PDA

Pogledajte punu verziju : Svinjska želatina u Ledo proizvodima



Yoe
09-08-2010, 02:35 PM
Posto sam jucer cuo o ovoj skandaloznoj podvali "LED(O)-a" pa sam potrazio na netu da vidim DA li je ovo istina???!!!I NE malo se iznenadim kad sam vido da tema o ovome postoji od 2009god...
Citat s jednog foruma: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=62535
Poštovani ,, ovo je tekst maila jedne prijateljice koja je poslala upit Ledu doo

Pročitajte ovo...
Slala sam mail Ledu, jer oni u svojim proizvodima (pa i sladoledu) koriste želatinu, pa me interesovalo kojeg porijekla;
Evo im odgovora,...


Poštovana,

Ledo u svim svojim proizvodima, sukladno zakonima i pravilnicima koji se tiču prehrambene industrije, te odnose na mlijeko i mliječne proizvode gdje spada i sladoled, te smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).

Sukladno tome, u našim proizvodima koristimo želatinu životinjskog porijekla (svinjsku i goveđu).



S pooštovanjem,

Kristina Bocak Gojun

A ja nisam znao kupiti drugi sladoled osim Ledo-vog!!!

Scrat
09-08-2010, 02:42 PM
Ako to nastaviš istraživati, nećeš imati puno proizvoda u frižideru :)

Killer Copy
09-08-2010, 03:11 PM
najeli smo se mi krmadi i krmadi a da to nismo ni znali

Sara.
09-08-2010, 03:38 PM
najeli smo se mi krmadi i krmadi a da to nismo ni znali

Za ono za šta ne znamo ne možemo ni odgovarati, ako gledamo sa stavnovišta zabrana.
:smile: tješimo se da smo unosili želatinu goveđeg porjekla. Ma smiješno mi više istraživati, toliko ima tih proizvoda da čovjek i ne zna šta jede. Vratimo se kuhinji naših nana i majki...zaboravimo industriju. I opet nećemo biti sigurni.
Od Ledo proizvoda koristim jedino zamrznuto povrće i ribu...valjda tu nema tih želatina :sweat:.
Ako Ledo koristi ove želatine, koriste i drugi proizvođaći, prema tome jedimo samo domaće, napravljeno u našoj kuhinji. :smile:

Stormrage
09-08-2010, 03:47 PM
Sad je jasno, onda, zasto je LEDO sladoled tako dobar :D :ironmaide

Zed's Dead
09-08-2010, 03:54 PM
glupost.

Stryker
09-08-2010, 04:10 PM
Posto sam jucer cuo o ovoj skandaloznoj podvali "LED(O)-a" pa sam potrazio na netu da vidim DA li je ovo istina???!!!I NE malo se iznenadim kad sam vido da tema o ovome postoji od 2009god...
Citat s jednog foruma: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?f=42&t=62535
Poštovani ,, ovo je tekst maila jedne prijateljice koja je poslala upit Ledu doo

Pročitajte ovo...
Slala sam mail Ledu, jer oni u svojim proizvodima (pa i sladoledu) koriste želatinu, pa me interesovalo kojeg porijekla;
Evo im odgovora,...


Poštovana,

Ledo u svim svojim proizvodima, sukladno zakonima i pravilnicima koji se tiču prehrambene industrije, te odnose na mlijeko i mliječne proizvode gdje spada i sladoled, te smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).

Sukladno tome, u našim proizvodima koristimo želatinu životinjskog porijekla (svinjsku i goveđu).



S pooštovanjem,

Kristina Bocak Gojun

A ja nisam znao kupiti drugi sladoled osim Ledo-vog!!!

Garant i ostali koriste želatinu svinjskog porijekla, ne samo LEDO.

Kanite se sladoleda, kupujte voće, eno imate dinja za 1 KM - 1 kg, zdravije je 100 puta od sladoleda.

cobra_16V
09-08-2010, 04:14 PM
Mačo je mačo.

Yoe
09-08-2010, 04:42 PM
Garant i ostali koriste želatinu svinjskog porijekla, ne samo LEDO.

Kanite se sladoleda, kupujte voće, eno imate dinja za 1 KM- 1 kg, zdravije je 100 puta od sladoleda.

Haj' mu ga znaj vise mozda i u dinji ima Diesel Janjetine :hihi:

Yoe
09-08-2010, 04:55 PM
Od Ledo proizvoda koristim jedino zamrznuto povrće i ribu... :smile:

smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).
Sto hoce rijet da i tu ima dizel janjetine :pop:

okisinch
09-08-2010, 05:27 PM
Odavno vec ima zelatina u njihovim sladoledima (naravno svinjskog).
Opet nema u svim, npr. u onom jeftinom Twice nema, dok u onim Quatro samo jedan je bez, ostali imaju.
Treba samo citati sastav.
A ima i boljih sladoleda od ledinih...

Sara.
09-08-2010, 05:53 PM
smrznutu hranu (smrznuto tijesto, voće i povrće, ribu, meso, gotova jela) koristi pravilnicima propisane sirovine i dodatke (aditive).
Sto hoce rijet da i tu ima dizel janjetine :pop:

Tijesto, meso, gotova jela ne kupujem od ovog, a niti od drugih proizvođaća. Tijesto pravim sama, meso kupujem svježe u mesnici. Ne znam zašto bi u zamrznutom povrću bilo ove želatine i zašto u ribi? Ribu nemem trenutno u zamrzivaću, ali imam zamrznuto povrće za juhe, pa pogledah i uslikah deklaraciju (nije mi bilo mrsko :smile:). Ne vidim nigdje da piše da ima ovaj aditiv. A vi?

http://i37.tinypic.com/2nvedz.jpg

elmirb
09-08-2010, 06:38 PM
Ma ljudi to je normala dasnjeg tempa zivota, nema se tu razloga za cudjenje!

Zavrsavam studi prehrambene tehnologije i mogu vam rece da je to normala,

aditivi odnosno prehrambeni dodaci, aromati,boje,konzervasni stabilzatroi, emulgatori se dodaju u sve namjernice

zelatin jeste jedano jako vazno vezivo koje se cesto korisit, nebi nikad predopstavili gdje se sve moze naci

Uzalud je izbjegavati takve proizvode, porast ljudske populacije je izazvao je veliku potraznju za hranom koja se MORA zadovoljiti, produzavanje te poboljsanje prozivoda je nuzna potreba,

veziva dobivena iz krmece masti nije tolika problermatika koliko je GM hrana!

:hungry:

Exorcist
09-08-2010, 06:39 PM
Treba bit dovoljan besposličar pa čitati ta sranja, to je obrađena materija i nema nikakve veze sa zdravom pameću, ostaje vam voda, brašno, šećer, ulje, so, krompir, friško voće i povrće pa kuhajte i pravite po želji niko ne brani, ali onda apsolutno zaboravite na bilo kakav način prehrane mimo noga što posijete i požanjete...vremena se mijenjaju pa tako se više ni hodža ne penje na munaru nego ušteka cd pa "ezani"...valjda im se mrsko penjat i dalje da ne nabrajam kakve se sve male-velike promjene dešavaju a da se na to i ne obraća pažnja jer je postalo uobičajeno kao sastavni dio života.

TAEKWONDOPLAYER
09-08-2010, 07:04 PM
Koliko je meni poznato, sa stanovišta serijata, ukoliko dodatak prehrani (u ovom slucaju svinjski zelatin) gubi svojstva prilikom obrade hrane, onda je tu hranu dozvoljeno jesti jer je svakako prvobitno svojstvo nestalo!
Sada je jedini problem saznati da li je prilikom obrade hrane stvarno svinjetina izgubila svoje prvobitno svojstvo!

Zed's Dead
09-08-2010, 07:09 PM
treba bit dovoljan besposličar pa čitati ta sranja, to je obrađena materija i nema nikakve veze sa zdravom pameću, ostaje vam voda, brašno, šećer, ulje, so, krompir, friško voće i povrće pa kuhajte i pravite po želji niko ne brani, ali onda apsolutno zaboravite na bilo kakav način prehrane mimo noga što posijete i požanjete...vremena se mijenjaju pa tako se više ni hodža ne penje na munaru nego ušteka cd pa "ezani"...valjda im se mrsko penjat i dalje da ne nabrajam kakve se sve male-velike promjene dešavaju a da se na to i ne obraća pažnja jer je postalo uobičajeno kao sastavni dio života.

+1.

Yoe
09-08-2010, 07:32 PM
Tijesto, meso, gotova jela ne kupujem od ovog, a niti od drugih proizvođaća. Tijesto pravim sama, meso kupujem svježe u mesnici. Ne znam zašto bi u zamrznutom povrću bilo ove želatine i zašto u ribi? Ribu nemem trenutno u zamrzivaću, ali imam zamrznuto povrće za juhe, pa pogledah i uslikah deklaraciju (nije mi bilo mrsko :smile:). Ne vidim nigdje da piše da ima ovaj aditiv. A vi?

http://i37.tinypic.com/2nvedz.jpg

Jesi li sigurna 100% da NEjma???!!!

Sara.
09-08-2010, 07:36 PM
Jesi li sigurna da NEjma???!!!

Jesam :smile: U kesi je mrkva, karfiol, grašak...sve duboko zamrznuto...nema aditiva, a zašto bi i bilo? Kada zamrzavam svježe voće i povrće, nemam potrebe dodavati bilo šta, pa tako vjerujem da i oni ne dodaju...a i piše na deklaraciji. Vjerujem da neJma :smile:

Yoe
09-08-2010, 07:41 PM
vremena se mijenjaju pa tako se više ni hodža ne penje na munaru nego ušteka cd pa "ezani"...valjda im se mrsko penjat i dalje da ne nabrajam kakve se sve male-velike promjene dešavaju a da se na to i ne obraća pažnja jer je postalo uobičajeno kao sastavni dio života.OK upravu si... normalno je da se ljudi zene pa se popovi NE zene...tako je isto meni normalno da NE jedem nista sto je svinjsko!!!

Yoe
09-08-2010, 08:16 PM
Koliko je meni poznato, sa stanovišta serijata, ukoliko dodatak prehrani (u ovom slucaju svinjski zelatin) gubi svojstva prilikom obrade hrane, onda je tu hranu dozvoljeno jesti jer je svakako prvobitno svojstvo nestalo!
Sada je jedini problem saznati da li je prilikom obrade hrane stvarno svinjetina izgubila svoje prvobitno svojstvo!
Izvor: http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=6665:elatin-u-ledo-sladoledima&catid=132:ishrana&Itemid=139

Pitanje

Selamun alejkum!
Molimo Vaš stav po pitanju ledo sladoleda, naime pojavile su se vijesti da isti sadrži želatin svinjskog mesa, pa nas zanima da li imate vezanih informacija za to? Hvala Vam unaprijed!

Odgovor:
Nemamo potvrđenih informacija o prisustvu želatina svinjskog porijekla u sladoledu "ledo", ali ako je ta informacija tačna, treba izbjegavati konzumiranje tog proizvoda. Upućujemo Vas da detaljnije informacije o tome potražite kod Agencije za halal certificiranje (www.halal.ba).

