PDA

Pogledajte punu verziju : Čajevi, Začini i ostale mirođije...



Patišpanja
15-08-2008, 10:44 AM
Ovako nisam znala da li da stavim temu ovdje ili...ali eto pošto je flora -čaj-trave-nekako mi je logika da ovdje stavim.

Uglavnom, pošto sam veliki ljubitelj čajeva, a znam da ima ih još ovdje...voljela bi da malo podijelite svoje znanje o biljkama, koja biljka je dobra za koji problem ili ako jednostavno volite uživati u čajevima ili možda nekim drugim sokovima od biljaka, njihovih cvjetova, listova...

Također ako ima neko da poznaje okolinu Tuzle ili tuzlanski kanton da mi može preporučiti gdje da idem u potragu za istim biljkama...znam da je možda jednostavnije otići u radnju i kupiti ali eto ja volim te domaće čajeve, odnosno da sama sušim biljke za napitak....

A da i naravno bilo bi lijepo da naglasite kako se biljka uzgaja i gdje , pod kojim uslovima....

Pa tema je otvorena....

Mystery
15-08-2008, 10:57 AM
Kamilica - Prija u borbi protiv stresa. Bilo da je pijete kao čaj ili stavljate obloge kamilica djeluje na kožu, želudac, organe za varenje i nervni sistem.
Bijeli sljez - Čaj od korijena bijelog sljeza koji se priprema namakanjem sljeza u hladnoj vodi, a tek prije grgljanja ili ispijanja se blago zagrije. Za bronhitis i kašalj pije se mlak i zaslađen medom.
Valeriana - je temeljna biljka za liječenje nervnih smetnji i nesanice. Koristi se u mješavini sa hmeljom, kamilicom i matičnjakom. Povremena upotreba upotreba je blagotvorna i vrlo efikasna, ali duža upotreba, ipak, nije preporučljiva.
Lipa - Lipov čaj će izazvati znojenje i pomoći kod stanja prehlade i gripe. Pomaže kod bubrežnih bolesti i uklanja sluz iz disajnih organa. Međutim, niti sa ovim napitkom ne treba pretjerivati.

Morgana Alabastra
15-08-2008, 11:20 AM
Ja imam jednu veliku saksiju nane,stalno se siri,kao grm,i s vremena na vrijeme je osusim i imam caj.Kazu da nana otvara apetit.
Moja majka stalno skuplja trave i znam da ima veliku policu sa raznim,pa cu se malo raspitati.Meni daje neki caj od cubrica,i jako je ukusan,lijepo mirise...
Lipu mozes svugdje naci...Kunicu isto,izgleda kao bijeli cvijet,gorka je,a ne znam za sta je:S
A sto se tice branja,trebas naci neku cistu livadu,brati u proljece,a takvih livada ti ima,samo da nije prljavo od prasine i auta.

Patišpanja
15-08-2008, 11:24 AM
Ja imam jednu veliku saksiju nane,stalno se siri,kao grm,i s vremena na vrijeme je osusim i imam caj.Kazu da nana otvara apetit.
Moja majka stalno skuplja trave i znam da ima veliku policu sa raznim,pa cu se malo raspitati.Meni daje neki caj od cubrica,i jako je ukusan,lijepo mirise...
Lipu mozes svugdje naci...Kunicu isto,izgleda kao bijeli cvijet,gorka je,a ne znam za sta je:S
A sto se tice branja,trebas naci neku cistu livadu,brati u proljece,a takvih livada ti ima,samo da nije prljavo od prasine i auta.

Ej ja sam ti sva u tome, pa de ako bi mi šta mogla dati da presadim bila bi ti i više nego zahvalna....ja sam zasada posadila kamilicu, nemam više ništa mada obožavam piti čajeve, pa onda stalno idem brati....

Mystery
15-08-2008, 11:26 AM
Nana - Čaj od nane se uzima kod grčeva u želucu i mučnine, a zna se da pospješuje i lučenje žuči.

