PDA

Pogledajte punu verziju : Golubovi - pismonosechampion0
23-10-2009, 11:11 PM
Oduvijek me zanimalo kako rade golubovi pismonoše. Da li znate kako oni rade i na kom "principu".

Kako znaju kome treba da odnesu poštu ?

Sadisk
23-10-2009, 11:19 PM
Čitao sam da pisma prenose samo mužjaci. Neko vrijeme borave skupa dok se mužjak ne navikne na ženku. Zatim ženke ostave na mjesto odakle treba da golub pismonoša preuzme poruku. U određeno vrijeme golubovi imaju jak nagon za parenje pa mogu preći mnogo kilometara u potrazi za ženkom.
Naravno tražit će onu koju poznaje. Bilo kakva inteligencija kod golubova je nemoguća.

soft|cy
24-10-2009, 01:11 AM
@Edsk, ne znam kojim povodom konstatiras ali sa uvjerenjem mogu reci da se varas

naime, golubovi pogotov pismonose zapravo jesu inteligentni, mozda ne covjekoliko inteligentni, ali su zbog osobine kojom su imenovani posebni, imaju posebno mjesto uz ljude, stotinama godina pa i danas, i imat ce; i to nije jedina osobina zahvaljujuci kojom bi se mogli okarakterisati kao inteligentni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pigeon_intelligence

Pigeons have featured in numerous experiments in comparative psychology, including experiments concerned with animal cognition, and as a result we have considerable knowledge of pigeon intelligence.

elem,

gledao sam neki dokumentarac na history channel, o golubovima pismonosama kroz historiju 20. vijeka, fokusirajuci se na II svjetski rat, i mogu vam reci da sam bio zapanjen

postoji bezbroj dokumentovanih slucajeva, odakle su golubovi pismonose donijeli poruke, tj. mjesto sa planete odakle su se vratili svojoj kuci, time spasivsi mnogobrojne zivote.

Bilo da je u pitanju planinski ili dolinski pejzaz (ako ima neki put, ili pruga voza onda je prate, bilo da je u pitanju otvoreno more, gdje nigdje nema nikakve indikacije, pa i po oblacnom vremenu).

Rade na tom principu da ih ti uzgajas na jednom mjestu, i onda poneses sa sobom negdje, i ako zelis poslati poruku nazad kuci, zakacis za njega, pustis ga i on leti nazad kuci.

Sto se tice II svjt. rata, koji je bio bukvalno svjetski rat, golubovi su odigrali veliku ulogu spasivsi mnogo zivota, i mnogo ih je cak dobilo odlikovanja. Koristili su se za razmjenu obavjestajnih podataka izmedju poljske, njemacke i britanije, ali desavalo se i da na ratistu, kad zakaze radio, i svaka druga moguca komunikacija, poruka koju su oni odnijeli spasi cijelu opkoljenu jedinicu.

Nisam zapamtio puno imena tih velikana, ali evo jednoga:
http://en.wikipedia.org/wiki/G.I._Joe_(pigeon)

The village was scheduled to be bombarded by the Allied forces on 18 October 1943, but the message that the British had captured the village, delivered by G.I. Joe, arrived just in time to avoid the bombing. Over a thousand people were saved.[1]

http://en.wikipedia.org/wiki/Commando_(pigeon)
http://en.wikipedia.org/wiki/Paddy_(pigeon)
http://en.wikipedia.org/wiki/William_of_Orange_(pigeon)

Njemci su naravno pronasli kao i rjesenje i za to, koristili sz jastrebove pri obali koji su napadali golubove kako bi sprijecili da se informacije posalju. Pravi rat mogu vam reci :D. Bio je jedan golub, nisam mu ime upamtio, koji je mnogobrojne napade uspjesno prezivio, i tako naravno donio mnogobrojne informacije. To je jedan od ova 4 gore cini mi se.

Na kraju emisije su kao nesto rekli da oni "vide" linije magnetnog polja zemlje, pa koristeci tu sposobnost, uz ostale sposobnosti, izuzetno dobrog pamcenja pejzaza, voznih pruga, autoputeva, a i reljefa, uvijek se uspjesno vracaju kuci.

Iako je meni previse nevjerovatno da "vide", definitivno je veoma fascinirajuce da se sa otvorenog mora, po veoma oblacnom vremenu (dakle ne znas ni na kojoj si hemisferi) vrate se kuci uspjesno.