Pa ko hoce nek udara ko nece DOBRO je :)

Aditivi http://www.halal.ba/?dio=aditivi

Haram E - brojevi
Sljedeći sastojci se smatraju haramom:
E 120 - cochineal (crvena boja koja se dobija iz insekata).
E 441 - želatin, ukoliko je svinjskog porijekla.
E 542 - jestivi fosfat, koji se dobiva iz kostiju, ukoliko su svinjske.

Upozorenje!
Neki sastojci nisu u potpunosti halal. Skriveni dodaci pospješuju odvijanje proizvodnih procesa, kao što su: rastvaranje neke supstance ili jednakomjerno miješanje rastvora ili obradu sastojaka u proizvodnom sistemu. Oni se ne navode na popisu sastojaka na ambalaži proizvoda, ukoliko zakonom nije reguliran procenat koji je dozvoljeno prikriti. Naprimjer, u SAD kontrolna dozvola dopušta da se na ambalaži može prikriti samo 2% od ukupnog sastava određenog dodatka ili prehrambenog proizvoda. Naprimjer, Beta Keroten kao sastojak u hrani na prostoru SAD nije potpuno čist. Njegov sastav je halal 98%, dok preostala 2 procenta mogu biti biljna ulja ili želatin dobiven iz ribe.

truhli_nosorog
09-08-2010, 08:53 PM
Ako eksplicitno ne pise da je zelatin govedjeg ili biljnog porijekla UVIJEK je rijec o preradjenoj svinjskoj kozi.
Zelatin biljnog porijekla cete prepoznati najlakse po tome sto ce kesica zele bombona od biljnog zelatina biti 3-5 puta skuplja od one sa zivotinjskim zelatinom.

Sto se tice preradjivanja svinjske koze u zelatin, ista se cisti, pere, susi, usitnjava i hemijski obradjuje da bi se dobila SIROVINA od koje se pravi zelatin.

Ergo, ako cete radi LEDO sladoleda u dzehenem, onda cete i od svega drugog sto ste ikad pojeli.
Jer nema sanse kraj toliko krmadi na planeti da dosad niste inhalirali (i pri tom ne mislim samo na ono kad ste jednom hodali ulicom dok je neko gore na sedmom spratu pek'o svinjske kobasice) koji (kilo)gram usitnjene svinje a kamoli pojeli.
Ne postoji magicno polje koje zaustavlja atome svinjetine od sirenja putem zraka i drugih vektora.

A tek svi oni kremirani ljudi koji lebde zrakom... IH!

Exorcist
10-08-2010, 09:49 PM
OK upravu si... normalno je da se ljudi zene pa se popovi NE zene...tako je isto meni normalno da NE jedem nista sto je svinjsko!!!

Normalno bi bilo da nešto pročitaš kad već baljezgaš, popovi se žene, fratri NE!

Exorcist
10-08-2010, 09:59 PM
Jesam :smile: U kesi je mrkva, karfiol, grašak...sve duboko zamrznuto...nema aditiva, a zašto bi i bilo? Kada zamrzavam svježe voće i povrće, nemam potrebe dodavati bilo šta, pa tako vjerujem da i oni ne dodaju...a i piše na deklaraciji. Vjerujem da neJma :smile:
Hahahahaha, pa da li iko normalan još misli da je to povrće zdravo i da raste u bašti??? Zamislite koliko se samo hemikalija ubrizga u jednu biljku kroz razne načine njene prehrane u toku razvoja pa do ploda i naravno to je kao "svježe i zdravo" kupi obični paradajz koji nije domaći i može ti gajba prestajat cijelo ljeto neće izgubiti ni oblik ni okus(kojeg ionako nema) a i da ga baciš s 5-og sprata neće se raskecat jer je haman plastičan, naravno kao i sve drugo industrijsko voće i povrće, jednom riječju BOLEST! Eh, onda zamislite koliko ste nedozvoljenih materija progutali samo u zadnjih godinu dana, koliko zabranjenih stvari radite, a cjepidlačite oko glupih emulgatora, a kad vam se tijelo razboli ne idite ni na injekcije i ne pijte tablete jer i tu ima mnogo zabranjenih tvari koje nisu navedene na pakovanju :D

Yoe
11-08-2010, 10:45 AM
Normalno bi bilo da nešto pročitaš kad već baljezgaš, popovi se žene, fratri NE!Posto si ti nacitan haj' nam kazi koji se zene a koji NE??? DA popovi se zene ali pravoslavni koliko znam a ovi drugi NE...Bilo kako bilo, uglavnom je normalno da se ljudi zene al' eto vidis neki NE smiju (NE dozvoljava im vjera)...baš' ko sto neki NE smiju jesti svinjetinu (NE dozvoljava im vjera)...

Almasa 80
11-08-2010, 11:15 AM
najeli smo se mi krmadi i krmadi a da to nismo ni znali
Na ovom vaktu i u ovom nasoj Bosni veoma je tesko biti vjernik Musliman,za razliku od Muslimana koji zive na cisto muslimanakom prostoru.
Allah je milostiv i ukabulit ce on nama sve ono sto smo iz neznanja pojeli.

brod
13-08-2010, 10:52 PM
Na ovom vaktu i u ovom nasoj Bosni veoma je tesko biti vjernik Musliman,za razliku od Muslimana koji zive na cisto muslimanakom prostoru.
Allah je milostiv i ukabulit ce on nama sve ono sto smo iz neznanja pojeli.
Samo onaj ko je uložio sav svoj trud da provjeri pa i pored te provjere pojede nešto što je haram a neznajući ima nadu u milost Allahovu. A oni koji ne žele da provjere a pojedu neznajući da su pojeli haram biće odgovorni kod Milostivog Allaha što nisu provjerili šta jedu.
Inače ta naredba je uopštena sa rječima Uzvišenog Allaha "fetebejjenu" što znači dobro provjeriti pa gdje god bili na Zemlji. Pa smiješno bi bilo ako bi ko iz neznanja musliman pa primjer u Mađarskoj pojeo harama pa nema veze Milostivi će mu oprostiti a ako taj isti haram pojede u npr Turskoj iz neznanja onda mu neće biti oprošteno. Dakle oni koji nisu dosada dobro provjeravali neka se pokaju Uzvišenom Allahu što nisu provjeravali šta jedu i neka ubuduće dobro provjere.

ex no.1
14-08-2010, 02:47 AM
Samo onaj ko je uložio sav svoj trud da provjeri pa i pored te provjere pojede nešto što je haram a neznajući ima nadu u milost Allahovu. A oni koji ne žele da provjere a pojedu neznajući da su pojeli haram biće odgovorni kod Milostivog Allaha što nisu provjerili šta jedu.
Da za i ovo mišljenje čujem. Odakle si ovo uzeo? Ili je ovo tvoje neko razmišljanje?

southern
14-08-2010, 09:17 AM
A nista, odsad u trgovinu s laptopom u ruci, i pored svakog proizvoda stati te lijepo provjeriti koji sastojci su tu:sweat:

Sara.
14-08-2010, 11:07 AM
Hahahahaha, pa da li iko normalan još misli da je to povrće zdravo i da raste u bašti??? Zamislite koliko se samo hemikalija ubrizga u jednu biljku kroz razne načine njene prehrane u toku razvoja pa do ploda i naravno to je kao "svježe i zdravo" kupi obični paradajz koji nije domaći i može ti gajba prestajat cijelo ljeto neće izgubiti ni oblik ni okus(kojeg ionako nema) a i da ga baciš s 5-og sprata neće se raskecat jer je haman plastičan, naravno kao i sve drugo industrijsko voće i povrće, jednom riječju BOLEST! Eh, onda zamislite koliko ste nedozvoljenih materija progutali samo u zadnjih godinu dana, koliko zabranjenih stvari radite, a cjepidlačite oko glupih emulgatora, a kad vam se tijelo razboli ne idite ni na injekcije i ne pijte tablete jer i tu ima mnogo zabranjenih tvari koje nisu navedene na pakovanju :D

Uopšte nije smiješno @Exorcist, nego je žalosno, toliko žalosno da bi ti sada trebao da plačeš kada znaš da na pijaci ne možeš kupiti ništa zdravo. Sve je vještaćki uzgojeno uz dodatak kojekakvih hemikalija za brži rast i veći prinos. Prema tome nije nikakva razlika u onom što kupim svježe na pijaci ili zamrznuto...način uzgoja je isti. Mislim da jedući ovo voće i povrće unosimo više otrova nego hranljivih tvari. odn. vitamina.
Nemamo svi sreću imati svoje bašte i uzgajati zdravu hranu.

Nije bila riječ o uzgoju, riječ je bila u želatini u Ledo proizvodima, pa sam samo dala odgovor da je u povrću nema :headshake

frki.
19-08-2010, 05:40 PM
Uopšte nije smiješno @Exorcist, nego je žalosno, toliko žalosno da bi ti sada trebao da plačeš kada znaš da na pijaci ne možeš kupiti ništa zdravo. Sve je vještaćki uzgojeno uz dodatak kojekakvih hemikalija za brži rast i veći prinos. Prema tome nije nikakva razlika u onom što kupim svježe na pijaci ili zamrznuto...način uzgoja je isti. Mislim da jedući ovo voće i povrće unosimo više otrova nego hranljivih tvari. odn. vitamina.
Nemamo svi sreću imati svoje bašte i uzgajati zdravu hranu.

Nije bila riječ o uzgoju, riječ je bila u želatini u Ledo proizvodima, pa sam samo dala odgovor da je u povrću nema :headshake

pa ako se misli prehranit 'volika stoka od naroda na 'voj planeti, onda se mora svasta nesto dodavat u biljke i zivotinje kako bi se proizvodilo sto vise hrane i sto brze..

a da je bog recimo u svojim knjigama stavio ljudima napomenu da im je recimo jedno dijete sasvim dovoljno, a da drugo prave samo ukoliko bas imaju mogucnosti da mu pruze ugodan zivot, a ne porucio da svako dijete ima svoju nafaku i da je sevap imati ih sto vise kako bi bilo sto vise pripadnika jedne vjere, onda mozda i ne bi bilo potrebe da se hrana proizvodi na toliko izvjestacen nacin..

Sara.
19-08-2010, 11:18 PM
pa ako se misli prehranit 'volika stoka od naroda na 'voj planeti, onda se mora svasta nesto dodavat u biljke i zivotinje kako bi se proizvodilo sto vise hrane i sto brze..

a da je bog recimo u svojim knjigama stavio ljudima napomenu da im je recimo jedno dijete sasvim dovoljno, a da drugo prave samo ukoliko bas imaju mogucnosti da mu pruze ugodan zivot, a ne porucio da svako dijete ima svoju nafaku i da je sevap imati ih sto vise kako bi bilo sto vise pripadnika jedne vjere, onda mozda i ne bi bilo potrebe da se hrana proizvodi na toliko izvjestacen nacin..

