PDA

Pogledajte punu verziju : kako povezati pc i laptop na adsl



frana
23-08-2007, 02:20 PM
ako mi neko moze detaljno objasnit postupak povezivanja laptopa i pc-a na adsl. trenutno imam adsl spojen na pc. e sad sam uzeo laptop i htio bi i njega spojiti na isti adsl ali tako da mogu u isto vrijeme biti konektovan i preko laptopa i preko pc-a, ili ako recimo ugasim pc da se mogu i dalje konektovat preko laptopa na adsl.
http://forum.bihnet.ba/images/smilies/boldblue.gif
:jumpy:

MersauX
23-08-2007, 03:22 PM
Ako imas vise portova na modemu samo ukopcas kabal u jedan od slobodnih portova i ukopcas u laptop. Napravis konekcije na laptopu i to je to. Ako nemas vise portova onda trebas kupiti switch i u njega ukopcati pc, modem i laptop. Opet samo napravis konekcije na laptopu i to je to.:)

Mislim da nema potrebe da podesavas ip adrese na mreznoj kartici, ako ne zelis praviti mrezu izmedju pc-a i laptopa, a ako zelis to je opet sasvim druga prica i prije svega malo duza prica.:D

ado_89
23-08-2007, 03:49 PM
evo ovo uradis kao sto ti je doticni gospn MersauX rekao, samo sto je izostavio da moras modem postaviti u Router mode, tj da je non-stop konektovan na net. Eto javi nam dokle si stigao.

Barem ce mozda za nas biti jedna Fanta???

frana
23-08-2007, 04:22 PM
na modemu imam 4 slobodna porta. ako sam dobro shvatio trebam uzet jos jedan ovaj crosover kabl tj.ovakav kao sto je u modemu i spojit na laptop. jedino me zanima kako nastimat modem da bude u router modu ?

MersauX
23-08-2007, 04:54 PM
evo ovo uradis kao sto ti je doticni gospn MersauX rekao, samo sto je izostavio da moras modem postaviti u Router mode, tj da je non-stop konektovan na net. Eto javi nam dokle si stigao.

Barem ce mozda za nas biti jedna Fanta???

Ne mora ni to nuzno. Kod mene je uvezan komp i laptop preko switcha. Modem je Speetouch i ima samo 1 port, stavljen u bridge mode. Komp pravi dvije konekcije istovremeno (net i free zona zajedno) i laptop jednu (net), tj. sve skupa tri konekcije istovremeno.

Da, treba ti jos jedan kabal. Prvo pokusaj sa bridge mode da li ce raditi, ja mislim da bi trebalo.:) Ako ne bude javni pa ti kazemo kako da stavis u router mode.

ado_89
23-08-2007, 05:19 PM
moze druze i u bridge modu, ali tada ce ti biti konektovan samo jedan komp, jer ne moze dvije konekcije u isto vrijeme (mislim na internet). tj, komp ce ti imati konekciju na internet a laptop nece.


slede sto mozes uraditi (da sacuvas limit na ADSL), jeste da ugradis jos jednu mreznu kartu u kopm i sharujes na njemu konekciju od interneta, i u tu mreznu kartu ustaknes laptop (tako je kod mene). i onda ti mora komp biti konektovan na internet da bi laptop imao net.

znaci ako hoces internet neovisno o komp, napravis routed konekciju i przi. cim upalis ili komp ili laptop ili oba zajedno imaju internet. pozz

mirzasila
23-08-2007, 06:27 PM
Ako se radi o bihnetovom adslu mogu se uspostavit dvije konekcije u isto vrijeme. znaci samo prikacis 2 kabla na modem (jedan za desktop jedan za laptop) i naporavis na svakom od njih PPoE konekciju.

MersauX
23-08-2007, 09:26 PM
Ako se radi o bihnetovom adslu mogu se uspostavit dvije konekcije u isto vrijeme. znaci samo prikacis 2 kabla na modem (jedan za desktop jedan za laptop) i naporavis na svakom od njih PPoE konekciju.

Upravo tako, ja rekoh kod mene se ISTOVREMENO prave cak tri konekcije. Dvije su onda u svakom slucaju moguce.:)

frana
24-08-2007, 06:37 PM
napravio sam mrezu ali mi se ovo nikako ne svidja. kad upalim racunar i konektujem se na internet na laptopu odma mogu otvarat stranice jer je i on tad konektovan ali cim se ja diskonektujem s racunara i laptop je diskonektovan. ako se spojim prvo s laptopom na internet, na racunaru se ne mogu konektovat i otvarat stranice nego se moram diskonektovat s laptopa da bi konektovao racunar.sto je jos gore nemam ni free zone. nemoguce je napravit dvije konekcije i konektovat se u isto vrijeme i na laptopu i na racunaru jer dolazi do zauzeca linije jer se ja konektujem preko racunara a kad idem na konekciju preko laptopa pise verifying user name and password i ne bude nista.
sve ovo sam radio preko adsl speed touch modema koji ima 5 portova tako da sam zauzeo 2 porta s 2 mrezna kabla i spojio ih u racunar i laptop.

mirzasila
24-08-2007, 07:53 PM
Nemoj da sharujes konekciju na racunaru nego napravi dvije zasebene PPoE konekcije na racunaru i laptopu i pri tome u tcp/ip postavkama odaberi da automatski dodjeljuje ip adrese i dns adrese...
ja imam speedtouch modem/router sa 4 mrezna izlaza i znam sigurnoi da je moguce izbirati vise konekcija , max 3 ako se dobro sjecam.

