+ Reply to Thread
Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Prikaz rezultata 1 do 10 od 14

Diskusija: Stvaranje i razvoj covjeka u svjetlu medicine i Kur'ana

 1. #1
  Banovan/a
  Pridružen/a
  08 Apr 2008
  Lokacija
  ovdje,gdje bih drugo
  Poruke
  6,425
  Rep Power
  0

  Standardno Stvaranje i razvoj covjeka u svjetlu medicine i Kur'ana

  Prilikom slaganja svoje ogromne zbirke knjiga,pronadjoh i ovu,koju sam ,eto ,nekako zaturila medju one procitane,tamo u pozadinu.
  Prelistah ponovo,stvarno ima zanimljivih stvari.
  Mislim da je tekst i za pdf Religija a i za Medicina-pa kako modovi odluce.
  Ja cu poceti ispocetka  Muski genitalni aparat

  Sastoji se od organa za proizvodnju spermatozoida.


  1.
  Testis


  Odgovoran je za proizvodnju spermatooida i za lucenje muskih hormona koji imaju ulogu anglasavanja razlike izmedju muskarca i zene.Postoje 2 testisa,i oblozeni su kozicom.To je smezurana kesa koja se nalazi na vanjskoj strani organizma.Mudrost smjestanja testisa izvan organizma je u tome sto visoka unutrasnja temperatura(koja iznosi 37 st.C ) ,sprecava nastanak spermatozoida.Pozicija van organizma omogucuje njihovo radjanje jer na tom mjestu je oko 35 i manja.U periodu formiranja,testisi se nalaze izmedju kicme i rebara,u trecem mjesecu trudnoce se spusta do karlice,a u devetom mjesecu silazi u mosnje. To pojasnjava i kur'anski ajet: "Nek covjek pogleda od cega je stvpren!Stvoren je od tekucine koja se izbaci,koja izmedju kicme i grudi izlazi."

  2.Epididymis : pasjemenik

  To je organ koji je sastavljen od sistema kanalica koji izlaze iz testisa.NJegova funkcija je da prenosi sperminu tecnost iz sperminih kanalica u sjemenovod.

  3.Seminal vesicle:sjemenski mjehuric

  Vijugavi kanalic koji se nalazi iza mokracnog mjehura.Supstanca koju on luci,igra veoma vaznu ulogu u ishrani spermatozoida.


  4.Prostata

  Zlijezda koja se nalazi ispod mokracnog mjehura.NJena izlucevina pojacava pokretljivost spermatozoida.

  5.Spolni ud

  Istureni dio genitalnog aparata kod muskarca.To je erekcioni organ,a nazvan je tao radi erekcije krvi u njega.Preko njega se vrsi transport spermatozoida iz muskarca u rodnicu zene.Ostavlja ih uglavnom u blizini grlica maternice odakle se oni sami dalje uspinju,neki u maternicu,a neki u jajovod u otrazi za jajnom celijom,da bi se jedan od njih oplodio,onaj koga izabere Allah ,Dz.S.
  Na glavicu spolnog uda nalazi se kozica koja ga djelimiscno pokriva.To je dio koji se uklanja prilikom cina obrezivanja.

  Mudrost obrezivanja

  Ibrahim a.s. je bio prvi covjek koji se obrezao."Ibrahim a.s. obrezan je kada je napunio 80 godina,sjekiricom."(El-Buhari) to je bila velika potesoca za njega,tim vise sto je to sam ucinio,ali to je bila Allahova,dz.s. ,naredba kojoj se on pokorio.
  Muslimani i Jevreji su jedini narodi koji cuvaju obred obrezivanja(u nekim mjestima se djecaci ostavljaju neobrezani dok ne narastu-tada to lici na mucenje.Muskarac mora biti u stojecem stavu,a da pri tom ne mice niti krivi usne dok mu odsijecaju kozu).

  Utvrdjeno je da je rak grlica maternice rijetkost kod naroda koji upraznjavaju obrezivaje,skoro da ih i nema(postoji studija koja se bavi koristima obrezivanja pisana od strane dr.Hasana Semsija Pase,u djelu Esrarul-hitan).

  Isti je slucaj asa rakom koze spolnog organa.
  Hronicne upale izazvane mikrobima ,proizvod su neuklanjanja ove kozice sa glavica spolnog uda.Ona zadrzava ostatke urina,i suzava otvor mokracne cijevi.

  "neobrezan ne moze obavljati obrede hadza sve dok se ne obreze",stoji u jednom hadisu.