Citirao si me, ne vidim ni razlog, a ni cilj...
Pojasni svrhu :shrug: možda je 'stoka' razlog? :shrug:

frki.
20-08-2010, 09:29 AM
...Sve je vještaćki uzgojeno uz dodatak kojekakvih hemikalija za brži rast i veći prinos...


pa ako se misli prehranit 'volika stoka od naroda na 'voj planeti, onda se mora svasta nesto dodavat u biljke i zivotinje kako bi se proizvodilo sto vise hrane i sto brze..

a da je bog recimo u svojim knjigama stavio ljudima napomenu da im je recimo jedno dijete sasvim dovoljno, a da drugo prave samo ukoliko bas imaju mogucnosti da mu pruze ugodan zivot, a ne porucio da svako dijete ima svoju nafaku i da je sevap imati ih sto vise kako bi bilo sto vise pripadnika jedne vjere, onda mozda i ne bi bilo potrebe da se hrana proizvodi na toliko izvjestacen nacin..


komentar na tvoju recenicu, a izmedju ostalog i komentar na dosadasnji tok rasprave..

jel ti sad jasno?

Exorcist
24-08-2010, 06:31 PM
Uopšte nije smiješno @Exorcist, nego je žalosno, toliko žalosno da bi ti sada trebao da plačeš kada znaš da na pijaci ne možeš kupiti ništa zdravo. Sve je vještaćki uzgojeno uz dodatak kojekakvih hemikalija za brži rast i veći prinos. Prema tome nije nikakva razlika u onom što kupim svježe na pijaci ili zamrznuto...način uzgoja je isti. Mislim da jedući ovo voće i povrće unosimo više otrova nego hranljivih tvari. odn. vitamina.
Nemamo svi sreću imati svoje bašte i uzgajati zdravu hranu.

Nije bila riječ o uzgoju, riječ je bila u želatini u Ledo proizvodima, pa sam samo dala odgovor da je u povrću nema :headshake

Pa naravno draga, nego ti govorim o masi nedozvoljenih materija u raznom voću i povrću(naravno da nisam mislio na svinjsku želatinu, ali malo više pročitaj koje su to tvari koje podstiču brzi uzgoj voća i povrća), kad pričam o pijaci ili granapima govorim o tome da niko od trgovaca ne uzima domaće namirnice kojih svejedno imamo u izobilju a ipak ih malo ljudi konzumira, onda to povlači razne lobije za plasiranje tih proizvoda, uništavanje domaće proizvodnje, nametanje visokih cijena i odliv novca...sve je povezano!!!
Eto još jedan interesantan podatak o uvozu vode u BiH, a vrlo lako možeš naći na netu šta se radi i da za to nemamo ama baš nikakve potrebe jer je možemo izvoziti u izobilju :(

Arabeka
17-01-2011, 07:14 PM
http://www.bh-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=11051:istraivanje-svinjski-dijelovi-pokreu-svijet-foto&catid=8:pisai-stol&Itemid=10

Istraživanje: Meso svinje se nalazi u skoro svim proizvodima


Wednesday, 22 December 2010

Christien Meindertsma, autorica knjige "Svinja 05049", tri godine posmatrala je zapanjujući život poslije smrti jedne svinje (broj 05049), čiji dijelovi dospijevaju u najmanje 185 ne-svinjskih proizvoda.
"U Holandiji, odakle dolazim, vi zapravo nikada ne vidite svinju, što je zapravo čudno, zato što na populaciju od 16 miliona ljudi, imamo 12 miliona svinja.
Holanđani ne pojedu sve te svinje, oni pojedu oko trećine, a ostalo izvezu ostalim zemljama Evrope i ostatku svijeta. Mnogo odlazi u Njemačku i Veliku Britaniju.
"Obzirom da kroz historiju, cijela svinja bi bila iskorištena do posljednjeg zalogaja, i ništa se ne bi bacalo, željela sam otkriti da li je još uvijek tako", rekla je Christien.
Christien je tako došla do zaključka da se svinjski dijelovi dospijevaju u proizvode od metka do umjetnog srca i napravila katalog proizvoda u kojima se nalaze dijelovi te svinje. Katalog se sastoji od sedam dijelova, a to su: koža, kosti, meso, unutrašnji organi, krv, mast i razno.
"Sigurno, svaki dan počinjete sa tuširanjem. Dakle u sapunu, masne kiseline, dobivene iz prokuhanih svinjskih kostiju koriste se kao učvrščivač ali i kao sredstvo za dobijanje bisernog sjaja.
Ukoliko pogledate po kupaonici, vidite još mnogo proizvoda poput šampona, regeneratora, krema protiv bora, losiona za tijelo, paste za zube.
Znači prije doručka, susreli ste se sa svinjom nekoliko puta.
Zatim, za doručkom, svinja koju sam pratila, svinjske dlake ili proteini svinjske dlake su korišteni kao "poboljšivači" tijesta.
Kada krenete na posao, ispod ceste ili zgrada koje vidite, sigurno se nalazi šupljikavi beton, koji je kao lagana vrsta betona sadrži koštane proteine u sebi. U kočnicama, naročito u kočnicama vozila njemačke proizvodnje, postoji dio kočnice koji je napravljen od koštanog pepela.
I u kolaču od sira, i raznim poslaticama, kao što je mousse od čokolade, tiramisu i puding od vanilije i sve što se hladi u supermarketima nalazi se želatina kako bi što bolje izgledalo.

Svinja je prisutna i u uređenju interijera, koristi se u bojama za teksturu, ali i za sjaj. U četkama za bojenje, dlake se koriste jer su pogodne za izradu četkica, zbog svoje izdržljivosti.
Komad mesnog odreska, koji se prodaje u supermarketima, je zapravo krava. Ali šta se dogodi kada zakoljete kravu tokom industrijske proizvodnje? Ostane mnogo malih komada mesa, koji se ne mogu prodati kao mesni odrezak, tako da se komadi zalijepe međusobno pomoću fibrina iz svinjske krvi. Tako nastane velika kobasica, koja se zamrzne, zatim izreže na dijelove i prodaje kao odrezak. Ovo se također događa i sa tunom.

U procesu vrenja vina, nastane mnogu zamučenja, pa da bi ih otklonili neki proizvođači propuštaju pivi kroz želatinska sita, a ovo vrijedi i za voćni sok.
Postoji kompanija u Grčkoj, koja proizvodi cigarete koje sadrže svinjski hemoglobin u filteru, i prema njima on čine umjetna pluća u filteru. Ubrizgavanje kolagena, (od 70-tih godina- svinjskog kolagena) se koristi za "brisanje" bora. Razlog je zato što su svinje bliske čovjeku, pa tako i u kolagenu."
Kao najčudnije otkriće u toku istraživanja, Christien je navela svinjski zalistak koji ugrađen u tehnološki oblikovano metalno kučište predstavlja ustvari metak, a može biti implantiran i u ljudsko srce, bez operacija na otvorenom srcu.

"Ono što sam naučila iz cijelokupnog istraživanja jeste da je svijet proizvoda mnogo kompliciraniji nego što možemo zamisliti, te da većina ljudi i ne zna što se nalazi u proizvodima koje konzumiraju. Stoga trebamo biti odgovorni prema onome što konzumiramo, no teško se odlučiti kada ne znamo što proizvod sadrži. Čak i bez tog znanja, potrošači imaju moć da promijene sistem, ako žele. Ukoliko se tražnja promijeni i kompanije će morati ponuditi drugačije proizvode", zaključila je Christien.

schweppes
01-02-2011, 01:47 PM
i onda se covjek zapita, sta bi :njam: bez krmeka :danger:

Almasa 80
01-02-2011, 08:13 PM
i onda se covjek zapita, sta bi :njam: bez krmeka :danger:
Pasti travu,postati biljojedi.:smurf:

Viktor Smolski
06-02-2011, 06:36 PM
Za vrijeme rata sam se prestao sekirati oko ovih "sitnica" jer naš tržište naprosto je šuplje po pitanju deklaracija artikala. A ako je i ima, onda je ili presitna ili neodređena. Red i bilo da se radi istinskih vjernika postavi pravi sastav hrane, pa ako nekom smeta da ne troši... ali po meni je to nesvjesan i nenamjeran grijeh konzumatora (potrošača), teret je na proizvođaču. Na koncu, grijeh ne ide u usta, nego iz usta.

Yoe
17-10-2011, 02:20 PM
http://www.depo.ba/mediji/svinjetine-ima-u-cokoladi-sladoledu-pasti-za-zube-pivu-jogurtu-cipsu


"MISTERIOZNI E - BROJEVI NA ETIKETAMA PROIZVODA: Svinjetine ima u čokoladi, sladoledu, pasti za zube, pivu, jogurtu, čipsu..."

Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu... Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?





Biste li jeli čokoladne kekse ili koristili pastu za zube i šminku da znate da se u tim proizvodima nalazi svinjetina?

- Da ih to pitate na ulici, vjerujem da bi većina ljudi, dakle i oni koji nisu vegetarijanci, rekla da ne bi - smatra Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja .

Pojačivači okusa

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatinu i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda.

Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi. Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.

Nije to, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s time nisu upoznati.

Istraživanja su pokazala da se svinjski nusprodukti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima, keksima...

Oni sadrže emulgator E474, koji znači da je to u stvari svinjska mast ili, moguće, sokovi mljevenih insekata.

Konzervans za barut

Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu... Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?

- Mislim da je sve to vrlo uvredljivo za muslimane, židove i vegetarijance - rekao je Simon Shapman s Univerziteta u Sydneyju .

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti.

Zikeron
17-10-2011, 03:20 PM
Nema goreg mesa od krmetine,zato je i toliko jeftino,a meso mu je puno raznih parazita.

Kenny
17-10-2011, 05:09 PM
http://www.depo.ba/mediji/svinjetine-ima-u-cokoladi-sladoledu-pasti-za-zube-pivu-jogurtu-cipsu


"MISTERIOZNI E - BROJEVI NA ETIKETAMA PROIZVODA: Svinjetine ima u čokoladi, sladoledu, pasti za zube, pivu, jogurtu, čipsu..."

Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu... Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?





Biste li jeli čokoladne kekse ili koristili pastu za zube i šminku da znate da se u tim proizvodima nalazi svinjetina?

- Da ih to pitate na ulici, vjerujem da bi većina ljudi, dakle i oni koji nisu vegetarijanci, rekla da ne bi - smatra Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja .

Pojačivači okusa

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatinu i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda.

Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi. Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.

Nije to, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s time nisu upoznati.

Istraživanja su pokazala da se svinjski nusprodukti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima, keksima...

Oni sadrže emulgator E474, koji znači da je to u stvari svinjska mast ili, moguće, sokovi mljevenih insekata.

Konzervans za barut

Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu... Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?

- Mislim da je sve to vrlo uvredljivo za muslimane, židove i vegetarijance - rekao je Simon Shapman s Univerziteta u Sydneyju .

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti.