TheDamned
24-08-2007, 07:59 PM
napravio sam mrezu ali mi se ovo nikako ne svidja. kad upalim racunar i konektujem se na internet na laptopu odma mogu otvarat stranice jer je i on tad konektovan ali cim se ja diskonektujem s racunara i laptop je diskonektovan. ako se spojim prvo s laptopom na internet, na racunaru se ne mogu konektovat i otvarat stranice nego se moram diskonektovat s laptopa da bi konektovao racunar.sto je jos gore nemam ni free zone. nemoguce je napravit dvije konekcije i konektovat se u isto vrijeme i na laptopu i na racunaru jer dolazi do zauzeca linije jer se ja konektujem preko racunara a kad idem na konekciju preko laptopa pise verifying user name and password i ne bude nista.
sve ovo sam radio preko adsl speed touch modema koji ima 5 portova tako da sam zauzeo 2 porta s 2 mrezna kabla i spojio ih u racunar i laptop.

modem ti mora raditi kao router

kozo
24-08-2007, 08:58 PM
ja imam slican problem. na internet (zona.ba) se spajam bezicmo pomocu AP-a i 16 dbi grid antene koji su spojeni na stolno racunalo LAN kabelom . e kako sada namistit AP tako da se mogu i s racunalom i s laptopom spojit na internet tako da je racunalo spojeno na AP LAN kabelom a laptop bezicno???

MersauX
24-08-2007, 11:33 PM
Nemoj da sharujes konekciju na racunaru nego napravi dvije zasebene PPoE konekcije na racunaru i laptopu i pri tome u tcp/ip postavkama odaberi da automatski dodjeljuje ip adrese i dns adrese...
ja imam speedtouch modem/router sa 4 mrezna izlaza i znam sigurnoi da je moguce izbirati vise konekcija , max 3 ako se dobro sjecam.

Upravo, iskljuci shareovanje konekcije i onda bi trebalo da radi. To je na kartici Advanced kada udjes u Properties konekcije.

frana
24-08-2007, 11:54 PM
napravim ja 2 adsl konekcije medjutim ne mogu se u isto vrijeme konektovat i na laptopu i na racunaru, ako sam na jednom konektovan moram se diskonektovat da bi oslobodio liniju i konektovao se na drugom.

Siskoje
28-08-2007, 03:54 PM
Neznam sto komplikujete, sve sto treba uraditi je sljedece

1.
Na poledjini modema, kad se okrena sa zadnje strana skroz lijevo, ima ona mala rupica 'Reset'. Zabijte olovku, cackalicu ili chunu ako vam je dovoljno mala i cuvajte nekih 7-10 sekundi sve dok se na modemu ne pogase sve one zelene i ne pojavi jedna crvena.
Izvadite olovku, cackalicu ili chunu i cekajte da se popale zelene lampice.


2.
Kad se popale zelene lampice na modemu u vas browser unesite adresu:
http://192.168.1.254 ili
http://speedtouch.lan
Otvorice se web stranica za postavke modema.
Kliknite lijevo u meniju na: 'SpeedTouch' i u novoj stranici u dnu ce se pojaviti: 'Pick a task' i kliknite na 'Set up'. Otvara se popup...
Zatim:
1. Next
2. Selektirajte Routed PPPOE, pa Next
3. Trebalo bi biti selektirano: '8.35', ako nije odaberite i onda Next
4. Cekirajte 'Start the DHCP server on SpeedTouch', opet Next
5. Upisite neki user i pass koji cete lako pamtiti, Next
6. Otvara se prozor koji pita jel to to... i klknite na Start
7. Sacekajte dok zavrsi podesavanje. Mozda vam otvori prozor da upisete user i pass koji ste prethodno upisali u konfiguraciji.

Trazice vam da napisete user name i password vaseg bihnet accounta, jer ce konekcija biti stalna, nemoras vise stalno se konektovati, vec cim otvoris svoj browser - firefox naravno :) bices konektovan!

Na drugom racunaru ne moras podesavati ovo sve, jer ce automatski dobiti konekciju, preko router-modema, jer je modem postavljen da radi u Route modu i on mu automatski dodjeljuje, i ima stalnu konekciju nezavisno od desktopa!

To je to

p.s.

Ovo se odnosi na modem 546 Vi vec sam negdje napisao kako se to rjesava, pa malo istrazujte!

zb_morena
27-07-2008, 01:12 AM
napravio sam mrezu ali mi se ovo nikako ne svidja. kad upalim racunar i konektujem se na internet na laptopu odma mogu otvarat stranice jer je i on tad konektovan ali cim se ja diskonektujem s racunara i laptop je diskonektovan. ako se spojim prvo s laptopom na internet, na racunaru se ne mogu konektovat i otvarat stranice nego se moram diskonektovat s laptopa da bi konektovao racunar.sto je jos gore nemam ni free zone. nemoguce je napravit dvije konekcije i konektovat se u isto vrijeme i na laptopu i na racunaru jer dolazi do zauzeca linije jer se ja konektujem preko racunara a kad idem na konekciju preko laptopa pise verifying user name and password i ne bude nista.
sve ovo sam radio preko adsl speed touch modema koji ima 5 portova tako da sam zauzeo 2 porta s 2 mrezna kabla i spojio ih u racunar i laptop.

a da te pitam kako si povezao i laptop, jesi kupio neki kabl koji si ukljucio u modem i laptop....i jesi samo napravio konekciju na laptopu ko sto se pravila i na pc..i mene ovo bas zanima i treba mi...nadam se da ces odg