Morgana Alabastra
15-08-2008, 11:32 AM
Ja sam prije,dok sam bila mladja,s majkom stalno brala u vikendici.Ja cu vidjeti da ti dam nanu,ona se koti k'o luda,a potrudicu se da je ispitam sta je za sta i sta je ovdje dostupno.
A gdje si brala ovdje cajeve?

Patišpanja
15-08-2008, 11:37 AM
Ja sam prije,dok sam bila mladja,s majkom stalno brala u vikendici.Ja cu vidjeti da ti dam nanu,ona se koti k'o luda,a potrudicu se da je ispitam sta je za sta i sta je ovdje dostupno.
A gdje si brala ovdje cajeve?

Pa kad sam bila na Vranici( to ti je planina kod Vakufa) tu smo išli sa ovim vodičem koji baš poznaje biljke i brali i sada imam punu kesu mješavine raznih trava....a i skoro sam išla ovdje po Ilinčici ko fol ali problem je što slabo poznajem biljke pa ja kao neku knjižicu ponesem pa nešto tražim:)

Morgana Alabastra
15-08-2008, 02:54 PM
Hej imam i cuvarkuce,hoces da ti ponesem,da imas,nikad se ne zna za sta je dobra;)

Patišpanja
15-08-2008, 03:37 PM
Hej imam i cuvarkuce,hoces da ti ponesem,da imas,nikad se ne zna za sta je dobra;)

Naravno to je ono što se jede, kisa ja mislim da zovu

seneca
25-08-2008, 05:27 PM
Pozdrav.
Ja biljke vidim,ne samo kao bica sa kojim zivimo i treba da zivimo u apsolutnoj i pozitivnoj simbiozi nego i kao ucitelje,one u sebi kriju tajne iskona o kojim mi kao vrsta mozemo samo sanjati.One mogu ponuditi milion vise odgovora nego sto ih mi mozemo postaviti.
Steta sto zivimo malo deleko jedno od drugog,imam ti ja dosta biljaka,kako u kuci,na balkonu tako i u basti.Kadulju,nanu,kamilicu,origano,bosiljak,mazur an,lavandu,bosiljak,aloju veru,cuvarkucu (nju smatram nasom alojom),ruzmarin,komorac,kopar,zaru,kunicu... sigurno sam nesto i propustio.Rado bih ti dao sjeme ili rasade.Ipak,biljke koje rastu po planinama su puno bolje od ovih uzgojenih,najvise zbog kolicine i sastava etericnih ulja u njima.Etericna ulja one u sustini luce kao odbrambeni mehanizam,tako da sto se vise biljka bori sa okolinom i sastav im je jaci.Ali je lijepo pomilovati biljke koje pazis,onako ovlas,rukom,mirise cijeli komsiluk :-).A i napraviti fini napitak od njih.
Imas jedan pozdrav sa okusom crnog caja,nije domaci,ne raste kod nas nazalost,ali fino je uzivati u okusu indije ;-).

Patišpanja
25-08-2008, 05:39 PM
Pozdrav.
Ja biljke vidim,ne samo kao bica sa kojim zivimo i treba da zivimo u apsolutnoj i pozitivnoj simbiozi nego i kao ucitelje,one u sebi kriju tajne iskona o kojim mi kao vrsta mozemo samo sanjati.One mogu ponuditi milion vise odgovora nego sto ih mi mozemo postaviti.
Steta sto zivimo malo deleko jedno od drugog,imam ti ja dosta biljaka,kako u kuci,na balkonu tako i u basti.Kadulju,nanu,kamilicu,origano,bosiljak,mazur an,lavandu,bosiljak,aloju veru,cuvarkucu (nju smatram nasom alojom),ruzmarin,komorac,kopar,zaru,kunicu... sigurno sam nesto i propustio.Rado bih ti dao sjeme ili rasade.Ipak,biljke koje rastu po planinama su puno bolje od ovih uzgojenih,najvise zbog kolicine i sastava etericnih ulja u njima.Etericna ulja one u sustini luce kao odbrambeni mehanizam,tako da sto se vise biljka bori sa okolinom i sastav im je jaci.Ali je lijepo pomilovati biljke koje pazis,onako ovlas,rukom,mirise cijeli komsiluk :-).A i napraviti fini napitak od njih.
Imas jedan pozdrav sa okusom crnog caja,nije domaci,ne raste kod nas nazalost,ali fino je uzivati u okusu indije ;-).