E474
Gliceridi saharoze (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mešbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.
Preuzeto sa http://www.halal.ba/site/index.php?option=com_content&view=article&id=514&Itemid=148&lang=ba

kicho
17-10-2011, 06:00 PM
Onaj ko ne konzumira svinjske proizvode, bilo iz vjerskih ili zdravstvenih razloga, ovakve teme mu u mnogome pomognu. Nekad davno je bila ovdje tema o proizvodima koji sadrze emulgatore svinjskih masti, tako da se i sam Kicho zapitao sta sve jedemo, a ne bismo trebali (iz vjerskih razloga ponajvise). Mozda je najpametnije napraviti listu provjerenih proizvoda koji sadrze haram emulgatore i to uvijek imati u vidu (uz moguci update). Od Snickersa, preko mancmeloa i Kiki bombona pa do Haribo proizvoda, topsova, cak i stranih toast hljebova koji sadrze svinjsku mast.

kicho
17-10-2011, 06:45 PM
- Karamele Ki-ki, te Haribo, Fru-fru i Fini (kod vecine njih je zelatin svinjskog porijekla)
- kikiriki “GUD” srbijanskog proizvodjaca grickalica "Marbo" (ovaj kikiriki je pržen na slanini)
- Milka pripada kompaniji Kraft, a to je zidovska kompanija :D
- u Munchmallow je sastojak zelatin (zelatin je svinjskog porijekla) a u Jaffa cakes pektin (pektin nije svinjskog porijekla, valjda:) )
- jos dosta proizvoda je nabrojano ranije na ovom forumu.


A cak nailazimo i na izjave u kojima se veli da emulgator je toliko prerađen da nema više nikakve hemijske sličnosti sa porjeklom, stoga je halal.

Kenny
17-10-2011, 08:16 PM
- Karamele Ki-ki, te Haribo, Fru-fru i Fini (kod vecine njih je zelatin svinjskog porijekla)
- kikiriki “GUD” srbijanskog proizvodjaca grickalica "Marbo" (ovaj kikiriki je pržen na slanini)
- Milka pripada kompaniji Kraft, a to je zidovska kompanija :D
- u Munchmallow je sastojak zelatin (zelatin je svinjskog porijekla) a u Jaffa cakes pektin (pektin nije svinjskog porijekla, valjda:) )
- jos dosta proizvoda je nabrojano ranije na ovom forumu.


A cak nailazimo i na izjave u kojima se veli da emulgator je toliko prerađen da nema više nikakve hemijske sličnosti sa porjeklom, stoga je halal.

Bez namjere da branim neki od navedenih proizvoda (osim Milke, nju mi ne dirajte :D), zelatina ima i drugih vrsta, npr. porijeklo krava ili cak neke biljke. Tako, da ako pise da ima zelatina, ne znaci da je odmah svinjski zelatin. Masa turskih slatkisa ima zelatinu koje su biljnog porijekla ili neke od masnoca koje su recimo u proizvodima koji nam dolaze sa zapada ili od istocnog susjeda ustvari krmeci.

Zikeron
18-10-2011, 12:24 AM
Bez namjere da branim neki od navedenih proizvoda (osim Milke, nju mi ne dirajte :D), zelatina ima i drugih vrsta, npr. porijeklo krava ili cak neke biljke. Tako, da ako pise da ima zelatina, ne znaci da je odmah svinjski zelatin. Masa turskih slatkisa ima zelatinu koje su biljnog porijekla ili neke od masnoca koje su recimo u proizvodima koji nam dolaze sa zapada ili od istocnog susjeda ustvari krmeci.

Joj imaju one turske bonbone raznih okusa,poput hrvatskog kikja,u onim ovalnim kutijama,joj jesu dobre,a mogu ih pojesti tonu...mmmmmljac.......

kicho
18-10-2011, 06:29 PM
Bez namjere da branim neki od navedenih proizvoda (osim Milke, nju mi ne dirajte :D), zelatina ima i drugih vrsta, npr. porijeklo krava ili cak neke biljke. Tako, da ako pise da ima zelatina, ne znaci da je odmah svinjski zelatin. Masa turskih slatkisa ima zelatinu koje su biljnog porijekla ili neke od masnoca koje su recimo u proizvodima koji nam dolaze sa zapada ili od istocnog susjeda ustvari krmeci.
Jeste, ali u Kichinom slucaju Muchmallowa, jedna djevojka, muslimanka, poslala je mail njihovoj administraciji sa upitom da li je zelatin svinjskog porijekla, na sto su isti odgovorili potvrdno.

Yoe
27-04-2012, 09:52 AM
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/necete-vjerovati-u-kojim-se-sve-proizvodima-nalaze-dijelovi-svinje.html


"Nećete vjerovati u kojim se sve proizvodima nalaze dijelovi svinje!"


Pivo, gumeni bomboni, metak, sapun, beton, čak i kolači - znate li što je zajedničko svim ovim proizvodima?

Vjerovali ili ne, u njima možete pronaći - dijelove svinje! I to u čak 185 proizvoda - to je podatak do kojeg je svojim istraživanjem došla Nizozemka Christien Meindertsma, a na osnovu kojeg je nastala knjiga „Svinja 05049“.

Kobasica, šunka, odresci, čvarci – te svinjske proizvode poznamo sasvim dobro. Ali ono što je manje poznato jest da ova životinja svoj doprinos daje i u proizvodnji mnogih drugih stvari bez kojih ne bismo mogli. Meindertsma je tragove svinjetine pronašla, primjerice, i u pivu. Naime, neke tvrtke koriste želatinsku smjesu kako bi procijedili tekućinu i tako se riješili mutnih sastojaka. Ista metoda može se koristiti i u proizvodnji vina i voćnih sokova.


Još su stari Rimljani koristili svinjsku mast u proizvodnji sapuna, kaže aromaterapet Saša Radulović. U svojoj kuhinji ekipi Provjerenog pokazao je kako kod kuće napraviti sapun. 'Svinjska mast ima dobru funkciju u zaštiti kože od isušivanja i sapun zbog njega bude postojan, i lijepo se pjeni', kaže Saša. Proteini iz kostiju, sastojci masti i kože, čak i dlake - sve su to svinjski dijelovi koji se mogu obraditi i tako činiti jeftine, a korisne sastojke predmeta koje koristimo svaki dan.

Papirni Pajac
27-04-2012, 11:07 AM
joj :cijucijuuu: necete vjerovati sta se sve moze naci u mlijeku, jagnjetini, piletini, ribama iz ribogojilista, od antibiotika pa nadalje, :P a tek kolicine hlora u vodi sa cesme
ozbiljan sit
ali nema mjesta zabrinutosti ..svi cemo mi pod onaj kubik zemlje (:, dobro, mozda cemo malo mutirati usput.. vec i jesmo, tako da nije nista strasno
eto :D

sajlent
27-04-2012, 01:28 PM
u mogucnosti.. birajte robu s 'Halal Certifikatom'.. u principu bi taj certifikat trebao mnogo vise da garantuje, al' i samim svojim prisustvom u obliku pecata sigurno cini razliku..

prisustvovao sam na nekoliko predavanja i ostao poprilicno sokiran i bez apetita narednih, makar tri dana.. uglavnom, ako u buducnosti ne zelimo jest govna, ili ne zelimo da nasa djeca to jedu... treba forsirat i podrzat ovaj standard i filozofiju..

kicho
27-04-2012, 01:33 PM
Zanimljivo je da svako pokusava nekim analizama ukazati kako je rasprostranjena svinska mast u hrani koju svakodnevno konzumiramo, sto svakako znamo, ali niko da napravi konkretnu listu produkata, koji popunjavaju police nasih marketa, a haram su... sve se i dalje svodi na par proizvoda koje obznani pojedinac...

sajlent
27-04-2012, 01:47 PM
ne radi se samo o svinjskoj masti,.. koja se u nedostatku 'zapadnjackog' razumijevanja sustine koristi npr. za premazivanje papirica bombona, a u svrhu lakseg odmotavanja iste... svako zna kako se odmotavanje 'kiki' bombone nekada znalo pretvorit u malu avanturu.. :D

nego je tu cijela jedna lepeza koja ne zavrsava upotrebom ekstrakata kineske dlake u obliku aditiva, a u svrhu zadrzavanja svjezine tijesta, kolaca ili hljeba...

ma drama jedna cijela,.. ono sto ohrabruje jest cinjenica da tim ljudi koji razmatra mogucnost dobijanja halal certifikata je obrazovan i strucan kad je u pitanju sama tehnologija hrane, kao i procesi proizvodnje...

znaci, ne dobija se taj certifikat potpisom nekog hodze ili muftije,.. kako mozda neki misle...

naravno,.. ostaje cinjenica da se uvijek, i u svakim redovima moze pronaci neko dovoljno korumpiran...

Tribbiani
27-04-2012, 01:48 PM
u mogucnosti.. birajte robu s 'Halal Certifikatom'.. u principu bi taj certifikat trebao mnogo vise da garantuje, al' i samim svojim prisustvom u obliku pecata sigurno cini razliku..

prisustvovao sam na nekoliko predavanja i ostao poprilicno sokiran i bez apetita narednih, makar tri dana.. uglavnom, ako u buducnosti ne zelimo jest govna, ili ne zelimo da nasa djeca to jedu... treba forsirat i podrzat ovaj standard i filozofiju..

Slažem se, samo mali broj proizvoda zapravo ima Halal certifikat, a onih na policama je ogroman broj.

sajlent
27-04-2012, 01:54 PM
Slažem se, samo mali broj proizvoda zapravo ima Halal certifikat, a onih na policama je ogroman broj.

mnogo kosta,.. to je jedini razlog,... buduc da isti tim koji dodjeljuje certifikat zahtjeva obuku kandidata koji ce u redovima neke firme vrsit kontrolu da li se sve vrsi po propisima,..

dalje, i sami certificirani radnici ocekuju vise naknade... a ono sto je najevidentnije jest cinjenica da su neka tehnoloska rjesenja koja nisu u okvirima halala, mnogo jeftinija nego ona koja jesu u tim okvirima..

-Garfield-
27-04-2012, 02:58 PM
ne radi se samo o svinjskoj masti,.. koja se u nedostatku 'zapadnjackog' razumijevanja sustine koristi npr. za premazivanje papirica bombona, a u svrhu lakseg odmotavanja iste... svako zna kako se odmotavanje 'kiki' bombone nekada znalo pretvorit u malu avanturu.. :D



Eh sad :?

Zašto se KIKI odmotavao onako teško a napravljen je od svinjetine , kojom se opet premazuju paprići od bonbona da bi se lakše odmotavali .....hmmmmm :?

sajlent
27-04-2012, 08:04 PM
odavno nisi jeo 'KIKI' bombone,.. sad se odmotavaju bez po muke.. :D

i pogresno si protumacio,.. nisam rekao da 'KIKI' vrsi bilo kakvo premazivanje ili koristi bilo sta,.. vec sam na temelju dobro poznatog primjera ukazao na neke tehnoloske cinjenice i postupke..

