PDA

Pogledajte punu verziju : Baklava...



pararozanilin
01-09-2009, 03:30 PM
Ove godine želim praviti baklavu, ali problem je u tome da veze nemam.:devilsurp Mamina je dobra skroz,ali bih ja to malo drugačije.
Ko ima recept neka piše,plz.
P.S. malu ću praviti ne onu ogromnu tepsiju :santa2:

Hvaja :grnbday:

riđokosi
01-09-2009, 04:00 PM
Pola kile tankih jufki (kora) za pite i baklave.
Nadjev za baklavu:
4 jajeta
1 jogurt
1 šolja šećera
1 šolja ulja
Prašak za pecivo
250 grama mljevenih oraha

Zaljev za baklavu:
3 šolje šećera
3 šolje vode

Priprema
Nadjev za baklavu:

Umutiti jaja, zatim dodati šećer, jogurt, ulje i prašak za pecivo, te dobro opet umutiti elektricnim mikserom. Ređati u podmazanu tepsiju po odprilike 3 lista jufke (kore) te ih premazivati ovom smjesom. Kad ste potrošili pola jufki (kora), sredinu pospite sa 250 g mjevenih oraha, zatim nastavite slagati ostatak jufki i premazivati sa preostalom jogurt smjesom.
Kad ste potrošili jufke i nadjev, "pokrijte" baklavu posljednjom suhom jufkom i pecite u rerni na umjerenoj temperaturi 30-45 min.
Dok se baklava peče, napravite zaljev i vruću pečenu baklavu prelijte vrućim zaljevom. Postepeno sipajte zaljev na baklavu dok ga jufke ne upiju.
Baklavu ostavite u frižider da se ohladi. Najljepsa i najsočnija je poslije 24 sata. Ako niste ljubitelj klasične baklave i jakog zaljeva (agde), ova varijacija će vam dobro doći.

pa eto nek je bog na pomoći,baklava ima oko 50 vrsta

DINHETA
01-09-2009, 04:03 PM
Dok se baklava peče, napravite zaljev i vruću pečenu baklavu prelijte vrućim zaljevom. Postepeno sipajte zaljev na baklavu dok ga jufke ne upiju.
To nikako ne raditi,jedno mora da bude hladno.Ili agda ili baklava.

pararozanilin
01-09-2009, 04:04 PM
Uh, majko mila. Hvala nije ova loša.
Ma bi na klasični naćin, sa dosta oraha i agde ali kako, koji redosljed,koliko dugo da je pečem, koliko jufke....:devilsurp

pararozanilin
01-09-2009, 04:06 PM
To nikako ne raditi,jedno mora da bude hladno.Ili agda ili baklava.

Ah, eto sad sam se:wacky: ....oh znaći ohladiti baklavu, pa je agom vrelom...?

Pospana
01-09-2009, 04:07 PM
Eh ovako ces napraviti najjednostavniju baklavu, bice drugacija a (ugl.) svima ce se svidjeti ;)

Uzmes jufke...gotove, naravno. Na radnu povrsinu prostres jednu jufku, pobacas po njoj oraha (po cijeloj povrsini jufke), uzmes tanju oklagiju, namotas jufku na oklagiju, pa je rukama s krajeva prema sredini "zguzvas" (istovremeno obje strane)...skines tako s oklagije, i izrezes na 3-4 dijela...ovisi od tebe.

I to ti onda izgleda otprilike ovako (ko male sarmice)
http://www.greek-recipe.com/images/articles/cookbook/article294.jpg

Agda-klasika.