Ah da znaš kako si me obradovao postom, nije bitno što mi ne možeš uživo to prebaciti, taj biljni raskoš što imaš...mada kada dođem u Sarajevo da znaš da ću te potražiti.
Čitam ove biljke koje si nabrojao, šta je komorac?!
Eh evo došla sam do nekih trava skoro, pa se sada suše...

seneca
25-08-2008, 08:16 PM
Drago mi ako sam te obradovao,na bilo koji nacin :-)
Malo sam zapustio biljke,iskreno,nadam se da ih necu ubiti nepaznjom :-( .Rasturio sam stan,sredjujem ga nesto,pa je to sve puno prasine i totalno je rasulo.A i u bastu jedva stignem izaci.
Komorac je biljka slicna kopru recimo,slatkasta je,ima okus kao anis...ljekovita je i kao zacin fenomenalna.Ostavicu neku fotku,mozda je i prepoznas,vjerovatno ces.
Sad ima u prirodi jako puno dobrih biljaka,koje su zrele za branje...kantarion,divizma...prve mi padaju napamet.A gljive da ne pominjem :-)
Nadam se da volis i gljive,one se tek prica za sebe.
Biljke je najbolje brati bas rano ujutro,ili poslijepodne,jako sunce utice na njih da povuku etericna ulja,ujutro ubrana biljka nije ista po svojstvima kao i ona u podne.
Ja volim bas kombinirati biljke kada pravim cajeve,tu bas znam biti mahnit,samo treba obratiti paznju koja je "kompatibilna" sa kojom.U dobrim kombinacijama pojacavaju dejstvo.Fenomenalna mi je npr. kombinacija sipurka (rosa canina) i kadulje.
A kad dodjes u Sarajevo...pa bice mi zadovoljsto da te upoznam.U svakom slucaju se javi.Mozes mi poslati poruku tamo,pogledam ja to tamo relativno cesto.
Vidim da si u prirodi i da uzivas u njoj...pa mi logicno pitanje pada na um...jesi razmisljala o vegetarijanstvu?Po mom iskrenom ubjedjenju tek na taj nacin mozes istinski pokusati shvatiti i razumijeti prirodu.
Pozdrav iz Sarajeva :-)

Patišpanja
25-08-2008, 10:13 PM
Drago mi ako sam te obradovao,na bilo koji nacin :-)
Malo sam zapustio biljke,iskreno,nadam se da ih necu ubiti nepaznjom :-( .Rasturio sam stan,sredjujem ga nesto,pa je to sve puno prasine i totalno je rasulo.A i u bastu jedva stignem izaci.
Komorac je biljka slicna kopru recimo,slatkasta je,ima okus kao anis...ljekovita je i kao zacin fenomenalna.Ostavicu neku fotku,mozda je i prepoznas,vjerovatno ces.
Sad ima u prirodi jako puno dobrih biljaka,koje su zrele za branje...kantarion,divizma...prve mi padaju napamet.A gljive da ne pominjem :-)
Nadam se da volis i gljive,one se tek prica za sebe.
Biljke je najbolje brati bas rano ujutro,ili poslijepodne,jako sunce utice na njih da povuku etericna ulja,ujutro ubrana biljka nije ista po svojstvima kao i ona u podne.
Ja volim bas kombinirati biljke kada pravim cajeve,tu bas znam biti mahnit,samo treba obratiti paznju koja je "kompatibilna" sa kojom.U dobrim kombinacijama pojacavaju dejstvo.Fenomenalna mi je npr. kombinacija sipurka (rosa canina) i kadulje.
A kad dodjes u Sarajevo...pa bice mi zadovoljsto da te upoznam.U svakom slucaju se javi.Mozes mi poslati poruku tamo,pogledam ja to tamo relativno cesto.
Vidim da si u prirodi i da uzivas u njoj...pa mi logicno pitanje pada na um...jesi razmisljala o vegetarijanstvu?Po mom iskrenom ubjedjenju tek na taj nacin mozes istinski pokusati shvatiti i razumijeti prirodu.
Pozdrav iz Sarajeva :-)


