PDA

Pogledajte punu verziju : Bosansko "BIO" voce i povrce



Almasa 80
19-06-2010, 11:05 AM
Deklarisano "bio" voce i povrce u zemljama zapada veoma je trazena roba na visokoj cijeni,i izaziva pravi bum kod kupaca u Zapadnoj Evropi.
Do ruku mi je nedavno dospio jedan clanak,doduse poprilicno star ali veoma intersantan.Naime,u bazi Bundeswehr u Sarajevu u jelovnik je ubacena pita sa jabukama.Nabavljene su domace jabuke,mislim da su bile negdje sa podrinja.A Njemci ko Njemci,ne bi bili ti sto jesu kada jabuke nebi podvrgli temeljitoj analizi prije upotrebe. Analiza je dala nevjerovatne rezultate po kojima jabuke nisu sadrzavale ni najmanji promil pesticida, teskih metala i sl.Takvo nesto u Evropi jedva da je moguce, buduci da je povrce i voce neprestano izlozeno zagadjenom vazduhu, tako da cak i nespricano voce mora da sadrzi tragove zagadjenja.Mene sad interesuje imali kod nas u Bosni neko ko se iskljucivo bavi uzgojem bioloskog voca i povrca i kolko je to isplativ posao?

ZbUnjeN
19-06-2010, 01:52 PM
ja zivim na selu i ima jos uvjek voca koje je domace al je problem sa tim vocem sto ga puno vise napadaju bolesti od ovog gentsko modificranog.

Almasa 80
19-06-2010, 06:55 PM
ja zivim na selu i ima jos uvjek voca koje je domace al je problem sa tim vocem sto ga puno vise napadaju bolesti od ovog gentsko modificranog.

Ali je zato mnogo zdravije i potrosnja tog voca i povrca daleko veca od modificiranog.Barem je to tako u zamljama Zapadne Evrope.
Bosna ima dobre predispozicije da uzgaja prirodnu hranu, jer zemlja jos uvijek nije zagadjena tim stvarima koje unistavaju sve sto je prirodno. Nazalost, kod nas je narod potpuno nezainteresovan za takvo nesto. Bolje je i uvesti genetski modifikovanu hranu nego proizvoditi vlastitu.

Magnum3.5.7
19-06-2010, 07:21 PM
Ja kod sebe u dvorištu nagurao raznog voća, pa tako da od 5 mjeseca pa sve do kraja 9 mjeseca ja imam voća i niti kilu ne kupim, a za zimu skoro 300 kg jabuka, jeste da bude crvavih i skoro pola strune ali su zato mnogo zdravije od kupovnih, ne špricam voćke ničim niti ih krečim što mnogi rade, pa onda voćka se prije suši i puca kora.

Vazda bude crvavih i ošuganih listova, ali je zato okus voća ovoga i kupljenoga ko nebo i zemlja razlika u okusu.

Stariji ljudi vele gdje oče crv tu nema radijacije.

Almasa 80
19-06-2010, 07:39 PM
Ja kod sebe u dvorištu nagurao raznog voća, pa tako da od 5 mjeseca pa sve do kraja 9 mjeseca ja imam voća i niti kilu ne kupim, a za zimu skoro 300 kg jabuka, jeste da bude crvavih i skoro pola strune ali su zato mnogo zdravije od kupovnih, ne špricam voćke ničim niti ih krečim što mnogi rade, pa onda voćka se prije suši i puca kora.

Vazda bude crvavih i ošuganih listova, ali je zato okus voća ovoga i kupljenoga ko nebo i zemlja razlika u okusu.

Stariji ljudi vele gdje oče crv tu nema radijacije.

A od onog sto pretekne mozes da napravis kojakavih pekmeza,dzemova,kompota...jabukovog pekmeza,jabukovog sirceta a bogmi i sokova.Pa sve to spremiti za zimu,naravno ako je moguce bez dodavanja konzervansa.

zippoo
19-06-2010, 07:51 PM
Deklarisano "bio" voce i povrce u zemljama zapada veoma je trazena roba na visokoj cijeni,i izaziva pravi bum kod kupaca u Zapadnoj Evropi.
Do ruku mi je nedavno dospio jedan clanak,doduse poprilicno star ali veoma intersantan.Naime,u bazi Bundeswehr u Sarajevu u jelovnik je ubacena pita sa jabukama.Nabavljene su domace jabuke,mislim da su bile negdje sa podrinja.A Njemci ko Njemci,ne bi bili ti sto jesu kada jabuke nebi podvrgli temeljitoj analizi prije upotrebe. Analiza je dala nevjerovatne rezultate po kojima jabuke nisu sadrzavale ni najmanji promil pesticida, teskih metala i sl.Takvo nesto u Evropi jedva da je moguce, buduci da je povrce i voce neprestano izlozeno zagadjenom vazduhu, tako da cak i nespricano voce mora da sadrzi tragove zagadjenja.Mene sad interesuje imali kod nas u Bosni neko ko se iskljucivo bavi uzgojem bioloskog voca i povrca i kolko je to isplativ posao?

