj? = Moguci razlog: pozna dob, bolesti jetre, mozdani poremecaji, tumori = Veterinaru unutar 48 sati

RAMBO
13-11-2007, 09:12 PM
Opste ponasanje

Macke su nenadmasni majstori prikrivanja cinjenice da se ne osjecaju dobro. U divljini, ta strategija tako maloj zivotinji moze spasiti zivot. Sto dulje zivite sa svojom mackom, to cete bit vjestiji u tumacenju zankova koje vam daje svojim ponasanjem, primjerice skrivanje, zurenje ili krotko ponasanje, cak i ako nisu dramaticne, mogu ukazivati na ozbiljna, potencijalno i smrtonosna stanja kao sto je sok.

Bjesnoca

Klinicki znaci bjesnoce silno variraju, ali kod svih se javljaju promjene u ponasanju. Dok tipicna bijesna macka postaje divljacki agresivna, obilno slini i slinom presnosi uzrocnika, druge pak macke mogu postati neobicno krotke. Drugi su znaci bjesnoce sepanje, otezano gutanje ili paraliza jednog ili vise udova.
Macke koje zive ili posjecuju podrucja u kojima se bjesnoca endemski pojavljuje trebalo bi zastiti cijepljenjem u vremenskim razmacima koje preporucuje proizvodjac cjepiva.
Ukoliko kanite putovati u inozemstvo sa svojom mackom, cijepljenje je obavezno. Potom ce veterinar izdati potvrdu kojom potvrdjuje da je vasa macka cijepljenja.

Agresija

Ako vasa macka iznenada postane agresivna, slijedite dolje navedene korake:

1. Zastite sebe,druge ljude i druge zivotinje od ujeda.

2. Umanjite osjetilne podrazaje uklanjajuci buku i prigusujuci svjetlo.

3. Kad se vasa macka smiri, govorite umirujucim tonom i posmatrajte njenu reakciju.

4. Ako je vasa macka nije cijepljena protiv bjesnoce, a zivite u podrucju u kojem je bjesnoca endemska bolest, ne dodirujte svoju macku.Odmah nazovite veterinara.

Postojeci simptomi

Je li vasa macka potistena ili uznemirena = Cini vam se da macku nesto boli? = Odmah veterinaru
Je li vasa macka histericna ili uspanicena? = Cini vam se da macku nesto boli? = Odmah veterinaru

Je li vasa macka neobicno krotka?= Vasa macka je mozda bolesna = Veterinaru jos danas

Je li vasa macka neocekovano agresivna? = Moguci grcevi, bol, ozljede glave, infekcija, promjena na mozgu ili dijabeticka kriza = Odmah veterinaru

Je li vasa macka potistena, dezorijetisana, pasivna, zuri pred sebe, sudara se s predmetima? = Vasa macka je mozda u soku. Odmah veterinaru

Je li vasa macka razdrazena, skriva li se, izbjegava dodire, ili je bojazljiva? = Vasu macku nesto boli = Odmah veterinaru
Reagira li vasa macka neobicno kad vas ugleda? = Vasa je macka mozda bolesna = Nazovite veterinara

Je li vasa macka u poznoj dobi? = Ima li vasa macka poteskoca u prepoznavanju poznatih ljudi, promjena u spavanju, hoda li nervozno nocu, glasa li se neocekivano? Sudara li se s zidovima i gubi u kutovima? Zaboravlja na kucni odgoj? = Moguci razlog: pozna dob, bolesti jetre, mozdani poremecaji, tumori = Veterinaru unutar 48 sati

:angel::angel::angel::angel::angel:

RAMBO
13-11-2007, 10:07 PM
Prepoznavanje soka

Rijec sok ima posebno medicinsko znacenje. Sok predstavlja odgovor organizma na promjene u protoku krvi kroz tkiva. Promjene u protoku krvi dogadjaju se kada postoji unutarnji ili vanjski gubitak krvi, velika ozljeda, ozbiljna alergijska reakcija ( anafilaksija), zatajenje nekog organa ili nalaz uzrocnika u krvi (septicki sok). Sok je podmukao i potencijalni ubojica.

Lokalne alergijske reakcije

Ubodi kukaca i lijekovi ponekad izazivaju lokane alergijske reakcije na kozi vase macke prije nego na plucima.
Koza reagira tako da se neko podrucje upali ili natekne, pocne svrbjeti, postane vruce, a ponekad i bolno. Odnesite vasu macku veterinaru cim je moguce prije ukoliko opazite ijedan od ovih simptoma. Vase ce macka mora odmah primiti injekciju kortikoseroida ili noradrenalina, i ostati ce pod pomnim nadzorom kako bi odmah bili primjeceni znaci razvoja anafilakticnog soka.

Savjet

Ako je vasa macka ikada pala u anafilakticni sok, porazgovarajte s vasim veterinarom o tome kako biste mogli umanjiti rizik od ponavljanja takvog soka u buducnosti.

Simptomi ranijih stadija soka

U ranim fazama soka, macka ubrzano dise, a srce joj brze radi kako bi pokusalo nadoknaditi gubitak ili manjak krvi u krvotoku. Ako je ne lijecite, tijelo ce se naposljetku samo usporiti kako bi umanjilo ucinke rane i bolesti.

1. Vasa macka dise brze nego inace. Ponekad dahce.

2. Otkucaji srca su brzi nego inace.

3. Tjelesna temperatura vas macke je niza nego inace.

4. Vasa macka je potistena, sto moze dovesti do mirovanja ili uznemirenosti.

5. Kad prstom pritisnite desni, potrebne su najmanje 2 sekunde da se ponovo nakupe krvlju.

Simptomi kasnijih stadija soka

Ako se sok ne lijeci, on postaje po zivot opasan. Tijelo vise ne moze nadoknadjivati nastale promjene u krvotoku, a tjelesni sustavi vase macke mogu postati toliko preoptereceni da na kraju pocnu otkazivati, rezultirajuci smrcu.

1. Disanje vase macke postaje sporo i plitko, udovi su joj hladni na dodir.

2. Otkucaji srca vase macke se usporavaju i postaju nepravilni.

3. Desni vase macke postaju bijede ili plave. Zjenice se prosire.

4. Vasa macka postaje krajnje potistena, sto na kraju vodi do nesvjestice.

5. Bilo vase macke postaje slabo ili ga uopste nema.

6. Kada pritisnite prstom, desnima vase macke treba vise od cetri sekunde da se ponovo ispune krvlju.Zatajenje srca i smrt je blizu.

Lijecenje soka

Ako vasa macka u stanju soka, prvo se pozabavite najhitnijim problemina. Zaustavite vanjska krvarenja i pocnite je ozivljavati, ako vasa macka ne dise i ako joj je srce prestalo kucati. Cim stanje postane stabilno, otidjite u veterinasku ambulatu po strucnu pomoc.

1. Nemojte svojoj macki dati nista za jelo ili pice, i nemojte joj dopustiti da lunja naokolo.

2. Zaustavite sva vidljiva krvarenja pritiskom srca na odredjenim mjestima ili, ako bude apsolutno neophodno, tvrdim zavojem ili podvezvanjem.

3. Neka se vasa macka ne mice, lagano je zamotajte u prekrivac kako biste ocuvali njenu tjelesnu toplinu.

4. Neka straznji dio tijela vase macke bude na povisenom mjestom, na jastuku ili rucnicima. Tako se olaksava protok krvi prema mozgu i srcu.

5. Dajte umjetno disanje ili masazu srca ako je potrebno.

6. Odnestite svoju macku u veterinasku ambulatu. Pobrinite se da vasa mackina glava bude ispruzena tijekom putovanja.

Anafilaktcni sok

Ubod kukca i drugi alergeni, lijekovi ili, redje, hrana, mogu kod macke izazvati alergijsku reakciju i anafilakticni sok. Veterinar je hitno poteban kako bi dao lijekove koji suzbijaju ovaj po zivot opasan alergijski napad.

1. Je li vasa macka upravo primila injekciju ili neki lijek? Je li ju ugrizao kakav kukac? Je li vec imala anafilakticni napad?

2. Dise li vasa macka otezano? Skriva li se je li sklupcana ili se ne zeli pomaknuti? Ide li sapom prema licu?

3. Jesu li desni vase macke plave? Pokazuje li simptome klinickog soka?

4. Vasa je macka mozda u anafilakticnom soku. Odrzavajte joj disne puteve prohodnima i dajte joj umjetno disanje.

5. Proizvodi li vasa macka uznemiren grgljajuci ili hroptav zvuk kad pokusa disati?

6. Pluca vase macke mozda se pune tekucinom. Primite vasu macku za straznje noge i podignite je uvis naglavice 10 sekundi kako biste joj procistili disne puteve. Odmah posjetite veterinara.

RAMBO
14-11-2007, 12:44 AM
Skrivene poruke

Postoje vazni vanjski pokazatelji koji jasno ukazuju na to kakvo je trenutno zdravstevno stanje vase macke, a koje cesto predvidjamo. To su: boja desni vase macke ili sluznica njenih ociju; vrijeme potrebno da se kapilare ponovo napune krvlju (vrijeme potrebno da se krv ponovo vrati u macije desni nakon sto smo ih pritisnuli) te elasticnosti koze na vratu vase macke. Svi ti znakovi predstavljaju pokazatelje zdravlja vase macke. Primjerice, ako macka povraca, no desni su uobicajene boje, a prokrvljenost normalna, obicno nije tesko bolesna. Nasuprot tomu, macka koja povraca, a cije su desni bijele, crvene ili plave, moze biti tesko bolesna. Redovito provjeravajte ove pokazatelje tako da odmah znate ako nesto nije u redu s vasom mackom. Redovitim pregledom ovih pokazatelja, vece je vjerovatnost da cete prepoznati simptome bolesti cim se oni pojave.

Savjet veterinara

Ako vasoj macki smeta kad joj dodirnute usta, a zelite pogledati sluznice, pregledajte joj ocnu spojnicu. Njezno povucite ispod oka vase macke kako biste vidjeli boju njene sluznice. U zdravih macaka sluznica je ruzicaste boje.

Provjeravanje znakova dehidracije

Elasticnost koze na vratu vase macke obicno je dobar pokazatelj njenog stanja hidratacije. Kod zdrave macke, kad povucete kozu s vrha njenog vrata, koze ce se odmah vratiti u svojo normalni polozaj. Kako biste dehidraciju provjerili kod starijih ili debelih zivotinja, opipajte im desni. Dehidrirane jedinke imaju suhe, ljepljive desni.

Zasto se koza ne vraca odmah u svoj normalan polozaj:

Vasa macka mozda je dehidrirala = Odmah veterinaru

Vasa macka je mozda pothranjena = Veterinaru jos danas

Vasa macka je starije dobi = Zbog starosti koza gubi svoju prirodnu elasticnost, sto prepoznavanje dehidratacije cini je jos tezim

Vasa macka je mozda gojazna = Zategnuta koza otezava procjenu stanja dehidriranosti.

Provjera boje desni i usana

Boja mackinih desni ukazuje na toliko koliko kisika ima u njenom krvotoku. Zadignite usnu i pogledajte bolju desni ili usana. Ne obracajte pozornost na podrucja crne boje.

Kakve boje desni ili usne vase macke? Sta to znaci?

Zute = Moguci krvni nametnici = Veterinatru unutar 48 sati

Plave = Vasa macka mozda je u stanju soka (zbog manjka kisika) = Odmah veterinaru

Bijele = Vasa macka mozda je u stanju soka ili je slabokrvna ili krvari = Odmah veterinaru

Bijede = Vasa je macka mozda u pocetnom stanju soka ili je slabokrvna ili krvari = Odmah veterinaru

Ruzicaste = To je normalna boja desni

Crvene = Moguce krvarenje, trovanje ugljicnim monoksidom, povisena temperatura, upala = Odmah veterinaru

Provjera prokrvljenosti kapilara

Kad krv normalno cirkulira, pod blagom pritiskom prsta desni vase macke ce poblijediti. A kad maknete prst, to se podrucje ubrzo ponovo ispuni krvlju.

4 sekunde = Vasa je macka u stanju dubokog soka = Odmah veterinaru

2 sekunde = Vasa mackau stanju je blagog soka ili krvari = Veterinaru unutar 48 sati

Manje od 1 sekunde = Vasa macka mozda ima poviseni krvni tlak = Veterinaru unutar 24 sata

Blahhh
14-11-2007, 02:20 AM
morel macka biti depresivna?

sjeca li se ko one epizode m.pythona...kada lijece depresivnu macku negdje na livadi hhhhhhhhh

@ALAN FORD
14-11-2007, 09:11 PM
Sve je lijepo nabrojano samo se cesto spominje ODMAH VETERINARU. Imamo li mi u BiH makar u Sarajevu kvalitetne veterinare koji lijece ljubimce. (pas,macka,papagaj,zamorac,ribice...) i koji vole da rade svoj posao a ne tipa procice to,ili ccccc nema mu spasa ubij to.

RAMBO
14-11-2007, 10:22 PM
Sve je lijepo nabrojano samo se cesto spominje ODMAH VETERINARU. Imamo li mi u BiH makar u Sarajevu kvalitetne veterinare koji lijece ljubimce. (pas,macka,papagaj,zamorac,ribice...) i koji vole da rade svoj posao a ne tipa procice to,ili ccccc nema mu spasa ubij to.
Ima nego sta i to jako dobrih, ako ti treba broj javi mi se na pp.:rotf:

RAMBO
14-11-2007, 10:47 PM
Letargija

Pomanjkanje zanimanja za svoga vlasnika ili okolis vazan je pokazatelj da se macka ne osjeca dobro. Ako vasa macka izgleda potistena ili nema volje kretati se uokolo i igrati se, mozda je nesto boli ili pati od ozbiljnog unutrasnjeg poremecaja. Opste pravilo: ako vasa macka izenanada postala letargicma, pojestite veterinara istog dana.

Trpi li vasa macka bol?

Prirodan nacin na koji se macke nose s hronicnom boli jest da se na nju ne zale, za razliku od ljudi. Umjesto toga, macke ce bol podnositi stoicki, sto manje se krecu da bi sacuvali snagu. Iako macke posjeduju mnogo djelotvorniji prirodni sustav za suzbijanje boli nego ljudi, ipak osjecu bol. Suzbijanje boli je dio lijecenja tjelesnih ozljeda i drugih zdravstvenih stanja.

Sto je to psiholoska depresija?

Psiholoski potistena macka izgubila je zanimanje za zivot. Ne zanimaju je normalne igre, ni normalna prehrana, niti paznja koju joj normalno iskazuju ljudi. Iako je bolest daleko najcesci uzrok opste potistenosti, promjene u mackinom nacinu zivota mogu potaknuti stanje psiholoske potistenosti. Promjena kolotecine, kao sto je odlazak ili smrt clana porodice, mogu izazvati psiholosku potistenost u macke.
Na psiholosku depresiju utjecu isti podrazaji kod macaka kao i kod ljudi - tjelesni dodir, paznja i igra.

Pate li macke od potistensti?

Kad macka izgleda letrgicno, cesto mislimo da je potistena. Macke pate od potistenosti, ali ako se macka ne zeli ponasati onako kako se inace ponasa, uvijek najprije iskljucite sve medicinske razloge nego sto pretpostavite da postoji psiholoski problem.

Tag_Heuer
16-11-2007, 12:57 PM
Ja sam sad ljetos u kuci na moru spasio jedno malo mace koje je valjda auto udario. Uglavnom uopste nije mogao da stane na zadnju sapu. Posto se smjestila (mislim da je bila zenka) ispod jedne daske u mom dvoristu odlucio sam je spasit.
Kupih joj wiskas junior i uz redovite obroke mlijeka i ostalih ostataka rucka, mala maca je prohodala kao da nikad nije ni bila bolesna. Cak joj se i mama razmazila pa je prestala da ide u lov nego su lezale po cijele dane u haladovini a navece bi priredile sou za sve ukucane sa svojom igrom. Meni su bile simpaticne totalno mada bih ja kad bi nabavljao macku trazio nekog debelog frajera - macka.
Evo i par slika

http://img155.imageshack.us/img155/598/p8050053largepg0.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/598/p8050053largepg0.jpg) http://img155.imageshack.us/img155/1452/p8050054largeaa6.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/1452/p8050054largeaa6.jpg) http://img155.imageshack.us/img155/8678/p8100131largete6.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/8678/p8100131largete6.jpg) http://img155.imageshack.us/img155/6250/p8050048largeer5.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/6250/p8050048largeer5.jpg)

http://img155.imageshack.us/img155/6654/p8050049largeje7.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/6654/p8050049largeje7.jpg)

Blahhh
16-11-2007, 05:07 PM
yoooo ludnica...pravi je maneken :wave:

Kurt Cobain
16-11-2007, 08:00 PM
E kad smo kod macki moja je poludila neku noc je pocela frktat i ja sam se zabrinuo i nazvao veterinara.On je reko da to ponasanje odgovara onom kada ima gonjenje za parenje posto joj je ovo prvi put jel mi neko moze reci kako da ja smirim posto je kao nesto boli i stalno mjauce.

RAMBO
16-11-2007, 09:57 PM
E kad smo kod macki moja je poludila neku noc je pocela frktat i ja sam se zabrinuo i nazvao veterinara.On je reko da to ponasanje odgovara onom kada ima gonjenje za parenje posto joj je ovo prvi put jel mi neko moze reci kako da ja smirim posto je kao nesto boli i stalno mjauce.

Po tvoj prici pretpostavljam da imas zenku koja je sad u tjeranju to traje otprilike 3 sedmice i nekad i vise. Moj ti je savijet da macku sterilises odmah ako mozes, jer poslje toga nece vise nece imati tjeranje i macka ce se smiriti prestati mjaukati. Ukoliko si iz Sarajeva mogu ti preko pp javiti broj veterinara.

Cao i sretno:anismile:

RAMBO
16-11-2007, 10:04 PM
Ja sam sad ljetos u kuci na moru spasio jedno malo mace koje je valjda auto udario. Uglavnom uopste nije mogao da stane na zadnju sapu. Posto se smjestila (mislim da je bila zenka) ispod jedne daske u mom dvoristu odlucio sam je spasit.
Kupih joj wiskas junior i uz redovite obroke mlijeka i ostalih ostataka rucka, mala maca je prohodala kao da nikad nije ni bila bolesna. Cak joj se i mama razmazila pa je prestala da ide u lov nego su lezale po cijele dane u haladovini a navece bi priredile sou za sve ukucane sa svojom igrom. Meni su bile simpaticne totalno mada bih ja kad bi nabavljao macku trazio nekog debelog frajera - macka.
Evo i par slika

http://img155.imageshack.us/img155/598/p8050053largepg0.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/598/p8050053largepg0.jpg) http://img155.imageshack.us/img155/1452/p8050054largeaa6.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/1452/p8050054largeaa6.jpg) http://img155.imageshack.us/img155/8678/p8100131largete6.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/8678/p8100131largete6.jpg) http://img155.imageshack.us/img155/6250/p8050048largeer5.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/6250/p8050048largeer5.jpg)

http://img155.imageshack.us/img155/6654/p8050049largeje7.th.jpg (http://img155.imageshack.us/img155/6654/p8050049largeje7.jpg)

Pravi slatkis;) Ja imam tako jednog debelog macka 5kg zive vage zvijer, moj ti je savijet trzi se ti maca zenki one su puno umiljatije muzjaci su pravi divljaci i strasno su zivi i hoce vani.

RAMBO
16-11-2007, 10:39 PM
Promjene zvukova

Kako biste lakse ustanovili sta se dogadja s vasom mackom, slusajte zvukove koje proizvodi - ne samo kako se glasa, vec i sve zvukove koje proizvodi njeno tijelo. Zvuk pandzi koji se cuje kada hoda, primjerice moze ukazivati na to da su previse narasle, ali takodjer moze bit znak da nesto nije uredu sa zglobovima ili zivcima. Abnormalno glasanje gotovo uvijek ukazuje na ozbiljan problem za koji vam je nuzna hitna veterinarska pomoc.

Glasanje i aktivnosti

Neobicno ili promijenjeno glasanje cesto je popraceno promjenama u mackinim redovitim radnjama i aktivnostima. Abnormalno glasanje popraceno bilo kojom od sljedecih promjena ukazuje na obavezan posjet veterinaru u sljedeca 24 sata:

- Povecan nemir
- Ucestalo spavanje
- Skracena duzina spavanja
- Smanjena paznja
- Manja zaigranost

Osnovini zvukovi

Macke proizvode sest osnovnih zvukova:

- Djetinji zvuk = mjaukanje
- Upozoravajuci zvuk = siktanje, pljuvanje
- Dozivajuci zvuk = cvrkutanje
- Zvuk zadovoljstva = predenje
- Smirujuci zvuk = predenje
- Zvukovi povlacenja = zavijanje, vriskanje

Promjena u upotrebi ijednog od ovih zvukova, osobito upozoravajucih, smirujucih ili zvukova povlacenja znacajna je i zahtijeva pozornost.