Joj ja volim kopar u sve živo...ej znam koja je ovo biljka ali nemam je:(...nabavit ću:diablotin...
Ah gljive,,,volim ali ih nisam sama brala, ne razumijem se baš u to...ali volim pojesti.
Eh da ne skrećem s teme...:shiny:...volim i ja kombinovati razne trave za čaj mada više volim samo jedan ukus da osjetim, i volim jake čajeve tipa indijskog(ali pravog).
Eh al ja jesam vegetarijanac, skoro pa vegan....:)))
Pozzz iz Tuzle

seneca
25-08-2008, 11:43 PM
Kako je to lijepo sto si ti napisala,obradovala si me bas,mada ne i iznenadila,nekako je i logicno.Mislim na to oko vegetarijanstva :-)
Cast mi je i veliko zadovoljstvo komunicirati sa ljudima na toj frekvenciji.Mada nazalost,rijetko se desava. :-(
I ja sam,skoro pa vegan,ponekad prodju i sedmice da nista animalnog porijekla ne konzumiram,ni mlijeko.

Ja evo opet pijem indijski crni caj,bas indijski,u cijelim listovima,mada bih volio i neki drugi ali trenutno ne mogu doci do travkica,negdje su zatrpane.
Slazem se za jedan okus kako kazes,i ja redovno pijem caj od neke biljke apsolutno same ali kada lijepo izmjesas okuse,kao i u kuhanju ili muzici dobijes lijepu stvar.

Npr. mjesavina maticnjaka,kantariona,jagorcevine,kamilice sa dodatkom indijske konoplje (ona nije obavezna :-) ) je jako lijepa za predjele sabura, pozitivne tolerancije i osmijeha na usnama.Moze se dodati i nana,zbog oporosti mentola da poboljsa okus.Mada ima dosta vrsta nane koje uopste i ne posjeduju mentol.
Caj od ovih biljaka nivanira dusu a i utice pozitivno na dosta stvari u organizmu.
Ali je jako bitno na kojoj su lokaciji biljke ubrane i na koji nacin.
Nana raste kao luda oko septickih jama,oko kanalizaconih odvoda...oni sto sakupljaju i prodaju biljke idu tamo gdje ce je najvise naci.Takve je najvise vjerujem u kesicama koje se kupe u prodavnicama.Ja to ne zelim da pijem :-)

Biljke treba brati sa postovanjem,njezno skidati listove ili cvjetove,ne trgati ih i ne izivljavati se na njima,osim iz etickog i iz prakticnog razloga...One su majstori u hemijskoj samoodbrani...neke su u stanju u djelicu sekunde izluciti otrove,ako se osjete ugrozenim.Za to ima milion primjera egzaktno dokazanih.

A gljive...to je basa svijet za sebe.Mogu se i cajevi od nekih gljiva praviti,a to je opet prica za sebe.

Da ne postanem otrovno peglativan :-) saljem pozdrav.