-Garfield-
27-04-2012, 10:42 PM
Tačno nisi rekao da KIKI premazuje papiriće svinjetinom al si(smo) konstatovali da se KIKI pravi i pravio od svinjetine :?

sajlent
27-04-2012, 11:56 PM
tacno tako,.. :D

sajlent
29-04-2012, 12:09 PM
Navode da u karamelama "bronhi" i "ki-ki" s okusom mlijeka i lješnika nema nikakvog želatina, dok ostale karamele i gumene bombone "ki-ki" sadrže želatin svinjskog porijekla.

Neke vrste karamela "ki-ki" i gumene bombone "ki-ki" hrvatskog proizvođača "Kraš" sadrže želatin svinjskog porijekla. Kako to nije navedeno na deklaraciji, ova informacija izazvala je negodovanje određenog broja bh. građana koji ne jedu hranu svinjskog porijekla.

U Tržišnoj inspekciji Sarajevskog kantona ističu da proizvođač nije dužan navesti porijeklo želatina na deklaraciji, jer to nije precizirano zakonom niti odgovarajućim pravilnikom.

- U deklaraciji su često izostavljeni detalji koji su interesantni za određenu grupu ljudi. Građani koji ne konzumiraju svinjetinu imaju pravo znati takve informacije, ali zato postoji oznaka "halal". Samo proizvodi koji nose tu oznaku, garantovano ne sadrže dodatke svinjskog porijekla - objašnjava Midhat Pašić, načelnik Tržišne inspkecije KS.
U kompaniji "Kraš" ističu da nikada nisu namjeravali sakriti podatak da neki njihovi proizvodi sadrže želatin svinjskog porijekla. Navode da u karamelama "bronhi" i "ki-ki" s okusom mlijeka i lješnika nema nikakvog želatina, dok ostale karamele i gumene bombone "ki-ki" sadrže želatin svinjskog porijekla.

- Na sve upite građana iz BiH u vezi s ovim odgovarali smo iskreno. Problem je što na deklaraciji nema mjesta da se za svaki dodatak navede i porijeklo. Zbog toga smo i pokrenuli proces certificiranja naših proizvoda "halal" oznakom, naravno onih za koje je to moguće - kažu u "Krašu".

(Avaz)

UserX
29-04-2012, 07:19 PM
www.halal.ba
www.halal.hr

Sve jasno kao dan.

Joger
29-04-2012, 11:37 PM
apsurd je to ... ogledanje vjere u svakojakim trivijalnostima ...

post,redovan posjet bogomolji,slavljenje slave,krstenje,obrezivanje, izbjegavanje bona ... glavni preduslovi

laz,preljuba,pohota,alkoholizam,narkomanija,mrznja ,tastina,pohlepa,ljenost,osvetoljubivost ... pffff ma opusteno,jasno,ako ispunjavas preduslove

nocna mora :D

sajlent
30-04-2012, 03:06 AM
''On vam zabranjuje jedino strv, krv i svinjsko meso.'' ... bice da ne bi ti imao problem ni s mrtvom suprugom..!! :D

ja jednako gadjenje osjecam i prema zvakanju lesine ili ispijanja poluzgrusane krvi... pored naucno utemeljenih cinjenica da su prije svega nezdrave, ne volim kad mi neko podvaljuje... a odluka naravno, svako ima pravo na svoju.!!

Joger
30-04-2012, 08:01 AM
naravno,no nekako se vise travelja o tom trunju i na njega obraca paznja, dok o balvanima tek po koja stura recenica ...

Tribbiani
30-04-2012, 08:16 AM
Kad pričaš o balvanima onda pametuješ, napadaš vjeru, ne poznaješ propise i sl. :)

Joger
30-04-2012, 08:19 AM
nisam siguran da na balvane gledamo isto,i ne napadam vjeru,vec kritikujem vecinu vjernika ... sta ja ima protiv vjere :D

Tribbiani
30-04-2012, 08:22 AM
Pretpostavljam da hoćeš reći da se pažnja pridaje sitnicama dok su "balvani" ono krupno što je kod vjernika postalo skoro pa halal?

Pa sam zbog toga rekao da, kad pričaš o tim "balvanima" (ne mislim bukvalno ti, nego i ja, i bilo ko drugi) onda ti nalijepe etiketu. :D

Joger
30-04-2012, 08:29 AM
jeste ... nekako mi je nepravedno sto svako ima pravo da vjeru, ne bitno koju,svojata ... i to oni sto uprljase sve sto dodirnu ...

Tribbiani
30-04-2012, 08:31 AM
A šta ćeš... Čini se da su najglasniji oni koji su i sami skloni glupiranju, sve same moralne vertikale i vrsni poznavaoci vjerskih propisa. Na Internetu, naravno... :D

Joger
30-04-2012, 08:35 AM
:D nekome je trunje sudbina,za vise nesto nedostaje ...

sajlent
30-04-2012, 11:46 AM
po tvojoj logici razmisljanja zakljucujem da ti nebi imao nista protiv da gricnes jedno parce izmeta.. :D

Joger
30-04-2012, 12:08 PM
tvoje zakljucivanje,tvoj teret ... rece vec jednom,ja ga ne nosio :D

sajlent
30-04-2012, 12:17 PM
naravno,.. ti nebi bio ti da ga cijelog ne smazes..hhhh :D

Joger
30-04-2012, 12:27 PM
jasta ... tebi i meni ni govno kao govno ne moze biti isto ... tako i treba,i ne smije da nam bude isto :D

tebi jos stosta nije zasmrdilo ... ima vremena

sajlent
30-04-2012, 12:44 PM
iz tvoje tacke gledanja ili bilo kog prosjecnog evolucioniste govno je samo oblik ili forma koju je zauzela odredjena grupa atoma i molekula,.. i pojesti govno je isto kao i pojesti bilo sta drugo.!! :D

ja sam kreacionista,... i u prilici sam gadljiv!!

nego, ako ovu temu smatras nebitnom ili nevaznom,... cemu toliki trud??!

Joger
30-04-2012, 01:00 PM
rece ja da na govno gledamo drugacije,a najvise se razlikujemo pri kolicini obracanja paznje na isto ... kad smo kod perspektive,jednom govno je govno,drugom je govno bit svega :D

sto je i ok .... meni ne smeta,mada kad sam i obracao paznju na ono sto mi smeta,ti si to naravno zanemario i poceo o govnima

namjerno rekao bih govnima kamufliras nedorecenost svoju ... mazi se,mazi :D

trud ?! vise uljudno odgovaranje na tvoju pricu o izmetu ... da,mozda se trudim biti fin .

sajlent
30-04-2012, 01:10 PM
sta da ti kazem,.. moja obuka i edukacija za internog auditora za implementaciju 'Halal kvaliteta' stavlja me u poziciju u odnosu na tebe i tvoje razumijevanje tehnologije hrane, da je to jedini nacin i jezik kojim mogu da ti se obratim... a da me pri tom i shvatis.. :D

Joger
30-04-2012, 01:21 PM
zivopisno,jasno,prigovora nemam ... nisam manje ni ocekivao od trunologa :D

sajlent
30-04-2012, 01:42 PM
da,.. hh :D tesko bi bilo za objasnit koliko siroki su u stvari ti 'Halal zahtjevi' i nekome ko u stvari zeli da ih upozna i shvati,.. a kamo li nekome ko to ne zeli ili u ovom slucaju nema mogucnost za to..

uglavnom,.. mislim i vjerujem da kao potrosaci treba da imamo veca ocekivanja i zahtjeve,.. ono sto mi nije jasno - kako ta ocekivanja bez problema imamo u odnosu na tehnologiju, elektroniku ili sta znam...

ispada da smo dobar rucak prodali za par megapixela..!!

Joger
30-04-2012, 03:49 PM
nema rucka do 'Halal rucka', uz casu dobrog piva,ili vina ... moze i prije jedna rakijica :D

nema tih megapixela bajo ...

sajlent
30-04-2012, 10:29 PM
vec sam negdje pisao da sam duzi vremenski period radio kao konobar,.. tako da to velicanje 'kapljice' mene asocira jedino na pomracene umove s kojima sam svakodnevno imao posla,...

imas mnogo zajednickog s njima,.. jer oni obicavaju tu rakijicu dvije i prije dorucka uz obavezno posprdavanje s gostima koji ujutro piju kafu..!!

Joger
30-04-2012, 10:40 PM
bice da je u pitanju profesionalna deformacija,ali ne kao konobara,vec trunologa :D

Papirni Pajac
30-04-2012, 11:33 PM
sve zavisi ko pije i zna li piti
neko je opasan samo po sebe, neko samo po okolinu, neko i po sebe i po okolinu u isti mah, i cetvrta vrsta su oni koji mogu u čudnim životnim situacijama biti spas po druge..koji ne mogu niti popiti toliko niti ostati bistre glave
poznate su mi od djetinjstva sve četiri vrste, tako da znam o čemu govorim :D

Joger
30-04-2012, 11:39 PM
odlicna klasifikacija,mada pominjanje alkohola u ovom slucaju ima skroz drugi kontekst ... ali proklete deformacije nam se prijece po ko zna koji put :D

Papirni Pajac
30-04-2012, 11:54 PM
nema veze, ionako odavno imam potrebu da zalijepim par recenica na tu pjesmicu
nego vezano za omiiljene kiki bombone,može li se od njih dobiti pantljičara YES? NO? molim za odgovor, da znam da li da jednu koju manđam trenutno pljunem kroz prozor :D ili da nastavim

za salmonelu ne treba savjet, znam gdje ne smijem jesti i šta u ovoj državi..ali zakancerogene stvarčice nema još spiska :D

Joger
30-04-2012, 11:57 PM
sumnjam,mada 'Halal chief' vjerovatno moze dati pouzdaniji odgovor :D

sajlent
01-05-2012, 03:09 AM
nema veze, ionako odavno imam potrebu da zalijepim par recenica na tu pjesmicu
nego vezano za omiiljene kiki bombone,može li se od njih dobiti pantljičara YES? NO? molim za odgovor, da znam da li da jednu koju manđam trenutno pljunem kroz prozor :D ili da nastavim

za salmonelu ne treba savjet, znam gdje ne smijem jesti i šta u ovoj državi..ali zakancerogene stvarčice nema još spiska :D

cinjenica je da 'KIKI' bombone sadrze zelatin svinjskog porijekla,.. nisam to htio navodit iz prostog razloga jer je tema naslovljena na 'LEDO'.. pomenute bombone sam upotrijebio zbog pojednostavljenja obrazlozenja mislec pri tom da su idealan primjer,..

u nastavku me neko povukao za jezik,.. kako ja navodno svojim izlaganjem 'pustam patku' kako 'KIKI' bombone sadrze primjese svinjskog porijekla,.. pa sam u svrhu odbrane svoje namjere to isto i argumentovano dokazao..

licno mislim da ima daleko opasnijih supstanci koje se koriste u prhrambenoj industriji od svinjskog zelatina,.. i one su naravno zaokruzene i izdvojene iz okvira 'HALAL KVALITETE' u mjeri u kojoj je to bilo moguce..

glupo bi bilo da pojasnjavam koliko je svinjsko meso opasno i nezdravo, jer to je naucna cinjenica i svako ko se iole interesovao za tematiku,.. bez problema je mogao doci do informacija koje nisu prepisane iz religijskih knjiga, koje se u neznanju najcesce optuzuju kad je pomenuta tema na tapetu..!!

naravno, pojedincima je vrlo tesko za objasnit,.. da se meni svinjsko meso gadi, jednako kako bi se nekom gadilo da pojede, u nedostatku izraza, govno..!!

al' evo, u svrhu eksperimenta - spreman sam pojest toliki komad svinjetine koliki komad govneta je neko jednako tako spreman..

isto tako, ne jedem ni zabe, crve, stakore,.. pse, macke!! i na pomisao da ih jedem osjecam isto gadjenje!! ne vidim sta je tu problem da se shvati.!!? postoji toliko ljudi koji jednako tako ne jedu sve pobrojano,.. da se napokon pojavila ta agencija koja ce zastit tu grupu potrosaca.. te im, ako nista u buducnosti bar, obezbijedit pristojan rucak.. u njihovom okviru poimanja pristojnosti!!

i da,.. nema potrebe da se plasis 'KIKI' bombone.. daleko vise hrabrosti i karaktera treba da to ne ucinis!!