Sadisk
24-10-2009, 01:21 AM
Ja sam napisao što sam negdje pročitao, ali tvoj tekst je uvjerljiviji. Možda uzgajaš golubove ili slično. Moje znanje iz ornitologije je veoma oskudno, ali ću malo google o pticama. Inače volim egzotične ptice (papagaje, kanarince, i sl) , a nažalost golubove ne jer važe za leteće štakore jer se tako ponašaju bar ovi naši što se viđaju po krovovima.

soft|cy
24-10-2009, 01:23 AM
onda proguglaj i razlike izmedju golubova, i golubova pismonosa; to su dvije razlicite vrste, ako ne i vise

Sadisk
24-10-2009, 01:32 AM
wow ni to nisam znao. Thnx.:p

southern
24-10-2009, 08:59 AM
Ja sam napisao što sam negdje pročitao, ali tvoj tekst je uvjerljiviji. Možda uzgajaš golubove ili slično. Moje znanje iz ornitologije je veoma oskudno, ali ću malo google o pticama. Inače volim egzotične ptice (papagaje, kanarince, i sl) , a nažalost golubove ne jer važe za leteće štakore jer se tako ponašaju bar ovi naši što se viđaju po krovovima.

Ovi nasi sto se vidjaju po krovovima su u stvari potomci sumskog goluba,koji je "shvatio" da mu je bolje i udobnije zivjeti u blizini ljudi i hraniti se njihovim otpacima,spavati i gnijezditi se pod toplim krovovima,nego u deblima.Nemoj misliti da oni nisu inteligentni,oooom,jesu i to kako.I oni se takodjer vracaju kuci,i imaju savrsenu orijentaciju pri tome.Meni su cak jako lijepi,sa svim onim bojama koje se prelijevaju,posebno muzjaci.A tek ritual udvaranja;)


Kad sam bila manja,imala sam na tavanu dva para prevrtanera,nekako se desilo da im se uvalio i par divljih golubova.Naravno,nisam ih dirala.Pripitomili su se kao i ovi domaci,cak su mi slijetali na rame kad bih izasla van,isto tako i njihovi mladunci.
Tako je bilo dok mami nije "pukao film" pa ih dala kolegi s posla koji ih je odnio daleko.
Hhhhh,nakon 23 dana,vratili su se-svi naravno:sweat:
Mama htjela da poludi(valjda joj je tajna zelja bila da joj kcerka razvija pitu umjesto sto visi na tavanu 10 puta dnevno).
Elem,nestade ih,jednog po jednog,na par stotina vazdusne linije zivio je i par jastrebova,tako da su ih smazali sigurno.:confused:

hajro delic
24-10-2009, 10:01 AM
:whaaaat:Što se tiče golubova, ne bih se složio sa time da neko komentariše ova divna stvorenja bez prethodnog druženja sa njima. Poznavao sam izvjesnog Jugoslava Mladenovića iz Novih Banovaca ( Srbija ) koji je ljubitelj životinja i uzgajivač golubova u čijoj sam porodici proveo samo 24 sata. Druženje sa tim divnim stvorenjima je naopisivo.

jaco_sa
24-10-2009, 10:20 AM
Jako zanimljiva tema i komentari.....
cudna je majka priroda....

Jura
24-10-2009, 11:02 AM
Jedan inter., podatak

JUŽNOAFRIČKA internet tvrtka u zanimljivoj demonstraciji je svijetu približila probleme s internet vezom u toj zemlji, jer su pokazali kako im je brže poslati podatke preko goluba pismonoše nego preko Telkoma, glavnog pružatelja internet usluga u zemlji.

Brzina i dostupnost interneta u najvećem gospodarstvu Afrike iznimno su loši zbog manjka bandwidtha. Internet je u Južnoafričkog Republici također jako skup.

Golub 25 puta brži od Telkoma

Lokalna novinska agencija SAPA izvijestila je kako je 11-mjesečni golub pismonoša, imena Winston, za jedan sat i osam minuta preletio 80 kilometara udaljenosti između ureda tvrtke Unlimited IT blizu grada Pietermaritzburga do obalnog grada Durbana. Na nogu su mu zakačili karticu s podacima.

Nakon što je golub došao na odredište, nakon što su mu karticu s podacima skinuli s noge i onda podatke skinuli na računalo, prošlo je dva sata, šest minuta i pedeset i sedam sekundi. Tijekom tog vremena Telkomova internet veza skinula je samo četiri posto podataka.

Opet cu reci "Majka Priroda"

soft|cy
24-10-2009, 11:46 AM
Meni su cak jako lijepi,sa svim onim bojama koje se prelijevaju,posebno muzjaci.A tek ritual udvaranja;)
da, kad ti ides u skolu/fax/posao, kisno doba samo cekas da se sklonis, kad tamo onaj sa zelenim vratom napuhao se i ganja ovu... :DKad sam bila manja,imala sam na tavanu dva para prevrtanera,nekako se desilo da im se uvalio i par divljih golubova.Naravno,nisam ih dirala.Pripitomili su se kao i ovi domaci,cak su mi slijetali na rame kad bih izasla van,isto tako i njihovi mladunci.
sigurno je tavan pun đubriva bio... stetocine su sto zase'u sve, pogotov posto ih je puno

i p.s. ne, ne uzgajam ih -,-