Patišpanja
26-08-2008, 11:34 AM
Ah da znaš da sa uživanjem čitam tvoje postove, od riječi do riječi, toliko toga znaš o biljkama i govoriš o njima kao o živim bićima što mi se jaaaako sviđa. Moje poštovanje. Što se tiče vegetarijanstva pa ima već 4 godine kako ne jedem meso, a u zadnje vrijeme sve manje i mliječne proizvode kao i jaja.Mada volim kolače a većina ih ide sa jajima.
A čajevi od gljiva?O tome nisam čula, možeš li mi malo to pojasniti? Ima li se to kod nas negdje nabaviti?
Meni se recimo jako sviđa čaj od afričkog crvenog grma ili rooibosh ako znaš na šta mislim.Inače ne volim voćne čajeve osim ako su prirodni, ne volim one iz kesica jer imaju isti okus...ali ovaj mi se baš svidio a može se piti i kao ledeni čaj ko voli...
A de mi reci imam kamilicu u bašti posijana, kada nju mogu sušiti i kako?samo cvjetovi ili?

eX
26-08-2008, 12:25 PM
dobra tema...i ja volim čajeve...:wackyjump

seneca
27-08-2008, 10:45 AM
Hvala na lijepim rijecima Patispanja,razmazices me pa cu se u obraziti :-)

Biljke jesu ziva bica,osjecajna i inteligentna,imaju jezik kojim komuniciraju,to sto ga vecina ljudi ne razumije ne znaci da ne postoji,naprotiv,to vise govori o nama i nasoj ogranicenosti,egoizmu i beskrajnoj gluposti od koje smo napravili religiju.
Ali takvi smo mi :-(
Pa nisam siguran da bas puno znam o biljkama,pokusavam nauciti sto vise mogu ali ...sto vise naucim sve mi je jasnije da apsolutno nista ne znam :-) To je toliko komleksan svijet...Isto je i sa gljivama.
Cajevi od gljiva se koriste uglavnom u prirodnoj medicini,za to su kinezi i ostali istocni narodi veliki majstori.I u shamanskim obredima su se koristili i koriste jos uvijek.To se odnosi na one vrste koje imaju kljuc od "vrata percepcije",kako ih je Haksli nazvao.
Po okusu nisu uopste zanimljivi,uglavnom mada se moze i sa tim eksperimentisati.Ne vjerujem da igdje mozes naci u prodaji cajeve od gljiva.To je prilicno nepoznat pojam.
Mogu se od suhih gljiva praviti jako ukusne corbice,ja sam lud za njima.Susim bar 15,20 vrsta,imaju fenomenalne okuse.
Kamilica je u sustini cijela ljekovita,kao i vecina biljaka, ali je kod nje najveca koncentracija korisnih stvari u cvjetovima.Beres cvjetove ujutro,susis ih u hladu,na vjetrovitom mjestu.Mozes u sobi ih susiti,na nekoj plahti,ja ih tako susim.Biljke se nikada ne suse na suncu jer sunce izvuce iz njih etericna ulja,promjeni im boju.Suha biljka bi trebala imati istu boju kao i u svjezem stanju..Za razliku od njih gljive je najbolje susiti na suncu.
Kamilica je super za uzgajanje,sama se obilno zasijava i sirice ti se svake godine i bice je sve vise.Nemoj naravno,pobrati sve cvjetove,ostavi ih bar pola da se osuse na biljci,u njima je sjeme koje ce vjetar rasuti pa ces imati puno magicnih biljaka na proljece :-)
Kadulja je super za bastu ili balkone,za razliku od kamilice trajnica je,zimzelena.Raste kao ziva ograda.
Vegetarijanstvo je po mom dubokom ubjedjenju put koji vodi istinskim vrijednostima.A ti to vjerovatno jako dobro znas :-)
I ja ne jedem meso ima vec 8,5 g. i smatram ih najkvalitetnijim godinama svog zivota.Jaja povremeno koristim ali se trudim da nadjem domaca,od onih koka koje nisu pretvorene u robove i masine za zadovoljavanje nasih niskih strasti.
Zivot je najveca vrijednost,ko to ne shvata ni svoj nikad nece kvalitetno odziviti.
Pokusacu staviti par fotki ovih "mojih" biljaka,da vidis kako izgledaju.

