PDA

Pogledajte punu verziju : matematika - izracunavanje procenta, postupak



butterfly7
21-05-2009, 03:22 PM
1. Knjiga je pojeftinila za 20%, a onda jos jednom za 10%. Koliko sada kosta ako joj je prvobitna cijena bila 200 KM?

2. Knjiga je pojeftinila za 20%, a onda jos jednom za 10%. Sada kosta 81KM. Kolika je njena prvobitna cijena?

Kako ide postupak za izracunavanje postotka/procenta?

champion0
21-05-2009, 03:38 PM
Pokusaj sama da uradis ako ti sada pomognem. Znaci imas Glavnicu (G), procenat(p) i iznos (I). Formule za izračunavanje su :

P = I * 100 / G

G = I * 100 / p

I = G * P / 100

Recimo. TI imas glavnicu(200 Km). Treba ti krajnji IZNOS. Idemo korak po korak. Prvo iznos nakon prvog pojeftinjenja (i1)

I1 = G * p = 200 Km * 20 % / 100 = 40 // Znaci 200 - 40 = 160 Km

Sada glavnica postaje 160 Km.Izracuncemo Drugo pojeftinjenje

I2 = G * p = 160 Km * 10 % / 100 = 16 // 160 - 16 Km = 144 Km

Knjiga sada kosta 144 Km. - Ako neko misli da je lose neka napise !
--------------------------------------------------------------------

Konan
21-05-2009, 04:24 PM
Dobro je,svaka cast.

zippoo
21-05-2009, 04:28 PM
Pokusaj sama da uradis ako ti sada pomognem. Znaci imas Glavnicu (G), procenat(p) i iznos (I). Formule za izračunavanje su :

P = I * 100 / G

G = I * 100 / p

I = G * P / 100

Recimo. TI imas glavnicu(200 Km). Treba ti krajnji IZNOS. Idemo korak po korak. Prvo iznos nakon prvog pojeftinjenja (i1)

I1 = G * p = 200 Km * 20 % / 100 = 40 // Znaci 200 - 40 = 160 Km

Sada glavnica postaje 160 Km.Izracuncemo Drugo pojeftinjenje

I2 = G * p = 160 Km * 10 % / 100 = 16 // 160 - 16 Km = 144 Km

Knjiga sada kosta 144 Km. - Ako neko misli da je lose neka napise !
--------------------------------------------------------------------

dobro si izracunao
a ovako od oka kako bi to ja
kniiga sad kosta 200 km

pojeftiniila za 20%=200-(200 * 0.20)= 160 KM
pojeftinila za jos 10 %=160-(160*0,10)=160 -16=144 KM

zippoo
21-05-2009, 04:44 PM
a ovaj drugi isti princip samo sad dodajes procenat a u prvom se oduzimao
2. Knjiga je pojeftinila za 20%, a onda jos jednom za 10%. Sada kosta 81KM. Kolika je njena prvobitna cijena?

znaci
81 + (81*0.20)= 81 + 16.2 = 97.2 KM
a sad za jos 10% = 97.2 + (97.2 * 0.10)= 97.2 + 9.72= 106.92 KM

ja mislim da je ovaj ovako,ako nije ispravite me
pozz

butterfly7
21-05-2009, 04:49 PM
2. Knjiga je pojeftinila za 10%, a onda jos jednom za 10%. Sada kosta 81KM. Kolika je njena prvobitna cijena?

Rezultat: 98,01

_______________________

P.S. Preradila sam zadatke i skontala. Tnx svima na pomoci.

zippoo
21-05-2009, 05:25 PM
2. Knjiga je pojeftinila za 10%, a onda jos jednom za 10%. Sada kosta 81KM. Kolika je njena prvobitna cijena?

Rezultat: 98,01

_______________________

P.S. Preradila sam zadatke i skontala. Tnx svima na pomoci.


eto drago mi je da si skontala,mada su ovo najobicniji zadacici ;)

dinedz
31-07-2009, 11:19 PM
eto drago mi je da si skontala,mada su ovo najobicniji zadacici ;)
nije tacno, kreni sada u drugom smjeru kao sto je uraden prvi primjer i vidjeces da ti nije uredu, rezultat ti je 112.5

njasa
03-08-2009, 03:55 PM
pozzz
1. 200- 20/100*200= 200-40=160, prvo pojeftinjenje
2. 160- 10/100*160= 160 - 16= 144, drugo pojeftinjenje

a drugi primjer:

1. 81 + 81*10/100=81 +8.1= 89,1
2. 89,1 + 89,1*20/100= 89,1 + 17,82= 106,92

PKLATonja
04-08-2009, 12:56 AM
pozzz
1. 200- 20/100*200= 200-40=160, prvo pojeftinjenje
2. 160- 10/100*160= 160 - 16= 144, drugo pojeftinjenje

a drugi primjer:

1. 81 + 81*10/100=81 +8.1= 89,1
2. 89,1 + 89,1*20/100= 89,1 + 17,82= 106,92

Ne moze drugi primjer tako, nesto minus deset posto od tog daju 81, znaci to je 90 sad mi je mrsko racunat kako se dobije al deset posto do 90 = 9 a 90-9 = 81 znaci tacno je :D

tazz
04-08-2009, 11:26 PM
waaa, a kako vi to tako razvaljivate, ja pojma nemam.....

butterfly7
20-08-2009, 06:22 PM
http://img21.imageshack.us/img21/8650/80422126.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/80422126.jpg/)
http://img21.imageshack.us/img21/43/14757450.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/14757450.jpg/)
http://img177.imageshack.us/img177/5018/96405516.th.jpg (http://img177.imageshack.us/i/96405516.jpg/)
http://img15.imageshack.us/img15/4516/46395198.th.jpg (http://img15.imageshack.us/i/46395198.jpg/)

Ko ubuduce bude imao problema sa procentima, nek' preradi ove zadatke...:-)