  Nastavak slijedi

 2. #2
  (´・ω・`) JustOne's Avatar
  Pridružen/a
  28 Dec 2007
  Lokacija
  Tokyo★
  Poruke
  2,363
  Rep Power
  8

  Standardno

  Divna tema.
  Samo tako.

 3. #3
  Freak on a Leash Gothica's Avatar
  Pridružen/a
  18 Mar 2009
  Lokacija
  OjhaaLand
  Godina
  27
  Poruke
  1,234
  Rep Power
  11

  Question

  Utvrdjeno je da je rak grlica maternice rijetkost kod naroda koji upraznjavaju obrezivaje,skoro da ih i nema
  Zanima me veza između obrezivanja muškarca i raka grlića maternice (očito da je kod žene)

  EDIT : mozak mi je proradio
  Lijepa tema!
  Last edited by Gothica; 26-10-2009 at 11:01 AM.

 4. #4
  Banovan/a
  Pridružen/a
  08 Apr 2008
  Lokacija
  ovdje,gdje bih drugo
  Poruke
  6,425
  Rep Power
  0

  Standardno

  Zenski genitalni aparat

  Vanjski genitalni organi zene sutvor vulve i male i velike usne sa obje njegove strane.Ispred vulvinog otvora je izlazna cijev mokracnog kanala.Na mjestu spajanja dvije male usne,nalazi se drazica,a na mjestu spajanja velikih usana je "venerin brijeg".

  Unutrasnji genitalni organi su:

  1.Jajnici

  U karlici zene sa obje strane se nalazi po jedan jajnik i imaju istu funkciju kao testis okd muskarca.
  Jajnik se sastoji od cvrstog omotaca koji ga obavija sa svih strana osim jedne kroz koju se protezu nervi,krvni i limfni sudovi koji hrane jajnik.Unutrasnjost se sastoji od tjelasaca razlicite velicine i razlicitog stepena razvoja.Zovu se folikuli ili Grafovi mjehurici.Svaki od njih sadrzi po jednu jajnu celiju.
  Tokom citavog zeninog zivota,izluci se oko 400-500 jajnih celija( broj kod zametka iznosi 400 000).  2.Materica

  Nalazi se u sredini karlice.Kod muskarca ne postiji organ koji bi mogao porediti sa matericom,osim mali zametni trag u prostati.

  Materica je "sigurno mjesto",gdje dozrijeva i raste oplodjena jajna celija dok ne postane zakvacak,a zatim "mudga"-gruda mesa iz koje se obrazuju kosti,zatim meso koje pokrije kosti,a nakon toga ga Uzviseni Allah ucini drugim stvorenjem koje se radja kao dijete potpunog i savrsenog izgleda.

  "Zar vas od neznatne tekucine ne stvaramo,koju na pouzdano mjesto stavljamo do roka odredjenog?Takva je Nasa moc ,a kako smo Mi samo mocni!"

  "Mi smo,zaista,covjeka od biti zemlje stvorili,zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili"

  Materica se u Kur'anu spominje u sklopu dva znacenja:

  Prvo znacenje-kao zenski genitalni organ koji je kolijevka,postelja i okrilje covjecjeg sjemena,cuva ga,hrani i pazi dok ne upotpuni svoj razvoj i dok ga Allah dz.s. ,ne izvede kao formiranog covjeka.Materica u ovom znacenju spomenuta je u sljedecim ajetima:

  "On vas oblikuje u matericama kako On hoce,nema Boga osim NJega,Silnog i Mudrog!" (Ali Imran:6 )

  "Allah zna sta svaka zena nosi i koliko se materice stezu a koliko sire;u Njega sve ima mjeru"(Er-Ra'd: 8 )

  " O ljudi,pa kako mozete sumnjati u ozivljenje-Mi vas od stvaramo od zemlje,zatim od kapi sjemena,potom od zakvacka,zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova,da vam pokazemo moc Nasu.A u materice smjestamo sta hocemo,do roka odredjenog,zatim cinimo da se kao dojencad radjate i da poslije do muzevnog doba uzrastete;jedni od vas umiru,a drugi duboku starost dozivljavaju , pa zacas zaboravljaju ono sto saznaju .I ti vidis zemlju kako je zamrla,ali kad na nju kisu spustimo,ona ustrepce i uzbuja ,i iz nje nikne svakakvo bilje prekrasno." (El-Hadzdz : 5 )


  Drugo znacenje:to je rodbinska veza kojoj je izvor materica i ono sto ona nosi.Tu spadaju i veze kao rezultat zenidbe.Ocevi,sinovi,amidze,dajdze i drugi bliski srodnici,cak i ako se udalje-nazivamo ih srodnici -"rahm".