Sve najbolje i pozdrav iz Sarajeva.

Patišpanja
28-08-2008, 08:37 AM
Prije svega nije da ti laskam, samo ne možeš pročitati baš puno zanimljivih, korisnih i smisaonih postova na ovom forumu...a i naravno malo sam subjektivna s obzirom da dijelimo istu strast, strast prema biljkama, odnosno samom životu.

Eh evo jutros sam kamilicu nabrala i ostavila da se suši.A de mi reci, ona mi je posađena iza kuće gdje skoro nema nikako sunca, pa trebam li je premjestiti.I kada je najbolje da posadim te biljke(kadulju, nanu) u koje godišnje doba.Nadam se da nisam naporna ali svašta ću ja tebe još pitati.

Mi smo baš neki dan pravili začine od sušenih gljiva:). Ja recimo od začina, odnosno biljnih dodataka najviše volim celer, kopar, origano...mada celer mi je najprioritetniji, njega stavljam u skoro sve. Juče smo baš pravili pinđur(mađarski ljuti umak) i8 tonu sam ga stavila.Jako je zdrav.

Evo sada ispijam čaj od gloga...jako lijep sa medom...domaćim naravno:)

Pozdrav...

P.S...hvala za slike:)

seneca
30-08-2008, 09:06 AM
Daleko od tog da si naporna Patispanja :-) , naprotiv.Samo ti pitaj bicem mi cast odgovoriti ako znam nesto o odgovoru na tvoje pitanje :-) ,ako ne onda cemo ga zajedno traziti.
Slazem se sa tobom sto se tice ovog foruma,ponekad kad citam teme i rasprave zaista ne mogu da vjerujem da ljudi uopste raspravljaju oko tolikih gluposti a o vecini komentara da i ne govorim.Sve mislim i nadam se da se zezaju,Monti Pajton,definitivno.

Kamilica voli sunce,to je cinjenica mada moze rasti u u sjeni.Nemoj je premjestati,samo je rasadi i na druga mjesta.Mozes pokupiti sjemenke iz zrelih cvjetova i rasuti ih okolo.Vjerovatno ce one same, na proljece,naci svoj put.Kada sama naraste bude i bolja od one koju rasadis.Mozes ih rasaditi.Vjerovatno na mjestu na kojem ti raste na proljece bude jako puno novih biljcica,pazljivo ih izvuces sa korijenom iz zemlje i prenes gdje zelis.Ali ona se uglavnom sama siri.Kada raste sa povrcem,tj. u njihovoj blizini,moze popraviti okus,paradajzu npr.To su blage,skoro neprimjetne nijanse ali postoje :-) .

Kadulju i nanu mozes vec sad posaditi,ako imas sjeme.Najbolje u saksiju pa ih poslije presadis gdje zelis.Kadulja se moze razmnozavati i reznicama,tj zdravim grancicama.Odrezes grancicu,ukoso i stavis je u saksijicu.Moze i nana na taj nacin a moze i dijeljenjem korijena.To je naravno nacin kada ih vec imas :-)
Nana se jako brzo siri sama od sebe tako da ako ne zelis da ti cijela basta za izvjesno vrijeme ne bude pokrivena sa njom :-) treba da joj ogranicis sirenje korijenja.To mozes uraditi sa saksijom koju ukopas u zemlju a u saksiji naravno da bude nana :-)

