PDA

Pogledajte punu verziju : ADSL 2/2+ Modem+Router na D-Link Wireless G Router - DIR-300



lokva
13-01-2010, 11:49 PM
Pozdrav svima.
Kupio sam D-Link Wireless G Router - DIR-300,eh sad,ima li iko da mi pojasni kako da konfigurisem
pomenuti router jer ja sam nesto cackao po njemu i dobio signal ali mislim da nije to to.
Nekad,pa mozda u nekim intervalima od 20-30min jednostavno nema signala interneta i onda opet dodje.

Da nepisem nista vise evo sta mi treba.

*Korisnik sam ADSL-a i ADSL 2/2+ Paradigm Modem+Router
*Na ovaj od BH Telecoma moram spojiti ovaj sto sam kupio da bih dobio Wireless,
tacnije,da bi umrezio burazera koji je sprat nize i suprugin laptop jer sve je
prikopcano na moj PC-Desktop,jednostavno ja sam im arhiva što muzike,što filmova itd
*Znaci,moj racunar PC-Desktop cu spojiti mreznim kablom na ovaj novi D-Link a ovi ostali
furaju ''havom''
*Kako da podesim prije svega ovaj od BH Telecoma ADSL 2/2+ Paradigm Modem+Router i
kako onda da podesim ovaj D-Link Wireless G Router - DIR-300 i da mi ovo radi kako treba?

Samo da napisem jos nesto,ovaj D-Link Wireless G Router - DIR-300 me je iznenadio ali u
pozitivnom smislu,jer i kad radi internet nekih 20-30min signal je stabilan ili Vam odlican.
Kad pise ''very low signal'' na laptopu,i tada radi ko lampa,kako ja zaista neznam,ali youtube
fura bez problema na ''low'' kao i filmove mrezom.

Nadam se brzom ali pravom odgovoru.Pozdrav

dnecko
14-01-2010, 09:50 AM
Potrebno ti je uputstvo za konfigurisanje tvog Wireless routera koje dobiješ ili na CD-u sa routerom ili isto skini sa interneta.
ADSL 2+2 router Paradigm nemoj nanovo konfigurisati, tj. ostavi ga sa postavkama kakve su i bile. Poveži ADSL router sa Wireless routerom odgovarajućim kablom, pa potom koristeći uputstvo za konfigurisanje Wireles routera izvrši konfiguraciju istog (ako nisi dobio CD sa uputstvom o konfiguraciji pronađi preko interneta, jer nisu za sve Wireles routere iste postavke) s'tim da ti IP adresa ostaje dinamička. Nakon toga otiđi u Start – My Network Places – Add a network place – (Add a Network Place Wizard) Next – Chose a network location.... Next – Browse... - Entire Network pa nastaviti do lokacije dodjeljenog naziva računala u mreži i označiti npr. folder Documents pa OK i dalje (u Add a Network Place Wizard) Next do kraja.
Ako imaš instaliran Zone Alarm (ili neki drugi softver funkcije zaštite firewall) na nekom od PC/laptopa koje želiš umrežiti, svaki put kada hočeš da omogućiš međusobnu wireless vezu između njih, moraš na svakom od PC/laptopa u Zone Alarmu isključiti firewall opciju.
Evo primjera šeme povezivanja:

lokva
14-01-2010, 11:25 AM
Potrebno ti je uputstvo za konfigurisanje tvog Wireless routera koje dobiješ ili na CD-u sa routerom ili isto skini sa interneta.
ADSL 2+2 router Paradigm nemoj nanovo konfigurisati, tj. ostavi ga sa postavkama kakve su i bile. Poveži ADSL router sa Wireless routerom odgovarajućim kablom, pa potom koristeći uputstvo za konfigurisanje Wireles routera izvrši konfiguraciju istog (ako nisi dobio CD sa uputstvom o konfiguraciji pronađi preko interneta, jer nisu za sve Wireles routere iste postavke) s'tim da ti IP adresa ostaje dinamička. Nakon toga otiđi u Start – My Network Places – Add a network place – (Add a Network Place Wizard) Next – Chose a network location.... Next – Browse... - Entire Network pa nastaviti do lokacije dodjeljenog naziva računala u mreži i označiti npr. folder Documents pa OK i dalje (u Add a Network Place Wizard) Next do kraja.
Ako imaš instaliran Zone Alarm (ili neki drugi softver funkcije zaštite firewall) na nekom od PC/laptopa koje želiš umrežiti, svaki put kada hočeš da omogućiš međusobnu wireless vezu između njih, moraš na svakom od PC/laptopa u Zone Alarmu isključiti firewall opciju.
Evo primjera šeme povezivanja:

Na kakve si postavke mislio drugar,jeli po defaultu,jer ja sam podesio taj Paradigm ADSL modem da je uvijek konektovan na net.Jel treba da ostaje tako ili da ga vratim na default?