Dahtanje

Nemojte dahtanje od vrucine ili uzbudjenja, koje obicno nije ozbiljno, zamijeniti za tesko disanje, koje moze bit ozbiljno. Ako je vasoj macki vruce, ako je zivcana, uzbudjena ili iscprpljena, ponekad ce dahtati (plitko i brzo disati otvorenih usta). Veterinar to nece smatrati problemom. Stupite u vezu s veterinarom ako macka neobjasnjivo dahce, sto moze biti izazvano boli, gibanjem ili cak nekim lijekovima, primjerice kortikosteroidima.

Postojeci simptomi:

Proizvodi li vasa macka zvukove nalik usrkavanju zraka u prsni kos? = Moguce ozljeda grudnog kosa = Odmah veterinaru

Da li vasa macka stenje ili zavija? = Moguca bol ili ozljeda = Odmah veterinaru

Cuje li se pucketav zvuk kad vasa macka pomice noge? = Moguca ozljeda ili artritis = Veterinaru jos danas

Zijeva li vasa macka, potom povraca? = Moguci je zelucani ili neki ozbiljniji poremecaj = Posmatrajte macku povraca li cesto = Veterinaru unutar 24 sata

Sikce li vasa macka ili neocekivano pljuje? = Vasa je macka mozda preplasena ili trpi bol = Pazljivo je posmatrajte = Veterinaru unutar 48 sati

Je li se uobicajeno mijaukanje vase macke promijenilo? = Moguca upala grkljana (largingitis) ili ostecenje glasnica = Veterinaru unutar 48 sati

Je li vasa macka izgubila glas? = Imate li stariju macku? = Moguce oboljenje koje utice na grlo = Veterinaru unutar 48 sati

Cuje li se lupkanje pandza vase macke po podu dok hoda? = Moguce predugacke pandze = Skratite pandze

RAMBO
16-11-2007, 11:46 PM
Krvarenje

Vanjsko krvarenje jednostavno je pratiti i nadzirati. Manje bi rane trebale prestati krvariti pet minuta nakon pritiska. Obilno krvarenje moze ukazivati na presjecenu arteriju, medjutim, tako je krvarenje tesko zaustaviti. Svaka rana koja krvari duze od pet minuta zahtjeva hitnu veterinarsku intervenciju. Unutarnje krvarenje je teze ustanoviti.

Cvrsto zategnuti zavoj!

Uvijek pokusavajte zaustaviti krvarenje primjenom pritiska. Ako je to ne moguce ili ne polucuje uspjeh, a blizini nema veterinara, primijenite cvrsti zavoj u slucaju rane na udu.

1. Ovijte komad platna iznad rane koja krvari i svezite cvor.

2. Provucite olovku, stapic ili neki drugi tanak i cvrst predmet kroz cvor i okrecite ga sve dok krvarenje ne prestane.

3. Drzite ili svezite taj predmetu tom polozaju kako bi zavoj ostao cvrst na svom mjestu.

Budite oprezni, cvrsti zavoji su opasni jer prekidaju dotok krvi. Ako ud ostane predugo podvezan, na njemu mogu nastati nepopravljiva ostecenja.

Ako se razvije stanje soka

Sok ukazuje na skrivene, dublje ozljede. I sok i ozljede koje su ga izazvale potencijalno predstavljaju zivotnu opasnost, ako se odmah ne pristupi lijecenju.

- Umotajte svoju macku u topao pokrivac i nemojte joj davati ni hranu ni vodu.

- Ako je moguce, straznji dio tijela drzite vise od srca i glave.

- Odmah odnesite svoju macku najblizem veterinaru.

Mjesta pritiska

Mjesta pritiska su dijelovi tijela na kojima krvne zile prelaze preko kostiju i gdje se vanjskim pritiskom prstima krvna zila moze pritisnuti o kost. Pritiskom rukom na te tacke zaustavlja se krvarenje.

UHO Primjenite pritisak izravno na ranu. Sprijecite trzanjem glavom, cime se pomicu ugrusci.

PREDNJA NOGA Polozite tri prsta na pazuh, a palac s druge strane uda. Cvrsto pritisnite.

STRAZNJA NOGA Polozite tri prsta na ubutarnju stranu bedra, gdje se ud spaja s trupom. Cvrsto pritisnite.

REP Pritisnite ispod korijena repa.

Postojeci simptomi:

Je li krvarenje obilno? = Mozda je rijec o presjecenoj arteriji. Pritisnite barem pet minuta = Odmah veterinaru

Prestaje li krvarenje nakon primjene pritiska prstom tijekom 5 minuta? = Nastavite pritiskati. Nemojte upotrebljavati cvrst zavoj osim u slucaju krajne nuzde = Odmah veterinaru

Je li krvarenje izazvano probojnom ranom? = Ne vadite predmete koji vire iz rane. Pratite znakove soka = Odmah veterinaru

Izlazi li krv iz nekog tjelesnog otvora? = Ima li to veze s ozljedom? = Veterinaru jos danas

Ima li tragova krvi u mackinoj mokraci? = Ima li to veze s naporom pri mokrenju? = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li mnogo svijetle krvi u povracanom sadrzaju ili proljevu? = Mozda je rijec o unutarnjem krvarenju. Pratite znakove soka = Odmah veterinaru

Jesu li desni bijede, a udovi hladni? Je li disanje brzo? Je li bilo slabo ili brzo? = Sok zaustavite krvarenje i gubitak tjelesne topline. Podignute straznji dio tijela = Odmah veterinaru

Ima li tragova krvi u stolici? = Analni poremecaj = Veterinaru jos danas

Je li rana koja krvari veca od 1.25cm? = Primijenite pritisak = Veterinaru jos danas

Je li rana oneociscena? = Isperite cistom vodom = Veterinaru jos danas

Je li krvarenje posljedica ugriza neke zivotinje? = Primijenite pritisak kako biste zaustavili krvarenje = Veterinaru jos danas

Krvari li mackino uho? = Primijenite pritisak. Navucite cjevasti zavoj preko glave i uha da sprijecite potresanje glave = Veterinaru jos danas

Krvari li macka iz njuske? = Primjenite hladni pritisak na njusku i upijajuci jastucic na nosnice = Nazovite veterinara

Krvari li macka iz usta? = Pomno pratite izvor ozljede. Primjenite pritisak = Je li krvarenje prestalo? = Krvarenje se nastavlje = Odmah veterinaru

RAMBO
17-11-2007, 10:59 PM
Problemi s ocima

Oboljenja koja napadaju oci nisu uvijek ocita. Simptomi koji se doimaju beznacajnim mogu takodjer ukazivati na vrlo ozbiljna oboljenja. Ozljede ociju su najcesca posljedica macijih tucnjava. Za gotovo sva oboljenja ociju najbolje zatraziti savjet veterinara. Vas veterinar moze postavit tacnu dijagnozu upotrebu odredjene opreme.

Umjetne suze

Stogod bilo uzrokom upale ociju vase macke, umjetne suze ce joj pomoci. Mozete koristiti umjetne suze namijenjene ljudima. Kako biste izbjegli prijenos upale, upotrebite za svako oko drugu bocicu i slijedite upute. Umjetne suze ispiru strana tijela i ovlazuju oci s nedovoljnom proizvodnjom suza.

Plavo-sive oci

Dok mrene predstavljaju potencijalan problem za bilo koju macku, plavo-sive starosne promjene na lecima predstavaljaju normalnu pojavu kod svih macaka.
Mozda cete najprije primjetiti mutnu omaglicu, zvanu skleroza, pod odredjenim svjetlom macaka starijih od osam godina. Skleroticna leca vise nije elasticna kao u mladosti. To znaci da se lece starijih macaka ne prilagodjavaju gledanju na blizinu. Vid na daljinu ostaje nepromijenjen.

Postojeci simptomi:

Istjece li sluz iz jednog ili oba oka, ali nema kihanja niti iscjetka iz nosa? = Mozda je rijec o zastiti od infekcije ili vanjskog iritanta kao sto je pelud = Isperite oko kapima za ispiranje ociju.

Je li iscjedak iz oka popracen kihanjem i iscjetkom iz nosa? = Moguca infekcija = Veterinaru unutar 48 sati

Je li dlaka na njusci zamrljana s obije strane nosa? = Mozda je rijec o suzenju zbog zacepljenja suzovoda iz ociju iz nosa = Nazovite veterinara

Jesu li ocni kapci vase macke iznenada otekli? = Mozda je rijec o alergijskoj reakciji = Veterinar ce prepisati antihistamik = Veterinaru unutar 48 sati

Curi li zelenkasto-zut iscjedak iz jednog ili oba oka? = Moguca bakterijska, virusna ili klamidijska infekcija = Veterinar ce prepisati antibiotsku mast = Veterinaru unutar 48 sati

Je li jedno ili oba oka zamucena? = Moguce suho oko (manjak suza) ili povecan ocni pritisak (glaukom) = Veterinaru jos danas

Je li spojnica (ruzicasti dio oka) upaljena? = Mozda je rijec o nadrazju, alergiji ili infekciji = Veterinaru unutar 48 sati

Postoji li upala i jarka ruzicasta masa u ocnom kutu kod nosa? = Mozda je rijec o upali treceg ocnog kapka = Veterinaru unutar 48 sati

Je li povrsina oka siva? = Je li vasa macka mladja od osam godina? = Moguce oticanje roznice = Odmah veterinaru

Je li povrsina oka siva? = Je li vasa macka starija od osam godina? = Moguca mrena, ali najvjerovatnije je rijec o sklerozi usljed starosti = Nazovite veterinara

Cini li se oko vece? = Moguc povecan ocni pritisak (glaukom) = Veterinaru jos danas

Zmirka li vasa macka? = Moguce ozljeda povrsine oka ili dublje strukture oka = Veterinaru unutar 48 sati

Jesu li zjenice nejednake velicine? = Moguci ulkus roznice, upala oka, ozljeda glave ili tumor na oku ili mozgu = Odmah veterinaru

Je li jedno oko ispupcenije od drugoga? = Moguci apses ili tumor = Veterinatu unutar 24 sata

Ukazuje li ista na postupan gubitak vida? Sudara li se vasa macka s predmetima? = Moguca posljedica visokog krvnog pritiska, mrene ili razarajuce bolesti mreznice = Veterinatru unutar 48 sati

Je li vasa macka iznenada izgubila vid? = Moguca trauma, krvarene u oku, odvajanje mreznica ili akutni glaukom = Odmah veterinaru

RAMBO
18-11-2007, 12:42 AM
Problemi s usima

Vecina ozljeda u macaka dogadja se u medjusobnim tucnjavama. Ako je uho rasparano zubom ili pandzom u borbi, obicno ne krvari jako puno. Medjutim, kao posljedica ugriza, uho cesto otekne i stvori se apces, koji obicno najkasnije za pet dana otvori i iz njega istekne smrdljiv gnoj. Macke takodjer mogu ogrebati svoje usi. Ovako ponasanje moze biti dijelom opste reakcije ili posljedica invazije usnih sugaraca.

Gluhoca i sto ucinit

Vecina macaka dobro se nosi s gluhocom. Ako je vasa macka gluha ili je oglusila, budite strpljivi i pokusajte sljedece:

- Probudite svoju macku njeznim dodirom.

- Neka vidi da dolazite

- Ako je vasa macka gluha macka vrlo mlada, razmislite o tome da svojem ljubimcu nabavite druga, macku koja ce biti njen sluh.

Ostecenja bubnjica

Bubnjic je osjetljiva prepreka, koju cesto ostecuju infekcije ili nametnici. Kad je bubnjic probusen, sekret se skuplja u srednjem uhu. Teze je rijestiti se upale srednjeg uha nego upale vanjskog uha.
Ako vasa macka ucestalo poboljeva od upale uha, veterinar ce provjeriti je li joj mozda probusen bubnjic.

Svrbljive usi i alergija

Veterinari cesto susrecu macke s upaljenim, svrbljivim usima, ali same usi nisu mackin najveci problem. Stanje usiju je tek najvidljivim simptom temeljnog problema, a to je alergija.
Alergijski kozni problemi cesto pocinju usima, jer su gotovo najosjetljiviji i najnezasticeniji dijelovi koze. Lijecenje usiju, a zanemarivanje uzroka gotovo uvijek jamci ponavljavanje problema s usima.

Postojeci simpotmi:

Trese li vasa macka glavom i cese li se po usima? = Je li macic ili macka koja izlazi iz kuce? = Moguce usne grinje = Veterinaru unutar 48 sati

Curi li iz uha zeleno-zut ili taman iscjedak prodorna mirisa? = Vasa macka mozda ima upalu = Veterinaru unutar 48 sati

Cese li se vasa macka zustro po usima? Jesu li na vrhovima usiju kraste? = Mozda je rijec o alergiji, koznoj upali ili sugi = Upotrebite sredstvo protiv insekta ljeti kako biste sprijecili ubode kukaca

Je li uska vase macke otecena? = Je li uho bezbolno na dodir? = Mozda je rijec o hematomu uske = Veterinar unutar 48 sati

Je li uho vruce ili bolno na dodir? = Mozda je rijec o apcesu, cestoj posljedici macijeg ugriza = Veterinaru unutar 24 sata

Jesu li jedna ili obje uske zadebljane? = Moguca alregijska reakcija, cesto posljedica uboda kukaca = Veterinar ce prepisati antihistamik = Veterinaru unutar 24 sata

Jesu li na vrhovima usiju kraste, mozda s ulceracijama? = Mozda je rijec o koznom tumoru = Veterinaru unutar 24 sata

Naginje li macka iznenada glavu, uz slabi tek ili mucninu? = Mozda je rijec o upali srednjeg ili unutrasnjeg uha = Veterinaru unutar 24 sata

Imajte li stariju macku koja iznenada naginje glavu? Ima li mozda tik na ocima? = Mozda je rijec o oboljenju koje utjece na organ za ravnotezu u uhu = Veterinaru unutar 24 sata

Cini li vam se da je vasa macka gluha? = Imate li bijelu macku s plavim ocima? = Mozda je rijec o urodjenoj gluhoci (od rodjenja) = Veterinar mora procjeniti stanje sluha

Imate li stariju macku? = Mozda je rijec o starackom oboljenju = Veterinar mora procijeniti stanje sluha

RAMBO
21-11-2007, 12:10 AM
Cesanje i gubitak dlake

Uvijek postoji dobar razlog zasto se macka cese li gubi dlaku, ali ponekad frustrirajuce tesko je ustanoviti pravi razlog. Posljedica toga je to da se lijeci cesanje, ali i ne pravi uzrok svrbeza. Nametnici i alergija najcesci su uzroci svrbljivosti macaka. Cesanje moze cesto prouzrociti sekundarnu infekciju.

Buhe

Neke su macke izrazito osjetljive na slinu koju pri ugrizu ostavljaju buhe, a koja sprecava grusanje krvi. Buhe su uobicajen uzrok cesanja, iako ih ne vidimo.
Bakterije ili kvasnice mogu se namnoziti na izgrebanoj kozi i izazvati daljnje cesanje. Kozne zljezde lojnice prejako luce, izazivajuci tako ljustasto oboljenje neugodna mirisa.
Mozda ni vi ni vas veterinar necete nikada ugledati buhu koja je izazvala takav lancani razvoj dogadja.
Ako jedan od vasih ljubimaca ima buhe, grinje ili krepelje, pregledajte sve svoje macke i pse. Kako biste uklonili nezrele ili nametnike u mirovanju, ocistite i svoj dom.

Postojeci simptomi:

Cese li se vasa macka po glavi i ramenima, a gricka druge dijelove tijela? = Ima li na krznu sjajnu crnu necistocu = Vasa macka mozda ima buhe = Upotrebite ucinkovito sredstvo protiv buha

Cese li se snazno i usredotoceno po krastavoj glavi i usima? = Mozda je rijec o koznom oboljenju koje izazivaju sugarci = Veterinaru unutar 48 sati

Je li cesanje usredotoceno po usima? = Moguce usne grinje ili upala usnog kanala = Veterinaru unutar 48 sati

Grebe li se vasa macka pandzama po licu?Ima li rana na njenoj gornjoj usni? = Moguce oteklina donje usne = Veterinaru unutar 48 sati

Cese li se po cijelom tijelu, iako nema vidljivih nametnika? = Mozda je rijec o alregiji = Veterinaru unutar 48 sati

Je li cesanje i crvenilo ograniceno ma odredjeno podrucje? = Mozda je rijec o kontaktnoj iritaciji ili ubodu kukca = Veterinar ce propisati antihistamike = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka na kozi svrbljive, ispupcene kvrzice nalik na kosnicu? = Mozda je rijec o reakciji preosjetljivosti = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macke svrbljive, vlazne povrsine koze prodorna mirisa? = Mozda je rijec o vlaznom ekcemu = Obrezite, a potom operitite anitseptickim samponom da se sprijecite cesanje = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka okrugle, ogoljene blago ljuskaste povrsine koze? = Mozda je rijec o lisaju ili bakterijskoj upali = Veterinaru unutar 48 sati

Gubi li vasa macka dlaku na ledjima? Lomi li se lako dlaka vase macke? = Vasa macka mozda grize svoju dlaku zbog nadrazenosti, obicno zbog buha = Upotrebite ucinkovito sredstvo protiv buha

Gubi li dlaku na trbuhu ili bedrima? = Mozda je razlog lizanje, izazvano buhama ili zacepljenim analnim zlijezdama = Upotrebite ucinkovito sredstvo protiv buha ili ocistite analne zlijezde = Nazovite veterinara

Imate li bijelu macku koja gubi dlaku na usima i njusci? = Mozda opeklina od sunca ili solarni dermatitis = Upotrebite sredstvo za zastitu od sunca

Ima li vasa macka prhuti po ledjima? = Mozda je rijec o sugaricima iz roda Cheyletiella = Upotrebite ucinkoviti insektcidni sampon

Cese li se vasa macka u odredjeno godisnje doba? = Dogadja se to samo zimi? = Uzrok je vjerovatno u kuci, grinje iz prasine ili ljudska prhut = Veterinaru unutar 48 sati

Cese li se vasa macke u odredjeno godisnje doba? = Dogadja se samo ljeti? = Uzrok je vjerovatno izvan kuce, trava ili pelud = Veterinaru unutar 48 sati

virtualx@ga
21-11-2007, 10:27 PM
http://www.youtube.com/watch?v=_ug7WEUxH68

macka dresirana da kaki u solju
a kraj je najaci
hahahahahah

RAMBO
24-11-2007, 09:14 PM
Izrasline i otekline

Najcesci uzrok oteklina pod macijom kozom je apces od ozljede, cesta posljedica macijih tucnjava. Apcesi se najcesce javljaju na glavi ili u blizini korjena repa. Najcesce izrasline su tumori na mlijecnim zlijezdama. Oni se pojavljuju pod kozom prsa i trbuha. Veterinar bi uvijek morao pregledati svaku pojavu novotvorevina.

Tacna dijagnoza

Nakon opipavanja izrasline ili otekline, vas ce veterinar postaviti sumnju na temelju svog obrazovanja. Ta se dijagnoza temelji na dobi, spolu i pasmini vase macke, kao i njezinoj istoriji bolesti, lokalizaciji i konzistenciji izrasline, te brzini kojom raste.
Takva dijagnoza prlicno je precizna, no jedino patolog moze odrediti pravu i konacnu dijagnozu analizom biopsata pod mikroskopom. Uzimanje uzoraka koze za biopsiju jednostavan je postupak i najvecem broju slucajeva ne zahtjeva umirivanje macke sedativom.

Tumori mlijecne zljezde

Ovo je najcesci rak u macaka. Sterilizacija zenke prije prvog tjeranja uklanja opasnost od raka. Sterilizacija zenke tijekom prve dvije godine zivota umanjuje opasnost od raka. Sterilizacija zenke nakon prve dvije godine ne utjece na opasnot od nastanka raka mlijecne zlijezde.
Zenski hormoni poticu rast tumora i stoga naglo napreduju nakon prvog ciklusa tjeranja.

Lijecenje raka

Najucinkovitiji nacin lijecenja raka je uklanjanje cvora operativnim zahvatom. Ako to nije moguce, ponekad se koristi kemoterapija i zracenje. Nijedan od posljednja dva nacina nije toliko ucinkovit kao operacija, iako kemoterapija cesto uspjesno lijeci limfon, jedan od najcescih macijih tumora.
Kad se primjenuje jedan od ovih nacina lijecenja, macki se daju doze koje ne izazivaju nuspojave. Infekcija virusom leukemije macaka cesto je povezana s tumorima u macaka.