Glog ti je magicna biljka,ja je bas volim.A od kojih dijelova biljke ti je caj? Dobri su i listovi i cvjetovi,tj.behar a i plodovi.Glog je jako dobar za stomak i crijeva a za srce i sve u vezi srca je madjionicar.Plodovi gloga se mogu susiti u sobi kao i sve ostalo a i u rerni na na nekih 30,40 stepeni.Glog je primjer koji ide u prilog samanskim filozofijama da nam se biljke obracaju bojom i oblicima,koje treba na ispravan nacin protumaciti.Plod mu ima boju i donekle oblik srca :-) a zaista je za srce jedna od najboljih bilajka koje postoje.
Ja sa gloga berem i imelu (viscum album),to je ona biljka koja raste kao poluparazit na vockama.Ona je isto tako dobra za srce pa ja logikom stvari :-) slutim da je najbolja sa gloga.A imela je jako dobra za zenske organe,ublazava menstrualne tegobe pa ako imas problema sa tim :-) moze ti pomoci.Narodni je lijek i za neplodnost.Dobra je u kombinaciji sa kunicom,dodas malo i zare i imas napitak ujutro za odlican dan.
...

seneca
30-08-2008, 09:08 AM
...

Kad sam vec pomenuo zenske stvari mislim da je jako bitno napomenuti da kantarion moze ponistiti djelovanje kontracepcije,mislim na antibebi pilule,tako da zene koje ne zele neprijatna iznenadjenja ne bi trebale piti cajeve od te lijepe biljke.

Ne znam da li sam pomenuo vec za kopar i komorac,oni ne idu zajedno,moze se desiti da se oprase medjusobno i onda gube na originalnom okusu.

A celer i ja obozavam,imam i toga u basti naravno,celer i persun su nezamjenjivi.A izmedju ostalog i blagi afrodizijaci.I jako ljekovite biljke.

Pravio sam i ja med,od maslacka i od borovih listica.Ovaj od borovih listica je genijalan sa cajevima mmm.Nije bas da sam produktivan i vjest kao pcela :-) ali moze proci.

Imas jedan lijepi pozdrav sa okusom kafe,djumbira i cimeta :-)

:waving:

Patišpanja
30-08-2008, 09:29 AM
Baš mi je lijepo ovako početi jutro...:).

Kamilica mi je iza kuće ali slabo je skroz nešto procvjetala pa sam kontala da je presadim.Mama je posijela pored cvijeća, tačnije pored Aljinih usta:).

A čaj od listova od gloga imam i pravo ga volim sa kašikom dobrog meda.
Eh vidiš mnoge stvari koje si rekao nisam znala.:):).

Još sam zaboravila napomenuti da od začina pravo volim kurkumu, pogotovo sa rižom, onako na indijski način, dosta začinjeno. Kurkuma se nažalost ne može nabaviti kao biljka kod nas, barem ono što ja znam ali ja sam kupila kad sam bila u Indiji njihove orginalne začine i pravo mi je dobra.

Ja recimo volim bagremov med, poseban mi okus ima. Nije onako opor kao pčelinji. I jedem ga stvarno puno , ukusan i zdrav.

Juče sam sušila ruzmarin, prelijepo miriše.

Ljubičanstveni pozdrav za tebe....:).

P.S...danas je na redu pravljenje kečapa.

-Garfield-
04-09-2008, 12:47 PM
Ja imam jednu veliku saksiju nane,stalno se siri,kao grm,i s vremena na vrijeme je osusim i imam caj.Kazu da nana otvara apetit.
Moja majka stalno skuplja trave i znam da ima veliku policu sa raznim,pa cu se malo raspitati.Meni daje neki caj od cubrica,i jako je ukusan,lijepo mirise...
Lipu mozes svugdje naci...Kunicu isto,izgleda kao bijeli cvijet,gorka je,a ne znam za sta je:S
A sto se tice branja,trebas naci neku cistu livadu,brati u proljece,a takvih livada ti ima,samo da nije prljavo od prasine i auta.