Eh, a ako ti ovo nije dovoljno drugacije, mozes da je filujes (isjeckanim) pistacijama...pravo je ukusno!

edit: ova je jednostavna, i brzo se i napravi i ispece ;)
Evo...nadjoh sliku kako izgleda ta priprema
http://sinem.1on.de/uploads/burmatatlisi1.jpg

pararozanilin
01-09-2009, 04:11 PM
Eh ovako ces napraviti najjednostavniju baklavu, bice drugacija a (ugl.) svima ce se svidjeti ;)

Uzmes jufke...gotove, naravno. Na radnu povrsinu prostres jednu jufku, pobacas po njoj oraha (po cijeloj povrsini jufke), uzmes tanju oklagiju, namotas jufku na oklagiju, pa je rukama s krajeva prema sredini "zguzvas" (istovremeno obje strane)...skines tako s oklagije, i izrezes na 3-4 dijela...ovisi od tebe.

I to ti onda izgleda otprilike ovako (ko male sarmice)
http://www.greek-recipe.com/images/articles/cookbook/article294.jpg

Agda-klasika.

Eh, a ako ti ovo nije dovoljno drugacije, mozes da je filujes (isjeckanim) pistacijama...pravo je ukusno!



Jb... ti mene,ako sam ja išta skontala,hhehehe, Moram ovo malo prostudirati, interesantno. Hvaja :D

riđokosi
01-09-2009, 04:12 PM
uradi kako je napisano
jer kažeš da veze nemaš i upravo je to pravi recept za tebe,jer da bi sastavila standardnu bosansku treba golemo iskustvo
u to budi sigurna

Pospana
01-09-2009, 04:23 PM
uradi kako je napisano
jer kažeš da veze nemaš i upravo je to pravi recept za tebe,jer da bi sastavila standardnu bosansku treba golemo iskustvo
u to budi sigurna

Da, ova je jednostavna skroz. Ok, ja sam ti je bas nekako zbrljala. Evo sada cu ponovo :)

Potrebno:
- jedno pakovanje jufki
- 200 gr margarina ili putera
- pola solje ulja
- cca 300 gr oraha

Za agdu
- 550 ml vode
- 500 gr secera
- sok od pola limuna

Prvo napraviti agdu. U vodu staviti secer i mijesati dok ne prokuha. Pustiti da malo odstoji, te dodati sok od limuna pa ohladiti.

http://sinem.1on.de/uploads/burmatatlisi1.jpg

Jednu jufku staviti na radnu povrsinu, posuti po njoj orahe - cca jednu saku -
Zatim, namotati jufku na oklagiju te oba kraja zguzvati prema sredini. Pazljivo skinuti sa oklagije, pa izrezati na odgovarajucu velicinu i redati u tepsiju.

Istopiti margarin i dodati u njega ulje (promijesati fino) pa ovim preliti baklavice i staviti na pecenje - na 180 , dok ne porumeni...izvaditi i (dakle vrucu) baklavu zaliti hladnom agdom. Ohladiti i pojesti :santa2:

Nadam se da je sada jasnije...sorry za post prije :)

EDIT:imam negdje sliku kad sam je pravila prosli put...ako je nadjem, postavim je ;)

riđokosi
01-09-2009, 04:53 PM
da, a evo da pokušam napisati i ovu starinsku baklavu kojoj nema premca na svijetu:
-pola kilograma mekog brašna zamjesiti sa 20 jaja
tjesto izraditi i podjeliti na 50 jufki,svaku jufku razviti u tanku koru
zatim praviti nadjev-pola kg oraha,i pola kg badema,a na peć staviti 300grama masla da se grije
baklavu redati ovim redom
tepsiju namazati maslom,zatim slagati koru i svaku koru poprskati rastopljenim maslom,a svaku drugu koru nadjevati nadjevom od oraha i badema,i tako redom dok se tepsija ne napuni
isjeći nakomade i svaki komad zaliti rastopljenim maslom veoma zagrijanim
poslati u pekaru da se ispeće
za to vrijeme metnuti u šerpu jedan i po litar vode jedan i četvrt kilograma šečera i staviti da se kuva dok se ne dobije gustina kao za slatko,u to staviti jednu kašiku vanile
ispečenu baklavu malo prohladiti i onda zaliti ,ali svaki komad posebno rastopljeniim šečerom
kad upije sav sok tek vaditi iz tepsije.....
kore moraju biti što tanje razvijene,jer u tome se sastoji vještina pravljenja dobre baklave
ovaj recept nema niko, ova baklava se pravila u tursko doba u Sarajevu
prijatno