Postojeci simptomi:

Je li vasa macka mladja od sest godina i ima izrasline pod kozom? = Vasa macka vjerovatno ima ciste, a ne tumore = Veterinaru unutar 48 sati

Je li vasa macka starija od sest godina i ima izrasline pod kozom? = Moguci tumori = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka otecene limfne cvorove na vratu, pod pazusima, na preponama ili drugdje? = Generilizana upala limfnih cvorova ili limfon (tumor limfaticnog tkiva) = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka oteklinu na uski? = Moguci apcesi ili prsnuce krvne zile = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka ulceracije na usima i njusci? = Moguc tumor = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka ulcerozna zadebljanja s unutarnje strane bedra? = Mozda je rijec o svrbljivoj ozljedi koju nazivamo eozionfilnim plakom = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka oteklinu ispod oka ili na njusci? = Moguci apces korijena zuba ili tumor na nosu = Veterinaru unutar 24 sati

Ima li vasa macka oteklinu na mjestu ubodne rane? = Moguci apces = Veterinaru unutar 24 sati

Ima li vasa macka otecenu bradu? = Moguce alergijsko oboljenje = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka tvrde kvrzice u tkivu mlijecne zlijezde? = Moguci tumor = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka ogranicenu oteklinu i osjetljivo tkivo mlijecne zlijezde? Moguci mastitis ili upala mlijecne zlijezde = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka veliku oteklinu pod kozom negdje na tijelu? = Moguci tumor = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka oteklinu na ili na cmaru i poteskoce u radu crijeva? = Moguca perinealna hernija (podrucja izmedju anusa i spolnog organa) = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka krv i otvorenu ranu na ili na cmaru? = Mozda je rijec o prsnucu apcesa ili dobrocudnom tumoru perinealne regije = Veterinaru unutar 24 sata

Lize li vasa macka svoj cmar? Osjeca se neugodan miris? = Moguca upala analne zlijezde = Potrebno je ispiranje analne zlijezde = Veterinaru unutar 48 sati

Lize li vasa macka svoj cmar, iako se ne osjeca neugodan miris? = Moguca iritacija analne zlijezde ili, rijetko invazija trakavica = Veterinaru unutar 48 sati

RAMBO
24-11-2007, 10:05 PM
Hromost i sepanje

Hromost moze biti uzrokovana ugrizom ili udarcem ili, sto je jos znacajnije, prijelomom kostiju. Vasa macka moze sepati i zbog bolova u ledjima. Macka koju bole ledja nerado skace i cesto ima ledja blago povijena u luk. Ako je vasa macka hroma, pregledajte ud na koji sepa. Krenite od sape prema korijenu uda, opipavajuci ima li toplijih dijelova uda, oteklina ili suhe dlake bez sjaja iznad ubodne rane. Pripazite: ako je prilikom pregleda nesto zaboli, izlazite se opasnosti da vas vasa macka ujede. Najbolja terapija za vecinu neznatnih uzroka sepanja jest odmor.

Prekomjerno narasle pandze

Prekomjerno narasle pandze nisu neoubicajena pojava starijih macaka. Ako ih ne skratite, duge pandze mogu probiti jastucic stopala, izazivajuci bol, upalu, i konacno sepanje. Provjerite pandze svoje macke i redovito ih skracujte. Ako niste sigurni kako se to radi, vas veterinar ce vam pokazati ispravan nacin.

Toksicnost analgetika

Nikada nemojte svojoj macki davati aspirin, paracetamol ili ibuprofen, osim ako vam to nije rekao veterinar. Svi ti lijekovi u macijem organizmu ostaju dulje nego u nasem, cak danima, a ne satima kao kod ljudi. Sva ta sredstva protiv bolova potencijalno predstavljaju smrtnu opasnost po macku.
Aspirin se, medjutim, koristi u lijecenju odredjenih bolesti srca i poremecaja zgrusavanja krvi. Najveca doza jest cetvrtina tablete od 300 mg (inace doza za odraslog covjeka), i to dva puta tjedno.

Hladni oblozi

Hladni oblozi dobri za istegnuca i uganuca, primjenjujte li ih tri do cetri puta dnevno. Mala vrecica smrznutog graska je praktican hladni oblog koji se dade lako oblikovati. Stavite pamucnu krpu na bolno mjesto, a na nju smrznutu vrecicu (tako cete sprijeciti da to mjesto promrzne). Ostavite hladni oblog da djeluje 10 do 15 minuta.

Postojeci simptomi:

[B]Je li vasa macka iznenada pocela sepati lize sapu koja je boli? = Moguca ozljezda, strano tijelo, slomljena pandza ili apces = Pregledajte svoju macku Ako ne mozete popraviti problem posjetite veterinara = Veterinaru unutar 24 sata

Je li vasa macka iznenada pocela sepati (na bilo koju nogu), a ne lize se? = Moguca trauma ili iscasenje kuka = Veterinaru unutar 48 sati

Sepa li sve jace na straznju nogu? = Mozda je rijec o artritisu, koji je mozda posljedica stare ozljede = Veterinaru unutar 48 sati

Sepa li sve jace i lize li vasa macka svoje sape? = Mozda ozljeda koze ili rasle pandze = Veterinaru unutar 48 sati

Imate li stariju macku koja sepa i nerado skace sa ili na pokucstvo? = Moguci artritis (upala zglobova) = Veterinaru unutar 48 sati

Boli li vasu macku noga, ima li na toj nozi otecene zglobove? = Mozda je rijec o upali misica (miozitisu) ili artritisu = Veterinaru unutar 24 sata

Krece li se vasa macka na neuobicajen nacin? Cini li vam se da je bole ledja? = Mozda je rijec o bolesti diska ili prijelomu = Veterinaru unutar 24 sata/B]

RAMBO
25-11-2007, 01:29 PM
Gubitak ravnoteze i koordinacije pokreta

Ravnotezu nazdire organ za ravnotezu u unutrasnjem uhu i dio mozga koji se zove mali mozak. Ozljezde, zaraze, upale i tumori, kao i zvjesni lijekovi, mogu utjecati na nacin na koji macka stoji i hoda. Naginjanje glave obicno ukazuje na problem s unutrasnjim uhom, a ne na mozdani udar. Mozdani su udari u macaka redji nego kod ljudi.

Znaci gubitka ravnoteze

- Nenormalan hod ili padanje

- Kruzenje u jednom odredjenom smjeru

- Macka se doima pijanom

- Glava je nagnuta na stranu

- Ocne jabucice ritmicki trzaju

- Povracanje

Drugi uzroci gubitka ravnoteze

Svaka bolest koja oslabljuje vasu macku primjerice, ozbiljno povracanje ili proljev, moze izazvati gubitak ravnoteze. Isto ce izazvati i hronicna bol u zglobovima. Posrtanje je cesto najvise izrazeno pri ustajanju. Gubitak vida takodjer ce izazvati dojam da macka gubi ravnotezu. Sva ova oboljenje zahtjevaju veterinarsku pomoc i savjet.

Mozdani udari

Iako su mozdani udari u macaka rijetki, dogadjaju se mnogo cesce nego sto se nekoc mislilo. Posljedice mozdanog udara ovise o mjestu u mozgu na kojem se stavorio krvni ugrusak ili izbilo krvarenje. Mozdani udar moze se povezati s visokom pritiskom, koji se pak pokazuje s pretjeranim radom stitnjace i srcanim oboljenjima.

Trovanje

Ako sumnjate na trovanje, pokupite ono sto mislite da je vasa macka pojela ili popila i ponesite sa sobom veterinaru.

Postojeci simptomi:

Gubi li vasa macka postupno koordinaciju pokrteta straznjih nogu? = Moguca bolest diska kicme ili tumor ledjne mozdine = Veterinaru unutar 48 sati

Javlje li se iznenadan gubitak koordinacije pokreta straznjih nogu? = Je li vidljivo da vasa macka trpi bol? = Moguci krvni ugrusak koji utjece na rad straznjih nogu = Odmah veterinaru

Javlja li se iznenadan gubitak koordinacije pokreta straznjih nogu? = Moguca akutna bolest diska ili ostecenje kicmene mozdine = Veterinaru jos danas

Gubi li vasa macka iznenada koordinaciju pokreta svih nogu? = Pada li vasa macka na bok ili zmirka li ocima? = Moguce oboljenje unutarnjeg ili srednjeg uha, vestibularni sindrom ili tumor mozga = Odmah veterinaru

Gubi li vasa macka iznenada koordinaciju pokreta svih nogu? = Moguca trauma, trovanje ili upala mozga = Odmah veterinaru

Je li gubitak koordinacije nogu postupan, zbog napada ili uz promjenu cudi? = Moguca upala mozga ili tumor = Veterinaru jos danas.

acva
25-11-2007, 03:27 PM
Nema beskorisnije životinje od mačke. Yebene prokletinje. Personifikacija zla u životinji.

NIJEDNA životinja na svijetu nije zla, i nijedno zlo se nemože porediti sa zlom koje ti čovjek može načiniti!!!!

RAMBO
25-11-2007, 08:16 PM
Napadaji i grcevi

Na pocetku napadaja, macka se moze doimati zbunjenom, gubiti ravnotezu ili se ponasati hirovito. Ti se simptomi cesto razvijaju u zestok napadaj, tijekom kojeg se macka moze ukociti, veslati nogama, drhtati,prazniti crijeva ili sliniti. Neke macke izgube svijest. Takav napadaj obicno zavrsava nakon par minuta. Nakon napadaja oboljele su macke izgubljene u prostoru, traze samotno mjesto i cesto su gladne. Srecom, napadaji su prilicno rijetki u macaka.

Koma

Ako macka dise i cini se kao da spava, ali ne odgovara na pozive i dodirivanje, u komi je. Koma je uobicajena kod macaka koje pate od dijabetesa, ali moze takodjer biti izazvana i iznimnim temperaturama, nekim lijekovima, teskim upalama, otrovima i sokom.
DJELOVANJE: Ustanovite moguci uzrok kome i odmah odnesite svoju macku veterinaru.

Napadaji macaka koji uzimaju inzulin

Visak inzulina smanjuje razinu secera u krvi. Isprva macka izgleda slaba i zbunjena i moze teturati. Ovo se brzo razvija u iznenadne napadaje ili grcenja, sto je ponekad popraceno obilnim izlucivanjem sline.
Dajte svojoj macku med, kukurizni sirup ili zasladjenu vodu cim primjetite prve znakove slabosti ili zbunjenosti, i otidjite odmah veterinaru. Macka u nesvijesti ili macki koja ima napadaj ne pokusavajte davati nista na usta.

Uzroci napadaja

Uzroci izvan zivcanog sustava su sljedeci:

- Oboljenje jetre

- Zatajenje bubrega

- Otrovne stvari iz biljaka, zivotinja i hemijske tvari

Uzroci unutar zivcanog sustava su sljedeci:

- Bakterijska, virusna, gljivicna ili nametnicka bolest mozga

- Upala mozga

- Mozdani apces

- Mozdani tumor

- Oziljak na mozdanom tkivu nakon ozljede glave

- Urodjenje bolesti mozga (defekti pri rodjenju)

Kad se napadaj dogodi

1. Okruzite svoju macku mekim materijalima, jastucima ili pokrivacima.

2. Prigusite zvukove i svjetlost. Govorite tiho i umirujuce.

3. Pratite trajanje napadaja. Traje li duze od cetri minute, odmah otidjite veterinaru.

4. Macka se tesko moze ugusiti svojim jezikom. Nemojte gurati prste u usta vase macke kako biste joj izvukli jezik van, osim ako to nije apsolutno neophodno.

Postojeci simptomi:

Prima li vasa macka inzulin za dijabetes? = Vjerovatno niska razina secera u krvi. Ako je pri svijeti, dajte joj meda ili zasladjenog secera = Veterinaru jos danas

Je li vasoj macki dijagnosticirana bolest jetre? = Moguca upala mozga povezana s oboljenjem jetre = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka mlijeka kojim doji macice? = Mozda je rijec o oboljenju uzrokovanom manjkom kalcija (eklampsija) = Ne dajte macicima da sisaju = Odmah veterinaru.

Je li vasoj macki bila dostupna olovna boja, antifriz, crna cokolada ili neki drugi poznati otrov? = Veterinaru jos danas

Ima li u porodici vase macke slucajeva grceva? = Mozda se radi o urodjenoj epilepsiji = Veterinaru unutar 48 sati

Je li vasoj macki nadaj prestao sam od sebe za manje od cetri minute? =
Veterinaru jos danas

Dogadaju li se ti napadaji jedan za drugim? = Odmah veterinaru

RAMBO
25-11-2007, 10:27 PM
Kihanje i bolesti nosnih puteva

Kihanje nije bolest, vec refleskna radnja kojom se iz nosnih putova izbacuje nesto sto nase tijelo smatra nadrazujucim. Najcesci uzrok kihanja, sa ili bez nosnih iscjedaka, je infekcija. Alregija je drugi sve cesci uzrok kihanja macaka. Mackina zdrava, vlaznjikava njuska takodjer je izlozena ozljedama u macijim okrsajima.

Krvarenje iz nosa

Ako vasoj macku curi krv iz nosa UCINITE sljedece:

- Smjestite je na mirno i sigurno mjesto.

- Stavite pet minuta hladan oblog na vrh nosa. Vrecica smrznutog graska u plasticnom omotu idealan je hladni oblog.

- Pokrijte nosnicu iz koje krvari upijajucim materijalom.

- Istog dana potrazite pomoc veterinara.

NEMOJTE UCINIT sljedece:

- Nemojte zabaciti mackinu glavu unatrag kako biste sprecili kapanje krvi.

- Nemojte nista kapati u nosnocu koja krvari. To ce samo potaknuti kihanje.

Strana tijela u nosu

Ako u nosnici vase macke primijetite predmet poput vlati trave ili sjemenke, pincetom ga pazljivo ukolinite. Ako predmet ne mozete lako ukloniti, odmah potrazite veterinarsku pomoc.

Upala sinusa/sinusitis

Kod infekcije sinusa nastaje iscjedak koji se cijedi nosnim prohodima, sto cesto izaziva snazno kihanje, popraceno obilnim kolicinama zeleno-zute tvari. Uz to se moze pojaviti i upala oka (konjuktivitis). Sinusitis je vrlo tesko nadzirati bez promjene dugotrajne anitbioticke terapije.
Neuobicajeni oblik sinutisa izaziva gljivica Cryptococus koji mozemo pronaci u pticijem izmetu. Ponekad zvana bolescu uzgajivaca golubova, kriptokokoza predstavlja veliku opasnost za zdravlje macaka s poremecajima u imunitetu.

Postojeci simptomi:

Curi li iznenada krv iz nosnice vase macke? = Moguca trauma, trovanje misomorom ili imunoloski poremecaj = Odmah veterinaru

Curi li krv iz samo jedne nosnice vase macke? = Moguca trauma, tumor, upala ili strano tijelo = Stavite hladan oblog na mackin nos = Veterinaru unutar 24 sata

Da li vasa macka kise, frkce, ili sapom grebe po svom nosu? = Mozda je rijec o stranom tijelu ili alergiji = Veterinaru jos danas

Curi li vasoj macki iz jedne nosnice zeleno-zuti isjedak? = Moguce strano tijelo ili tumor = Veterinaru unutar 24 sata

Curi li vasoj macki iz obje nosnice zeleno-zuti iscjedak? = Moguca zaraza, cesto gripa = Veterinaru unutar 24 sata

Trlja li vasa macka svoje lice i je li joj nos natekao? = Moguca alregijska reakcija na ubod kukca, hranu ili cijepljenje = Veterinaru jos danas

Ima li vasa macka oteklinu s jedne strane nosa? = Moguc apces korijena pretkutnjaka = Veterinaru unutar 48 sati

Imate stariju ili macku svijetloga krzna s krastavim, ulceroznim nosom? = Moguc rak (karcinom) = Veterinaru unutar 48 sati

Kise li vasa macka prskajuci naokolo, ali bez ikakvih drugih simptoma? = Moguca alregijska reakcija = Nazovite veterinara

Imate li dugodlaku macku koja proizvodi frktave zvukove? = Strujanje zraka ograniceno je tipicno malim nosnicama dugodlakih macaka = Nazovite veterinara

RAMBO
26-11-2007, 01:18 PM
Kasljanje, gusenje i zacepljenje zdrijela

Kasljanje izaziva nadrzaj u plucima ili dusniku. Zacepljenje zdrijela izaziva nadrazaj u grlu. Gusenje se dogadja kada dusnik bude blokiran iz bilo kojeg razloga. Gusenje zahtjeva hitno djelovanje. Ne cekajte na veterinarsku pomoc. Pokusajte ukoliniti uzrok gusenja, ali budite pazljivi - macka koje se guse silno je uznemirena i sklona grebanju i ujedanju.

Predmet u ustima macke pri svijesti

1. Sputajte svoju macku omotavsi je debelim rucnikom ili drugim materijalom na raspolaganju.

2. Odozgo je uhvatite za gornju vilicu i pritisnite gornje usne preko gornjih usta.

3. Drugom rukom povucite donju vilicu prema dolje. Prvom rukom gurajte obraze medju zube.

4. Drskom zlice uklonite predmet koji se zaglavio izmedju zuba ili nepcu. Pazite da vam taj predmet ne padne natrag u grlo.

Pri svijesti i gusi se

1. Polozite macku na bok tako da su joj ledja okrenuta prema vama. Dlanom svoje ruke pritisnite snazno prema gore i naprijed, odmah iz grudnoga kosa.

2. Ili na drugi nacin, polozite ruke s obje strane trbuha i cvrsto stisnite gore i naprijed.

Sprijecite gusenje

Macke se mogu ugusiti raznim predmetima. Kost moze izazvati poteskoce ako se zaglavi izmedju zuba u straznjem dijelu usta. Sprijecite to tako sto cete smece drzati u zatvorenoj kanti.
Macke se vole igrati s nitima. Uvijek pomno pospremite stvari nakon sivanja. Vidite li iz mackinih usta viri koncic, njezno ga povucite. Ako ga ne izvucete odmah, nemojte ga vise povlaciti niti rezati. Odmah otidjite veterinaru.

Nesvjetica zbog gusenja

1. Polozite macku na bok, korijen svoga dlana polozite odmah iza mackinih straznjih rebara.

2. Odlucno pritisnite kako biste istjerali cep.

3. Pazljivo prstom obrisite bilo kakav otpad iz usta vase macke.

4. Ako je neophodno dajte umjetno disanje i masazu srca.

5. Ako je ozivljavanje neophodno, cim prije moguce prije odnesite svoju macku do veterinara koji ce joj pruziti lijecnicku pomoc.

Drugi razlozi gusenja

Tjelesne ozljede na vratu ili grlu ,mogu izazvati oteklinu i gusenje. Alergijske reakcija na ugriz ili ubod kukca u usta moze izazvati oticanje jezika. Macka se takodjer moze ugusiti svojim vlastitim povracanim sadrzajem.

Postojeci simptomi: kasljanja

Je li vasa macka letargicna i tesko dise? = Moguca upala pluca, tekucina u plucima ili grudnom kosu, ili rak pluca = Odmah veterinaru

Je li jezik vase macke plav/ljubicast? = Mozda je rijec o astimi ili drugom ozbiljnom oboljenju = Odmah veterinaru

Kise li vasa macka i ima li upalu oka? = Je li kihanje ucestalo i neprestano? = Moguce plucne gliste = Odnesite uzorak stolice na analizu = Veterinatu unutar 48 sati

Je li kihanje ucestalo i nepresatno? = Moguca infekcija gornjih disnih puteva = Ako dobro jede, posmatrajte je = Veterinaru unutar 48 sati

Iskasljava li vasa macka dlaku? Vasa macka ne kaslje vec ima zacepljeno zdrijelo = Lijecite je dijetom za izbacivanje dlaka iz zeluca ili lijekovima

Postojeci simptomi: Zacepljeno zdrijelo

Jesu li desni vase macke plavicaste? Je li vasa macka uznemirena i udara sapama po licu? = Vasa macka se mozda gusi = Odmah veterinaru

Ne jede li vasa macka dobro i ima li u njenoj slini tragova krvi ili je njena slina neugodna mirisa? = Moguc predmet u straznjem dijelu grla, ukljucujuci tumor = Odmah veternaru

Guta li vasa macka cijelo vrijeme? = Vasoj macki je mozda nadrazeno grlo = Veterinaru unutar 48 sati

Argun
26-11-2007, 08:36 PM
Hvala na edukaciji, svaka čast, samo nastavi.:grin:

RAMBO
27-11-2007, 10:05 PM
Hvala na edukaciji, svaka čast, samo nastavi.:grin:

Hvala na pohvalama. Idemo dalje...:play:

RAMBO
28-11-2007, 03:11 PM
Zadah iz usta

Zadah iz usta, ili halitoza, njacesce je izazvan losom oralnom higjenom i razmnozavanjem bakterija koje povezujemo s velikim naslagama kamenca na zubima. Takodjer ga moze izazvati i infekcija usne supljine, a kod starijih macaka tumori u usnoj supljini. Zadah takodjer moze biti znak ozbiljnih problema, ukljucujuci i dijabetes, bolesti bubrega i citav niz probavnih poremecaja.