Papirni Pajac
01-05-2012, 05:59 AM
opasno i nezdravo ali zašto tačno? kada razdvojiš štakore, svinje, tigrove, krokodile, vrane, ovce, koze, krave, ajkule :mrgreen:, lubine i sl. na dvije grupe, ispostavi se da imaju različit način prehrane, rajt?
dakle kako ta prehrana tačno utiče na meso? mislim dajte konktretne podatke a ne one tipa 'nemoooj dirati tv poješće te vuk'.
što vodi do slijedećeg problema..većina mesa koje danas jedemo..uzgojena je u fabrikama
svaki dan imaju par obroka, od kojih je stalno silaža na meniju, pa onda malo neke smjese sa brašnom od kostiju, pa malo vakcina i čačkanja po genima, uglavnom travu očima ne vide, a kamoli da paasu
jedva i sunce vide 1 sat dnevno u nekom toru u kojem ništa ne niče, i onda hajde nazad u lance.
a i mlijeko pijemo od krava koje tako uzgajaju.
koliko ja znam upravo tako ide i prehrana svinja.

što se 'halal' brenda tiče, mislim da se on jedino odnosi na način klanja
odnosno valjda cilj je da krv iz tijela životinje oteče, jer je krv rasadnik 'baja' i da se tako smanji mogućnost zaraze tim mesom?
takvo meso je navodno 'lakše', i razumijem zašto će se trgovcima dizati kosa na glavi. :mrgreen:
ali i to je zastario problem u odnosu na pojavu zaleđenog mesa, koje vidi čuda i radosti, može da opstane i po 15 godina u nekom frižideru, pa onda ili odledi ili u konzerve.

sit koji je naokolo, i koji jedemo već odavno, je postao preopasan da bi se dao riješiti tako jednostavno
drugim riječima džaba trgovcu neznamtikakva 'halal etiketica' ako njegove ovce neće klopati na pašnjacima, ..a neće jer je preskupo, a možda su i ti pasnjaci černobilski
dodaj tome još i stari dobri običaj da inspekcija zažmuri na oba oka ako treba, kada je u pitanju bolesno grlo..i kud ćeš gore?


sve me ovo podsjeća na onaj dokumentarac o hajci na coca-colu, i marokancu koji je nakon toga lansirao liniju 'hahal.cole' čini mi se, i to u velikoj britaniji
nije objasnio zasto je njegova cola bolja, ali logo nije bio 'uvredljiv' :P :P


so, dosta više bajki za malu djecu i hajke na kiki i sladoled :njamnjamnjaamm:
ako stvarno hoćeš da se hraniš zdravije, vidim jedino post kao način ublažavanja sita. s tim da taj post znači skromnije, jednostavnije i manje mesa...bilo kakvog

sajlent
01-05-2012, 09:24 AM
duznost je prihvatiti serijatsku legislativu po pitanju halala i harama ako za to postoji validan dokaz, bez obzira da li smo shvatili mudrost ili ne..! :D

*STRUKTURA BJELANČEVINA SVINJETINE VRLO JE SLIČNA ONOJ U LJUDSKOM MESU, zbog toga je pri probavi stalni obrambeni crijevni sistem ne prepoznaje kao strano tijelo,te lako kroz crijevne zidove prolazi u limfu i krv zajedno sa bjelančevinastim produktima truljenja i toksinima (otrovima).

To se dogadja brže i lakše nego bilo kojim drugim životinjskim ili biljnim bjelančevinama.

*SVINJETINA SADRŽI JEDNU BJELANČEVINU koja na osnovi svoje strukture ima vrlo visoku stopu raspadanja (truljenja). Vrlo brzo prelazi u gnjilost. Tako nastali produkti truljenja znatno opterećuju crijeva, limfu, krv, jetra i sve organe za izlučivanje i odlaganje toksina.Zbog masti, kolesterina i svoje specifične strukture bjelančevina, svinjetina je najveći podstrekač ateroskleroze.

*SVINJSKO MESO IMA VISOK SADRŽAJ MASTI koje se nalaze u svim stanicama a ne samo u takozvanim masnim stanicama kao kod janjetine ili junetine.

*VISOK SADRŽAJ KOLESTERINA, najveći je u svinjskom mesu.Kolesterin u ljudskom tijelu ima različite zadatke, npr. Izgradnju staničnih opni i prijenosa masti ali što je previše, previše je!

*VEZIVNA TKIVA su naročito izložena negativnom djelovanju jedenja svinjetine. Vezivno tkivo ima zadatak da organizam kao cjelinu drži na okupu. Voda se u vezivnom tkivu zadržava u spoju malih molekula koje najčešće sadrže sumpor. Što je više spojeva u vezivnom tkivu utoliko više se nakuplja voda pa je tkivo natečenije. Budući da svinjetina ima visok postotak sumpora, korištenjem svinjskog mesa se velik dio ovih sumpornih spojeva odlaže u vezivnom tkivu (tetive i hrskavice). Time se vezivno tkivo poput spužve puni vodom a kod redovite upotrebe svinjetine doslovno natiče.

*SLUZAVE supstance svinjskog mesa odlažu se u žilama, tetivama i hrskavicama sistema za kretanje. Korištenjem svinjetine, ove supstance vezivnog tkiva postaju u neku ruku sluzave, mekane i manje otporne. Posljedica je da se žile lakše istežu, tetive ne mogu izdržati opterećenje a hrskavice degeneriraju (potroše se). Tako nastaju tipična oboljenja kao reuma, artritis, artroza, oštećenja hrskavičnih spojeva...

*HORMON RASTA koji se u velikoj količini nalazi u svinjskom mesu i koji ne djeluje samo na pojačani rast mladih do puberteta, nego je aktivan i kod odraslih, pospješuje upale, bujanje itd. Budući da potiče sve procese rasta, potiče i rast stanica raka. Zakrčenjem vezivnog tkiva sudjeluje neosporno kao uzročnik u nastanku raka a porastom hormona ubrzava njegov razvoj.

*HISTAMIN se u svinjetini nalazi u visokoj koncentraciji. Njegova koncentracija je najveća u usporedbi sa drugim životinjama za klanje. Histamin je pak najači izazivač alergijskih reakcija uopće.Tijelo koje se hrani svinjskim mesom je zbog visoke kolkičine histamina manje otporno na stres pa je zbog toga sklonije čirevima na želucu, srčanim aritmijama i infarktima. Svinjetina zbog histamina pospješuje i kožne alergije kao urticarija, neurodermatitis i peludna hunjavica. Toksini iz svinjskog mesa ometaju rad nervnog sistema a time i druge funkcije organizma. Svinjetina je najveći limfni opterećevač koji se testom može obuhvatiti. Svinjetina opterećuje limfni sistem još 4 (četiri) sedmice nakon jela.

Svinje iz masovnog uzgoja sadrže najveću količinu ADRENALINA i izlučuju ga direktno u krv pa jedenje krvi ima pogubne posljedice za onog tko to čini.

Kod pisanja ovog teksta korištena knjiga Dr.sc.Josipa Antolovića koju su potpisali i Dr. Carlo Rubbia, (Nobelova nagrada) i Prof.Dr. I. Prigogine, (Nobelova nagrada) kao i mnogi drugi znanstvenici.


što se 'halal' brenda tiče, mislim da se on jedino odnosi na način klanja
odnosno valjda cilj je da krv iz tijela životinje oteče, jer je krv rasadnik 'baja' i da se tako smanji mogućnost zaraze tim mesom?
takvo meso je navodno 'lakše', i razumijem zašto će se trgovcima dizati kosa na glavi. :mrgreen:
ali i to je zastario problem u odnosu na pojavu zaleđenog mesa, koje vidi čuda i radosti, može da opstane i po 15 godina u nekom frižideru, pa onda ili odledi ili u konzerve.

.. naravno,.. netacno!! :D stvar je daleko kompleksnija,. al' za zanimljivo cu uzet cinjenicu da zivotinja svoj stres prilikom klanja oslobadja u svoje tijelo u obliku adrenalina.. koji ostaje u mesu i nakon klanja...

tako da, kad je 'Halal kvalitet' u pitanju,.. nije dovoljno da meso nije svinjskog porijekla,.. vec i da je stres zivotinje sveden na minimum.. da zivotinja nije iscrpljena, bolesna, gladna ili zedna...

pored zahtjevnih i slozenih tehnoloskih procesa, kad su u pitanju proizvodi od mesa, nema smisla da pominjem duhovne aspekte i vrline 'Halal kvaliteta'..

buduc da to jedva cekas,.. pa da prokomentarises s ciri-bu, ciri-ba..!! :D

Magnum3.5.7
01-05-2012, 12:36 PM
Jebeš temu, odo ja kod Stankovića na pečenje i onako je prvi maj.:mrgreen:

sajlent
01-05-2012, 01:02 PM
promjeni avatar,.. da ne zavrshis na raznju.. :D

Blahhh
01-05-2012, 07:12 PM
:)....nu avatara

hhh

Almasa 80
01-05-2012, 07:44 PM
Kako li se tek prevarenim osjeca jedan vegetarijanac pri konzumiranju ovih proizvoda,pogotovo oni sto izabrase takav nacin izhrane zbog lljubavi prema zivotinjama.
Ma...'covjek je pun crijeva,kostiju i koze,covjek je vreca *ovana', Bora Corba davno nam spjevao himnu.:D

Blahhh
01-05-2012, 08:02 PM
meni je ovaj fenomen komunikacije vrlo zanimljiv

covjek pokusava objasniti bez ikakvih predrasuda sta znaci HALAL...na sto dobiva komentare u stilu who gives a shit kad ima i kacerogena zelena salata iz fukosime & dobar prvomajski jarac von stankovic...mislim..jedite od_do ali dozvolite da neko ima pravo i obavezu da vodi racuna sta ce unijeti u svoj dom

a halal standard nije briga inspekcije ili drzave...UN je ovlastio lokalne islamske zajednice sirom svijeta da ga uvedu, dovedu do nivoa standarda i primjenjuju za opce dobro svim muslimana i onih koji zele jesti nesto cemu se zna porijeklo, hronologija razvoja od rodjenja do trpeze kroz ishranu, brigu, uslove...itd..

i pored svega toga i dalje nebulozni komentari...kao sto neko rece ma jedite ***** ako vas to cini sretnima ili savrseno ispunjava, ali ne ***** po temi koja je prilicno ozbiljna pogotovo danas!