  "O ljudi,bojte se Gospodara svojega koji vas od jednog covjeka stvara,a od njega je i drugu njegovu stvorio,i od njih dvoje mnoge muskarce i zene rasijao.I Allaha se bojte,i rodbinske veze ne kidajte ,jer Alah stalno nad vama bdi!"

  "Zar i vi ne biste,kad biste se vlasti docepali,nered na zemlji cinili i rodbinske veze kidali"

  Od Aise,r.a. ,prenosi se da je Poslanik s.a. ,rekao: "Rekao je Uzviseni Allah:Rodbinska veza je pvezana sa Arsom,ko .Ona kaze:Ko mene odrzava-Allah njega odrzava,a ko mene ne pazi,Allah na njega ne pazti." (Muslim)
  3.Matericni kanali

  "Odrzavanje rodbinske veze nije u uzvracenoj paznji,vec se odrzavacem rodbinske veze smatra onaj koji poveze prekinutu vezu!"

  Iz gore navedenog vidimo veliku vaznost rodbinske veze u Islamu.Uzviseni Allah je njeno ime izveo iz korijena Svog imena,ostavio ju je povezanu sa Arsom,povezao ju je sa Sobom i sacuvao onoga ko pazi na nju,a upropastio onoga ko je kida.Nema sumnje da ovu cast nemaju drugi organi ludskog tijela.Uzrok tome je taj da je materica mjesto gdje dozrijeva covjekovo sjeme.U njoj raste i biva cuvano,hrani ga svojom krvlju i stiti od svih neprijatnosti.Pa kad dodje vrijeme da izadje na dunjaluk,ona se steze uzastopno kako bi ga izvela zdravog i citavog na ovaj svijet,a da mu pri tome ne nasteti niti ga ozlijedi,iako bi ovi jaki pritisci u drugim prilikama izazvali smrt ploda.

  Materica je smjestena u sredini zenine karlice,te je tako zasticena od svih stetnih pritisaka.U tijelu muskarca nema nista sto bi se moglo porediti sa matericom,osim zametenog traga u prostati.
  Kad zena zatrudni,materica raste dok ne napuni stomak od grudne kosti do pubesa.Zapremina unutrasnjosti materice kod spolno zrele zene nije veca od 2 mililitra,dok na kraju trudnoce njena zapremina iznosi 7000 mililitara,tj povecala se vise od 3000 puta.
  Tezina naraste od 50 grama do oko 1000,ili cak i vise.
  Materica je jedini organ u ljudskom tijelu koji trpi ovako brze promjene,cak ni najzlocudniji tumor ne napreduje ovako brzo.

  Na obje strane materice nalaze se kanali-jajovodi zadebljanog kraja koji obrazuju po jednu tubu na cijem kraju je mnostvo pipaka koji obavijaju jajnik.


  4.Rodnica

  To je uski prolaz koji povezuje otvor vulve sa donje i grlic materice sa donje strane.  nastavice se
  Last edited by southern; 26-10-2009 at 02:25 PM.

 5. #5
  Registered User
  Pridružen/a
  22 Jul 2009
  Lokacija
  Bosna i Hercegovina
  Poruke
  1,114
  Rep Power
  0

  Post

  Dobra knjiga, a autor je Abdullah Bali čini mi se. Treba je imati svaka trudnica.
  Ovakva tema ne smije biti tabu u Islamu.

 6. #6
  Banovan/a
  Pridružen/a
  08 Apr 2008
  Lokacija
  ovdje,gdje bih drugo
  Poruke
  6,425
  Rep Power
  0

  Standardno

  Muhammed Ali El-Bar

  I jeste,u pravu si,knjiga je ekstra.Daje sve odgovore o razvoju djeteta.