Higjena usne supljine

Zadah iz usta je uzrokovan losom higjenom usta, ali takodjer moze biti posljedica virusne zaraze u ranoj mladosti.
Najbolji nacin kako vasa macka sacuva zdrave zube i desni je taj da ih koristi za ono za sto su stvoreni - da kida, glodje i zavace. To je od zivotne vaznosti za mlade macke s upalom desni (gingivitisom) i losim zadahom izazvanom virusnom zarazom.
Razgovarajte s vasim veterinarom o tome treba li vasoj macki dati kosti za glodanje. Vecina je macaka razumna i zubima pomno usitnjava ksoti. Za razliku od pasa, macke rijetko gutaju kosti tako da postoji vrlo mala opasnost da hrana ili kost zapne u zelucu ili crijevima.

Oralni tumori

Tumori usne supljine, nazalost, nisu rijetost u starijih macaka. Takvi se tumori mogu pojaviti na jeziku, na celjusti ili na nepcu. Tumore na celjusti valja razlikovati od upale celjusne kosti, koja se javlja kao posljedica nelijecene upale korijena zuba. U slucaju bilo kakve otekline u ustima i loseg zadaha, valjalo bi macku odnijeti veterinaru na pregled.

Pretjerano slinjenje

Macke su veliki slinavci, cesto sline zbog beznacajnih razloga. Bilo kakav neugodan okus u ustima, bilo da je rijec o lijekovima, hrani ili obicnim kucanskim potrepstinama, moze doslovice proizvesti pravi vodopad sline. Pretjerano slinjenje moze se povezati i s mucninom tijekom voznje. No pretejerano slinjenje mogu izazvati mnogo ozbiljniji uzroci: otrovi koji utjecu na zivacani sustav, usni poremecaji, zelucani i crijevni poremecaji te metabolicka oboljenja, kao sto je zatajenje bubrega. Ako vasa macka pretjerano slini bez vidljiva razloga,odmah nazovite svog veterinara.

Postojeci simptomi

Osjeca li se zadah iz usta vase macke, gubi na tezini, cesce morki i pije? = Mirise li zadah vase macke na slatkasto ili vocno? = Mozda je rijec o dijabetesu = Veterinaru unutar 24 sata

Osjeca li se zadah uz usta vase macke, gubi li na tezini, cesce mokri i pije? = Moguce oboljenje bubrega ili jetre = Veterinaru unutar 24 sata

Grebe li se iznenada vasa macka po ustima? Slini li? = Moguce strano tijelo ili tumor u ustima, ili klimav(i) zub(i). = Veterinaru jos danas

Ispada li vasoj macki hrana iz usta i slini li? = Moguca bolest zuba ili apces korijena zuba = Veterinaru unutar 24 sata

Nevoljko jede? Izbjegava li da je dodirujete po licu? Ima oteklinu ispod oka? = Moguci apces korijena zuba ili zubobolja = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka teskoce s gutanjem? Moguca ozljeda usta, cista podjezicne zlijezde slinovnice ili strano tijelo = Odmah veterinaru

Imate mladu mackicu koja jos uvijek ima mlijecne zube? = Privremen los zadah moze se povezati s normalnim izbijanjem zuba

Imate li mladu macku s jarkocrevenom upalom desni? = Mozda je rijec o virsunoj zarazi = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka zagnojenu usnu koju je ozljedila vlastitim ocnjakom? = Moguc ulkus ili oteklina na donjoj usni = Veterinaru unutar 48 sati

Imate li stariju macku, u cijoj slini ima krvi? = Moguc tumor u usnoj supljini = Veterinaru unutar 48 sati.

RAMBO
28-11-2007, 11:30 PM
Problemi s disanjem

Kad se pojave problemi s disanjem, vasa ce macka pojacano upotrebljavati svoje trbusne misice kako bi udahnula vise zraka. Problemi s disanjem koji ukljucuju i dusnik i pluca obicno su ociti. Medjutim, disni problemi povezani s nakupljanjem tekucine u trbusnoj supljini mogu se razvijati mnogo podmuklije. Ti problemi mogu biti ozbiljniji, a cesto su posljedica ozljede, bolesti srca ili jetre ili potencijalno smrtonosnih virusnih zaraza.

Hripanje

Hripanje znaci da postoji nekakav plucni problem, upala disnih puteva (bronhitis). Uzrok je obicno alregija, ali ga moze izazvati i infekcija.
Astama u macaka vrlo je slicna astmi i kod ljudi. Moze biti jednako opasna, no srecom se lijeci istim lijekovima kao i kod ljudi.
Hripanje se moze razviti u sok. Ako vasa macka hriplje, posjetite veterinara istoga dana.

Toplotni udar

Topla mjesta privlace macke. Uvijek pregledajte susilicu za rublje prije nego je ukljucite. Ukoliko morate svoju macku prevesti automobilom, nikad nemojte ostaviti samu u autu s ukljucenim grijanjem, cak i kad je vani hladno.
Ako su se kod vase macke javili simptomi toplotnog udara, maknite je s vruceg mjesta, stavite je u umivaonik ili kadu i pustite vodu neka tece po njenom tijeku, osobito po glavi, tako da citavo tijelo bude uronjeno u vodu. Mozete macku staviti u lokvu vode ili joj smrkom smociti od glave do pete. Vrecica smrznutog povrca stavljena na njenu glavu pomoci ce macki da se ohladi.

Postojeci simptomi

Krklja li vasa mackai grebe li sapom po ustima?Je li joj jezik poplavio? = Moguca opstrukcija. Vasa se macka gusi = Uklonite prepreku = Odmah veterinaru

Dise li vasa macka s naporom = Dopiru li iz prsa neobicni zvuci? = Mozda ozljeda prsa ili ubodna rana = Odmah veterinaru.

Dise li vasa macka s naporom? = Ima li vasa macka plavicasti jezik? Moguce zacepljenje, tumor, trauma, upala pluca ili srcana bolest = Odmah veterinaru.

Dise li vasa macka s naporom? = Ima li vasa macka pjenusav bijeli iscjedak iz nosa? = Vasa je macka u dubokom soku ili ima srcanih smjetnji = Odmah veterinaru

Dise li vasa macka s naporom? = Da li macka krvari? Jesu li desni blijede ili bijele? = Vasa je macka mozda u soku = Odmah veterinaru

Dise li vasa macka brzo, ali ne zadihano? = Mozda je rijec o ozljedi kao sto je prelom rebra ili kongestivno srcano zatajenje = Odmah veterinaru

Da li vasa macka dahce ili hraplje? Izgleda li prestraseno? = Vasa je macka mozda u soku zbog trovanja ili alergijske reakcije = Odmah veterinaru

Iskasljava li vasa macka krvlju obojen ispljuvak? Mirise li taj sipljuvak na dim? = Moguce trovanje ili udisanje dima = Odmah veterinaru

Dahce li snazno vasa macka? Ima ukocen pogled? = Je li vasa macka bila izlozena vrucini? = Toplotni udar. Odmah rashladite vasu macku = Odmah veterinaru

Dahce li vasa macka? Ima ukocen pogled? = Je li vasa macka nedavno imala macice? = Mozda je rijec o oboljenju izazvanom niskon razinom kalcija = Odmah veterinaru

Dise li nenormalno lako, trza misicima ili ima tamnocrvene desni? = Moguce trovanje ugljicnim monoksidom = Iznesite macku na svjez zrak = Odmah veterinaru

Ima li kratak dah i neki od ovih simptoma: znakove soka ili ozljede, traumu, letargiju, vrucicu, plavi jezik, srcanu bolest? = Odmah veterinaru

Je li vasa macka duboko zamisljena, nema se volje micati ili tesko dise? = Moguca tekucina u grudnom kosu, upala pluca, kolaps pluca ili ruptura osita = Odmah veterinaru

Kaslje li vasa macka uz neki od ovih simptoma: vrucicu, ravnodusnost, gubitak tezine? = Veterinaru unutar 24 sata

RAMBO
29-11-2007, 12:55 PM
Promjena apetita

Macke uzivaju u kolotecini, u sto su ukljucene i prehrambene navike. Jednostavna promjena vrste macije hrane moze biti popracena i promjenom apetita. Dok su neke macke uvijek gladne, povecanje apetita u neke macke moze biti znak pretjerno aktivne stitnjace. U slucaju smanjenja apetita gotovo uvijek biste trebali pozvati svog veterinara.

Kucanstva s vise macaka

Ako se jedna macka udeblja, a druga ostane iste velicine u kucanstvu s vise macka, pratite koliko svaka macka jede. Nije uobicajeno da jedna macka pojede vecinu hrane. Ako se to dogadja, debljanje je postalo zdravstveni problem, jedino ucinkovito rjesenje je da nadzirete svoje macke dok jedu. Nikada nemojte u njihovim zdjelicama ostavljati nepojedenu hranu.

Kako lijekovi utjecu na apetit

Ako vasa macka prima lijekove, pitajte veterinara hoce li ti lijekovi ikako utjecati na njen apetit. Neki lijekovi, poput kortikosteroida, povecavaju glad, poneka cak i dramaticno. Drugi pak, primjerice neki antibiotici , mogu izazvati privremeno smanjenje, pa cak i gubitak apetita.

Debljanje dvorisnih macka

Ako vasa dvorisna macka dobiva na tezini, mozda je primjerice nasla novi izvor hrane, primjerice divlje zivotinjice, otpatke ili komsija koji je hrani svakoga dana. Neke domisljate macke vode dvostruke zivote, ziveci istovremeno s dvije porodice. Modificirajte hranidbu u skladu s tim koliko vasa macka jede, bez obzira na to odakle dobiva hranu.
Ako je vas ljubimac koji se krece izvan kuce nestrelizirana zenka, zamolite svoga veterinara da provjeri je li skontna.

Postojeci simptomi

Ima li vasa macka povecan apetit? Je li izgubila na tezini? = Je li vasa macka starija od devet godina? = Moguca pretjerana aktivnost stitnjace = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka povecan apetit i povraca ili ima proljev? = Moguca upalna bolest crijeva, nametnici, hiperaktivnost stitnjace ili manjak enzima = Veterinaru unutar 24 sata

Pije li vasa macka? = Moguc dijabetes ili poremecaj metabolizma = Veterinaru unutar 24 sata

Macka ima uobicajeni apetit, ali jede zemlju, sljunak ili pijesak iz macijeg zahoda? = Moze biti znak promjene metabolizma u starije macke = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa macka normalan apetit, ali jede tkaninu, osobito vunu? = Je li vasa macka sijamka? = Urodjeno ponasanje = Nazovite veterinara

Ima li vasa macka normalnu zelju za hranom, ali postaje izbriljiva? = Moze biti zubobolja, upala usne supljine ili strano tijelo ukljucujuci tumor = Pregledajte usta vase macke = Veterinaru unutar 48 sati

Je li apetit vase macke promjenjen? = Je li vasa maka inace zdrava? = Mozda joj je dosadila ista hrana ili ima ozbiljnih zdravstvenih problema = Veterinaru unutar 48 sati

Je li apetit vase macke promjenjen? = Je li vasa macka tiha i letargicna? = Ima li vasa macka povisenu temperaturu? = Veterinaru jos danas

Je li apetit vase macke promjenjen? = Jesu li desni vase macke biljede i dise li tesko? = Vasa macka je mozda ozbiljno bolesna = Odmah veterinaru

ex no.1
29-11-2007, 12:57 PM
Volim mačke, možda nekad i nabavim sebi jednu, dok kupim kuću sa lijepom avlijom.

RAMBO
29-11-2007, 02:08 PM
Volim mačke, možda nekad i nabavim sebi jednu, dok kupim kuću sa lijepom avlijom.

Hajd' super bas mi je drago :rotf:

RAMBO
29-11-2007, 09:57 PM
Povracanje

Povracanje mogu neposredno izazvati problemi u probavnom sistemu ili posredno oboljenja drugih dijelova tijela. Lizanje usana, mljackanje, slinjenje, gutanje ili tesko gutanje - sve su to znaci mucnine i mogu prethoditi povracanju. Izabacivanje napola probavljene hrane prekrivene sluzi (regurgitacija) ukazuje na problem s jednjakom i nije isto i povracanje.

Znaci mucnine

Mucnina obicno predhodi povracanju. Macka koja pati od mucnine gubi zanimanje za hranu i moze sliniti. Povracanju moze predhoditi glasno tuljenje. Obicno povracanje nije ozbiljan problem. Smanjite opasnost od povracanja cetkajuci svoju macku svakoga dana i ne mijenjajuci naglo vrstu hrane. Povracanje povezano s naporom pri mokrenju, ozbiljnim proljevom ili gutanjem konca, vrpca ili uzadi predstavlja hitan slucaj koji zahtjeva veterinarsku pomoc istoga dana.

Pazite na sok

Znaci soka su:

- Bijede ili bijele desni

- Ubrzano bilo, dvostruko brze od normalnog

- Brzo disanje, vise od 30 udisaja u minuti

- Nemir koji vodi u slabost

Lijecenje obicnog povracanja

1. Uklonite hranu i smanjite kolicinu vode koju pije.

2. Nakon sest do osam sati ponudite svojoj macki jednu do tri cajne kasicice njene uobicajene ili nezacinjenje hrane kao sto su piletina s rizom.

3. Nakon sest do osam sati dopustite joj da vise pije - dajte joj cesto male kolicine vode.

4. Ako vise ne povraca, ponudite joj vise hrane svaka dva sata. Sljedeceg dana se vratite na uobicajeni nacin prehrane.

5. Ako je vasa macka dehidrirala, u soku, ili ima neko drugo oboljenje, pomozite joj kod soka i odmah otidjite veterinaru.

Nikada nemojte uskratiti hranu malom macicu jer to moze dovesti do opasnog pada u razini secera u krvi. Ako vas macic pocne povracati, nazovite veterinara za savjet.

Hranom protiv kuglica

Mnogi proizvodjaci macje hrane prozivode posebne vrste hrane za dugodlake macke koje pomazu mackama da lakse iz organizma izabace dlaku koju su progutale cisteci se. Takvu hranu obicno zovemo hranom za izacivanje kuglica od dlaka.

Postojeci simptomi

Imate li macica koji akutno povraca? = Moguce gliste ili neko drugo oboljenje = Veterinaru unutar 24 sata

Jede li vasa macka sobne biljke ili travu, ili lovi i jede svoj piljen? = Moguca nadrazenost = Nazovite veterinara

Izbacuje li vasa macka sadrzaj u cjevastom obliku koji sadrzi dlake? = Moguce kuglice dlake = Dajte joj hranu za izabacivanje kuglica od dlaka ili upotrebite lijek namijenjen istom

Povraca li vasa macka dva do tri puta sedmicno? = Nazovite veterinara

Ima li svjeze krvi u povracanom sadrzaju? = Veterinaru unutar 24 sata

Je li povracanje eksplozivno i crne boje ili sporo i dugotrajno? = Moguce zacepljenje, teska crijevna parazitoza, oboljenja jetre ili bubrega, poremecaj metabolizma, cir, tumor, strano tijelo, poremecaj zgrusavanja ili reakcija na lijek = Veterinaru jos danas

Povracanje je popraceno potiscenosti, vrucicom, letargijom, slaboscu, bolovima u trbuhu, krvavom proljevom, dehidracijom, teskocama pri mokrenju, gubitkom ravnoteze, blijedim desnim? = Moguca bakterijska ili virusna zaraza, problemi s mjehurom, upala gusterace, problemi s unutarnjim uhom ili teska crijevna parazitoza = Veterinaru jos danas

Izbacuje li vasa macka na usta hranu koju je upravo pojela? = Moguci problemi s jednjakom = Veterinaru unutar 48 sati

Je li povracanje hronicno? = Je li vasa macka bistra i vesela? = Gubi li vasa macka na tezini? = Ima proljev, je li izgubila apetit dehidrilala, ili je letargicna = Moguca bolest bubrega, jetre, hronicna upala gusterece ili upalna bolest crijeva; upala trbusne stijenke; ili preslab rad nadbubrezne zlijezde = Veterinaru unutar 24 sata

Moguci je prehrambeni uzrok, crijevni nametnici, hronicna nadrazenost zeluca ili psihosomatki problem (ponasanje) = Veterinaru unutar 48 sati

RAMBO
30-11-2007, 10:40 PM
Proljev

Proljev najcesce izazvijaju nametnici ili pogresna hranidba. Medjutim, proljev se takodjer moze povezati sa zarazama, problemina s apsorpcijom, tumorima, alregijama ili poremecajima metabolizma. Na taj se nacin tijelo brzo oslobodja tvari koje ga nadrazuju. U tom smislu, akutni proljev je ucikovit oblik obrane. Kod hronicnog proljeva obavezan je odlazak veterinaru.

Lijecenje kod kuce

Najcesce proljev prolazi sam od sebe. Macka se brzo i djelotvorno rjesava onog sto joj nadrazuje.
Nakon proljeva, dajte svojoj macki lako probavljiv obrok - primjerice, nemasnu piletinu i rizu. Hrana s dobrim odnosom probavljivih i neprobavljivih vlakana potice povratak dobrih bakterija i suzbija razmnozavanje nezeljenih. Mnogo tvornickim proizvedena macija hrana dobra za macke zbog razvnoteze vlakana.

Dehidracija

Gubitak tjelesne tekucine povezan je s povracanjem i proljevom. Tjelesna tekucina se gubi i kad ima vrucicu, toplotni udar ili nema vode za pice.
Dehidracija moze biti opasna. U normalnim okolnostima, ako nategnete kozu na vratu vase macke, ona ce se odmah vratiti u prvobitan polozaj. Dehidracija uzrokuje gubitka elasticnosti koze. Ako se koza ne vrati odmah u svoj prirodan polozaj, vasa je macka vjerovatno dehidrirala. Odmah nazovite veterinara.

Postojeci simptomi

Ima li vasa macka akutni proljev? = Ima li u proljevu sicusnih malih glista? = Vasa macka ima gliste = Upotrebite ucinkovito sredstvo protiv glista

Je li vasa macka inace bistra i vesela? Moguca promjena hrane, nametnicka, bakterijska ili virusna upala. Mozda je macka jela strvine = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li u proljevu sluzi ili krvavih mrlja? Mozda u rektumu ima stvrdnutog fecesa, upaljeno debelo crijevo, giardioza ili tumor = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li u proljevu mnogo svijetle ili tamne krvi? = Moguca zaraza, poremecaj s krvarenjem, preslab rad nadbubrezne zlijezde ili trovanje. Odmah veterinaru


Je li vasa macka letargicna ili dehidrirala? = Moguca virusna ili bakterijska zaraza, upalna bolest crijeva, bolest jetre ili bubrega, upala trbusne stijenke, crijevni nametnici ili izrasline = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka hronican proljev, ali nema klinickih znakova? = Moguca alergija ili nepodnosenje neke hrane, upalna crijevna bolest ili nametnici = Veterinaru unutar 48 sati

Pati li vasa macka od hronicnog proljeva i gubitka tezine? = Je li vasa macka izgubila apetit? = Moguci bubrezni, jetreni ili endokrini poremecaj, zarazne bolesti ili tumor = Veterinaru unutar 48 sati

Je li apetiti vase macke povecan? = Moguca crijevna bolest ili problemi s gustracom ili stitnjacom = Veterinaru unutar 48 sati

Je li apetit vase macke povecan? = Moguci crijevni nametnici ili upalna crijevna bolest = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li vasa macka proljev s crnom, katranastom stolicom? = Moguce oboljenje zeluca s krvarenjem = Veterinaru unutar 24 sata

RAMBO
01-12-2007, 09:51 PM
Crijevni problemi

Umjereni jednodnevni zacep ne predstavlja opasnost po zdravlje i obicno se dogadja jer macka pojela nesto neprobavljivo, najcesce previse kostiju. Zacep koji traje dulje od jednog dana i naprezanje koje je posljedica proljeva zahtjeva strucni savjet ili pomoc. Zapanjujuce je lako pomijesati naprezanje pri mokrenju s naprezanjem pri praznjenjem crijeva. Ako niste sigurni o cemu je rijec, posjetite svog veterinara istog dana.