Mirel
14-01-2010, 12:26 PM
Na kakve si postavke mislio drugar,jeli po defaultu,jer ja sam podesio taj Paradigm ADSL modem da je uvijek konektovan na net.Jel treba da ostaje tako ili da ga vratim na default?

Jesili se prijavio za simultane ADSL konekcije na portalu BHT-a?

lokva
14-01-2010, 12:56 PM
Jesili se prijavio za simultane ADSL konekcije na portalu BHT-a?

Nisam drug,mislim da mi to netreba.

okisinch
14-01-2010, 12:59 PM
Ja ima sličnu opremu kao tvoju.

Ostavi adsl modem da je uvijek konektovan. Neces morati prijaviti simultane konekcije. Jer je samo taj jedan modem konektovan stalno na internet.

Kablom spojis bilo koji port sa modema sa D-linkom u WAN port. Ne moze u bilo koji port na D-linku vec WAN.

Sad odeš na stranicu da konfigurišeš D-link, klikneš na WAN dugme(u mene je lijevo u meniju ko na slici) i klikneš dynamic IP address (ko na slici) i to sve potvrdiš sa ok.

I to je to.

Ako bude i dalje prekidalo vidi kad prekine njima preko wirelessa i da li i tebi prekine preko kabla. Jer sad vas je više na jednoj konekciji pa je opteretite više. Pa ako je slaba parica zna ADSL konekcija pucati.

Frog
14-01-2010, 01:43 PM
Ja sam uradio na ovaj nacin:
- modem postavio u bridge mod sa ugasenim DHCP
- wireless router se kopca na modem (WAN port naravno) i kreira automatski PPPoE vezu, sa upaljenim DHCP
Sa ovim rjesenjem si non-stop na netu.

Nadam se da je pomoglo

lokva
14-01-2010, 03:54 PM
Kad dolazi do pucanja konekcija,onda puca i na racunarima koji su vezani wiralesom kao i meni koji sam vezan kablom na wirales router.Zbog toga sumnjam
da nesto treba podesiti.
Isto tako jedva sam skontao zasto nemogu ostvariti konekciju na dva racunara koji su vezani wiralesom,problem je bio sto sam koristio WEP2 zastitu a kartice na tim racunarima nemaju podrsku za wep2 nego samo za 64bit cod,tj 5 oznaka.
Ali hajd to i nije bitno,stavio sam na 64bit zastitu i sad rade racunari ko grom,osim sto dolazi do ovog problema pucanja.

E sad,jedan tip u servisu mi je rekao da modem od adsl-a resetujem na default i nista ne podesavam a da D-Link konfigurisem preko PPPoE i ukacam user kao i pasword,jer i kod njih u servisu je tako podeseno i radi bez problema.

Probat cu ovo veceras,i meni je ovo logicno da bi trebalo da radi,jer on kaze da na D-Link treba dovesti nekonfigurisan signal jer upravo je on i router i wirales.

Vidjet cu jel to to,ako nebude postavit cu screan-ove i onda ce te imati bolji uvid u moj problem.

Jos jednom cu reci router je mrak,samo da ovo napravim i zaisigurno se nisam pokajao u izboru.

lokva
26-02-2010, 11:56 PM
Izvinjavam se svima na obecanju da cu se javiti sa rezultatom,ali nisam zaista imao vremena.

Ovo se tice ADSL i KABLOVSKIH korisnika

ADSL korisnici
1.Modem od BH Telecom staviti na default odnosno uzeti cackalicu i gurnuti u onu malu rupicu sa strane modema i cuvati 10-15sec dok lampice nepocnu da se gase
2.Nakon toga modem ostaviti u takvom stanju,znaci resetovanog
3.U wiralles routeru odabrati PPPOE,ukucati user i paswword od adsl-a,VPI postaviti na 8,VCI na 35,Get Dynamically From ISP ukljuciti(ukljuciti opciju dinamicka ip adresa),postaviti da automatski dodjeljuje IP adrese(za pocetak,a kasnije cackati i dodavati ako kome treba staticke ip za racunare u mrezi,moze a i nemora)
4.Spojiti adsl modem lan kablom u WAN port na wiralles routeru
5.Konfigurisati wiralles i to je to,radi ko bombon


KABLOVSKI KORISNICI
1.Zavisno od provajdera u ovom slucaju sto sam ja radio odaberete PPPOE,user i pasword kablovskog operatera, MTU postaviti na 1460,ukljuciti DHCP,spojiti kablovski modem lan kablom u WAN port na wiralles routeru,klonirati MAC adresu(dovoljno je samo kliknuti na opciju MAC CLONE i automatski ce Vam se podesiti sve),konfigurisati wiralles i to je to.

Ja sam kod sebe wiralles konfigurisao tako sto sam odabrao mac filter i dodao 3 racunara koji trebaju da imaju konekciju,svi ostali koji nisu dodani u tu tabelu su blokirani za koristenje istog(znaci,bez ikakvog pasworda za wirales,samo opcija mac filter)
Ako treba nekome jos neka ''detaljnija'' uputsva tu sam ili tu ''smo''.Pozdrav