ima
u nas se eko proizvodima bavi firma "eko jukan"
inace firma je ibrahima jukana (pjevac) i on iskljucivo radi to,proizvodi su fenomenalni ali su i skupi pravo za nas dzep a pokupio je sve moguce nagrade za kvalitet i u bih i regionu
evo i neka oskudna stranica pa pogledajte ukratko
http://www.jukan.ba/

inace ove proizvode najlakse je naci na sajmovima

a sto se tice cijene mislim da sam u sajmu kod nas vidio da je teglica od 150-200 grama kostala oko 6-7 km pa vi vidite da li se isplati raditi to ;)

Magnum3.5.7
19-06-2010, 07:56 PM
A od onog sto pretekne mozes da napravis kojakavih pekmeza,dzemova,kompota...jabukovog pekmeza,jabukovog sirceta a bogmi i sokova.Pa sve to spremiti za zimu,naravno ako je moguce bez dodavanja konzervansa.

To radim od šljiva pravim džem vrlo lako i bez trunke konzervansa i nikad se ne pokvari samo treba raditi po pravilu i naravno kad se otvori tegla držati u frižideru.

Evo recept kako ja to radim sa šljivama, navodno mogu i kajsije i breskve ali nisam proba.

Operem i ispućim šljive i u duboku i široku šerpu redam red šljiva okrenute prema gore ono ispućeno i onda pospem šećerom, pa opet red šljiva pa opet šećera i sve tako dok se ne potroše šljive zadnji red pospem šećerom i ostavim tako da prenoći, ujutru stavim da se kuha uz povremeno miješanje i kuham sve dok se ne zgusne.

Tegle poredam u rernu i zagrijem ih da budu vrele, obavezno moraju imati željezni poklopac i poklopce zagrijem posebno u rerni, tako da vreo džem direktno sa šporeta stavljam u vrele tegle i zatvaram tegle sa metalni poklopcem, redam ih na drveni pod ili na neku drvenu podlogu ne smiju doći u dodir sa betonom, razmak između tegli je oko pola centa i tako ih prekrijem dekom i dobro ušuškam i tako se postepeno hlade 2 do 3 dana.

Almasa 80
19-06-2010, 08:17 PM
To je bas "starinsko" pripremanje zimnice,kada vinobran(konzervans) nije ni postojao.Tako su nace nane pripremale zimncu.

Magnum3.5.7

Tegle poredam u rernu i zagrijem ih da budu vrele, obavezno moraju imati željezni poklopac i poklopce zagrijem posebno u rerni, tako da vreo džem direktno sa šporeta stavljam u vrele tegle i zatvaram tegle sa metalni poklopcem, redam ih na drveni pod ili na neku drvenu podlogu ne smiju doći u dodir sa betonom, razmak između tegli je oko pola centa i tako ih prekrijem dekom i dobro ušuškam i tako se postepeno hlade 2 do 3 dana.
To ti dodje kao paserizacija?
zippoo

a sto se tice cijene mislim da sam u sajmu kod nas vidio da je teglica od 150-200 grama kostala oko 6-7 km pa vi vidite da li se isplati raditi to
Sigurno da se isplati,jer tako kvalitetan proizvod uvijek ce naci kupca i povoljno trziste,

Magnum3.5.7
19-06-2010, 08:24 PM
To je bas "starinsko" pripremanje zimnice,kada vinobran(konzervans) nije ni postojao.Tako su nace nane pripremale zimncu.

Magnum3.5.7
To ti dodje kao paserizacija?

Da pasterizacija i nikad se ne pokvari, a i da se malo ubuđa jednostavno skineš nekih po centa te buđi i opet sve ok, jer nije opasna ta plemenita plesan.

Almasa 80
19-06-2010, 08:50 PM
a i da se malo ubuđa jednostavno skineš nekih po centa te buđi i opet sve ok, jer nije opasna ta plemenita plesan.
Sigurno da nije opasna jer voce nije pehranjivano mineralima,spricano pesticidima.A nije ni potapano u koje-kakve rastvore da bi moglo pretrpiti zimu.
Svaka cast Mag!