Lijecenje zacepa

Ako vasa macka ima malu kolicinu tvrde stolice, a inace je zdrava, dodajte vlakana njenoj prehrani ili joj dajte laksativ za macke. Takav laksativ sastoji se od hrane koju macka rado jede u dodajte parafinsko ulje. Ako vasa macka nije praznila crijeva dulje od dva dana ili uznemirena, posjetite veterinara, koji ce joj mozda klistirati crijeva. Nemojte koristiti kupovne klistire ili laksative namijenjenje ljudima. Neka od tih sredstava za macke mogu biti nadrazujuca, pa cak i opasna.

Zacep, proljev ili bolest mokracnog sustava?

Naprezanje se moze povezati s crijevnim upalom, tvrdom stolicom u debelom crijevu ili problemu u mokracnom sustavom. Uvijek provjerite sto je prethodilo naprezanju kako biste olaksali tacnu dijagnozu. Ako je vasa macka upravo imala proljev, vjerovatno se napreze zbog upale crijeva izazvane proljevom. Naprezanje je cesce kod bolesti donjih mokracnih puteva nego crijevnih poremecaja.

Kosti u prehrani

Kosti u prehrani predstavljaju odlican nacin masiranja zubi i desni. Medjutim, previse kostiju ce uzrokovati zacep, osobito u starijih macaka. Jedan kuhani pileci vrat sedmicno obicno je u redu, ali macka morate imati pred stalnim nadzorom kako ne bi gutala kosti.

Postojeci simptomi

Napreze li se vasa macka pri praznjenju crijeva? = Je li vasa macka nedavno ozljedila kuk ili ledja? = Moguce unutarnje ostecenje = Veterinaru unutar 24 sati

Ima li vasa macka ispupcenje s bilo koje strane anusa? = Moguca hernija = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li oteklinu pokraj cmara s krvavim iscjedkom, lize mi cmar, ili osjeca nelagodno prazneci crijeva? = Moguci apces analne zlijezde = Veterinaru unutar 24 sata

Da li macka nerado jede? = Vasa je macka mozda uznemirena = Veterinaru unutar 24 sata

Izbacuje li iz crijeva male kolicine tvrdog izmeta? = Moguc uzrok povezan s prehranom ili staroscu ili stranom tijelu = Nemojte macki davati kosti. Dajte joj laksativ za macke = Nazovite veterinara

Izbacuje spoljosten, ali normalan izmet = Moguce suzenje ili tumor = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li izmeta u zamrljanim dlakama oko cmara? = Uobicajeno kod dugodlakih macaka. Odrezite zapetljanu dlaku. Operite antiseptikom

Je li zacep vase macke popracen povracanjem? = Cesto nije rijec o zacepu, vec znatno ozbiljnijem problemu = Veterinaru unutar 24 sata

RAMBO
01-12-2007, 11:49 PM
Povecan opseg trbuha

Jedini normalni uzrok povecanje trbuha je skotnost - svi drugi nenormalni. Trbusina moze biti posljedica debljine. Povecan opseg trbuha moze se pojaviti kao posljedica nakupljanja plinova u crijevima, ili moze biti znak da macka ima gliste. Opasnije je ako je nabrekli trbuh prouzrokovan tekucinom u trbusnoj supljini, zacepljenjem u mokracnom sustavu, povecanjem jetre ili slezene ili pak tumorima.

Gliste u macica

Od velike kolicine glista u crijevima moze se ciniti kao da macka ima trbusinu. Macici cesto nasljedjuju crijevne gliste od svojih majki i treba ih obavezno osloboditi glista. Medjutim, nabrekli trbuh ne znaci uvijek da je rijec o glistama. Trbuscic u macica postane loptast nakon svakog velikog obroka.

Ovjeseni debeli trbuh

Macka prirodno sprema visak masti u svojem trbuhu i tkivu izmedju trbuha i koze. Taj masni sloj u podrucju mlijecnih zlijezda moze postati silno velik. Moze se objesiti i lamatati lijevo-desno dok macka trci. Cesce se javlja u steriliziranih macaka, osobito kod duzih, vitkih pasmina kao sto su sijamke. Prije je rijec o estetskom, nego o veterinarskom problemu.

Srcane bolesti

Srcane bolesti mnogo su cesce u macaka nego sto se nekad mislilo. Kod nekih macaka, slab rad srca uzrokuje nakupljanje krvi, zbog cega natekne jetra. Naposljetku, tekucina curi s povrsine jetre i nakuplja se u trbusnoj supljini, povecavajuci opseg trbuha.

Zarazni peritonitis macaka

Zarazni perionitis macaka (engl. feline infectious peritonitis - FIP) virusna je zarazna bolest ciji je uzrocnik maciji koronavirus.
Skupljanje tekucine u trbusnoj supljini, zbog cega macka izgleda kao da ima povecan opseg trbuha, tipican je znak FIP-a, osobito u mladih macaka. Medjutim on moze proizvesti citav niz manjih simptoma.
Postoji krvni test za sve koronaviruse macaka, ali nema testa samo za FIP. Pozitivan krvni test za macije koronaviruse ne znaci da macka ima FIP, vec samo da ima maciji koronavirus.
Dijagnosticiranje FIP-a temelji se na klinickim znacima, zajedno s pozitivnim krvnim testom na maciji koronavirus.

Postojeci simptomi

Je li trbuh vase macke postupno povecao u protekla dva mjeseca? = Je li vasa macka zenka? = Jesu li joj mlijecne zlijezde postale vidljive? = Vasa macka je mozda skotna

Imate li debelu macku koja ima hronicno povecan opseg trbuha? = Je li to jedini klinicki problem? = Vasa macke je vjerovatno predebela = Nazovite veterinara

Ima li vasa macka neredovitu stolicu? = Vasa macka mozda pati od zacepa = Dajte macki laksativ ili neko sredstvo = Nazovite veterinara

Imate li nestereliziranu zenku koja se ne osjeca dobro i ima vaginalni iscjedak? = Moguca upala materice = Veterinaru jos danas

Postoji li progresivno povecanje opsega trbuha, uglavnom s jedne strane? = Moguc tumor u trbuhu = Veterinaru unutar 48 sati

Postoji li loptasta nabreklina koja se povecava? = Moguce oboljenje srca ili jetre, zarazni ili nezarazni peritonitis macaka, rak = Veterinaru unutar 24 sata

Je li nakon traume doslo do naglog nabreknuca? = Moguce puknuce mokracnog mjerhura ili drugo opasno stanje = Odmah veterinaru

Je li nabreknuce nastalo naglo i je li vasa macka slaba i letargicna? = Moguce krvarenje (tumor, misomor ili trauma) = Odmah veterinaru

RAMBO
03-12-2007, 11:44 AM
Obilno pijenje

Pretjerano pijenje cesto je prvi vanjski znak unutarnjeg problema. Obicno je, ali ne uvijek, povezano s pretjeranim mokrenjem. Ako milslite da vasa macka pije vise nego obicno, dogovorite posjet veterinaru, osobito ako je vasa macka starija od osam godina, predebela ili sklona dijabetesu. Kad god je moguce, odnestite uzorak mokrace veterinaru.

Pijenje i starije macke

Sve macke piju vise ako se prijedje s vlazne na suhu hranu, ako im je vruce, nakon igre, pa cak i nakon mentalne aktivnosti.
Medjutim pretjerano pijenje uvijek ima klinicki znak. Ako je vasa macka starija, trebala piti vise nego kad je bila mlada.
Ako mislite da vasa macka pije vise, nekoliko dana joj dajte izmjerenu kolicinu vode i biljezite koliko je popila. Ove podatke, kao i uzorak jutarnje mokrace vasa macke u cistoj staklenci, odnesite veterinaru.

Dijabetes i vasa macka

Dijabetes je oboljenje kod kojeg postoji visak secera u krvi. Inzulin, kojeg proizvodi gusteraca, regulira razinu secera u krvi.
Ako macka ne proizvodi dovoljno inzulina, mozda je nuzno inzulin davati injekcijom kako bi se pod nadzorom drzale po zivot opasne posljedice dijabetesa.
Srecom, kod nekih macaka, dijabetes se moze nadzirati prehranom bogatim vlaknima. Kod drugih je pak takvo stanje privremeno, koje se samo od sebe razrijesi nakom inzulinske terapije.

Posmatrajte posudu s pijeskom

Mozda moze biti nezgodno prosmatrati pije li vasa macka vise, osobito ako postoji nekoliko izvora vode. Ako vasa macka obavlja nuzdu u posudi s pijeskom, a cini vam se da pijesak mijenjate ceste no obicno, to vam moze bit odlican pokazatelj da vasa pije vise.

Postojeci simptomi

Pije li vasa macka trenutno vise, ali ne morki previse? = Moguca dehidracija = Nazovite veterinara

Pije li i morki vasa macka previse? = Jede li vasa macka previse? = Gubi li na tezini? = Je li vasoj macki dijagnosticiran dijabetes? = Veterinaru unutar 48 sati

Ima li vasa temperaturu? = Vasa macka mozda ima infekciju = Veterinaru unutar 24 sata

Je li vasa macka primala kortikosteroide? = Nazovite veterinara

Stitnjaca vase macke mozda je pretjereno aktivna = Veterinaru unutar 48 sati

Jede li vasa macka normalno ili manje nego obicno? = Ima li vasa macka neobican miris, je li letargicna, gubi tezinu ili povraca? = Moguca bolest ili zakazivanje bubrega ili jetre = Veterinaru unutar 24 sata

Imate li steriliziranu macku? = Moguca upala materice = Odmah veterinaru

RAMBO
03-12-2007, 01:07 PM
Urinarni problemi

Naprezanje pri mokrenju nije uobicajeno, osobito kod predebelih, kucnih muzjaka koji se malo krecu. Medjutim, to moze biti i znak po zivot opasnog stanja - zacepljenja mokracnog sustava. Ako imate macka koji izlazi iz kuce, potrazite znakove zacepljenja mokracnog mjehura, vidite lize li cesto prepucij, cini vam se da ga nesto boli, je li izgubio tek ili da li povraca. Pretjerano mokrenje uvijek zahtjeva veterinarsku pomoc.

Poremecaji donjih mokracnih puteva

Macka s naporom pokusava mokriti mozda pati od problema s donjim mokracnim prohodima. Veterinari takvu boljku nazivaju raznim imenima. Nekada su je nazivali macijim uroloskim sindronom, a danas bolescu donjih mokracnih puteva. Ime je promijenjeno jer tako veterinari znaju da je bolest rijetko uzrokuju infekcije, jos uvijek nisu sigurni sto je tacan uzrok ovog problema. Neke macke pokazuju tek poneke klinicke znakove prije nego sto se tesko razbole dobivsi po zivot opasno zacepljenje mokracnog sustava. Uvijek nazovite veterinara i pitajte ga za savjet ukoliko vidite da se vasa macke napreze pri mokrenju.

Boja mokrace

Boja macije mokrace predstavlja kljuc njenog zdravlja. Tamna mokraca, ili naradzanste boje, znaci da je koncentracija i mozda ukazuje na to da vasa macka ima oboljenje jetre ili imunoloskog sustava. Koncentrirana mokraca moze takodjer biti posljedica zadrzavanja mokrace ili dehidracije. Svijetla ili bezbojna mokraca upucuje na razredjenu mokracu i cesto se povezuje s dijabetesom ili bubreznim bolestima.

Muzjaci i zenke

U usporedbi s muzjakom, anatomija mokracnig sustava zenke povecava opasnost od bolesti donjih mokracnih puteva (FLUTD). Medjutim, velika vecina mokracnih prepreka pojavljuje se kod muzjaka. Kod muzjaka je donji dio mokracnog sustava, mokracna cijev, vrlo uska pa je mogu zacepiti talog, sluz ili kamenac iz mjehura, stvarajuci tako bolan i po zivot opasan cep.

Dvorisne macke

Promjene u mokrenju mnogo je teze uociti kod macaka koje nuzdu obavljaju vani. Medjutim, pojedinci s poremecajima u mokracnom sustavu provode vise vremena na zatvorenom i cesce lizu svoja spolovila.

Postojeci simptomi

Napreze li se macka pokusavajuci mokriti i pritom je uznemirena ili povraca? = Moguce zacepljenje mokracnog mjehura = Odmah veterinaru

Provodi li vasa macka vise vremena u svojoj posudi s pijeskom? = Moguc poremecaj donjih mokracnih puteva = Veterinaru unutar 24 sata

Morki li vasa macka pokraj svoje posude s pijeskom ili na neuobicajenom mjestu? = Moguc poremecaj donjih mokracnih puteva = Veterinaru unutar 24 sata

Lize li vasa macka podrucje oko svoga spolovola cesce nego obicno? = Moguc poremecaj donjih mokracnih puteva = Veterinaru unutar 24 sata

Ima li krvi u mokraci vase macke ili mokraca ila kiseo miris? Moguc poremecaj donjih mokracnih puteva = Veterinaru unutar 24 sata

Strca li vasa macka mokracu po zidovima ili mozda mokri pokraj vanjskih vrata? = Je li bilo promjena u kolotecini u kucanstvu? = Mozda oznacava podrucje = Nazovite veterinara

Strca li vasa macka mokracu po zidovoma ili mokri pokraj vanjskih vrata?= Jeste li mozda promjenili vrsu pijeska = Izbjegava posudu s pijeskom = Nazovite veterinara

Ima li krvi u mokraci? Je li vasa macka dozivljela nezgodu? = Moguce ostecenje ili prsnuce mokracnih mjerhura = Veterinaru unutar 24 sata

Izgleda li mokraca vase macke normalno, ali je ima previse? = Moguc poremecaj koji utjece na tjelesni metabolizam (hemijske procese) = Veterinaru unutar 48 sati

Je li mokraca vase macke tamnozuta? = Je li vasa macka letargicna ili povraca? Je li izgubila na tezini? Je li joj oslabio apetit? = Moguca bolest jetre = Veterinaru unutar 24 sata

Curi li vasoj macki mokraca dok lezi? = Moguca inkontinecija = Veterinaru unutar 48 sati

Imate stariju macku, ali inace zdravu koja vise ne koristi posudi s pijeskom? = Mozda je rijec o starosnim promjenama = Nazovite veterinara

RAMBO
03-12-2007, 11:47 PM
Iscjedak iz spolnog organa

Iscjedak iz spolnog organa uvijek je vazan simptom. Kod zenki, zeleni, zuti ili oker obojen iscjedak iz spolovila moze ukazivati na blagu ili cak po zivot opasnu upalu materice. I zenke i muzjaci mogu proizvoditi isjedak koji se povezuje s bolescu macijeg donjeg dijela mokracnog sustava (FLUTD), i koji izgleda kao obicna pjeskovita sluz, a obicno je poracen naprezanjem pri mokrenju.

Piometra (Upala materice)

Starije, nesterilizirane zenke, osobito one koje nikada nisu imale macice, nakon svakog tjeranja sve su izlozenije opasnosti od upale materice. Tijekom tjeranja bakterije mogu dospijeti u matericu.
Macka na otvorenom piometrom ima odbojan i ocigledan vaginalni iscjedak.
Ako se grlic materice zatvori nakon sto je uzrocnik prodro u matericu, razvija se zatvorena piometra.
Ovaj oblik piometre za macku opasniji, a i teze ga je dijagnosticirati. Ako se vaca macka nedavno tjerala i sada se ponasa neobicno, odmah posjetite veterinara.

Isjedak iz spolnog ili mokracnog sustava?

Poremecaj u mokracnom sustavu mogu potaknuti proizvodnju zastitte sluzi koja se potom cijedi van. Moze biti tesko zakljuciti dolazi li da sluz iz mokracnog ili reproduktivnog sustava. Slicno tome, krv moze isto tako biti iz reproduktivnog ili mokracnog sustava.
Vas ce veterinar pregledati iscjedak i lijeciti odgovarajuci sustav.

Zenke: postojeci simptomi

Imate nestereliziranu zenku s obilnim, bistrim ili sluzavim iscjedkom? = Moguc iscjedak viska sluzi - prethodi piometri (upali materice) =Nazovite veterinara

Je li vasa macka nedavno tjerala? = Ima li vaginali iscjedak? = Vjerovatno otvorena piometra (upala materice) = Veterinaru jos danas

Ima li vasa macka krvavi iscjedak? = Moguca upala, graviditet ili trauma = Veterinaru jos danas

Ima li vasa macka natecenu stidnicu i pojacanu zedj, ali ne iscjedak? = Moguca zatvorena piometra (upala materice) = Veterinaru jos danas

Ima li na stidnici ljepjiv ili pjeskovit iscjedak i napreze li se pri mokrenju? = Moguc poremecaj donjih mokracnih puteva = Veterinaru unutar 48 sati

Muzjaci: postojeci simptomi

Ima li vas macak ljepljiv ili pjeskovit isjedak na vrhu pretkozice ili penisa? = Moguc poremecaj donjih mokracnih puteva = Veterinaru unutar 24 sata

RAMBO
04-12-2007, 06:53 PM
Trudovi i okot

Ako znate da je vasa macka skotna, planirajte unaprijed. Stupite u kontakt s vasim veterinarom kako biste na raspolaganju imali strucnog vodica kad vam bude najpotrebniji. Malobrojno leglo velikih macica koji prolaze kod rodnicu, kao i slabo tiskanje, moze izazvati poteskoce. Starije, predebele i nervozne macke vjerovatnije ce slabije tiskati. Vrlo mladim mackama mozda ce zatrebati pomoc pri pranju macica kako bi ih se potaknulo da pocnu disati.

Prije trudova

Tipicna skotnost macke traje otprilke 64 dana. Dan ili dva prije kocenja, buduca majka jede manje i odabire mjesto gdje ce se omaciti, obicno u ormaru, i moze postati nemirnija. Njena tjelesna temperatura opada.

Trudovi i kocenje

Prije nego trudovi postavu vidljivi, grlic materice se siri. U tom trenutku, buduca se majka moze uznemiriti, poceti nervozno hodati gore-dolje i dahtati, ustajati i lijegati. Ova faza traje 4-12 sati, nakon cega slijedi vidljivo tiskanje. Macka ce izgledati kao da pokusava isprazniti crijeva lezeci na boku. Macici kod nekih majki dolaze na svijet brzo, svakih pola sata, dok kod starijih, slabijih ili nervoznijih macaka dolaze na svijet sporo, svaka tri sata ili s jos vecim razmakom. Posteljica izlazi van uz svakog macica ili poslje njega.

Nakon trudova

Prirodno, majke zustro lizu svoje novorodjene macice, pregrizaju njihove pupcane vrpce i obicno pojedu posteljice. Tipicno, majka ima crvenosmedji ili tamnozelen vaginalni iscjedak, prvo obilat, a potom sve slabiji. Mnoge majke sele cijeli svoj cjelokupni okot na novo mjesto sljedecih 48 sati.

Mir i tisina

Neke nervozne ili zabrinute macke prekinut ce trudove ako budu uznemiravane. Kako biste to izbjegli:

- Ne primajte posjetioce
- Prigusite svjetlost i buku

Iznenadjujuca skotnost

Macke su izvanredno djelotvorne tijekom skontnosti. Neke od njih malo dobiju na tezini i zadrazavaju svoju liniju sve do neposredno pred kocenje. Nije neobicno da dvorisna macka pronadje novi dom samo nekoliko sedmica prije kocenja. Ako ste posvojili macku lutalicu, uvijek budetite spremni na mogucnost dodatnog krznatog iznenadjenja.