POZNATA I KAO HAJDUČKA TRAVA po mnogima najljekovitija biljka na našim prostorima

Unutarnja krvarenja Čaj od kunice djeluje protiv krvarenja iz hemoroida i iskašljavanja krvi.
Ako se napravi ekstrakt od 20-30 g kunice 10 dana, pa pijemo dnevno po 2-3 čašice, zacijeljuje sve unutamje rane, ma gdje one bile, a organizam se čisti od usirene i ustajale krvi.
Otečena i oboljela jetra Kod otečene jetre, zastoja njezine funkcije i raka jetre, dnevno piti 1-2 šalice čaja od kunice pomiješanog s jednakim dijelovima kantariona (Hypericum perforatum), crnog trna (Prunus spinoza) i praha od aloja koliko stane na vršak noža.
Nesanica i slabost Protiv nesanice i opće slabosti u periodu rekonvalescencije, nakon preboIjene teške bolesti, piti navečer po 1 šoljuu čaja od 5 g kunice poparenog s 2,5 dl ključale vode.
Za jačanje i poboljšanje apetita treba piti triput dnevno po 1 kahvenu kašiku tinkture kunice
Za istu svrhu dobro je 2 velike kašike kunice popariti s 2 dl ključale vode, ostaviti poklopIjeno da se ohladi i procijediti. Pije se po 1 šolja prije jela.

-Garfield-
04-09-2008, 12:53 PM
Oboljenje bubrega Protiv kamenaca u bubrezima treba 3 velike kašike mješavine od po 20 g lista kunice, breze (Betula alba), medvjeđeg grožđa (Uva ursi), kukuruzne svile (Zea maydis) i peteljki višanja (Prunus cerassus) popariti s 1 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji preko noći, a sutradan odliti. Pije se umjesto vode.

Bijelo pranje žena Protiv bijelog cvijeta u žena upotrebljava se mješavina od po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje i lišća koprive (Urtica dioica). 4 velike kašike mješavine se popare s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji 10 minuta, procijedi se kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, čajem se ispire rodnica. Istovremen se pije čaj, koji se priprema tako da se 3 velike kašike mješavine od po 25 g cvijeta i lista kunice, trave ive (Teuicrium montanum), dupčaca (Teucrium chamaedrys), kamilice (Chamomillae flos), kadulje, divljeg mažurana (Origanum vulgare) i bijele koprive (Lamium album) popare s 1 l ključale vode. Nakon što odstoji cijelu noć poklopljeno, procijedi se i pije umjesto vode u toku dana.

Spolja Ako se čajem od kunice duže vrijeme pere tijelo, koža i se čisti od prištića, čireva i krastica. Svježe zdrobljena biljka stavlja se na prsa u povratnoj groznici, a djelotvorni su i oblozi koji se stavljaju na rane i čireve.Čaj od kunice a izvana zacjeljuje rane, a iznutra djeluje protiv glista.

_Ananda_
14-12-2008, 07:43 PM
Malo zanimljivosti o meni najdražem napitku:purplebou

Botaničari čajevac nazivaju Thea camellia i razlikuju dvije sorte:Camellia sinensis(kineska sorta) i Camellia assamica(indijska sorta).Ime dolazi od kineske riječi chashu za biljku, odnosno cha za napitak.

Porijeklo čaja zapisano je u legendama.Prema jednoj mudri car Shen Nong kao higijensku mjeru je naredio prokuhavanje vode za piće, a jednog ljetnog dana 2737.pr.Kr.za posjeta udaljenoj pokrajini, u prokuhanu vodu upalo je suho lišće s obližnjeg grma...Car je bio oduševljen aromom i tako je rođen čaj.

Druga legenda je otkriće čaja pridaje Bodhidharmi, osnivaču zen-budizma.O je zaspao meditirajući i NAnjingu, što ga je toliko razljutilo da si je odrezao očne kapke.Gdje su oni pali na tlo, niknula je neobična biljka od koje se pravi napitak što sprječava pospanost...i tako je nastao čaj.

Heh, vrlo nevjerovatne legende ali simpatične....nastavak u drugom broju:waving:

southern
14-12-2008, 07:58 PM
Taj caj stvarno ima poeban ukus,imala sam priliku piti ga,ne moze se opisati i ne lici ni na sta drugo sto poznajem.
Jednostavno-specificno.