Sara.
19-06-2010, 10:07 PM
ima
u nas se eko proizvodima bavi firma "eko jukan"
inace firma je ibrahima jukana (pjevac) i on iskljucivo radi to,proizvodi su fenomenalni ali su i skupi pravo za nas dzep a pokupio je sve moguce nagrade za kvalitet i u bih i regionu
evo i neka oskudna stranica pa pogledajte ukratko
http://www.jukan.ba/

inace ove proizvode najlakse je naci na sajmovima

a sto se tice cijene mislim da sam u sajmu kod nas vidio da je teglica od 150-200 grama kostala oko 6-7 km pa vi vidite da li se isplati raditi to ;)

Probala sam Jukanov proizvod ,koktel voća u jabukovom pekmezu'. Ne znam koja je cijena, jer sam dobila na poklon :smile:. Vidjevši koliko je ukusno odlučila sam i sama da napravim isto. Nisam pravila pekmez, kupila sam domaći na pijaci i dodala sve ostale sastojke. Dobila sam dosta toga za manje novca sigurno, nego da sam kupovala njegov prizvod. 'Kupila' sam ideju i ostala prezadovoljna. :smile:

ZbUnjeN
20-06-2010, 11:27 AM
ja pravim sve sto mogu danas je gotov sok od zove. sutra vjerovatno pripremam od ašlama.
mislim zova nije vezano za temu al je zdrava :)

zippoo
20-06-2010, 04:07 PM
ja pravim tako paradajz za zimu,pasterizacijom i vakumiranjem
uzmeme svoj domaci paradajz i ogulim ga i izrezem na vece komace
onda samo taj paradajz malo posolim i stavljam ga u tegle (kao sto mag kaze,obavezno sa metalnim poklopcem jer treba da bude vakumirano)
onda te iste tegle poderam u serpu sa vodom i stavim da se voda zagrije,tj.da se tegle pod vrucinom same vakumiraju i to je to,gotov proizvod koji moze da traje i dvije godine,mada u mene to traje koji mjesec,jer se zaas pojede,a u pola zime imas paradajz kao sad da si ga izrezao sa grane

najbitnije je da se dobro ugulimisto je bitno da je paradajz bas domaci,onaj mehki i najbitnije od svega da se dobro vakumira

za pripremu ovog ne treba vise od 2-3 sata,zavisno od kolicine paradajza a sigurno jedna od najboljih zimnica ko voli paradajz
puno bolje od sosova paradajznih

a pravio sam cesto i pekmez od jabuka i sljiva
pekmez od jabuka je na cijeni uvijek,kila ga kosta preko 10 KM,na pijaci,jer se ovakvi proizvodi i nemaju gdje drugo kupiti

cool.mama
25-06-2010, 09:39 AM
ja pravim sve sto mogu danas je gotov sok od zove. sutra vjerovatno pripremam od ašlama.
mislim zova nije vezano za temu al je zdrava :)

kako praviš sok od ašlama, jel' kao npr. sok od višanja?

i ja sam sok od zohve napravila, sad je na redu od višanja...

džem od šljiva pravim kao i Mag, po onom receptu, baš sinoć sam jela od pretprošle godine, nije mu ništa...

Simply_the_best,
26-06-2010, 02:27 AM
Deklarisano "bio" voce i povrce u zemljama zapada veoma je trazena roba na visokoj cijeni,i izaziva pravi bum kod kupaca u Zapadnoj Evropi.
Do ruku mi je nedavno dospio jedan clanak,doduse poprilicno star ali veoma intersantan.Naime,u bazi Bundeswehr u Sarajevu u jelovnik je ubacena pita sa jabukama.Nabavljene su domace jabuke,mislim da su bile negdje sa podrinja.A Njemci ko Njemci,ne bi bili ti sto jesu kada jabuke nebi podvrgli temeljitoj analizi prije upotrebe. Analiza je dala nevjerovatne rezultate po kojima jabuke nisu sadrzavale ni najmanji promil pesticida, teskih metala i sl.Takvo nesto u Evropi jedva da je moguce, buduci da je povrce i voce neprestano izlozeno zagadjenom vazduhu, tako da cak i nespricano voce mora da sadrzi tragove zagadjenja.Mene sad interesuje imali kod nas u Bosni neko ko se iskljucivo bavi uzgojem bioloskog voca i povrca i kolko je to isplativ posao?

za te BIO proizvode koriste se BIO fertilizatori...prave se od celija mikroba,ostataka biljaka, bakterija,virusa itd itd....gdje mikrobi smanjuju kolicinu pesticida u Zemljistu.. mogu se primjenjivati folijarno ili direktno na smjeme,prije sjetve,tokom sjetve,poslije sjetve...ima tu historijat..pa razgradnja pesticida,kako mikroorganizmi razlazu molekule prstenova pestcida..ma tu imate citav historijat...


imate toga..tonu bioinsekticidi,biofungicidi itd itd...biobakteriocidi...