Postojeci simptomi

Vasa macka nije dobila trudove nakon 66 dana skotnosti? =Odmah nazovite veterinara

Vasa macka nije dobila trudove 24 sata nakon sto joj je temperatura pala ispod 37,8 stepeni? = Odmah nazovite veterinara

Vasa macka nije dobila trudove sat vremena nakon sto ste ugledali prvi vodenjak? = Odmah nazovite veterinara

Vasa macke se nije omacila macica nakon 45 minuta snaznog tiskanja? = Odmah nazovite veterinara

Je li potekla gusta, svjeza krv tijekom trudova? = Odmah veterinaru

Je li tokom trudova potekao smrdljiv smedji ili zuti iscjedak? = Nazovite veterinara jos danas

Je li majka slaba ili ravnodusna? = Odmah veterinaru

Je li svijetla krv potekla nakon dovrsetka okota? = Nazovite veterinara jos danas

Je li istekao gnoj ili smrdljiv iscjedak iz stidnice nakon kocenja? = Nazovite veterinara jos danas

Je li majka sve jace dahtala nakon kocenja? = Nazovite veterinara jos danas

Izgleda li majka ili macici slabo ili, bolesni ili potisteno? Nazovite veterinara jos danas

Blahhh
07-12-2007, 12:33 AM
cat alarm clock

http://www.youtube.com/watch?v=NEmQHkdBHr0

hhhhhhh :ears: :aliensmil ;)

RAMBO
07-12-2007, 10:53 PM
cat alarm clock

http://www.youtube.com/watch?v=NEmQHkdBHr0

hhhhhhh :ears: :aliensmil ;)

Cool:eyecrazy:

RAMBO
20-12-2007, 11:26 PM
Drustvene zivotinje

Za razliku od pasa, macke nisu sklone zivotu u coporu i iznenadjuje sto su se tako dobro prilagodile zivotu s ljudima. U kolonijama, gdje vise macaka bez vlasnika zivi oko zajednickog izvora hrane, malo je kontakata izmedju macka koje nisu u srodstvu, i one se priblize jedna drugoj kada su na to prisiljine. Upravo zbog toga iznenadjuje sto se tako dobro podnose ljude stovise cak traze nasu paznju. Macke se prema nama ponasanju umiljato poput macica. Mi u tome uzivamo pa ih nagradjujemo paznjom, ljubavlju i hranom kako bi ostale druzeljubive.

Jeste li znali?

- Geni koje macici nasljede od svog oca odredit ce macic biti umiljat. Maciji gen takodjer ucestvuje u tome, ali im ucinak nije toliko jak.

- Pitome macke imat ce bolje socijalizirane macice jer takve majke svome potomstvu pokazuju da se nicega ne trebaju bojati.

Volim ljude

Ako se ste se prema macki od rodjenja dobro i njezno ponasali, pa zato i sad ima povjerenja u ljude, te uziva u drustvu potpunog stranca. Iako nije na svom vlastitom teritoriju, to mu bas i ne smeta jer ocito nalazi utjehu u ljudima koji ga okruzuju. Ostavlja svoj miris trljajuci glavom o ruku osobe, te tako stvara zajednicki miris koji je vazan svim mackama koje zive u zajednici.

Izvrsna hrana!

Macke su oportunisti, vrlo prilagodljivi i otici ce tamo gdje im je najbolja hrana. Za razliku od pasa, one nisu privrzene ljudskoj obitelji, ali obicno ostaju na istoj adresi jer se vezu za kucu i podrucje gdje zive. Ipak, ako u blizini nema dovoljno hrane, one ce se sa zadovoljstvom preseliti prvome komsiji koji
ce joj ponudi bolji obrok.

RAMBO
21-12-2007, 10:13 PM
Porijeklo

Poput drugih domacih ziviotinja, macka se sasvim udomacila: odlucila je zivjeti blizu ljudi, jer joj je to bilo u interesu. Kako bi mogli prodrijeti u ljudska naselja, preci macaka promijenili su ponasanje i prosli kroz fizicke promjene, stvorivsi najuspjesnijeg pripadnike cjelokupne rase: domacu macku.

Mjesto rodjenja domace macke

Iako je povijest macaka najbolje dokumentirana jos u drevnom Egiptu, ne znaci da je tamo udomacena. Maciji zub iz vremena 9000 g.pr.Kr. pronadjen je Jerihonu u Izraelu. Iako divlje macke nistu nastanjivale Cipar, njezini ostaci, pronadjeni na tome mediteranskom otoku, koji datiraju prije 5000 g.pr.Kr. ukazuju da su macke tamo donesene, mozda cak kao ljubimci.
Najranije iskopine u Egiptu koje datiraju od prije 4000 g.pr.Kr. pokazuju ljubav izmedju macke i ljudi. U grobnici u Mostageddi, u sredisnjem dijelu Egipta, pokopan je covjek s gazelom i malom mackom; egiptolozi vjeruju da je gazela namijenjenja za njegov pogrebni obrok, a da mu je macka bila ljubimac.
Prve egipatske stalne ljudske naseobine, uzduz plodne doline rijeke Nil, nikle su otprilike 4000 g.pr.Kr. Sa svojim zitom i silosima, naselja su svakoj macki koja je bila sposobna i htjela prihvatiti te prednosti, uz glodavce i jestive otpatke, nudila zaklon i sigurnost pred velikim predatorima.
U tom podrucju obitavale su manje skupine macaka: (Felis silvestric lybica) i macka iz dzungle (Felis chaus).Manja plaha libijska macka vjerovatno je krocila u ovaj novi okolis u potrazi za lovinom.
Manja genetska mutacija, u obliku hormonske kontrole emocija, stvorila je macku s jedinstvenom prednoscu za prezivljavanje i sposobnoscu da zivi i razmnozava se u ljudskim naseljima.

Prilagodi se i prezivi

Pod pritiscima okolisa divlja je macka promijenila karakter. Mirnoca je postala prednost, jer su jedino mirnije mogle prezivjeti u blizini toliko ljudi i zivotinja. Takodjer je doslo i do fizickih promjena. S obzirom da kamuflaza vise nije bila potrebna, kod macaka u naseljima pocele su se pojavljivati boje i uzorci krzna, koji u divljini ne bi mogli opstati. Probavni sustav se promijenio kako bi mogao probaviti razlicitiju hranu: crijeva domace macke duza su nego u divlje. Mozak se smanjio za gotovo 30%, jer da bi prezivljela, macka vise nije bila ovisna o svojim culima.

Put do uspjeha

Macke su bile cijenjene zbog ubijanja stetocina, ali su sluzile i drugoj svrsi.Stakori i misevi bili su razorna pocast, a zmije otrovnice smrtonosne, stoga su ljudi podnosili ili cak otvoreno izrazavali dobrodoslicu divljim mackama zbog njihove volje za lovom kako na kobre i druge otrovnice tako i na glodavce. Macke su postale sve popularnije zbog dvostruke zastitne uloge.
Prodor udomacenih macaka u egipatsko drustvo u potpunosti je dovrsen otprilike dp 2000 g.pr.Kr. Drevni Egipcani razvili su kult dubokog postovanja i razumjevanja za macke i njihovo ponasanje; tijekom vremena macka je postala izraziti religijski i praznovjerni simbol, a njezina je slika koristena u nizu razlicitih objekata.
Domaca je macka tada bila spremna za izvoz: u pocetku su Mediteranom kruzile price i slike domace macke, a zatim su za predanjem brzo slijedile i same macke.

Teorije hibrida

Medju mnostvom mumificiranih ostataka macaka s lokacije Beni Hasan u Egiptu, nalazi se i nekoliko kostura macke iz dzungle (Felis chaus) koja je obitavala u mocvarnom podrucju. Spekuliralo se da bi domaca macka bila evolucijski hibrid libijske macke i macke iz dzungle. Medjutim, genetickim istrazivanjem koja je profesor Eric Hurley proveo na macki, utvrdjeno je da domacka macka vise geneticki nalikuje libijskoj macki da bi mogla biti krizana s bilo kojom drugom vrstom, ukljucujuci i macku iz dzungle.

RAMBO
23-12-2007, 02:36 PM
Koza, krzno i dlaka

Koza je macki prva linija odbrane, koja onemogucava stetnim mikroorganizmima ulazak u organizam. Milijuni zivcanih zavrsetaka otkrivaju toplinu, hladnocu i i bol, dok krvotok pomaze macki u reguliranju tjelesne temperature.

Gradja krzna

Povrsina dlake macke sastoji se od mnostva kutikalnih stanica koje se preklapaju i odbijaju svjetlo, sto krznu daje sjaj. Zamuceno krzno ukazuje na ostecenje kutikule. Macke imaju dlacne folikule slozene gradje: do sest primarnih (zastitnih) dlaka raste iz svakog zastitnog omotaca, a svaka je, pak, okruzena njeznim sekundarnim dlakama (poddlaka). To joj pruza dovoljnu izolaciju. Svaki omotac korijena dlake ima svoj vlastit misic, koji moze podici primarnu dlaku. Macke se "nakostrijese" kada su uznemirene ili ljute, ali takodjer i da bi smanjile gubitak topline.
Dva tipa dlaka predstavljaju specijalizirane osjetilne organa. Brkovi se deblje, cvrste dlake koje nalazimo na glavi, vratu i prednjim nogama. Druge velike, pojedinacne dlake razbacane su po kozi i djeluju poput kratkih brkova.

Dlaka primjerena klimi

Kada je hladno, dlaka se uspravi zadrzavajuci sloj zraka, koji ce im pomoci odrzavanju topline. Macke koje zive u toplijim podrucjima linjanjem odbacuju dlaku i poddlaku. Krvne zile u kozi se sire ubrzavajuci gubitak topline. Macke se ne znoje, ali one lizu svoje krzno kako bi izgubile toplinu; slina koja se isparava oduzima tijelu toplinu.
Iako dobro opremljene protiv hladnoce i topline, one su i dalje vrlo sklone toplinskom udaru i ozeblinama. Brzo umiru ako su zatocene u toplom automobilu. Krzno macke gubi svoju sposbnost izolatora kada se smoci, stoga je za macke najveca opasnost za nastanak hipotermije hladno i vlazno vrijeme.

Prirodna flora i fauna

Kozu macke naseljavaju mikrobi vitalno vazni za njezino zdravlje. Razlicita podrucja koze imaju razlicitu mikroklimu;ona koja su cesce vlazna ili mokra ili, pak, imaju gustu dlaku i zlijezde znojnice, najdraza su mikroorganizmima.

Koza i problemi s dlakom

Kao prva linija odbrane macke, koze i dlaka su sklone brojnim poremecajima. Kozni problemi postaju ociti kada dlaka postne lomljiva, suha bez sjaja ili pocne otpadati. Preosjetljivost na ugriz muhe predstavlja uvjerljivo najcescu koznu promjenu.

Gradja koze

Koza dlake ima dva sloja: epidermis i bazalni sloj. Ispod njih se nalazi dermis. Svaki omotac korijena dlake povezan je sa zlijezdom lojnicom koja izlucuje loj, uljnu tvar koja dlaci daje sjaj. Specijalizirane zlijezde lojnice oko anusa i izmedju prstiju mogu stvarati feromone ili spolne mirise. Druge specijalizirane zlijezde lojnice na obrazima i usnama pomazu u obiljezavanju predmeta.

RAMBO
23-12-2007, 09:03 PM
Kosti i zglobovi

Maciji kostur prilagodjen je stilu zivota prepunom brzine i okretnosti. Tanke, snazne noge potpora su uskome grudnom kosu i iznimno savitljivoj kraljeznici. Njezima lopatica nije vezena s ostatkom kostura, omogucavajuci joj izvanrednu gipkost pri svakoj brzini. Cijeli ustroj na okupu drze jaki, elasticni elementi.
Tvrda gradja kostura stiti unutrasnje organe, daje prostor za vezivanje misicja i djeluje poput sustava poluga i zglobova, neizostavnih za nesputane korake.

Gradja i rast kostiju

Macicima kosti konstantno rastu. Kako bi porod bio moguc, lubanja se u pocetku sastoji od zasebnih kostiju, koje se tek kasnije spoje uzduz savova. Dugacke kosti udova i prsnog kosa u pocetku su suplje hrskavicave kosti, treba ugraditi kalcij.
Zona rasta ili epifiza, koja se nalazi na krajevima kostiju, zaduzena je za rast kostiju u duzinu. Mnostvo majusnih arterija prehranjuju podrucje epifize. Utjecaj na rast imaju i hormoni rasta te spolni hormoni. Zacudo, cini se da posljednje spomenuti, kasnije u zivotu imaju inhibitornu aktivnost: rano sterlizirane macke imaju nesto duze cjevaste kosti udova.
Ako dodje do preloma kostiju, kostane stanice stvaraju novu kost kako bi premostile nastalu supljinu.

Zglobovi

Macke imaju tri razlicite vrste zglobova: vezinotkivne, hrskavicne i sinovijalne. Svaki ima razlicitu razinu pokretljivosti kao i razlicitu zadacu.

- Vezivnotkivni (fibrozni) zglobovi:

Ovaj tip zglobova nema nikakvu pokretljivost. Donja celjust, naprimjer, sastoji se od dvije kosti s fibroznim zglobom u sredisnjoj liniji. Ako se macka nakon skoka doceka na donju celjust, ovaj se zglob moze razdvojiti; stoga, iako se cini da je macka slomila svoju vilicu, u stvari je rastrgnula taj fibrozni zglob.

Hrskavicavi zglobovi:

Neki zglobovi, poput debljih diskova izmedju krasljezaka, sacinjeni su od cvrste hrskavice. Kod macaka, oni su slabije pricvrsceni i gipkiji nego kod drugih zivotinjskih vrsta, dajuci trupu vecu saviljivost. Kod macica zone rasta kostiju,predstavljaju privremene hrskavicne zglobove koji su skloniji ozljedama, nego sto je to slucaj u odrasloj dobi.

Sinovijalni zglobovi:

Njih nalazimo na najpokretljivijim dijelovima tijela, kao sto su ekstremiteti. U gradji se isticu zglobna kugla i zglobna casica, poput kuglicnog zgloba, s glatkom zglobnom hrskavicom na njihovoj kontaktnoj povrsini, a okruzenje su zglobnom cahurom ispunjenom sinovijalnom tekucinom koja ga podmazuje.

Pandze koje se mogu uvuci

Pandze rastu iz zadnjeg clanka prsta, a ucvrcene su tetivama. One predstavljaju modificiranu kozu: vanjski se sloj sastoji od cvrste bjelancevine (keratin), stiti unutarnji dermis ili osjetljivi dio ispod keratina. Pandze macka su pri kretanju, prekrivaju pandze. Macke izvlaci pandze kontrakcijom misica.

Ligamenti

Napete veze koje drze kosti na okupu, ligamenti, vazni su u svim zglobovima, ali vitalni u sinovijalnim, koji su, u biti, nestabilni. Kuk je posebno sklon iscacenju.

Raznolikost kostura i problemi

Okolisni faktori stvorili su prirodne varijacije kostura. U toplijim podrucjima, macke su prirodno male, s vecim omjerom povrsine tijela prema tezini, sto olaksava hladnjenje. Macke u hladnijim podrucjima imaju veci , tezi kostur. U divljini ne nalazimo teze anomalije kostura, jer su one obicno ne spojive sa zivotom.
U novije vrijeme, aktivna selekcija usmjerena nastanku odredjenih standardnih pasmina dovela je do dramaticnih razlika u kosturu. Tako su obnavaljani znacajni i tegobni problemi s kosturom.

RAMBO
24-12-2007, 11:38 PM
Misici

Macke posjeduju baletsku otmjenost koliko zbog kostura toliko zbog savitljivih misica, koje dijelimo u tri osnovna tipa. Jedan je srcani misic, koji nalazimo samo u srcu. Misici koji nisu pod uticajem nase volje, a nadzire rad drugih unutrasnjih organa, nazivamo glatkim misicima, zbog svog izgleda pod mikroskopom. Ostali misici pripadaju skupini koju nazivamo poprecno-prugasti misici, pod kontrolom je nase volje.

Miscine stanice

Svaki pojedini misic sastoji se od mnostva misicih vlakana, koje vezivno tkivo drzi na okupu. Misicno tkivo sastoji se od tri razlicite vrste misicnih stanica.

Brzopotezne, lako umarajice stanice:

Misice macke, koji se uglavnom sastoje od tih stanica, brzo mogu raditi, ali se brzo umaraju. Oni macki daju brzinu i sposobnost preskakanja udaljenosti nekoliko puta vece od vlastite duzine, ali takodjer i koristenje u trenu sve raspolozive energije.

Brzopotezne stanice otporne na umaranje:

Macke su slabi trkaci na duge staze. Razlog tomu je mali broj misicnih stanica koje brzo djeluju, ali su otporni na umaranje.

Sporopotezne stanice:

Ove stanice sporo rade, ali sporo se umaraju, a izazivaju spore, neprekidne kontrakcije. One su znacajne za vrijeme lova, pruzajuci macki sposobnost kradomicnih, gotovo neprimjetnih kretnji ili duze cekanje u polozaju spremnim za skok.

Plutajuce rame

Rame macke je misicni prsten, koji prednji ekstremitet s ostatkom tijela veze iskljucivo misicnom vezom. Za razliku od kljucne kosti, koja povezuje rame i prsnu kost, zakrzljali ostatak kljucne kosti macaka nalazi se uklopljen u misic. Slobodniji porekret ramena mackama ucinkovito produzava korak i omogucava cijeli niz pokreta.

Kretanje macke

Kada macka koraca, najveci udio pokreta prema naprijed dolazi iz straznjih nogu; njezini prednji ekstremiteti djeluju poput kocnica kada dotaknu zemlju.
Isto se dogadja pri hodu. Kod takve kretnje, pokret nogu odvija se na kontralateralni nacin: prednja desna noga se prema naprijed pokrece sa straznjom lijevom i obrnuto.

Zaletavanje i skokovi

Gipki misici i savitljiva kraljeznica macke omogucavaju u zraku savijanje ili rotaciju tijela za 180 stepeni. Takva savitljivost joj takodjer pruza citav repertoar skladnih skokova prikladnih za razlicite prilike.
Kada se zaletava, macka skace sa straznjim nogama, savija ledja i na tlu s prednjim sapama doceka na plijenu.
Za vertikalni skok, macka procjenjuje razdaljinu koju valja preci i racuna koliko je za to potrebno propulzivne snage iz straznjih nogu.
Taj pokret razlikuje od skokova bez pripreme, kada macka lovi ili je progone, odnosno razlikuju se od skokova iznenadjenja. Prlikom ovih skokova, misici pruzaju misice simultano se aktiviraju u sva cetri ekstremiteta odjednom se podizu s tla, kao pri skoku.

Refleks ispravljanja

Ovaj refleks pomaze macki da se prevrtanjem ispravi, ovisno o pokretljivoj kraljeznici, elasticnim misicima, ostrom vidu i ucinkovitom sluhu.
Veterinari su primjetili da je pad s visine izmedju petog i desetog sprata cesto fatalan - macka dostize brzinu i do 100km/h nakon pada s petog sprata i silina udarca prilikom pada je prevelika da bi se mogla ublaziti. Zacudo, pad s jos vecih visina ponekad izaziva neznatne ozljede, jer jednom kad se macka ispravi i zauzme polozaj padobranca pri slobodnom padu. Opusteni misici zajedno sa smanjivanjem brzine zbog na van ispruzenih udiva, smanjuju silinu udarca i ozljedu.

Soleil
29-12-2007, 01:04 AM
neki dan sam vidjela dvije mačke u ljubavnom zanosu, simpatično...ganjaju se:cool:

The Final Cut
29-12-2007, 01:43 AM
Mačke sanjaju..definitivno utvrđeno(ne znači da i druge Životinje to ne rade)
Ako vidite svoju mačku ta je onako totalno opuštena dok spava da su joj prednje šape labave znajte da je R.E.M fazi...

RAMBO
29-12-2007, 11:58 AM
Jest i ja sam primjetila trzaju malo glavom tako da im se brkovi pomjeraju, garant nesto ljepo sanjaju(misa na tanjuru, ha,ha);)

RAMBO
31-12-2007, 12:04 AM
Mozak i endokrine zlijezde

Sva osjetila i zlijezde koje stvaraju hormone salju podatak u mozak, koji ga zatim obradjuje i daje poruku organizmu kako na njega odgovoriti putem zivcanog sustava. To zahtijeva veliku kolicinu energije i iako mozak tezi manje od jedan posto tjelesne tezine, on dobiva 20 posto krvi koja izlazi iz srca.

Kontrola tjelesnih funkcija

Hormoni koji nastaju u mozgu nadziru vecinu dnevnih zadaca organizama.

Antidiuretski hormon (ADH):

Nastaje u hipotalamusu, a kontrolira koncentraciju mokrace i oksitocina, hormona koji sudjeluje u trudovima i opustanju mlijeka kod zenskih macaka. Hipotalamus takodjer stvara CRH ili kortikotropni opustajuci hormon, koji nadzire opustanje ACTH(vidi nize).

Adrenotropni hormon (ACTH):

Ovaj hormon potice nadbubreznu zlijezdu na stvaranje kortizola kao odgovara na stres ili opasnost.

Hormoni rasta:

Hipofiza izlucuje hormone koji nadziru hormone rasta.

Tireostimulurajuci hormon (TSH):

TSH potice aktivnosti stitne zlijezde,koji regulira razinu metabolizma.

Melanocitni stimulirajuci hormon (MSH):

Ovaj hormon stimulira sintezu melatonina, ukljucenog u pokretanje ciklusa spavanja i kontrolu unutarnjeg sata.