 7. #7
  MožeIJučeDaSvaneZarNe? cool.mama's Avatar
  Pridružen/a
  25 Mar 2009
  Lokacija
  cool zona...
  Poruke
  1,828
  Rep Power
  11

  Standardno

  Citat Prvi postavio gothica Pregledaj poruku
  Zanima me veza između obrezivanja muškarca i raka grlića maternice (očito da je kod žene)
  Ima i te kako, draga gothy...naime rak grlica materice se najcesce se javlja kod osoba koji su promijenili dosta partnera, ali NE USLOVNO kod zena, vec ako muskarac mijenja partnerke on prenosi bolest sa zene na zenu. Pa, sad znamo svi da je obrezivanje preventiva mnogim spolnim bolestima, normalno da je muskarac cisci ako je obrezan, lakse se otklone necistoce od znamo cega sve.
  Znaci, ovo ti pisem svojim rijecnikom, ali znaj jos da je prvo cemu se pristupa kada se pocne lijeciti zena kod koje je PAPA nalaz los to da terapiju dobiju i ona i partner, ako ima stalnog partnera, naravno...Ima toga jos, to je druga tema.


  Sto se tice knjige PREDOBRA je, stvarno trebao bi je svako procitati. Ja sam je citala tijekom trudnoce i avaj miline kada svaki dan procitate sta se tog momenta desava sa fetusom. prelijepo iskustvo slobodno mogu nazvati citanje te knjige.
  @south, hvala za temu..ja sam ovu knjigu jednom spominjala u PDF religija, mislim moj prvi post u tom PDF a navela sam je kao primjer nekome da bi spoznao vise o nastanku covjeka.

  PROCITAJTE, TOPLO PREPORUCUJEM!

 8. #8
  Banovan/a
  Pridružen/a
  08 Apr 2008
  Lokacija
  ovdje,gdje bih drugo
  Poruke
  6,425
  Rep Power
  0

  Standardno

  Mamaaa,Gothica je u edit-u napisala da je skontala o cemu se radi,zato smo se smijale


  A ti si je jednom spominjala,ja znam da jeste neko,u to vrijeme nisam imala vremena za postavljanje,kasnije zaboravila i evo sad se sjetila.

  nego,i ja svima preporucujem ovu knjigu,mada ne znam gdje je se moze nabaviti.Ne sjecam se ni kako je ja kupih???Ah,kolega iz bolnice ih je prodavao,nisu bas ni bile jeftine-ali vrijedi svake banke

 9. #9
  MožeIJučeDaSvaneZarNe? cool.mama's Avatar
  Pridružen/a
  25 Mar 2009
  Lokacija
  cool zona...
  Poruke
  1,828
  Rep Power
  11

  Standardno

  citat @southern:
  nego,i ja svima preporucujem ovu knjigu,mada ne znam gdje je se moze nabaviti.Ne sjecam se ni kako je ja kupih???Ah,kolega iz bolnice ih je prodavao,nisu bas ni bile jeftine-ali vrijedi svake banke
  __________________


  Pa, moja sestra je dobila kao poklon, tacnije moja sestricna, jer je jetim.
  A, mislim da su se mogle naci po cijeni od 25KM sto nije puno, obzirom da se radi o tvrdom povezu, zatim onakvim prilozima slikama u boji i sl.
  Slike su radjene na nekoj britanskoj klinici ja mislim, prekrasne su...

 10. #10
  Banovan/a
  Pridružen/a
  08 Apr 2008
  Lokacija
  ovdje,gdje bih drugo
  Poruke
  6,425
  Rep Power
  0

  Standardno

  Citat Prvi postavio cool.mama Pregledaj poruku
  citat @southern:
  nego,i ja svima preporucujem ovu knjigu,mada ne znam gdje je se moze nabaviti.Ne sjecam se ni kako je ja kupih???Ah,kolega iz bolnice ih je prodavao,nisu bas ni bile jeftine-ali vrijedi svake banke
  __________________


  Pa, moja sestra je dobila kao poklon, tacnije moja sestricna, jer je jetim.
  A, mislim da su se mogle naci po cijeni od 25KM sto nije puno, obzirom da se radi o tvrdom povezu, zatim onakvim prilozima slikama u boji i sl.
  Slike su radjene na nekoj britanskoj klinici ja mislim, prekrasne su...

  Onda je i moj kolega dobro zaradio,ali neka je,hvala mu sto se potrudio da nam ih dostavi
  U pravu si za slike,prekrasne su,a vidjela si kako neobicnih ima?Nor.:sasvim jasno se vidi kako spermatozoid ulazi u jajnu celiju.
  Ali,o tom potom,mozda ih i uslikam mobitelom pa prebacim
  Kad dodjem do tog dijela,jer ima jos mnogo.A necu bas cijelu knjigu prenositi ovamo,samo ono zanimljivije.

+ Reply to Thread

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Pravila postavljanja poruka

 • ne možete postavljati nove teme
 • ne možete postavljati odgovore
 • ne možete postavljati priloge
 • ne možete urediti svoje poruke