Joger
01-05-2012, 08:13 PM
ukratko ,ne dovodite u pitanje stvar ... pogotovo institualnost za trivijalnost

eto sale,eto smijeha ... toliko o ozbiljnosti vasoj kojoj cu se ja rado uvijek nasmijati u brk :D

sajlent
01-05-2012, 09:01 PM
pa smij se,.. ko ti brani - ja mislim da sam pojasnio i vise nego sam mozda planirao!!.. tako da mi tvoji komentari idu samo na ruku.. :D

Joger
01-05-2012, 09:35 PM
niko ... mislim,mozda bi neko i volio da moze .... al nesh kolega :D

sajlent
02-05-2012, 06:17 AM
a nevalja kad covjeka tjera inat,.. desi se tako da ponekad i nono smazes iz inata.. hh :D

Joger
02-05-2012, 07:20 AM
inat ?!

kako se ja to inatim ...

Almasa 80
02-05-2012, 07:25 AM
A sto se vas dvojica ne bih ste pocastili jednim ledo sladoledom...jedan neka bude halal proizvod a drugi sa okusom maline,jagode,visnje:D,umjesto sto se castite *ovnima :D

Joger
02-05-2012, 07:44 AM
apsurd je to ... ogledanje vjere u svakojakim trivijalnostima ...

post,redovan posjet bogomolji,slavljenje slave,krstenje,obrezivanje, izbjegavanje bona ... glavni preduslovi

laz,preljuba,pohota,alkoholizam,narkomanija,mrznja ,tastina,pohlepa,ljenost,osvetoljubivost ... pffff ma opusteno,jasno,ako ispunjavas preduslove

nocna mora :D


naravno,no nekako se vise travelja o tom trunju i na njega obraca paznja, dok o balvanima tek po koja stura recenica ...

mene trpezarija pojedinaca savrseno ne zanima ... ali nevjesto oko vodjeno vjestom manipulacijom ,moglo bi zakljuciti kako ja imam nesto protiv necijeg menija i kako tjeram nekakav inat

sajlent
02-05-2012, 12:32 PM
hh :D

Joger
02-05-2012, 12:45 PM
niko ti ne brani da se smijes :smurf:

Papirni Pajac
02-05-2012, 05:17 PM
sajlent, je li imaš i podatke za jagnjetinu, piletinu, govedinu..ovu koju imamo na meniju
s osvrtom na hormon rasta i antibiotike kojima ih napucavaju zbog boljeg učinka i bržeg rasta...i naravno čime ih hrane i ima li to kakav uticaj na ljudski organizam?

ako ćemo o standardima, daj da vidimo koji su standardi cilj, i kakve su nuspojave ove gore pohlepe

Blahhh
02-05-2012, 05:31 PM
mislim da je covjek napisao da je audit u sistemu halal certifikacije, a evo sta to konkretnije znaci
http://www.halal.ba/site/index.php?option=com_content&view=article&id=507&Itemid=164&lang=ba

dakle prati se u konkretnom slucaju stoka od poroda, preko ishrane i odrzavanja, do formalnog krajnjeg nacina klanja

dakle halal nije pojam usko vezan za recimo meso, ili klanje zivotinja, nego mnogo siri sistem akreditiva u svrhu zdrave hrane koja pritom ima i atribut zadovoljenja islamskih propisa

sajlent
02-05-2012, 07:12 PM
sajlent, je li imaš i podatke za jagnjetinu, piletinu, govedinu..ovu koju imamo na meniju
s osvrtom na hormon rasta i antibiotike kojima ih napucavaju zbog boljeg učinka i bržeg rasta...i naravno čime ih hrane i ima li to kakav uticaj na ljudski organizam?

ako ćemo o standardima, daj da vidimo koji su standardi cilj, i kakve su nuspojave ove gore pohlepe

hah da,.. nego, nisam ni ja ovdje da radim bas..!! :D mnogo mi lakse da se smejem..!!

Joger
02-05-2012, 07:52 PM
-jos kad bi pritom mogao biti visoko bio bi po mom' ukusu- :D

Papirni Pajac
02-05-2012, 08:18 PM
hah da,.. nego, nisam ni ja ovdje da radim bas..!! :D mnogo mi lakse da se smejem..!!
sori, ucinilo mi se da si sa zadovoljstvom pisao na strani 9
nije valjda da vladas samo jednim predmetom

sajlent
02-05-2012, 08:23 PM
da,.. nego se u medjuvremenu promijenilo par stvari,.. ponovo sam prebukiran video produkcijom i ilegalnom distribucijom fotografija.. :D

Joger
02-05-2012, 08:32 PM
legalne su ... cijenim

sajlent
02-05-2012, 08:55 PM
ne,.. po obicaju, lose cijenis..!! hh :D al' nista strasno naravno, smao nemam autorska prava i onaj model release pa ako je ko voljan da pozira, mogu iskoristit i to!! :D

Joger
02-05-2012, 09:03 PM
ma kako god,volim ja tebe :D mozes i to iskoristiti kako hoces ...

sretan prvi maj ... zivio :D

sajlent
02-05-2012, 10:10 PM
naravno,.. halali Boga ti.!! :D

Yoe
16-05-2012, 09:29 AM
ŠTA SE ZAISTA KRIJE U VAŠOJ HRANI:


"Ekstrakt iz analne žlijezde dabrova u sladoledu od jagode, tvar iz ljudske kose ili perja patki i kokoši u hljebu"





Ekstrakt iz analne žlijezde dabrova pojačava okus sladoledu od jagode, amonijev sulfat dodaje se hljebu, a od titan dioksida vaše je nemasno mlijeko zapravo bijelo





Više nego ikada prije, potrošači zahtijevaju da znaju što se nalazi u hrani koju kupuju i zašto. Huffington Post provjerio je neke sastoje prerađene hrane i iako njihovo porijeklo ne zvuči ukusno, a njihova je imena počesto teško izgovoriti, ti sastojci ne predstavljaju nužno razlog za brigu o zdravlju, tvrde stručnjaci.

Castoreum

Šta je to: ekstrakt iz analne žlijezde dabrova

Gdje ćete ga naći: Aroma jagode, maline i drugog bobičastog voća može biti pojačana castoreumom. Dabrovi su, dakle, pomogli da sirup od maline ili sladoled od jagode imaju jači okus.

Amonijev sulfat

Šta je to: sol dušika i sumporne kiseline, a formula mu je (NH4)2SO4

Gdje ćete ga pronaći: U nekim gnojivima, ali i u hljebu (primjerice, u pecivima koje prodaje lanac Subway), te u drugim pekarskim proizvodima. Hemijski spojevi s dušikom obično se dodaju kako bi se neutralizirala hranu koja je previše kisela. Nije opasan u količinama koje se koriste u hrani, ali sigurno ta činjenica nije privlačna konzumentima.

L-Cistein ili E920

Šta je to: neesencijalna aminokiselina derivirana iz ljudske kose ili perja patki i kokoši

Gdje ćete ga pronaći: Koristi se kao dodatak tijestu kod nekih proizvođača hljeba, jer poboljšava teksturu, okus i miris, te produžava vijek trajanja ove namirnice. Perje i kosa su lako dostupni, a budući da su proteini, mogu se probaviti do aminokiselina.

Silicijev dioksid

Šta je to: Hemijski spoj poznatiji na deklaracijama kao E551. U prirodi se nalazi u više oblika, od kojih su najpoznatiji kvarc i opal, a najčešće se upotrebljava za proizvodnju stakla.

Gdje ćete ga pronaći: U raznim fast food restoranima. Lanac Wendy koristi ga u chiliju, a Taco Bell u mesnim nadjevima. Prirodno je sredstvo za sprječavanje zgrudnjavanja, a kod nas ga možete naći u vrećicama šećera u prahu. U ekološkoj proizvodnji hrane upotrebljava se kao pomoćna tvar i smatra se bezopasnim.

Titan dioksid

Šta je to: hemijski povezana s mineralom titanom

Gdje ćete ga naći: Prirodan bijeli pigment, netoksičan i s blokirajućim svojstvom UV zraka, koristi se često kao prehrambena boja. Naći ćete ga u kremama za sunčanje, mlijeku, pastama za zube. Često se koristi i za izbjeljivanje obranog mlijeka, koji može poprimiti laganu plavu boje nakon što je masnoća je uklonjena. Koristi se u preljevima za salate, vrhnju za kafu i glazurama.

Azodikarbonamid

Šta je to: Obrađeni agens

Gdje ćete ga pronaći: U plastici, porostirkama za jogu, cipelama, ali i u pecivima za hamburgere.

Šelak

Šta je to: Smola koju izlučuje jedna vrsta tajlandskih insekata (Laccifer lacca) da bi zaštitili jaja.

Gdje ćete ga pronaći: U glazurama omiljenih slastica i žele bombonima.

Celuloza

Šta je to: Bijela vlaknasta tvar, glavni sastojak staničnih stijenki biljaka.