Stvaranje spolnih hormona, jajnih stanica i spermija kontrolira folikulostimulirajuci hormon (FSH) u zenki i luteinizirajuci hormon (LH) u muzjaka.

Nadbubrezne zlijezde

Nadbubrezne zlijezde nalaze se u svaki bubreg, a sastoje se od kore i srzi. Kora stvara kortizol i druge hormone koji su sredstvo kontrole u nadzoru raznine metabolizma i odredjivanja odgovora na ozljedu. Srz stvara epinefrin i norepinnefrin, poznatiji kao adrelanin i noadrenalin. Oni kontroliraju srcani ritam i sirenje krvnih zila. Nadbubrezna zlijezda vitalni je sastojak bioloskih mehanizama povratne veze. Ovaj sustav nadzire odgovor "borba" ili "bijeg" i ima najizravniji ucinak na ponasanje macaka. Bioloski mehanizmi povratne veze odjedjuju cud, druzeljubivost i pitomost macke.

Biolosko racunalo

Mozak se sastoji od vise milijardi specijaliziranih stanica (neurona), od kojih ima do 10.000 veza s drugim stanicama. Do sedme sedmice zivota, poruke kroz mozak macke putuju brzinom od gotovo 390km/h.Tijekom zivota ta se brzina smanjuje.
Anatomski je mozak macke nalik mozgu drugih sisavaca. Mali mozak kontrolira misice; veliki mozak upravlja ucenjem, emocijama i ponasanjem, a mozdano deblo ga spaja sa zivcanim sustavom. Za mrezu stanica nazvanih limbicki sustav smatra se da spajaju instikt i ucenje.

Inteligencija macaka

Macke se radjaju s instiktima za oznacavanje i obranu teritorija te lova za hranom, ali moraju nauciti kako se to radi.
Odgojem macaka u nasim domovima, mi se aktivno uplicemo u razvoj njihova mozga i ponasanja. Macka odrasla u ljudskom domu prije sedme sedmice strosti moze nauciti da ljudi ne predstavljaju opasnost, dok ce macke lutalice razviti opravdanu sumnju prema drugim zivotinjama i ljudima jer su macke male i relativno bespomocne prema takvim suparnicima. Moze nam se uciniti da macke ne mogu uciti, jer slabo reagiraju na socijalnu poduku koji mi koristimo, buduci da zivimo u zajednici.

Macke se obicno ne pokoravaju za nagradu, jer postovanje nema prednosti prilikom prezivljavanja usamljena lovca, ali ipak mogu pokleknuti pred hranom kao nagradom.
Najjasniji primjer razmisljanja macaka je njihova borba protiv ulaska u transporter prije posjeta veterinaru, ali ce pri povratku kuci spremno u njega uci. Suocena s dva zla, macka se brzo odlucuje na manje.

ado_89
31-12-2007, 12:07 AM
joj rambo. pa kud ces vise od 122 posta. hehe. salim se ba, sve ja ovo procitam i vjeruj mi zanimljivo je jer volim macke.


imam gluhavog macka u zgradi, i nece nigdje drugo da spava sem pred mojim vratima. al kaki ispred komsijinih dva sprata iznad, jer sam ga debelo istukao kad se pokakio ispred mojih pa je smrdilo koda je cojk istruho. znam da je gluhav jer ja otvorim vrata on nista, a kad ga darnem malo on skoci (ono prepadne se). i kad ga zovem on nista, a kad me vidi odma dodje.
imam i sliku negdje, postavit cu kad nadjem

ado_89
31-12-2007, 12:14 AM
evo mog mackaka, ja i on na izletu

lijeno ko cuskija, samo spava

http://ado89.no-ip.org/iuc/ado_89/DSC00160%20[800x600].JPG

RAMBO
31-12-2007, 02:57 PM
evo mog mackaka, ja i on na izletu

lijeno ko cuskija, samo spava

http://ado89.no-ip.org/iuc/ado_89/DSC00160%20[800x600].JPG

Ljepa slika! Macke stvarno znaju uzivati to se mora priznati znaju sebi ugoditi.:bluewinky

RAMBO
31-12-2007, 03:33 PM
Zivcani sustav

Zivcani sustav je uskoj vezi s hormonalnim sustavom u uskladjivanju svih prirodnih sustava macke. Zivcani sustav reagira brzo, pouzadano i izravno na dogadjaje, bilo unutarnje bilo vanjske.
Odredjena podrucja zivcanog sustava macke po uticajem se njene volje, druga, pak, to nisu.
Podaci putuju zivcanim sustavom u dva smjera: osjetilni zivci govore mozgu kako se macka osjeca, a motoricki zivci prenose upute iz mozga u tijelo.

Sredinji i periferni

Zivcani sustav sastoji se od dva dijela: sredisnjeg i perifernog. Prvi se sastoji od mozga i ledjne mozdine - oni su komadno srediste i autoput za dvosmjerno prenosenje podrazaja. Periferni zivcani sustav prima informaciju o temperaturi, dodiru i bolu te salju instrukcije u misice. On se sastoji od mozdanih zivaca - odgovornih za prenos osjetila - i spinalnih ili perifernih zivaca koji povezuju tjelesne udove sa sredisnjim zivcanim sustavom.

Hemijske poruke

Zivcani sustav sastoji se od zivanih stanica (neurona) i potpornih stanica koje daju strukturu i stvaraju mijelin. Tijelo neurona prekriveno je razgranatim strukturama, koje primaju poruke drugih stanica. Svaka stanica ima takodjer strukturu nalik repu (akson), koja salje poruke drugim zivcanim stanicama ili organima. Sve te poruke prenose neurotransmiteri, hemijske supstance koje nastaju u aksonima.
Zivcani sustav macke stalno salje i prima velik broj poruka. Svaka stanica obicno salje poruke hiljadama drugih stanica.

Mijelinska ovojnica

Mijelin je masna, zastitna membrana koja se nalazi oko najvecih aksona. Ona povecava brzinu komunikacije uzduz zivaca. Tehnicki gledano, zivcano se vlakno sastoji od aksona, njegove mijelinske ovojnice i stanice koja stvara mijelin. Mijelin nastaje u stanicama nazvanim oligodendrociti u sredinjem zivcaniom sustavu. Svega nekoliko zivaca ima vec pri rodjenju mijelinsku ovojnicu, no ipak do mijelizacije dolazi brzo i ucinkovito.

Svjesna kontrola

Mnoge funkcije zivcanog sustava pod voljnom su kontrolom macke. Kada ugleda pljen, sprema misice za nalet. Osjetni zivci prenose poruke u mozak, a motoricki zivci prenose poruke natrag misicima, stimulirajuci ih na izvrsenje skoka.

Nesvjesna kontrola

Neke aktivnosti, uglavnom one koje reguliraju rad srca, disanje i probave, nisu pod uticajem volje macke. Njih kontrolira autonomni zivacni sustav, koji se sastoji id dva dijela: simpatikusa i parasimpatikusa. Kada macka miruje, zadnje spomenuti imaju glavnu rijec: zjenice su opustene,a frekvencija rada srca i disanja usporene su i pravilne.
Simpatikus preuzima ulogu kada je macka pod stresom. On potice hipotalamus i hipofizu kako bi stimulirala nadbubrezna zlijezda i ukljucila se u odluku "borba ili bijeg". Krv se od unutarnjih organa preusmjerava prema misicima, dlaka je nakostrijesena, srcani otkucaji ubrzani, a zjenice rasirene za bolji vid.

Neuroloski problemi

Neuroloski problemi rijetki su kod macaka. Virusne infekcije (kao sto je virus panleukopenije, virus bjesnoce i virus zaraznog peritonitisa), otrovi i niz parazita ostecuju zivce. Medjutim, prometne su nezgode najcesci uzrok tih ostecenja. Do danas nema nacina za poticanje regeneracije zivaca.

Blahhh
31-12-2007, 03:40 PM
hhh preswadak macak :badteeth:

RAMBO
01-01-2008, 01:25 PM
Sluh i ravnoteza

Evolucija je macku opremila izvanrednim sluhom, dobro prilagodjenim za hvatanje manjih glodavaca. Macka moze otkriti i najslabija misije skvicanje visoke frekvencije ili suskanje jedva cujnih pokreta.
Sum se sastoji od valova koji putuju zrakom. Pretvorene u elektricne impulse uho ih usmjerava i provodi do mozga koji ih tumaci.
Pritisak u unutarnjem uhu regulira se vezom sa straznjim dijelom grla. putem eustahijeve cijevi.

Nevjerovatna krajna granica

U kontrolu preciznijih pokreta uha ukljuceno je vise od dvadesetak misica. Macka moze rotirati svoje usi nezavisno jedno od drugog, kako bi cula pljen ili opasnost. Takodjer moze cuti zvukove viskoke frekvencije do 65 kiloherca (kHz), cijelu oktavu i pol vise od naseg maksimuma koji iznsi 20 kHz. Poput ljudi, medjutim, macke s godinama gube svoju sposobnost otkrivanja visih frekvencija.

Balansiranje

Macke su po prirodi penjaci i imaju razvijenu sposobnost odrzavanja ravnoteze. Organ za ravnotezu, vestibularni aparat, nalazi se u unutarnjem uhu. Promjena smjera ili brzine trenutacno se biljeze u tom organu, sto omogucava macki promjenu smjera kako bi se izravnala.

Zvucna cijev

Zvuk putuje i potice usni bubnjic na vibriranje. U srednjem uhu, tri kosti nazvane cekic, nakovanj i stremen prenose vibracije na unutarnje uho oblika puzeve kucice, te dalje na slusni zivac. Organ ravnoteze, vestibulrani apart sastoji se od komora i kanala, oblozenim osjetljivim dlacicama koje registriraju pokret tekucine i salju mozgu signale.

Stryker
01-01-2008, 07:06 PM
Gledao ja danas na National Geographic, čini mi se, reportažu o medvjedima. Imaju 300 puta bolji njuh od čovjeka i 7 puta bolji od najboljeg psa/kera tragača.

(Nije spam, zar nisu medvjedi u porodici mačaka?)

RAMBO
01-01-2008, 11:54 PM
Miris, okus i dodir

U nosu macke imaju dvostruko vise stanica osjetljivh na miris ili olfaktornih receptora nego ljudi. Okusni pupoljci prekrivaju jezik, dok se receptori za dodir nalaze po cijelom tijelu macke, ali uglavnom po mekusima i osjetnim dlakama.

Osjet mirisa

Macke koriste svoj osjet mirisa kako bi nanjusile plijen ili hranu, otkrile opasnost ili procitale hemijske poruke ostavljene u urinu ili fecesu. Mirisne molekule prilijepe se na ljepljivu sluznicu koja prekriva zakrivljene kosti unutar nosnih komora.
Na gornjem dijelu usana, macke imaju vomeronazalni ili Jacobsonov organ. Kada upotrebljavaju taj organ, otvaraju usta u polozaj izmedju grimase i siroko otvorenih usta nazvan Flehmenov odgovor.Mirisi uz pomoc jezika zapljuskuju vomeronazalni organ i salju ga, putem razlicitim od onoga kojim idu mirisi iz nosa, u podrucje mozga nazvano hipotalamus.

Otkrivanje okusa

Jezik i dio zdrijela macke prekriveni su ispupcenjem tkiva, koje nazivamo papile. Odrasla macka ima otprilike 250 papile, svaka ima od 40 do 40.000 osjetilnih pupoljaka. Macka prepoznaje gorki, kiseli i slani, ali zato ne i slatki okus. Njihovi pupoljici specijalizirani za otkrivanje aminokiselina iz mesa, ali slabije od nasih otkrivaju ugljikohidratne sastojke hrane biljnog porijekla.

Hemijski receptori

Svaki okusni pupoljak na jeziku macke ima osjetne dlacice koje otkrivaju hemijske tvari iz hrane. Unutar nosnih prohoda, mirisne molekule prijanjaju na ljepljivu sluznicu koje prekriva nosne skoljke. Druge mirisne molekule hvata vonomeronazalni organ na gornjem dijelu ustiju.

Dlake osjetljive na dodir

Jos dok su u materici, macicima rastu njihove vrlo pokretljive osjetljive dlake (lat. vibrissae). Najduze i najraskosnije su vibrise na bradi i gornjoj usni. One mogu biti usmjerene prema naprijed u znak pozdrava ili straga prilikom borbe ili hranjenja, da ne smetaju. Kada macka istrazuje, osjetne dlacice iznad ociju i na obrazima, upozoravaju oci na opasnost. Od jednog do drugog vrha, osjetne dlake na obrazima upozoravaju i na najmanju pukotinu kroz koju macka moze slobodno proci.

RAMBO
02-01-2008, 11:56 PM
Disanje i krvotok

Pluca, srce i krvotok macaka stvoren je za zivotinju umjerene aktivnosti, ali povremeno naglo iskoristavanje vece kolicine energije.

Disni sustav

Udahnuti zrak prolazi kroz nosni mirisni organ, koji okruzuju ceoni sinusi. Ovdje se zrak zagrijava, vlazi i prociscava. Tada putuje duz dusnika (lat.trachea) kroz dva bronha do pluca. Svaki od bronha grana se u mnostvo malih bronhiola, koji na kraju zavrsavaju u sicusnim dzepicima, nazvane alveole.

Krvozilni sustav

Macka tezine pet kilograma ima otprilike 330 ml krvi.
Misicne, elasticne stijenke arterija sire se i skupljaju kako srce gura krv kroz njih: nastaje bilo (puls). Tanje stijenke vena lakse se mogu ozlijediit; one ne pulsiraju, ali sadrze zaliske,omogucavajuci prolaz krvi samo u jednom smjeru, i to prema srcu.
Razliciti dijelovi tijela imaju razlicite potrebe za krvlju. Tkivo mozga cini mali udio ukupne tjelesne tezine, ali zato treba od 15 do 20 posto krvi. Misici u mirovanju dobivaju duplo vise od toga, ali tijekom lova ili bijega, cak do 90 posto krvi je preusmjereno iz drugih organa, ukljucujuci, mozak i misice. Kolicine krvi, koju dobiva u svaki dio tijela, nadziru zivci i hormoni koji mogu prosiriti male arterije, kao odgovor za lokalnu aktivnost, povecavajuci opskrbu krvi tog podrucja.

Uloga arterija i vena

Arterije iz srca prenose jarko crvenu krv, bogatu kisikom iz pluca i hranjivim tvarima iz probavnog sustava. Vene odnose tamnocrvenu krv, bogatu ugljicnim dioksidom i drugim razgradivim produktima metabolizma, natrag do pluca, jetre i bubrega.
Iznimke ovog pravila su plucna arterija i vena. Plucna arterija nosi krv siromasnu kisikom do alveola, gdje se krv obogacuje kisikom iz udahnuta zraka. Plucne vene vracaju osvjezenu krv u srce, koje je potom pumpa kroz tjelesne arterije. Kisik ulazi u stanice gdje se zamjenjuje za ugljicni dioksid, a vene takvu iscrpljenu krv dovode do srca, koje je potom odvodi ponovo do pluca.

Sastav krvi

Veci dio volumema krvi cini blijedozuta plazma. Daljinjih od 30 do 45 posto cine crvena krvna zrnca, a preostali dio bijele krvne stanice, a preostali dio bijele krvne stanice i krvne plocice.
Plazma: transportni dio krvi prenosi hranjive tvari iz probavnog sustava o odvodi razgradive tvari. Apsorbira tekucina u debelom crijevu odrzava volumen plazme na istoj razini.
Krvne stanice: kod macica, jetra i slezena sudjeluju u stvaranju krvnih stanica; kod odraslih macaka proizvodnju nastavlja kostana srz. Crvena krvna zrnca prenose kisik arterijama do tjelesnih stanica. Bijele krvne stanice brane organizam od mikroba i parazita, ciste razgradive tvari nakon ozljeda i stvaraju protutijela za bobru protiv infekta.
Krvne plocice: one su odgovorne za grusanje krvi prilikom ozljeda.

Bolesti krvi i krvotoka

Neki problemi krvotoka mogu imati vanjske uzroke Ako macke ne jede, u debelom crijevu ima premalo vode da bi se odrzavala postojeca razina plazme, stoga se dovodi voda s drugih mjesta, sto dovodi do dehidratacije.
Prilikom anemije, pada razina crvenih krvnih tjelasaca. Jaka invazija buha, ozljeda, vrijed zeluca ili tumor mogu uzrokovati prolaznu anemiju. Bolesti mogu takodjer onemoguciti kostanu srz u proizvodnju novih tjelasaca. Takvu neregerativnu anemiju cesto uzrokuje virus leukemije macaka, zatajenje bubrega, nedostaci hranjivih tvari ili trovanje.
Macke mogu razviti bolesti srcanog misica ili zalistaka, kao i poremecaj srcanig ritma. Mogu imati problema s krvnim ugruscima.

Krvne grupe

Macke imaju tri krvne grupe: A,B i AB. Vecina macaka ima krvnu grupu A, ali ucestalost pojedinih krvnih grupa razlicita je u razlicitim dijelovima svijeta. Naprimjer, gotovo su sve macke u Svicarskoj krvne grupe A, ali pada na 85 posto u Francuskoj. Mnoge pasmine s rodovnicom gotovo su iskljucivo krvne grupe A, dok su druge, razlicitom broju, pripadnici grupe B. Krvne grupe AB je izuzetno rijetka i ne povezuje se s pasminom.

RAMBO
05-01-2008, 12:01 AM
Hranjenje i izlucivanje

Probavni sustav odgovoran je za razgradnju hrane do molekula koje mogu uci u krvotok. Taj sustav takodjer moze biti i barijera stetnim bakterijama kao o drugim uzrocnicima bolesti kao i drugim uzrocnicima bolesti koje macka slucajno moze pojesti.
Hrana je obicno unesena, probavljena, iskoristena i izlucena unutar 24 sata.

Unos hrane i probava

Macke zubima trgaju meso, a hrapav jezik ga sastruze s kostiju. Slina povezuje i podmazuje hranu za gutanje. Hrana kroz jednjak putuje do zeluca. Gornji dio zeluca stvara kiselinu razgradjuje vlakna, kao i enzime koji razgradjuju bjelancevine. Zeludac takodjer izlucuje sluz kojom sebe i crijeva stiti od tih probavnih sokova. Kontrakcije misicnog sloja stijenke zeluca mijesaju hranu, koja potom odlazi u dvanaesnik.
U dvanaesnik se izlijeva zuc iz zucnog mjehura koja razgradjuje mast i enzimi iz gusterace. Uzduz tankog crijeva nastavlja se probava, a hranjive se tvari resorbiraju kroz stijenku crijeva.
Hranjive tvari krvlju putuju u jetru, najveci unutarnji organ. Jetra ih preradjuje do esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina. Za razliku od jetre covjeka i psa, jetri macke nuzno je potrebna bjelacevina zivotinjskog porijekla, kako bi pribavila one aminokiseline koje sama ne moze proizvesti. Macka bi, stoga, uginula ako ne bi jela meso. Jetra takodjer razgradjuje toksicne tvari.

Izlucivanje stetnih tvari

Nakon resorpcije hranjivih tvari, otpadni produkti ulaze u debelo crijevo ili kolon, gdje zapocinje bakterijska razgranja. Voda se resorbira kroz stijenku kolona, koji izlucuje sluz koja podmazuje suhe otpadne tvari. Kada se ti sastojci skupe u ravnom dijelu debelog crijeva, zivci salju signal da je potrebno njihovo praznjenje.
Krvlju se razgradivi produkti odnose od jetre do bubrega, gdje ih bubrezni kanali (nefroni) profiltrijaju i izlucuju kao urin, koji macka dnevno stvara oko 60ml. Bubrezi takodjer reguliraju krvni pritisak, odrazavaju hemijsku ravnotezu krvi, aktiviraju vitamnin D i stvaraju eritropoetin, hormon koji potice stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Probavni hormoni

Proces probave potpomazu i hormoni koji otpusta stitnjaca, nusstitnjaca i gusteraca.
Stitnjaca, parni organ sa svake strane dusnika, kontrolira razinu metabolizma. Previse aktivna stitnjaca, sto je uobicajeno kod starijih macaka, dovodi do prozdrljivosti, gubitka tezine i povecane frekvencije srcanog rada. Slabije aktivna stitnjaca izuzetno je rijetka kod macaka.
Do stitne zlijezde se smjestila nusstinjaca, koja stvara hormon koji sudjeluje u mobilizaciji kalcijuma iz kostiju, a potonji je od presudnog znacenja za misicne kontrakcije.
Inzulin nastaje u gusteraci, a omogucuje stanicama aporpciju, po zivot vazne, glukoze iz krvi.