Almasa 80
09-05-2012, 12:46 PM
Da, ova je jednostavna skroz. Ok, ja sam ti je bas nekako zbrljala. Evo sada cu ponovo :)

Potrebno:
- jedno pakovanje jufki
- 200 gr margarina ili putera
- pola solje ulja
- cca 300 gr oraha

Za agdu
- 550 ml vode
- 500 gr secera
- sok od pola limuna

Prvo napraviti agdu. U vodu staviti secer i mijesati dok ne prokuha. Pustiti da malo odstoji, te dodati sok od limuna pa ohladiti.

http://sinem.1on.de/uploads/burmatatlisi1.jpg

Jednu jufku staviti na radnu povrsinu, posuti po njoj orahe - cca jednu saku -
Zatim, namotati jufku na oklagiju te oba kraja zguzvati prema sredini. Pazljivo skinuti sa oklagije, pa izrezati na odgovarajucu velicinu i redati u tepsiju.

Istopiti margarin i dodati u njega ulje (promijesati fino) pa ovim preliti baklavice i staviti na pecenje - na 180 , dok ne porumeni...izvaditi i (dakle vrucu) baklavu zaliti hladnom agdom. Ohladiti i pojesti :santa2:

Nadam se da je sada jasnije...sorry za post prije :)

EDIT:imam negdje sliku kad sam je pravila prosli put...ako je nadjem, postavim je ;)

Kad' ces nam smotati jednu...poguzvanu baklavu.:hihi:

Pospana
09-05-2012, 12:59 PM
:ears:

Ova je stvarno jednostavna...tako da je kod mene ima i izmedju Bajrama :)
Bujrum, reci kad dolazis i pocinjem guzvati :ears:







btw - gdje ovo iskopa!?

Almasa 80
09-05-2012, 01:10 PM
:ears:

Ova je stvarno jednostavna...tako da je kod mene ima i izmedju Bajrama :)
Bujrum, reci kad dolazis i pocinjem guzvati :ears:





btw - gdje ovo iskopa!?
Ovo nije losa ideja i za burek napraviti,interesantno.
btw-jedina ja ovdje imam privilegiju...pretrazivac mi u funkciji.Jest da moram sve to na guranje,al'upali :sweat:

Pospana
09-05-2012, 01:13 PM
hmm..ja sam se neki dan tek "vratila" na forum...kod mene nista to ne funkcionise...

A kako spomenu burek...imam jedan interesantan recept...al mozda da ga postavim tamo gdje mu je mjesto :)

Almasa 80
09-05-2012, 01:19 PM
hmm..ja sam se neki dan tek "vratila" na forum...kod mene nista to ne funkcionise...

A kako spomenu burek...imam jedan interesantan recept...al mozda da ga postavim tamo gdje mu je mjesto :)
Hajd' postavljaj pa da probamo.:D

Pospana
09-05-2012, 02:15 PM
Postavljeno!

Pospana
18-08-2012, 06:27 PM
OoOo, ovaj put sam odlucila da se okusam i u pravljenju "prave" odnosno klasicne baklave.
Ako uspije - stavljam sliku. Ako ne uspije, pravicu i hurmasice, pa postavim njih.
Ako bi kojim slucajem i one pri pecenju ispucale (sto mi se jednom desilo) onda cu postavit kolac, koji je upravo gotov..uspjesno! :ears:

Tribbiani
18-08-2012, 09:06 PM
Hmm, ako bude uspješno mogla bi se ti i udat skoro. :sweat: :D

Pospana
18-08-2012, 09:41 PM
:sweat:
Ihh...da to ovisi o kuhanju, to nebi bio problem. To se makar moze nauciti. ;)

Pospana
22-08-2012, 01:10 AM
Evo je.

http://img41.imageshack.us/img41/918/baklavag.jpg