Gdje ćete ga pronaći: U ribanom siru, salati, mliječnoj čokoladi…Dodaje se hrani kako bi se sačuvala od vlage, a i zgušnjava hranu zbog čega ona teži više.

sajlent
16-05-2012, 11:39 AM
.. pokvari ljudima ruchak.... :D

Joger
16-05-2012, 11:44 AM
dabrov supak na zaru je stara kanadska delikatesa :D

Tribbiani
16-05-2012, 12:00 PM
:d :d

Almasa 80
16-05-2012, 12:11 PM
.. pokvari ljudima ruchak.... :D
koji rucak...ma gladna usta ne biraju,cak i pecenih divljih jabuka pomjesanih sa ovim Jogerovim specijalitetom :D

Joger
16-05-2012, 12:13 PM
ima smisla ... i naravno malo vegete :D

Almasa 80
16-05-2012, 12:31 PM
ima smisla ... i naravno malo vegete :D
bez vegete bi bilo bljutavo....bljak....ipak sa vegtom se bolje jede :D

Joger
16-05-2012, 12:33 PM
http://www.podravka.hr/repository/images/_variations/2/2/228b9eb1da05324afcbe4da75b7b0f54_content_large.jpg

sajlent
16-05-2012, 01:25 PM
.. u svakom slucaju,.. ne zvuci to ni tako loshe..!! .. hccc :D

eX
27-07-2012, 09:30 AM
Decko bolje ti je da se prestanes zajebavat'

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2

sajlent
27-07-2012, 01:01 PM
http://www.podravka.hr/repository/images/_variations/2/2/228b9eb1da05324afcbe4da75b7b0f54_content_large.jpg

vegeta je masonska firma,.. :hehehehe:

obrati malo paznju ma simboliku izrazenu na tom logo-u!! imas to jedno oko,.. imas masonske brcice, kapu.. i ono sto pokazuje rukom, vise je nego ocigledno!

simbol broja 666 ili ti Number of the Beast.. :hehehehe:

http://4.bp.blogspot.com/-P_4yez-VFbk/Tit9YlMzK1I/AAAAAAAAAfU/vicsg1parbc/s400/ok+sign+666+devil+satanic.jpg

nego,.. necu vise o masonima mogao bih nestat k'o media design! :D

Joger
27-07-2012, 01:19 PM
:sweat:

Ne igraj se glavom,nalaze se svuda :D

http://i159.photobucket.com/albums/t149/ninodu/PJvegeta2copy.jpg

sajlent
27-07-2012, 04:43 PM
nego, pazi... vegeta se dodaje skoro svakom jelu.! nije bezze odabran bas zacin, kao sredstvo.. :hehehehe:

Joger
27-07-2012, 04:55 PM
Levijatanska posla :D

sajlent
27-07-2012, 05:23 PM
Bartl je bila voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 50-ih godina prošlog stoljeća izumio najpoznatiji Podravkin proizvod - Vegetu. Tržište je Vegetu odmah prihvatilo, a njena prisutnost na tržištima četrdesetak zemalja dovoljno govori o kvaliteti i iznimnosti tog proizvoda čije se ime udomaćilo kao sinonim za dodatak jelima.

Zlata Bartl rođena je u veljači 1920. godine u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, gdje je i završila pučku školu i gimnaziju. 1938. godine je u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija prihvatila je posao profesorice na školi u Sarajevu, iako su njeni interesi, kao što je sama znala reći, bili drugačiji: "Privlačila me anorganska kemija, a život me je nekako uvijek vodio sve dalje od nje".

Igrom slučaja, 1955. godine krenula je na službeno putovanje u Zagreb, gdje se i zadržala zbog vremenskih neprilika. Naime, veliki snijeg koji je pao te godine blokirao je prometnice i prof. Bartl ostala je u Zagrebu. Vrijeme je koristila za proučavanje stručnih časopisa i publikacija te traženja oglasa za posao u novinama. Podravka je u to vrijeme tražila kemijskog tehničara za rad u laboratoriju i prof. Bartl javila se na oglas koprivničke tvrtke. Za dva je dana obaviještena da je dobila posao u Podravki.

.. sad moras priznat da je sumnjivo ovo,.. da neko ko je zavrsio filozofski fakultet, zaposli se kao hemijski tehnicar i to kao voditelj tima.! :D

i to u Zagrebu,.. u Hrvatskoj, koja je glavni stozer masona za podrucje balkana?! :hehehehe:

sahovska ploca je jedan od simbola koji se nalaze u svim masonskim lozama,.. to im kao simbol tog povlacenja poteza po svijetu! :D

http://www.conf-glm.eu/Grandes/GMLS-LOGO.jpg http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS0bGXN5uGAtyjaZECzjHJ3hUgoEXxWI OeXNCvvBPoHqYcHC1dAytCijy65UA

sajlent
27-07-2012, 05:46 PM
http://www.stripovi.com/naslovnice/V/V_BP_1.jpg

V kao Vegeta... bjate provaljen si..!! :hehehehe:

Joger
27-07-2012, 06:15 PM
Jos pazi mi inicijala VM :D

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/563427_3802426533674_1903904693_n.jpg

inace moj cover na fb :hehehehe:

sajlent
27-07-2012, 06:31 PM
uuu krupan zalogaj, bice da ti je onaj Albert Pajk neki rodjak.! :D


http://youtu.be/l_jPBDzyocs

sad, sta mislis o porijeklu rijeci pajkani... :hehehehe:

Yoe
04-08-2012, 01:46 PM
Roditelji mališana iz JU "Djeca Sarajeva" ogorčeni: Na jelovniku paštete sa svinjetinom!
Na deklaraciji na bosanskom jeziku piše da je u pitanju samo kokošije meso


Sporna pašteta s bh. deklaracijom

Roditelji mnogih mališana koji idu u vrtiće JU "Djeca Sarajeva" ostali su šokirani nakon saznanja da su njihova djeca na meniju za doručak posljednjih nekoliko dana imala i paštetu koja sadrži svinjetinu! Ogorčenje roditelja je veće time što se mališanima svinjetina našla na jelovniku baš u mjesecu ramazanu.

Namjeran propust

Naime, u vrtićima se pojavila "koko" pašteta koja sadrži i svinjsko meso. Međutim, to ne piše na deklaracijama na bosanskom jeziku koje su nalijepljene na paštete. Na originalnoj deklaraciji ispod na ruskom jeziku piše da, osim pilećeg mesa, pašteta ima 10 posto svinjske jetre.

Direktorica ove ustanove Mirjana Jovanović-Halilović naglašava da su, čim je to otkriveno, odmah obustavili daljnju distribuciju sporne paštete koja nije ni isporučena u sve vrtiće.

- Vrlo je moguće da su u nekim vrtićima djeca jela paštetu. Ne mogu to niti želim negirati. Ako su i jeli, jeli su je kao pileću paštetu. Nije napravljen namjeran propust naše ustanove niti smo to mogli predvidjeti. Firma "Redex" iz Banovića, koja nam je dostavila paštete, ima halal certifikat - kaže Jovanović-Halilović.

Ističe da će s ovom firmom raskinuti ugovor o nabavci i isporuci mesa i mesnih proizvoda zbog nepoštivanja ugovorenih obaveza.

Bez zle namjere

Stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u resornom kantonalnom ministarstvu Sretko Žmukić smatra da u ovom slučaju nije bilo nikakve zle namjere ni podvaljivanja.

- Nema nikakve krivice direktorice JU "Djeca Sarajeva". Veoma je teško ući u detalje, a ovo nas je samo opametilo. Upozorili smo direktoricu da ubuduće bude pažljivija u izboru dobavljača - ističe Žmukić.

Aleksandra Karamehmedović, predstavnica Vijeća roditelja, pak, kaže da u vrtiću "Kekec" mališani nisu jeli paštetu sa svinjetinom.

- Odmah su primijetili o čemu se radi i pašteta je povučena. Zahvalna sam im na pravovremenoj intervenciji - dodaje Karamehmedović.

Šta kažu u "Redexu"

U odgovoru firme "Redex" direktorici Jovanović- Halilović, između ostalog, stoji da su u dosadašnjoj saradnji profesionalne službe JU "Djeca Sarajeva" uredno pregledale sve njihove isporuke i obavještavali ih o eventualnin nejasnoćama.

- Poštujemo vašu primjedbu i učinit ćemo sve da to ispravimo. Mi smo poručili pileću paštetu od 100 grama - navodi se u odgovoru.




Da je sreće, ne bi djeci nikako davali da uopće jedu paštetu.

Yoe
30-11-2013, 07:06 PM
ZVANIČNO: U CHOCO BANANICAMA IZ SRBIJE SVINJSKI ŽELATIN (http://drmaj.ba/zvanicno-u-choco-bananicama-iz-srbije-svinjski-zelatin/)


U Choco bananicama proizvođača srbijanskog Swisslion-Takovo koristi se želatin svinjskog porijekla, zvanično je potvrđeno iz ove tvornice.

http://www.zaslike.com/files/bh00nl2m2fr7ws2oayhj.jpeg

Naime, na direktan upit jednog konzumenta iz Bosne i Hercegovine, muslimana, koji je želio znati podatak da li je u proizvodnji ove polastice koristi goveđi i svinjski želatin, iz Swisslion-Takovo stigao je nedvosmislen odgovor.


-Pošto sam islamske vjeroispovjesti veoma mi je važno znati kojeg životinjskog porijekla je želatin koji koristite u Choco bananicama( svinjskog ili goveđeg). Na tržištu u Bosni i Hercegovini su veoma cijenjeni i zastupljeni vaši proizvodi. Kao što i sami znate u Federaciji živi većinsko Bošnjačko stanovništvo i mislim da bi bilo dobro da deklarišete porijeklo svih namirnica koje su živežne prirode, upitao je konzument iz BiH.


Odogovor je dobio od Aleksandra Veličkovića iz Swisse-Takovo, a on glasi:


- Vjerovatno ću vas razočarati jer mi koristimo želatin svinjskog porijekla. Nažalost od pojave bolesti “ludih krava” imali smo velikih problema u nabavci goveđeg želatina koji smo ranije koristili, tako das mo bili primorani da se preorjentišemo na svinjski. Hvala na sugestijama vezanim za deklarisanje.


Ova konverzacija od 14. novembra ove godine objavljena je na Facebook stranici SAHAF-a .


http://www.youtube.com/watch?v=sz7jQ5kffPQ

Almasa 80
30-11-2013, 07:43 PM
Posteno,veoma posteno od gospodina Aleksandra Veličkovića.

kicho
08-12-2013, 11:25 PM
I Kicho jucer saznao sa ovo... koji je slijedeci proizvod koji nam izlazi iz upotrebe!?

Bosanka88
19-07-2014, 03:29 PM
:) Citala sam i na ovom forumu i jos negdje da je u Munchmallowu zelatina svinjskog porijekla. Ne znam zbog cega je mnogo ljudi pisalo tako, mozda je bila prije a sad izgleda nije, jer mi je odgovoreno od strane proizvodjaca da je zelatina govedjeg porijekla, a takodjer na kutiji pise da je proizvedeno u skladu s Halal standardom. Mada mi je cudno jer sam citala njihov odgovor iz 2009 i napisali su da je svinjskog..Mada je super, ako je zaista govedjeg porijekla jer je preukusno :D Eto toliko da znate, da ga mozete jesti, procitajte na kutiji dal pise Halal standard i navalite :P

Almasa 80
19-07-2014, 07:23 PM
:) Citala sam i na ovom forumu i jos negdje da je u Munchmallowu zelatina svinjskog porijekla. Ne znam zbog cega je mnogo ljudi pisalo tako, mozda je bila prije a sad izgleda nije, jer mi je odgovoreno od strane proizvodjaca da je zelatina govedjeg porijekla, a takodjer na kutiji pise da je proizvedeno u skladu s Halal standardom. Mada mi je cudno jer sam citala njihov odgovor iz 2009 i napisali su da je svinjskog..Mada je super, ako je zaista govedjeg porijekla jer je preukusno :D Eto toliko da znate, da ga mozete jesti, procitajte na kutiji dal pise Halal standard i navalite :P
Misllim da bas i nemam neke velike potrebe ta to konzumiram.