Razmjestaj zuba kod macke

Macici u trenutku poroda imaju 26 mlijecnih zuba, ostrih poput igle. Njih zamjenjuje 30 stalnih zuba tijekom prvih sest mjeseci zivota. Gornji i donji sjekutici primaju plijen ili hranu, ocnjak hvata i ubija, a prekutnjaci i kutnjaci ogule, sasijeku i prozvacu meso. Macka ima malo kutnjaka, a gornji si gotovo zakrzljali, jer nisu znacajni na njezinu prirodnu prehranu kao mesozdera.

RAMBO
06-01-2008, 03:23 PM
Osiguravajuci buducnost

Reproduktivna strategija macke savrseno je koncipirana za lovce samotnjake. Zenke se pocnu tjerati s produzenim trajenjem dana, sto omogucava porod tijekom proljeca i ljeta, kada hrane ima u izobilju. Muzjaci su stalno spremni na parenje.

Muski spolni sustav

Macka dostize punu spolnu zrelost od pet do sest mjeseci: od tada je spolni sustav muzjaka uvijek u pripremi, spreman na upotrebu, ako se zato ukaze prilika.
Luteinizirajuci hormon (LH) iz hipofize stimulira testise na stvaranje spreme, ali i muskog spolnog hormona testerona. Za nastanak spermija najbolja je temperatura neznatno niza od tjelesne, stoga sjemenici (testisi) nalaze u mosnjama (skrotumu) izvan tijela. Sperma se pohranjuje u pasjemeniku (epididimus), na bazi testisa, dok se ne ukaze potreba, kada putuje kroz dva sjemenovoda do uretre i bulbouretralne zlijezde. Tamo se obogacuju sekretima, transportnim medijem, koji je bogat secerom.
Miris stavlja spolni sustav muzjaka u visok stupanj pripravnosti. Ako vomeronazalni organ otkrije miris zenke, on ce sve drugo zanemariti i krenut ce je traziti.

Sterilizacija

Kod muzjaka kastracija je manje operacija, a radi se obicno u dobi od sest mjeseci. Pod opstom anestezijom, uklanjaju se testisi kroz mali rez na skrotumu. Sjemenovodi i prilezne krvne zile podvezuju se.
Sterilizacija zenki ukljucuje vecu abdominalnu hirurgiju, a moze se obaviti i prije dostizanja spolne zrelosti. Uklanjaju se jajnici i materica do grlica materice.

Zenski hormoni

Poput vecine drugih domacih zivotinja, macka je poliestericna zivotinja, sto znaci da se kroz godinu vise puta tjera. Medjutim, za razliku od mnogih drugih zivotinja koje se tjeraju tijekom cijele godine, macka je sezonski poliestericna: spolni ciklus zenke je najaktivniji s povecanjem trajanja dana i onda opet jenjava kako se smanjuje trajanje dana.
Krajem zime, povecava se broj sati dnevnog svijetla, sto potice hipofizu na lucenje folikulostimulirajuceg hormona (FSH). (FSH) potice jajnike macke na razvitak jajasaca i stvaranje zenskog spolnog hormona estrogena. Estrogen se otpusta u urin zenke, ko pozivnica dostupnim muzjacima.
Za razliku od spolnog sustava prakticki svih drugih sisavaca, jajasca se ne otpustaju u jajovod dok ne dodje do parenja.

Parenje macaka

Zenka ne dopusta muzjaku parenje dok nije potpuno spremna. Tada se muzjak penje na nju, hvata je za kozu vrata i trenutacno se pare. Penis macka je prekriven kukicama. Kada se povlaci, kukice struzu po stidnici, cime se stimulira otpustanje jajnih stanica.
Macka otpusta jajasca samo nakon parenja, ali su obicno potrebna dva ili vise parenja. Jednom kada jajasce napusti jajnik, nastupa razdoblje mirovanja, koje traje od dvije do tri sedmice, nakon cega, ako macka nije ostala gravidna, nastupa sljedeci ciklus tjeranja.

Graviditet i porod

Do oplodnje dolazi u rogu materice i fetusi su svakom rogu smjesteni jedan iza drugog. Graviditet traje otprilike 63 dana. Porod obicno nije kompliciran, iako neki macici mozda ne prezive. Otpustanje mlijeka nastupa ubrzo nakon poroda, a potice ga sisanje. Zenka, nekoliko dana nakon poroda, napusta mjesto gdje se omacila, noseci macice jednog po jednog u novo skroviste, s manje mirisa i, prema njenom misljenju, vise sigurnosti.

POROD MACKE - ( samo za one jakog stomaka)
http://cats.about.com/od/catvideos/youtube/catgivingbirth.htm

RAMBO
06-01-2008, 10:13 PM
Vid

Vecina se strucnjaka slaze da macke ne raspoznaju boje. Istrazivanja su pokazala da cunjici, stanice osjetljive na boju , koji se nalaze na mreznici oka, raspoznaju plavu i zelenu, ali ne i crvenu boju. U pokusima, macke su mogle razlikovati zelenu, plavu i zutu, ali ne i crvenu boju. U normalnom zivotu, boje mackama nisu vazne.

Uocavanje pokreta

Oko macke je znatno osjetljivije na pokret od nasega, u mreznici oko je vise stapica, stanica vaznih za otkrivanje pokreta. Znacajnija prisutnost stapica pridonosi sposobnosti gledanja pri slabom svijetlu.
Kada gledaju svijet, macke ne mogu izostriti sliku i ne mogu ostro raspoznavati detalje, zbog velike lece koja skuplja sto je moguce vise svijetla. Najspektakularnija modifikacija u oku macke je tapetum lucidum, sloj reflektirajucih stanica smjestenih iza mreznice. Ove stanice, poput zrcala, ponovo hvataju svjetlo vec proslo kroz mreznicu kako bi stapicima i cunjicima povecali sposbnost interpretacije podataka.

Oko macke

Prozirna roznica, koja ima zastitnu ulogu, prekriva prednju ocnu komoru ispunjenu tekucinom. Iza nje se nalazi sloj zvan uvea, koji se sastoji od tri dijela: obojane sarenice, stabilizirajuceg cilijarnog tijela i fokusirajuce lece. Iza lece se nalazi ispunjena straznja ocna komora.
Mreznica obavija straznji dio oka, "cita" svjetlo, salje informacije putem vidnog zivca; iza se nalazi tapetum lucidum, sloj specijaliziranoga reflektirajuceg tkiva.

Vidno polje

Isturene oci omogucavaju macki siri kut gledanja no sto ga mi imamo, a one takodjer imaju bolji periferni vid;oboje je vazno zivotinjama koje su lovcu i lovina.

Savrseno oko

Kao sto je i prikladno takvu oportunistickom lovcu, oko macke je stvoreno za skupljanje maksimalne kolicine svjetla. Vidljiva prasina oka ili roznica zaobljena je, veca je vrlo velika u odnosu na druge dijelove oka. Pri slabom svjetlu ili kada je vasa macka uzbudjena ili uplasena, njezine se zjenice prosiruju, kako bi najbolja iskoristile dostupno svjetlo, dok se pri jakom svjetlu gotovo u potpunosti suzavaju, kako bi zastitile mreznicu, dopustajuci svjetlosti prolaz kroz dva uska, longitudinalna procjepa.

Mogu li macke vidjeti u mraku?

Za razliku od uvrijezena misljenja, u mrklom mraku macke ne mogu vidjeti nista bolje od ljudi. Medjutim, one mogu vidjeti u samo jednoj sestini svjetla koju bismo mi inace trebali. Zjenice oka omacke mogu se prosiriti na gotovo 90posto povrsine oka - omogucavajuci hvatnje plijena u zoru i sumrak. Oko macke sjaji zeleno ili zlatno kada se svjetlo reflektira sa sloja stanica koje zrcale svjetlo (tapetum lucidum), smjestenih iza mreznice.One poboljsavaju macki vid nocu, ponovo reflektirajuci svjetlo. Poput ugradjenih sunacanih naocala, misica sarenice mijenjaju oblik zjenice s obzirom na kolicinu svjetla. Pri jacem svjetlu postaju ovalne.

RAMBO
07-01-2008, 10:39 PM
Imunost

Imunosni sustav stiti od unutarnjih opasnosti, kao sto su stanice raka, i vanjskih uzrocnika, kao sto su virusi i bakterije.
Pod normalnim okolnostima, imunosni sustav ukljucuje se i iskljucuje kada se za to ukaze potreba. Ako se pravodobno ne aktivira, macka je imunosuprimirana. U slucaju, kada se aktivira u pogresno vrijeme ili se ne iskljuci, macka moze razviti alergiju, astmu ili autoimunosnu bolest, u kojoj imunosni sustav napada vlastite vitalne dijelove tijela.

Kako sustav radi

Skoro svaki dio tijela, od koze do kostane srzi, sadrzi stanice koje su sastavni dio, zdravoga imunosnog sustava. Znacajnu ulogu imaju bijele krvne stanice, od kojih razlikujemo pet glavnih tipova.

- Neutrofili:
Prva linija odbrane "vojnika napadaca" imunosnog sustava koji stiti od bakterija i gljivica.

- Limfociti B:

Ove stanice stvaraju protutijela - bjelancevine koje obiljezavaju i neutraliziraju stetne mirkoorganizme.

- Limfociti T:

"Pomocnike" T-stanice poticu limfocite B na stvaranje antitijela, dok "supresorske" T-stanice iskljucuju kada je posao zavrsen.

- Memorijske T-stanice:

Ovaj tip stanica patrolira tijelom, prepoznaje zlocince iz proslosti te mobilizira ekipu za napad, ukljucujuci "prirodne ubojice" - stanice koje napadaju i unistavaju virusne ili tumorske stanice.

- Makrofazi:

Ovaj tip stanica (doslovno "veliki jedaci") zavrsni su dio tog sustava. Oni pristizu da bi uklonili ostatke tkiva.

Bol i stres

U mozgu, hemijske suptance nazvane neuropeptidi imaju vazan ucinak na kontrolu bola, energiju osjecaj blagostanja. Bol je dio odbrambenog sustava macke, koji je prisiljava na izbjegavanje stalne opasnosti.
Tijeko borbe, macka stvara zastitne neuropepide, nazvane endorfini, koji smajuju neugodnost i intezitet boli. Hronican stres moze izazvati visak ili manjak neuropeptida: bol i stres mogu, stoga, imati utjecaja na prijemcivost na bolest ili oporavak od bolesti.
Upotrebljavajte iskljucivo sredstva protiv bolova namijenjena mackama: lijekovi koji su dobri za pse ili ljude za macku mogu biti smrtonosni.

Suvise aktivan imunosni sustav

Pomocni limfociti T aktiviraju i deaktiviraju dijelove imunosnog sustava, ali ponekad i pogresno protumace znakove. One mogu djelovati kada organizmu macke ne prijeti opasnost od opasnog mirkoorganizma, nego je jednostavno u kontaktu s bezlaznemim tvarima poput sline buhe, kucne prasine ili biljnog peluda. Te supstance mogu biti okidaci za alergijsku reakciju, koja moze izgledati kao bilo sto u rasponu od svraba, vodenih ociju ili kihanja do povracanja ili proljeva.
Ako ga supresorske T-stanice ucinkovito ne iskljuce, imunosni sustav moze ici predaleko i moguce je da pogresno zapocne napad na odredjene dijelove vlastita tijela - naprimjer na crvena krvna zrnca. Takva autodestruktivna reakcija naziva se autoimunosna bolest.
Veterinari sve cesce dijagnosticiraju i alergije i autoimunosne bolesti kod macaka, dijelom stoga sto su uznapredovale dijagnosticke metode. Za sprecavanje pretjerano aktivna imunosnog sustava koriste se kortikosteroidi.

Slabije aktivan imunosni sustav

Smanjenje kompentencije imunosnog sustava kod macke moze biti uzrokovano uznapredovalnom straroscu ili uslijed infekcije uzrocnicima poput virusa imunodeficijencije macaka (FIV) ili virusom leukemije macaka (FeLV). Pogodjene macke osjetljive su na rak, infekcije i autoimunosne bolesti.

Rak kod macaka

Stanice raka odmetnici su koji varaju stanice prirodne ubojice da ih ne napadaju, jer se tumorske stanice predstavljaju kao vlastite. Kada izmaknu imunosnom sustavu, stanice raka umnozavaju se i sire na druge dijelove tijela. Neke mogu proizvesti hemijske supstance za aktivno potiskivanje imunosnog sustava macke.

RAMBO
08-01-2008, 12:18 AM
Zivjeti s mackama

Nas odnos s mackama zapoceo je relativno nedavno i u cjelini je uzajamno koristan. Iako su macke proganjane u srednjovjekovnoj Europi, a i dalje su laka meta za zlostavljanje, prikljucivanje ljudskim zajednicima bio im je uspjesan evolucijski potez, pomocu kojeg su se prosirile po cijelom svijetu. Medjutim, zivot s ljudima donio im je fizicke i psihicke promjene.

Od divljih do domacih

Anantomija domace macke tek se neznatno promjenila u odnosu na njezine divlje pretke. Kao i kod svih drugih udomacenih vrsta, mozak macke smanjio se za cetvrtinu u odnosu na pretka, libijsku macku. Podrucja mozga nuzna za nezavisno prezivljavanje jednostavno vise nisu potrebna, buduci da je podrucje doma relativno malo i hrana lako dostupna. Slicno tome, crijevo je postalo krace, a zlijezde koje stvaraju hormone manje. Domaca macka takodjer je i puno glasnija od svojih divljih rodjaka.
Te promjene jednostavno odrzavaju potrebe novog okolisa u kojem se zivotinja nasla. Macke su izlozene riziku da mozemo s njima uciniti ono sto smo ucinili sa psima i kroz uzgojni rad, opetovati oblike i velicine koji u divljini ne bi opstali. Patuljaste macke s velikim zglobovima i kratkim kostima, vec su priznate kao pasmina (munichkin), kao i bezdlaka macka (sfinks).

Utjecaj na ponasanje macaka

Seoba macaka u ljudsko okruzenje bila je uspjesna zbog uzgoja macaka koje nisu bile toliko plasljive kao njihovi divlji rodjaci. Ako se rano socijalizira, macke ce prihvatiti zivot s njima, pri cemu neke odanije od drugih. Iako se nove pasmine promicu na temelju njihove navodne bolje socijalizacije, ucinkovitost uzgojnog rada na usadjivanju takva ponasanja jos nije dokazana
niti odbacena.

Promjena glasa?

Znanstvenici su pokusali utvrditi mijenja li se glas macaka zbog njihove bliskosti s nama. Neki od njih tvrde da postoji evolucijski put prema tisem macijem glasu i takozvanom "tihom mijaukanju".

Uticaj na genetiku

Ljudi i cimpaneze imaju 98,5 posto gena, cak ni 100 milijuna godina od razdvajanja nije bilo dovoljno za genetske prenaike. Tako je i s mackom. Nikada nece doci do genetski promjena kao rezultata udomacivanja ili selekcijskog uzgoja. Tek cemo utjecati na regulacijske gene koji ce druge gene ukljucivati i iskljucivati.

Hipoalergijska macka

Svi mi mozemo biti alergicni na razne animalne prhuti, ali prhut macaka je mnogim ljudima posebno neugodna. Krivac je za to je bjelancevina nazvana Fel D-1, koja se nalazi u slini macaka i ljuskama macije koze.
Tehnicki gledano, sada kada je dostupna genetska manipulacija, ne bi vjerovatno bilo tesko otkriti gen koji nadzire stvaranje Fel D-1 i promjeniti taj protein, cime bi se smanjila sansa da izazove alergijsku reakciju kod ljudi.Medjutim, ova ideja obiluje moralnim i etickim dvojbama.

RAMBO
13-01-2008, 12:38 AM
U posljednjih pedeset godina pa sve do danas, dogadja se "ekspolozija" broja novih pasmina macaka. Neke od novih pasmina nastaju selektivnim uzgojem macaka koje su se razvile da bi prezivjele u specificnom okruzenju. U drugim slucajevima, slucajno nastale mutacije odrzavane su pazljivim uzgojem koji je slijedio stroga pravila genetike. Najnovije intervencije ukljucuju planirano krizanja divlje macke s domacom mackom kako bi se postigle jedinstvene boje i uzorak krzna. Mnogi registri zabranjuju ovakav uzgoj, no drugi registri priznaju njihove rezultate.

Selektivni uzgoj

Macke zive s nama kroz hiljade godina, no selektivni se uzgoj aktivno razvijao tek tijekom posljednjih stotinjak godina, kao rezultat uspjeha prvih sluzbenih izlozbi macaka, nakon kojih je naglo porasla popularnost rasnih macaka. Potom su osnovani registri koji su odredjivali standarde i potvrdjivali rodovnice.

Moderni registri

Kod registara pasmina javljaju se brojne nedosljednosti.Tesko je ustvrditi sto je zapravo pasmina - sve pasmine nisu priznate u svim registrima, a pojedina pasmina moze imati razlicite nazive u razlicitim registrima. Najveci je registar rasnih macaka CFA (Cat Fancires' Association), osnovan 1906. godine. Njegovi su principi dosta iskljucivi, naprimjer,dopusta samo cetri boje za sijamske macke. TICA (The International Cat Association), sa sjedistem u Sjevernoj Americi, postoji od 1979. i najliberalniji je registar. Prihvaca, naime, nove pasmine brze od ostalih registara, makar privremeno, cime potice eksperimetiranje. Britanski GCCF (Govering Council of Cat Fancy) osnovan je 1910.godine. Njegova su pravila cvrsta, no liberalniji je od CFA, a utjecaj mu je primjetan po cijelome svijetu. Vecina europskih zemalja ima po nekoliko registara, a barem jedan iz svake zemlje (iz Hrvatske je to Savez felinoloskih drustava Hrvatske (SFDH), osnovan 1992.) clan je Medjunarodnoga felinoloskog saveza (Federation Internationale Feline - FIFe), osnovana 1949. Njegova je politika bliska britanskom registru: uzgoju tipova za koje se zna da se kod njih javljaju defekti, poput plavookih bijelih macaka kod kojih je cesta pojava gluhoce.

http://i3.tinypic.com/6q35r4o.jpg
Kombinacija boja kod svete birmanske macke mogla je nastati prirodno u izolovanom podrucju, no neki tvrde da je ipak dobivena uzgojem.

Stare i nove pasmine

Pasmine macka mogu se podijeliti u dvije skupine koje su se javile hronoloski. Prvo su bile one koje su nastale prirodnim, slobodnim razmnozavanjem (no moguce u izloriranim podrucjima) macije populacije. Mnoge od njih karakterizira boja ili kombinacija boja, a geneticki to su uglavnom "recesivne" na temelju kojih je nastala pasmina, poput abesinske tockaste, sto je recesivna osobina naglasena kroz selektivni uzgoj. Druge pasmine, naprimjer manx, pokazuju razlike nastale mutacijom. Neke pasmine poput manine coon i norveske sumske macke prirodno su se razvile, a potom su priznate kao pasmine. Drugo obiljezje ovih radnih pasmina je duzina dlake. Dugodlake su se ranije pojavile u registrima, ali u to su vrijeme standardi bili vrlo "labavi".

http://i18.tinypic.com/6oosz03.jpg
Orijentalne kratkodlake macke po nekim bi standardima bile sijamske, a neki bi ih registri nazvali "drugim varijacijama orijentalne".

Geneticka manipulacija

U novije vrijeme pasmine su razvijane aktivno, u nekim slucajevima sa znanstvenom podlogom. Mnoge su nastale "od nule", a uzgajivaci su koristili svoje znanje da bi stvorili zeljene boje i njihove kombinacije. Ti su postupci i dalje razvijaju : od pocetka XX. vijeka do danas pojavilo se vise novih pasmina, nego u cijeloj povijesti domace macke. Nove pasmine zapravo su dugodlake varijante postojecih kratkodlakih pasmina, druge su nastale promjenama dlake. No, primjeri uzgojnog otklona od prirodnih tipova, poput sfinks i munchkin pasmine, poticu pitanje vodi li koncept uzgojnih standarda do devijacije i nezdravih ekstrema.

http://i7.tinypic.com/8a2nqz7.gif
Otocna ogranicena kolicina genskog materijala uzrokovala je premoc macka bez repa: japanska bobtail.

Siri utjecaji

Selektivni uzgoj ima samo rubni utjecaj na vrstu u cijelini. Mackama s rodovnicom, pa i ondje gdje su jako popularne, manje je od deset posto u svjetskoj macijoj populaciji. Ipak registri pasmina koriste svim mackama, jer podizu njihovu vrijednost pozeljnih ljubimaca.

http://i5.tinypic.com/7y6dgls.gif
Jedna od tendencija i uzgoj radi karaktera: poznata kao mirna, radgoll pasmina je dobar, ali ne i jedini primjer.