PDA

Pogledajte punu verziju : Pomoc oko wireless routera



rusmir@ga
30-08-2008, 09:00 PM
e ovako dobio sam wireless router 54Mbps LInksys Model WRT54GL, e sad bi molio nekoga ako zna da mi objasni kako da ga skopcam na adsl modem da imam wireless posto pored desktop racunara imam i laptop pa bi zelio da imam bezicni vezu po kuci na laptopu a da desktop racunar bude normalno spojen putem kabla!,kako to da izvedem i sta trebam da uradim.Ako je ko voljan i zna da mi objasni bio bi mu zahvalan!

Stryker
30-08-2008, 09:26 PM
Onaj kabal što ti je išao iz ADSL-modema u kompjuter, on sada ide u ruter. Uštekavaš ga u džek iznad kojeg je broj 1, nemoj ići u onaj WAN, jer onda moraš namještati dosta opcija. Ali, ako uštekaš u ovaj džek 1, onda nisi zaštičen, i postoji mogućnost da ti se neko nakači na mrežu (da sjedi ispred tvoje kuće s laptopom).

Ruter uključiš u struju, ne moraš ništa instalirati dodatno na kompjuter. Ako ti je na laptopu Windows XP sa Service Pack-om 2, onda će ti automatski prepoznati novu Wireless mrežu, a ti samo moraš izabrati da se konektuješ na nju. Izbacit će ti jedan programčić za to. Kada se konektuješ, onda se normalno konektuješ na ADSL i to je to.

Ako nemaš XP sa SP2, već sa SP1, onda ili instaliraj SP2 ili koristi program za WLAN kartu koji si možda dobio uz laptop.



Eh, što se tiče tog desktop kompjutera, valjda bi trebalo raditi ako bi jedan kabal išao iz mrežne karte, gdje je prije bio uštekan ADSL modem, u džek na ruter, iznad kojeg je broj 2 ili neki drugi broj. Uštekaš, malo sačekaš i konektuješ se na ADSL. Ja ti savjetujem da kupiš WLAN karticu za desktop kompjuter, da ti kabal ne bi smetao dok hodaš. Kod mene po kući nema kablova.
Prodajem ja jednu WLAN karticu.

Dav0r
30-08-2008, 09:29 PM
Ali, ako uštekaš u ovaj džek 1, onda nisi zaštičen, i postoji mogućnost da ti se neko nakači na mrežu (da sjedi ispred tvoje kuće s laptopom).

Kako nije zasticen ako ukljuci WPA ili WAP enkripciju??

Stryker
30-08-2008, 09:31 PM
Kako nije zasticen ako ukljuci WPA ili WAP enkripciju??


Pa neće je garant uključiti.

rusmir@ga
30-08-2008, 09:55 PM
e ovako ovaj router ima 4 izlaza za ethernet i 1 izlaz na kojem pise Internet jel ja kabal od adsl trebam staviti u taj ethernet izlaz ili u ovaj INTERNET izlaz? e da li sad ja trebam podesiti neke postavke?,Ja mislim da treba posto pise u upustvu da trebam u browseru ukucati njegovu ip adresu 192.168.1.1 i otvore se postavke rutera e sad ja pojma nemam sta trebam tu podešavati! Ljudi hvala vam sto pokusavate pomoci!!!!!!!

Stryker
30-08-2008, 10:02 PM
e ovako ovaj router ima 4 izlaza za ethernet i 1 izlaz na kojem pise Internet jel ja kabal od adsl trebam staviti u taj ethernet izlaz ili u ovaj INTERNET izlaz? e da li sad ja trebam podesiti neke postavke?,Ja mislim da treba posto pise u upustvu da trebam u browseru ukucati njegovu ip adresu 192.168.1.1 i otvore se postavke rutera e sad ja pojma nemam sta trebam tu podešavati! Ljudi hvala vam sto pokusavate pomoci!!!!!!!


Nemoj ništa ukucavati u browser-u. Ja sam kod sebe u ovaj samo uštekao kabal iz ADSL-modema, našao mrežu na kompjuteru i konektovao se na ADSL.

Uštekaj kabal u Ethernet džek, pa vidi šta će biti.